Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

schimbare din ME 3/4 in vertical -cuib 1/1+ cat 3/4

Mesajde irina » 07 Mar 2013, 13:15

Buna ziua,
Am tot cautat pe forum informatii despre acest subiect.Daca exista si n-am gasit eu, va rog sa ma redirectionati.Daca nu.....va spun ce ma intereseaza:
Vreau sa schimb stupii : din ME 3/4 in stp. vertical, cuib 1/1 + cat 3/4.Cand e indicat sa fac asta si cum?M-am gandit la 2 variante:
1.Sa pun in cat ramele de 3/4 pe care exista puiet, marginite de cate o rama cu miere iar in cuib acelasi nr de rame ( faguri claditi) marginite tot de rame cu miere.Grabesc astfel albina sa coboare in cuib si sa ponteze aici?
2.Sa pun direct ramele de 3/4 in cuib, marginite de rame 1/1 cu miere.Fara cat.E vreo problema ca ramane distanta intre rama si fundul stupului?Probabil ca voi reusi greu sa elimin aceste rame de 3/4 .....au puiet si sigur vor fi construite la pomi pana jos....
Ce ma sfatuiti?
irina

Re: schimbare din ME 3/4 in vertical -cuib 1/1+ cat 3/4

Mesajde tomy81 » 07 Mar 2013, 15:24

de ce vrei sa schimbi sistemul. eu ma gandesc sa trec pe el cu totul, am chiar de anul trecut cateva familii pe ME. ce nu a mers daca se poate sa spui
am si dadant dar so luam practic.rama de 300 cel putin 1-2 cm din partea de jos e goala, mai ai si coronita de miere de 4-6 cm, deci efectiv ai puiet pe 22- 24 cm, atat cat ai si la ME, deci care e avantajul pe dadant.
un artificiu la rama de ME faci speteaza superioara ma ingusta de 12 mm ptr. ramele din cuib ptr. ca niciodata nu extragi de acolo si nu te intereseAZA sa ai speteaza mai groasa ca nu se rupe.
ME il poti exploata si altfel adica cuibul pe un singur corp limitat cu gratie si o sa ai 10 rame ful de puiet,daca ramele le faci mai inguste decat stasul adica de 32/33 mm -exista unele avantaje explicate pe net- poti pune si a 11 rama si oricum ai mai mult puiet decat pe dadant.deci puiet mai mult si daca nu vrei il poti exploata clasic cu 2 corpuri prin inversarea lor si tot e mai ok ca dadantul
ptr. pastoral nu e nevoie sa ai cuibul pe 2 corpuri ptr, te incurca spatiul, deci poti sa-l tii pe 1 corp + magazie de 3/4 si o sa ai aceasi inaltime ca dadant + 1/2
tomy81

Mesajde irina » 07 Mar 2013, 15:48

De ce am ales sa schimb sistemul.....acum nici nu mai conteaza asa mult.Sau nu vreau sa ma mai gandesc la asta deocamdata....pentru ca orice as fi ales avea si av si dezav.......am ales asa si tb sa merg in continuare.Adica am cutiile noi facute, platforma dimensionata .....Cei ME 3/4 ii am de la tatal meu, care toata viata a avut orizontali+ ME 3/4.Ceilalti, vertcali 1/1+3/4 i-am cumparat( dc-mi amintesc bine, cel de la care i-am cumparat avea cat 1/2) .Si pentru ca la toti trebuiau cutii noi, pentru ca sunt la inceput si m-am gandit ca lucrez mai bine cu un singur tip de stup....si pentru ca uneori nu stii de care sfaturi sa tii seama .....ar fi multe de spus.
Anul trecut am schimbat 3 ME in vertical( atatea cutii noi am avut), am pus ramele 3/4 in cat ( inainte de salcam).Si nu prea am avut succes cu ei....adica puiet a continuat sa fie si in cat si in cuib, amestecat....miere cam lipsa.
irina

Mesajde B-father » 07 Mar 2013, 20:28

Diferenta intre ramele de 3/4 si cele 1/1 nu e foarte mare.
Puteti muta fara probleme albinele in lazile noi urmand sa completati pe masura ce se dezvolta si largiti cuiburile cu rame mari cladite sau FA .
La inceput vor cladi faguri pana spre fund dar nu e o foarte mare problema, vor fi in majoritate cu celule de trantori si taindu-le veti reduce si infestarea cu varooa si veti obtine si ceva ceara.
Nu va grabiti , procesul de eliminare a ramelor 3/4 din cuiburi se poate intinde pe mai multi ani.
Eu am in majoritatea famiililor o rama 3/4 pentru a le oferi loc unde sa cledeasca celule de trantori si astfel nu imi mai strica celelelta rame.
Cand nu am la indemana rame mari si eu mai dau la roi 3/4.
B-father

Mesajde irina » 11 Mar 2013, 13:28

Multumesc pentru sfat.
irina

Mesajde Geangu Cristian » 11 Mar 2013, 13:43

Au atata dreptate colegii de mai sus ,rasganditi-va cat mai aveti timp, eu schimb exact invers si imi pare rau ca nu am ascultat cand trebuia pe cei care ma sfatui-au, avantajele si desavantajele sunt interpretabile dar dupa cum vedeti mai multe pareri sunt pentru ME si peste tot se discuta de ME si MER , Dvs decideti.
Geangu Cristian

Mesajde RazvanTi » 12 Mar 2013, 22:55

eu deja am taiat toate ramele care nu sunt in stupi si inclusiv pe cele noi sa trec pe ME.
altii vor invers...
razganditi-va. e mai simplu cu ME
RazvanTi

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR