Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Înmulţirea albinelor pt 1-a dată de unul singur

Mesajde Mircea_63 » 12 Mar 2013, 13:44

Alexandre, foarte probabil ca din 8 stupi, cel putin unul iti va intra in frigurile roitului si isi va construi botci. Matcile din botci de roire sunt mai bune decat cele din orfanizare. Ba chiar sunt foarte bune!

Este mult mai simplu decat sa orfanizezi si mai avantajos. Odata obtinute botcile, stii ce ai de facut!

Daca te gandesti ca din botci de roire vei obtine matci roitoare, iti spun ca nici din cele obtinute prin orfanizare, nu stii ce tragi. Iar daca vrei sa faci cat de cat o selectie, alegi stupul care iti place cel mai mult cum se comporta si ii creezi conditii de intrat in frigurile roitului, adica nu-i dai spatiu de dezvoltare, eventual iei de la el rame cu puiet necapacit, pe care le pui la alti stupi si pui la schimb rame cu puiet capacit.
Retine ca ziua 9 este cea in care botca este inchisa (capacita) si in ziua 16 eclozeaza.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde aliuta2000 » 12 Mar 2013, 16:34

Ma bag si eu in discutie ....
daca te hotarasti si cumperi matci , cel mai usor sa faci roiurile si cu acceptare foarte ridicata este urmaotare metoda , care in SUA se foloseste intens .

Scuturat albina din stupul pe care vrei sa il inmultesti de pe cate rame vrei (3-4 albine de pe puiet capacit / necapacit ) (intr-un stup in care pui rame doar cu hrana daca ai sau rame crescute goale -- una obligatoriu sa fie ceva mai inchisa de culoare pentru matca ). Introduci matca in cusca . Poti sa ti acest stup inchis cu plasa la urdinis , dar nu obtura aerisirea sub nici o forma , dar nu mai mult de 3 zile intr-un spatiu lipsit de lumina si cu temperatura cat mai cosntanta , 15-17-20 grade (nici foarte rece nici foarte cald ). Daca nu ai rame cu hrana (miere pe ele ) le dai automat sirop 2:1/3:1 , sau miere daca ai ca e cea mai buna .
dupa aceste 2-3 zile le scoti afara si le stabilesti in locatia lor si il deschizi (preferat seara sa ii scoti afara seara, dar timpul sa nu fie rece <10-12 grade ca sa nu se stranga in ghem ), si totdata rupi usita, care permite albinelor sa consume hrana care se mai gaseste in compartimentul special din cusca matcii, care impiedica albinele sa intre direct la matca (aceea de obicei se umple cu turta de zahar-miere )(Daca vanzatorul de matci este serios in cusca matcii iti da si 4-5 albine + hrana in compartimetul special si tie dupa cele 2-3 zile nu iti ramane decat de rupt usita .)
la alte 3-5 zile nu iti ramane decat sa verifici prezenta oulelor / lervelor daca te uiti peste 3 zile , lucru care iti va indica si prezenta matcii .
Daca ai posibilitatea sa ii duci cei 5 Km departare pentru o perioada de 1 luna sari peste pastratul 2-3 zile in camera intunecoasa .

solutia aceasta iti asigura acceptarea matcii pentru ca albinele nu au alta solutie fiind fara nici un fel de puiet , si iti permite sa ai si matci care sunt selectionate de diversi crescatori .
sunt bune si precedeele de mai sus cu intrat in frigurile roitului sau cu scos 2 rame de puiet + albina si mataca si pus in lcoul stupului pe care l-ai divizat.
Bafta multa , si cum ti s-a mai sugerat , e bine sa astepti pana dupa Salcam pentru ca vei avea si populatie mai numeroasa in stupi + miere culeasa .
A.D.
aliuta2000

Mesajde ovidiu_78 » 12 Mar 2013, 16:44

eu am facut trei roi din doua familii anul trecut,pe aceeasi vatra,am pregatit 3 lazi,o rama cu mancare,o rama de puiet gata de eclozionare cu albina cu tot,(ca iti trebuie albina tanara,caci aceea va avea grija de viitorul puiet),plus scuturat niste albina de pe vreo doua rame si gata,si normal matca introdusa in cusca pe rama de puiet,unde o lasi vreo 2-3zile,stropita cu sirop sau miere
albina cea batrana va merge inapoi marea majoritate dar daca stimulezi apoi si mai prinzi si un cules,apoi le mai intaresti cu cate 1-2 rame de puiet de la altele si manacare,nu vei avea probleme ;)
multe sunt metodele,si cea a lui aliuta e ok,ai de unde alege si aplica ceea ce se potriveste cu conditiile de la tine din zona

sanatate
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Înmulţirea albinelor pt 1-a dată de unul singur

Mesajde Alexandru.Chisinau » 12 Mar 2013, 18:46

Dila Daniel scrie:
Alexandru.Chisinau scrie:Vă salut stimaţi albinari!

bine ai venit!...

Mulţumesc, Dila Dniel!

Dila Daniel scrie:
Alexandru.Chisinau scrie: Doresc cu Doamne ajută în această primăvară să-mi fac încă 3 colonii prin divizare (adică când dai colonia în două şi una rămâne orfanizată iar alta cu regină). E adevărat că prin această metodă se formează o regină slabă? Dacă da, cât e de grav acest lucru?

Prin aceasta metoda sunt doua mari incoveniente
-familia nou formata pierde(stagneaza) aproape o luna,timp in care albina batrana dispare...asta in cazul in care nu sunt probleme cu noua matca
-matca poate sa fie de slaba calitate.Exceptie atunci cand stuparul intervine dupa aprox 4-5 zile si elimina botcile cele mai avansate,lasand 2-3 din cele mai crude.

Îţi sunt recunoscător pt împărtăşirea acestor lucruri! Chestia cu pierderea timpului şi matca slabă am priceputo, dar am vrut să te rog să-mi lămureşti dacă poţi să-mi aduci la cunoştinţă de ce primile botci sunt cu matci slabe iar cele din urmă botci sunt cu matci mai bune?

Dila Daniel scrie:Ca o recomandare,procura matci fecundate pentru roiurile nou formate.

Mă voi mai gândi dacă să cumpăr mătci sau nu. Apreciez recomandarea!

Dila Daniel scrie:
Alexandru.Chisinau scrie: Voi închide intrările pentru 16 zile.

cine te-a sfatuit asa ceva?...de ce ai face-o?
nu este bine!

Anul trecut am văzut un albinar (începător) aplicând această metodă. O să-l telefonez să concretizez lucrurile, poate eu încurc ceva.

Dila Daniel scrie:Daca vrei sa nu se depopuleze roiul format,muta-l intr-o alta locatie la 5 km sau,mai scutura albina tanara in el,daca il lasi pe aceeasi vatra.

O să văd deja cum voi proceda, dar nu doresc să-l mai şi mut, dar înţeleg că-i mai bine de mutat roiul format la o distanţă de 5km.
Dila Daniel scrie:
Alexandru.Chisinau scrie:Ce ziceţi dacă voi întări coloniile cu sirop până să le divizez? Doresc cât mai repede să încep să le întăresc şi să le pregătesc pt a fi divizate, când pot să încep să le dau sirop şi în ce cantităţi?

Da,le poti stimula cu sirop,dar obligatoriu sa aiba cules de polen
.deci...se poate incepe cand incepe si polenul din abundenta...

Am priceput, dar nu am înţeles de ce? vor avea diarie? Mă mai gândesc că se încalzeşte afară poate pot să le dau de pe acum drojdie de bere inactivă şi paralel sirop (protofil, ceai) câte puţin?

Sănătate!
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde Dila Daniel » 12 Mar 2013, 21:52

Alexandru.Chisinau scrie:
Dila Daniel scrie:
Alexandru.Chisinau scrie: Doresc cu Doamne ajută în această primăvară să-mi fac încă 3 colonii prin divizare (adică când dai colonia în două şi una rămâne orfanizată iar alta cu regină). E adevărat că prin această metodă se formează o regină slabă? Dacă da, cât e de grav acest lucru?

-familia nou formata pierde(stagneaza) aproape o luna,timp in care albina batrana dispare...asta in cazul in care nu sunt probleme cu noua matca
-matca poate sa fie de slaba calitate.Exceptie atunci cand stuparul intervine dupa aprox 4-5 zile si elimina botcile cele mai avansate,lasand 2-3 din cele mai crude.

Îţi sunt recunoscător pt împărtăşirea acestor lucruri! Chestia cu pierderea timpului şi matca slabă am priceputo, dar am vrut să te rog să-mi lămureşti dacă poţi să-mi aduci la cunoştinţă de ce primile botci sunt cu matci slabe iar cele din urmă botci sunt cu matci mai bune?

In situatia matcilor de salvare(asta este situatia de care vorbim)albinele,in disperarea lor,trag botci din larve mai mari(din care pot iesii cele slab calitative) si mai mici.Cele din larve prea mari sunt cele mai "riscant" de lasat.Ele fiind si cele mai avansate ca stadiu de dezvoltare in momentul verificarii...trebuie eliminate.

Dila Daniel scrie:
Alexandru.Chisinau scrie:Ce ziceţi dacă voi întări coloniile cu sirop până să le divizez? Doresc cât mai repede să încep să le întăresc şi să le pregătesc pt a fi divizate, când pot să încep să le dau sirop şi în ce cantităţi?

Am priceput, dar nu am înţeles de ce? vor avea diarie? Mă mai gândesc că se încalzeşte afară poate pot să le dau de pe acum drojdie de bere inactivă şi paralel sirop (protofil, ceai) câte puţin?

Familia de albine nu creste puiet doar cu miere.
Fara proteina,o familie de albine creste puiet(cu uzura si sacrificii din partea albinelor) in limite reduse doar pentru...supravietuire.
Tu ai nevoie de dezvoltare a familiilor...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Înmulţirea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 13 Mar 2013, 01:01

jenica67 scrie: Alexandru.Chisinau :
declinarea substantivului stup : un stup, doi stupi

Da, mulţumesc de lecţii de gramatică a limbii române, apreciez, e bine să cunoaştem şi gramatica limbii noastre materne. Eu prefer să tapez cu diacritice (DIACRÍTIC adj.n. Semn diacritic = semn grafic care modifică valoarea fonetică a unei litere. [Pron. di-a-. / < fr. diacritique, cf. gr. diakritikos – care distinge].)

jenica67 scrie: Deoarece trebuie sa faci alimentare cu sirop, pe o perioada lunga, eu nu iti recomand sa pui protofil, decat prima data. In rest fa siropul cu ceaiuri.

Dl Jenica, vă mulţumesc de recomandare, o să ţin cont.

jenica67 scrie: Ca sa obtii matci de salvare, ca sa diminuezi pierderile, parerea mea este sa orfanizezi numai un stup, inainte de salcam, restul sa ii lasi sa iti culeaga miere.

Da, înţeleaptă recomandare, probabel aşa şi o să fac, îmi vine greu să mă decit îndată.
jenica67 scrie:Ar fi bine ca din stupul orfanizat, sa scoti numai o rama cu puiet capacit, pe care se afla matca, sa mai iei o rama cu miere din alt stup, astea doua sa le pui intr-o lada noua, completezi cu faguri noi si il lasi pe vechiul loc.
Stupul orfanizat, il iei si il pui in alt loc in stupina, eventual mai bagi doi faguri cu oua, de la alti stupi, reduci urdinisul si dai sirop numai in punga (ca sa nu provoci furtisag, in nici un caz nu il inchizi 16 zile cum spuneai).
Dupa 4-5 zile, cum spunea si colegul, rupi botcile capacite, sau prea mature si lasi numai pe cele frumoase necapacite, daca se poate sa ai cate 1-2 pe fiecare rama.
Dupa 14 zile stupul orfanizat, il imparti in nuclee de 1-2 rame, cu cate 1-2 botci, si mai bagi o rama de la ceilalti stupi cu miere si pastura.
Dupa ce matcile s-au imperecheat, ajuti fiecare nucleu, cu cate o rama de puiet capacit. Faci asta de 1-3 ori, pana obtii roii, destul de puternici, in functie de posibilitati. Sirop administrezi pana matcile se imperecheaza si au cel putin 2 rame de miere in fiecare roi.

Am înţeles strategia relatată de dv, voi mai medita la ea. Apreciez efortul dv de a-mi împărtăşi toate aceste lucruri şi vă mulţumesc!
Multă sănătate!
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Înmulţirea albinelor pt 1-a dată

Mesajde Alexandru.Chisinau » 13 Mar 2013, 01:02

Mircea_63 scrie:Alexandre, foarte probabil ca din 8 stupi, cel putin unul iti va intra in frigurile roitului si isi va construi botci. Matcile din botci de roire sunt mai bune decat cele din orfanizare. Ba chiar sunt foarte bune!

Mulţumesc de împărtăşirea acestui secret! O să ţin cont de el! Trebuie să ne ţinem doar de ceea ce-i foarte bun.

Mircea_63 scrie:Este mult mai simplu decat sa orfanizezi si mai avantajos.

Da, îmi sună şi mie mai avantajoasă această metodă, o să ţin cont de ea, dar doresc să remarc că-mi pare totuşi puţin mai dificilă această metodă.

Mircea_63 scrie:Odata obtinute botcile, stii ce ai de facut!

Deja stiu, mulţumesc consilierii albinarilor de pe forumul stuparitul! Abia aştept să mă văd cu Doamne ajute la obţinerea botcilor.

Mircea_63 scrie:Daca te gandesti ca din botci de roire vei obtine matci roitoare, iti spun ca nici din cele obtinute prin orfanizare, nu stii ce tragi.

Iată că nu m-am gândit la aşa ceva până nu mi-aţi scris dar mă liniştesc cu gândul că oricum o să le controlez roirea prin roire dirijată adică eu să fiu dirijorul lor şi ele orchestra ci nu ele să-mi fie dirijoare şi eu omul orchestră.
Imagine

Mircea_63 scrie: Iar daca vrei sa faci cat de cat o selectie, alegi stupul care iti place cel mai mult cum se comporta si ii creezi conditii de intrat in frigurile roitului, adica nu-i dai spatiu de dezvoltare, eventual iei de la el rame cu puiet necapacit, pe care le pui la alti stupi si pui la schimb rame cu puiet capacit.

Da, am să rămân cel mai probabel la această metodă şi o să fac cât de cât o selecţie căci anul trecut am fost binecuvântat cu nişte mătci şi albine blânde şi lucrătoare şi nu ştiu ce matcă poate să-mi cadă la achiziţionare de la magazine apicole.

Mircea_63 scrie:Retine ca ziua 9 este cea in care botca este inchisa (capacita) si in ziua 16 eclozeaza.

Am reţinut, mulţumesc!

Sănătate!
Alexandru.Chisinau

aliuta2000 scrie:Ma bag si eu in discutie ....

Bine a-ţi venit!

aliuta2000 scrie: daca te hotarasti si cumperi matci , cel mai usor sa faci roiurile si cu acceptare foarte ridicata este urmaotare metoda , care in SUA se foloseste intens .

Scuturat albina din stupul pe care vrei sa il inmultesti de pe cate rame vrei (3-4 albine de pe puiet capacit / necapacit ) (intr-un stup in care pui rame doar cu hrana daca ai sau rame crescute goale -- una obligatoriu sa fie ceva mai inchisa de culoare pentru matca ). Introduci matca in cusca . Poti sa ti acest stup inchis cu plasa la urdinis , dar nu obtura aerisirea sub nici o forma , dar nu mai mult de 3 zile intr-un spatiu lipsit de lumina si cu temperatura cat mai cosntanta , 15-17-20 grade (nici foarte rece nici foarte cald ). Daca nu ai rame cu hrana (miere pe ele ) le dai automat sirop 2:1/3:1 , sau miere daca ai ca e cea mai buna .
dupa aceste 2-3 zile le scoti afara si le stabilesti in locatia lor si il deschizi (preferat seara sa ii scoti afara seara, dar timpul sa nu fie rece <10-12 grade ca sa nu se stranga in ghem ), si totdata rupi usita, care permite albinelor sa consume hrana care se mai gaseste in compartimentul special din cusca matcii, care impiedica albinele sa intre direct la matca (aceea de obicei se umple cu turta de zahar-miere )(Daca vanzatorul de matci este serios in cusca matcii iti da si 4-5 albine + hrana in compartimetul special si tie dupa cele 2-3 zile nu iti ramane decat de rupt usita .)
la alte 3-5 zile nu iti ramane decat sa verifici prezenta oulelor / larvelor daca te uiti peste 3 zile , lucru care iti va indica si prezenta matcii .
Daca ai posibilitatea sa ii duci cei 5 Km departare pentru o perioada de 1 luna sari peste pastratul 2-3 zile in camera intunecoasa .

solutia aceasta iti asigura acceptarea matcii pentru ca albinele nu au alta solutie fiind fara nici un fel de puiet , si iti permite sa ai si matci care sunt selectionate de diversi crescatori .

Aliuta2000, mulţumesc de metoda recomandată şi de multele mici detalii împărtăşite, mă voi strădui să nu uit de ele dar cu privire la achiziţionare de matci doresc să zic că nu se va primi în acest an (cel puţin pt toate familiile noi). Eu nu mi-am procurat prea multe colonii deoarece doresc să mă învăţ cât mai multe cu puţinele colonii pe care le am şi apoi trecând la un număr mai mare de colonii să le pot îngriji bine.

aliuta2000 scrie: sunt bune si precedeele de mai sus cu intrat in frigurile roitului sau cu scos 2 rame de puiet + albina si mataca si pus in lcoul stupului pe care l-ai divizat.

Voi reţine cu Doamne ajută totul ce mi sa împărtăşit şi în viaţa mea de albinar consider că îmi va prinde bine.

aliuta2000 scrie:Bafta multa , si cum ti s-a mai sugerat , e bine sa astepti pana dupa Salcam pentru ca vei avea si populatie mai numeroasa in stupi + miere culeasa .

Da, cred că voi aştepta până la Salcâm deoarece pe lângă avantajele enumerate de tine (populaţie mai numeroasă în stupi, miere culeasă) cred că şi matca va fi hrănită mai sănătos ceea ce probabel va contrebui esenţial la dezvoltarea ei.
Multă sănătate!
Alexandru.Chisinau

ovidiu_78 scrie:eu am facut trei roi din doua familii anul trecut,pe aceeasi vatra,am pregatit 3 lazi,o rama cu mancare,o rama de puiet gata de eclozionare cu albina cu tot,(ca iti trebuie albina tanara,caci aceea va avea grija de viitorul puiet),plus scuturat niste albina de pe vreo doua rame si gata,si normal matca introdusa in cusca pe rama de puiet,unde o lasi vreo 2-3zile,stropita cu sirop sau miere
albina cea batrana va merge inapoi marea majoritate dar daca stimulezi apoi si mai prinzi si un cules,apoi le mai intaresti cu cate 1-2 rame de puiet de la altele si manacare,nu vei avea probleme ;)
multe sunt metodele,si cea a lui aliuta e ok,ai de unde alege si aplica ceea ce se potriveste cu conditiile de la tine din zona

Mulţumesc de împărtăşirea metodei tale, voi ţine cont, dar după cum am mai scris şi anterior, anul acesta nu doresc să cumpăr mătci, decât poate una pt încercare.
Apropo, cum au iernat familele noi ?

ovidiu_78 scrie:sanatate

Sănătate!
Alexandru.Chisinau

Înmulţirea albinelor pt 1-a dată

Mesajde Alexandru.Chisinau » 13 Mar 2013, 01:17

Dila Daniel scrie:
Dila Daniel scrie:

In situatia matcilor de salvare (asta este situatia de care vorbim) albinele,in disperarea lor,trag botci din larve mai mari (din care pot iesii cele slab calitative) si mai mici.Cele din larve prea mari sunt cele mai "riscant" de lasat.Ele fiind si cele mai avansate ca stadiu de dezvoltare in momentul verificarii...trebuie eliminate.

Adevărul cu privire la faptul că larvele prea mari sunt riscant de lăsat l-am crezut dar nu l-am şi înţeles, nu am văzut clar care-i logica acestui fapt. Trebuie să mai citesc câte ceva cu privire la acest capitol.

Dila Daniel scrie:
Dila Daniel scrie:

Familia de albine nu creste puiet doar cu miere.
Fara proteina,o familie de albine creste puiet(cu uzura si sacrificii din partea albinelor) in limite reduse doar pentru...supravietuire.
Tu ai nevoie de dezvoltare a familiilor...

Am înţeles, mulţumesc mult de impărtăşire!
Multă sănătate!
Alexandru.Chisinau

Mesajde un OM » 13 Mar 2013, 01:31

Matcile din botci de roire sunt bine hranite, dezvoltate, datorita faptului ca de la inceput albinele isi doresc matci tinere.
Necazul mare este ca nu ai botci de roire cand vrei tu. Sunt cazuri cand fortezi familia, din care doresti matci, cu rame de puiet capacit si nu vrea sa roiasca.
Cele de salvare primesc hrana dedicata matcilor la varste mai mari, poti evita acest lucru rupand botcile la 3-4 zile de la formarea roilor cu oua si puiet, asteptand astfel sa se transforme in larve ouale din momentul formarii roiului. Dar nici cu acest tip de matci nu vei rupe gura targului.
Incearca sa si transvazezi. Nu strica sa vezi pe pielea ta si fenomenul acesta.
Marcheaza matcile tinere. Vei avea un control mai bun al varstei acestora, vei putea urmari mai usor in viitor din care familii sa inmultesti noile matci.
un OM

Mesajde Alexandru.Chisinau » 13 Mar 2013, 01:55

un OM scrie:Matcile din botci de roire sunt bine hranite, dezvoltate, datorita faptului ca de la inceput albinele isi doresc matci tinere.
Necazul mare este ca nu ai botci de roire cand vrei tu. Sunt cazuri cand fortezi familia, din care doresti matci, cu rame de puiet capacit si nu vrea sa roiasca.
Cele de salvare primesc hrana dedicata matcilor la varste mai mari, poti evita acest lucru rupand botcile la 3-4 zile de la formarea roilor cu oua si puiet, asteptand astfel sa se transforme in larve ouale din momentul formarii roiului. Dar nici cu acest tip de matci nu vei rupe gura targului.
Incearca sa si transvazezi. Nu strica sa vezi pe pielea ta si fenomenul acesta.
Marcheaza matcile tinere. Vei avea un control mai bun al varstei acestora, vei putea urmari mai usor in viitor din care familii sa inmultesti noile matci.

Mulţumesc mult de sfat! O să mă informez cu privire la transvazare şi voi vedea ce strategii voi aplica.
Cu privire la marcarea mătcilor tinere sunt total de acord, este ceva foarte binevenit!

Sănătate!
Alexandru.Chisinau

Mesajde stefeug » 22 Mar 2013, 18:43

mai degraba incerci sa transvazezi la anul, dar sa nu te bazezi neaparat si pe matcile obtinute. prima data o poti face de incercare, nu sa o faci programat si sa te si bazezi pe aceste matci!
parerea mea
stefeug

Mesajde Alexandru.Chisinau » 25 Mar 2013, 23:59

stefeug scrie:mai degraba incerci sa transvazezi la anul, dar sa nu te bazezi neaparat si pe matcile obtinute. prima data o poti face de incercare, nu sa o faci programat si sa te si bazezi pe aceste matci!
parerea mea

Mulţumesc de sfat! Totuşi eu doresc să încerc anul acesta, dar nu bag mâna în foc. În orice caz prima data va fi o încercare şi desigur că nu o să mă bazez pe aceste mătci.

Sănătate!
Alexandru.Chisinau

Mesajde aliuta2000 » 26 Mar 2013, 21:58

... te rog eu ... mai putin QUOTE!! ....
ai primit informatia mai multa decat ai nevoie la acest moment despre inmutirea , si sau prezentat metode diverse ....
pe undeva prin cartile de apicultura mai scrie ceva de genul:'''' este bine ca stuparul sa isi aleaga o metoda de a c face matci , chiar daca este o operatie nu tocmai la indemana de la inceput , este vitala in activitate si dupa obisnuinta nu se va dovedi nici asa de greu "
scuze ca nu e citatul exact din carte , dar cred ca se intelege exact ce vreau sa spun .
Bafta multa
A.D.
aliuta2000

Mesajde BotaPaul » 30 Mar 2013, 11:29

Mesaj necititde Mircea_63 » 12 Mar 2013, 12:44
Alexandre, foarte probabil ca din 8 stupi, cel putin unul iti va intra in frigurile roitului si isi va construi botci. Matcile din botci de roire sunt mai bune decat cele din orfanizare. Ba chiar sunt foarte bune!

Este mult mai simplu decat sa orfanizezi si mai avantajos. Odata obtinute botcile, stii ce ai de facut!

Daca te gandesti ca din botci de roire vei obtine matci roitoare, iti spun ca nici din cele obtinute prin orfanizare, nu stii ce tragi. Iar daca vrei sa faci cat de cat o selectie, alegi stupul care iti place cel mai mult cum se comporta si ii creezi conditii de intrat in frigurile roitului, adica nu-i dai spatiu de dezvoltare, eventual iei de la el rame cu puiet necapacit, pe care le pui la alti stupi si pui la schimb rame cu puiet capacit.
Retine ca ziua 9 este cea in care botca este inchisa (capacita) si in ziua 16 eclozeaza.
Parerea mea cea mai buna metoda asta e a Domnului Mircea . Posibil fiind incepator , sa dai bani pe matci fecundate si sa ramai cu buza unflata,ca nu au fost acceptate acele matci. Toate au avantaje si dezavantaje , depinde cum le poti fructifica in spre avantajul tau. ;) Numai bine iti doresc si spor la divizarea fam. Anul trecut a fost o perioada grea,cu ploi .. matcile nuprea au iesit la fecundat, sa pierdut mult , dupa salcam
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR