Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Colony Collapse Disorder-CCD

Mesajde Ruben » 14 Mar 2013, 20:04

Mircea_63 scrie:Ruben,

Poate are, poate n-are legatura cu CCD...

La Ghiroda, un stupar in varsta de prin zona Charlottenbug -singurul sat rotund din Romania- povestea ceva ce parea sa fie exact CCD. Dau sa-i spun de CCD...parea ca nu auzise de asa ceva, dar era nerabdator sa povesteasca.
Acuma...el povestea pe lung, eu iti spun pe scurt. I-au plecat albinele. Parea CCD insa omul spune ca in stupii din pavilion din care i-au disparu albinele, a gasit...sarpe. Era intr-o zona cu multi serpi si i-au intrat in mai multi stupi. I-a luat la control si cei cu CCD aveau sarpele in stup.

Apoi...auzind de fenomen si la alti stupari din zona, le-a spus ce a patit, iar acei stupari, verificand, au descoperit si ei lighioana.

Acuma, ca e pescaresca sau nu, asta nu mai stiu!

De sarpe nu stiu, dar zona Charlotenburg-Recas(stii-este peste deal) a fost lovita prima data de CCD in 2005-2006. Am vorbit cu stupari din zona care au patit-o urat(Au ramas 6 din 100).

De sarpe nu stiu, dar nu spun ca nu a fost. :)
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde comi » 14 Mar 2013, 21:53

Si daca dintr-un stup ca putere medie la jumatatea lui martie dupa citeva zboruri de curatire nu am mai gasit decit matca si in jur de 50-60 de albine asta ce o mai insemna? vreo minune nu cred,dar paguba sigur,sau ceva paranormal ca in stup ioc albine moarte.
Daca lupul ti-a mancat un dusman asta nu inseamna ca lupul este prieten cu tine
comi

Mesajde alt stupar » 14 Mar 2013, 22:20

oare cand reusim sa privim problema in ansamblu si cunoscand fara indoiala faptul ca vestitul CCD este un complex de factori nocivi care include sine die nectarul contaminat cu pesticide/ierbicide sa ne aducem aminte ca acest CCD loveste OBLIGATORIU in plin sezon si niciodata toamna tarziu sau ( si mai hilar pretext pentru nestiinta noastra ) spre sfarsitul iernarii :?: :?: :?:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Ruben » 14 Mar 2013, 22:31

alt stupar scrie: sa ne aducem aminte ca acest CCD loveste OBLIGATORIU in plin sezon

Adi, nici macar cercetatorii nu sunt toti de acord in privinta cauzei CCD.

O parte din ei merg pe ideea "complex de virusi". Daca sunt virusi, atunci ei pot lovi oracand-inclusiv toamna.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde alt stupar » 14 Mar 2013, 22:46

pai da, prin definitie sindrom = complex de factori care se favorizeaza reciproc si concura la aparitia unui efect nedorit, CCD in cazul de fatza.
Iar pe detaliu...
1. nectar si polen din culturi tratate chimic - incidenta maxima este imediat sau in perioada imediat urmatoare culesului. De ce ar exista o sensibilitate mai acentuata a albinei la mierea capacita cu urme de insecticit decat la nectarul proaspat ?
2. Varooa - incidenta maxima spre sfarsitul verii, cand populatia scade biologic iar femelele de varooa libere trec pe albine. Odata cu finalizarea tratamentelor anti-acarian din toamna nici factorul Varooa nu ar trebui sa mai intre in "complexul de factori".
Si-atunci de ce CCD iarna ???

Vii la Faget ? :shock:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde andrei_calinescu » 14 Mar 2013, 22:59

Cred ca pana la CCD sunt stadii de tranzitie.
Asa a fost si in Franta, in 2007-2008 a lovit Nosema Ceranae, stupine intregi decimate, pregatite nor;al pentru iernat. Una din cauze s-a determinat prin analize de laborator, ca era ceara adusa din Spania, care continea spori.

Dupa aceasta iarna care nu a prea fost iarna, ma ingrijoreaza personal depopularile inregistrate. Am prieteni care au pierdut efective importante, fam de productie. Am altii care remarca depopulari mari.
Eu nu am pierdut decat roi de 2012 , dar si la majoritatea familiilor de baza , remarc depopulari importante.
Luni am sa duc la analize albine din colonii carpatine si buckfast si de asemenea o foita de ceara de fagure artificial.
Cred ca ar trebui sa facem cat mai multi aceste analize, din cei care au astfel de depopulari.
Cred ca e inconstient sa ascundem praful sub pres pe de o parte.
Pe de alta parte cred ca e obligatoriu pentru fiecare sa caute o albina cat mai rezistenta la Nosema, daca inca nu o avem.
andrei_calinescu

Mesajde Ruben » 14 Mar 2013, 23:12

alt stupar scrie:pai da, prin definitie sindrom = complex de factori care se favorizeaza reciproc si concura la aparitia unui efect nedorit, CCD in cazul de fatza.
Iar pe detaliu...
1. nectar si polen din culturi tratate chimic - incidenta maxima este imediat sau in perioada imediat urmatoare culesului. De ce ar exista o sensibilitate mai acentuata a albinei la mierea capacita cu urme de insecticit decat la nectarul proaspat ?
2. Varooa - incidenta maxima spre sfarsitul verii, cand populatia scade biologic iar femelele de varooa libere trec pe albine. Odata cu finalizarea tratamentelor anti-acarian din toamna nici factorul Varooa nu ar trebui sa mai intre in "complexul de factori".
Si-atunci de ce CCD iarna ???

Vii la Faget ? :shock:

La Faget nu stiu daca vin, dar la Blaj merg sigur. :)

Legat de "sindrom". Este termenul pe care il folosesc oamenii de stiinta atunci cand se lovesc de un fenomen bizar, insuficient studiat, dar cu anumite simptome.

Iarasi zic. Daca mergi doar pe ideea de pesticide-toxicitate, ai dreptate. Daca mergi pe ideea de virus, se poate ca CCD sa apara si toamna, de fapt mai cu precadere toamna.

Nu sustin ca sunt doar virusi. De fapt nici macar nu sustin ca SUNT virusi. Nu am facut teste de laborator, doar ca...pe baza simptomelor, mi se pare foarte plauzibila ipoteza.

Sa fi iubit si sa ai spor la umplut MER-urile ale faine! ;)
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde BUNKA » 19 Mar 2013, 12:20

andrei_calinescu scrie:Cred ca pana la CCD sunt stadii de tranzitie.
Asa a fost si in Franta, in 2007-2008 a lovit Nosema Ceranae, stupine intregi decimate, pregatite nor;al pentru iernat. Una din cauze s-a determinat prin analize de laborator, ca era ceara adusa din Spania, care continea spori.

Dupa aceasta iarna care nu a prea fost iarna, ma ingrijoreaza personal depopularile inregistrate. Am prieteni care au pierdut efective importante, fam de productie. Am altii care remarca depopulari mari.
Eu nu am pierdut decat roi de 2012 , dar si la majoritatea familiilor de baza , remarc depopulari importante.
Luni am sa duc la analize albine din colonii carpatine si buckfast si de asemenea o foita de ceara de fagure artificial.
Cred ca ar trebui sa facem cat mai multi aceste analize, din cei care au astfel de depopulari.
Cred ca e inconstient sa ascundem praful sub pres pe de o parte.
Pe de alta parte cred ca e obligatoriu pentru fiecare sa caute o albina cat mai rezistenta la Nosema, daca inca nu o avem.

E un complex de factori care scad imunitatea...hrana de proasta calitate si in cantitati insuficiente, deci carenta de microelemente, minerale, vitamine, proteine..apoi este vorba de efectul advers al tratamentelor asupra albinelor, pana si oxalicul este foarte periculos, produce rani (arsuri) pe exoscheleton, si pe intestin..porti de intrare pt virusi si expunere directa a corpului la eventuale pesticide patrunse in stup, chimizarea excesiva a mediului inconjurator, reducerea bazei melifere in perioada premergatoare iernii (asta o bag tot la capitolul carente alimentare), unele modificari impuse de om care au slabit imunitatea albinelor (vezi modificarea nenaturala a celulelor de pe foitze)..totul concura spre dezastru.
Exista o limita de suportabilitate, cand se depaseste atunci apare colapsul...probabil ca albina "a luat prea multe in gusa"...i-am modificat celula, forma spatiului in care traieste (probleme de microclimat), i-am modificat alimentatia (carente), am intoxicat-o cu fel de fel de chimicale (tratamente si pesticidele din foi si din culturi)..si tot asa, e clar ca la un moment dat undeva cedeaza.
Daca studiem ca fapt divers primele 40 de pagini din cartea colegului Daniel Popovici ..pomenesc numai de ea desi sunt atatea lucrari stiintifice despre albine care trebuie studiate, o sa ne dam seama ca nu trebuie sa privim albina de la distantza ci trebuie sa "luam lupa in mana"..este un superorganism supercomplex...ceva mai multa atentie cu ea nu ar strica !!!
BUNKA

Mesajde Ruben » 25 Mar 2013, 15:43

BUNKA scrie:E un complex de factori care scad imunitatea...hrana de proasta calitate si in cantitati insuficiente, deci carenta de microelemente, minerale, vitamine, proteine..apoi este vorba de efectul advers al tratamentelor asupra albinelor, pana si oxalicul este foarte periculos, produce rani (arsuri) pe exoscheleton, si pe intestin..porti de intrare pt virusi si expunere directa a corpului la eventuale pesticide patrunse in stup, chimizarea excesiva a mediului inconjurator, reducerea bazei melifere in perioada premergatoare iernii (asta o bag tot la capitolul carente alimentare), unele modificari impuse de om care au slabit imunitatea albinelor (vezi modificarea nenaturala a celulelor de pe foitze)..totul concura spre dezastru.
Exista o limita de suportabilitate, cand se depaseste atunci apare colapsul...probabil ca albina "a luat prea multe in gusa"...i-am modificat celula, forma spatiului in care traieste (probleme de microclimat), i-am modificat alimentatia (carente), am intoxicat-o cu fel de fel de chimicale (tratamente si pesticidele din foi si din culturi)..si tot asa, e clar ca la un moment dat undeva cedeaza.
Daca studiem ca fapt divers primele 40 de pagini din cartea colegului Daniel Popovici ..pomenesc numai de ea desi sunt atatea lucrari stiintifice despre albine care trebuie studiate, o sa ne dam seama ca nu trebuie sa privim albina de la distantza ci trebuie sa "luam lupa in mana"..este un superorganism supercomplex...ceva mai multa atentie cu ea nu ar strica !!!

Bunka, ce zici tu aici e perfect adevarat.

INSA. Ce anume a aparut in 2005-2006 in toata lumea si a adus depopularile masive?
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde BUNKA » 31 Mar 2013, 16:08

Nu stiu...ce anume?...siroapele?
Zi tu ca nu stiu!

Uite, poate oamenii de genul asta trebuie mai mult bagati in seama http://www.youtube.com/watch?v=5DFKqgWuCBA mie mi se pare ca zice bine ce zice, adica ne-am (noi omenirea) jucat cu un echilibru extrem de fin in care era albina cu natura, efectele sunt devastatoare pe termen lung si noi inca nu constientizam ce facem asta-i partea cea mai rea.
Sa vezi ce spune de crescatorii de regine...si are dreptate! http://www.youtube.com/watch?feature=en ... 3Vhng&NR=1
In momentul in care nu-ti cresti singur reginele adio adaptabilitate la areal, adio diversitate fond genetic etc...nu mai pun ca cei care produc matci in general au alte criterii de selectie decat ar trebui...criteriul principal ar trebui sa fie asa cum zice M. Bush capacitatea de supravietuire (fara tratamente).
BUNKA

Mesajde BUNKA » 03 Apr 2013, 12:28

Deci http://www.youtube.com/watch?v=ChiA5-J-sPo neonicotinoidele au remanenta in apa si sol, si se vor regasi si in nectarul si polenul plantelor nu neaparat cultivate cum e rapitza si porumbul la noi..ci si in papadie, urzici sau alte plante vizitate de albine, deci zonele agricole unde se folosesc astfel de substante devin un potential pericol pt orice fel de albina care dupa cum spune omul asta au mai putine enzime detoxifiante decat alte insecte.

O treaba interesanta e ca au gasit neonicotinoide in papadie si in corpul albinelor moarte in exact aceeasi cantitate..asta dupa ce niste culturi de porumb aflate la o mila distantza au fost tratate cu astfel de substante...cei care inca se mai bucura de cultura de rapita la noi vor fugi mancand pamantul de aceste culturi in perioada urmatoare...am asa un feeling in ce priveste treaba asta.
Efectul este si imediat asupra individului (albinei)dar are si urmari pe termen lung asupra coloniei prin patrunderea in stup a acestor substante periculoase.
Cei care au stupi in zonele cu agricultura intensiva pe mii de Ha ar trebui sa fie pusi in tema cu pericolul asta...se folosesc si la noi fara nici o restrictie inca !!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 03 Apr 2013, 16:08

aici http://www.youtube.com/watch?v=mtSyFuJ-6Q0 la min 9:25 zice cat anume trebuie ca sa ucizi o albina cu neonicotinoid..e vorba de o cantitate de 1mg/milion parti..deci cum ar veni 1mg impartit la un milion de parti..o parte este suficienta sa ucida o albina si zice ca la ei se foloseste 1,25mg /samanta.
BUNKA

Mesajde valigorj » 03 Apr 2013, 21:26

chear daca am omori in toamna toti paduchi,infectiile provocate de intepaturile acestora ramin.suprapunind acest fapt peste acumularea de chimicale din corpul albinei si a virusilor tot mai agresivi avem baza declanserii CCD.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde akmm » 24 Mai 2013, 08:51

Since approximately 2006, groups that manage commercial honey bee colonies have been reporting what has become known as colony collapse disorder—whole colonies of bees simply died, of no apparent cause. As time has passed, the disorder has been reported at sites all across the world, even as scientists have been racing to find the cause, and a possible cure. To date, most evidence has implicated pesticides used to kill other insects such as mites. In this new effort, the researchers have found evidence to suggest the real culprit might be high-fructose corn syrup, which beekeepers have been feeding bees as their natural staple, honey, has been taken away from them.
Sa facem un sumar.
Cercetatorii au gasit dovezi ca motivul CCD ar fi siropul din porumb administrat masiv albinelor ca inlocuitor al mierii. Neavand polen acesta nu confera nici un fel de protectie sistemului imunitar etc.
Relatia dintre polen si imunitate o gasim aici:
http://www.pnas.org/content/early/2013/04/26/1303884110
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde ignatov andrei » 26 Mai 2013, 16:35

Exista o gama de pesticide si fungicide, care se aplica impreuna la tratamente (primavara in special la pomi fructiferi). Modul lor de atac asupra daunatorilor este acela ca le "bulverseaza" viata. Nu se mai pot orienta, organiza etc. Albinele nu sunt afectate in mod evident, in timpul culesului la pomi, dar se observa mai tarziu ca familii cu foarte mult puiet, cu aspect compact, nu se dezvolta. Culesul de polen fiind abundent, se creaza rezerve care sunt consumate pe parcursul sezonului. Asa ca, toate generatiile sunt afectate! In functie de cantitatea de polen infestat acumulata in faguri, stupii vor fi goi in vara sau prin octombrie-noiembrie. Cine observa acest fenomen, este bine sa duca pastura la laborator si apoi sa asculte "zicerile" referitoare la CCD! Dar sunt unii care au polen recoltat si ar trebui sa-l arunce asa ca...
Acest fenomen a fost sesizat in Romania prin anii 1993-1994, dupa ce "s-au lamurit" pomicultorii nostri de "eficienta" substantelor din afara!
Folosindu-se aceste produse, s-a observat ca insectele polenizatoare si fluturii, nu sunt afectate (scrie si pe ambalaje).
Dar nu s-a luat in calcul ca unele insecte fac depozite de nectar si polen. Producatorii de substante au "lamurit" lumea ca sunt bune si nu dauneaza "celor folositoare", iar acum, la nivelul cifrelor de afaceri, este greu sa se recunoasca ca au "zapacit" si apicultura!
Acest fenomen este similar cu "extraordinarele" produse pentru "sanatatea omului", dar care s-au dovedit in timp ca fiind foarte nocive (cu efecte ascunse).
ignatov andrei

Mesajde Ioan Guist » 26 Mai 2013, 17:22

Adevarat.
Rapita insa, culturile de rapita, sunt de zece ori mai ....incarcate cu...tot tabloul lui Mendeleev.
Am vazut pe TV, chipurile mari recolte de miere de rapita.Succes al apicultorilor ce au fost la rapita.In spate insa stau fermierii cu rapita, ce au mare nevoie de polenizare.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE