reformistul scrie:Ce parere aveti? Azi dupa-amiaza am facut pozele. Nu stiu cum voi proceda - momentan l-am pus intr-un nucleu mic pentru cresterea matcilor cu ceva hrana. l-am lasat sa se linisteasca si apoi maine am sa ma uit sa vad ce faceOricum mi se pareciudat, daca a roit sa se intample asa tarziu in septembrie.
un OM scrie:In urmatoarele ore dupa ce ai dat matca unei alte familii, albina ramasa o unifici cu o alta familia slaba folosind una dintre metodele unificarii" ziar, tuica, ceapa, sau mai multye cumulate.
janese scrie:ia fi atent aici:
il iernezi ca fiind nucleu,ca zici ca ai cutie! asta pentru cultura ta sa vezi ca se poate si sa stii pe viitor!
pregatesti trei ramutze de nucleu goale fara nimic...tai dintr-o rama normala cu miere capacita bucati de fagure care sa intre in aceste ramutze...aceste bucati de fagure cu miere capacita le fixezi in ramutze cu sarma care sa tina pe o parte si alta fagurele cu miere....infasori sarma de rame de 0,3mm astfel incat sa treci de trei ori pe inaltimea ramutei.....apoi dai ,,la lins unui roi aceste ramutze pana le curata de mierea atinsa de cutit.....apoi le perii frumos de albina si le bagi in cutia- nucleu...seara scuturi toata albina din roishor in acest nucleu...buneinteles ca nucleul il pui in locul cutiei in care ai acum roiuletzul...pui folie peste ramutze.....pui capacul,reduci urdinisul la o albine.,si-l lasi in pace(atentie la matca cand scuturi).....il tzii pe locatie pana in noiembrie...apoi il bagi in camara nevesti-ti printre borcanele de muraturi(idea este ca temperatura sa fie la iarna de 4-7 grade celsius)...cu urdinisul inchis si folia data jos de pe rame...de cate ori vezi ca zboara musca la iarna...il scotzi si pe el la zbor....apoi cand dispare soarele il ducio la locul lui....asta pana in 24 martie...vezi sa nu ramana fara mancare...pui un borcanel cu tifon pus in doua cu gura in jos peste rame.....intre gura borcanelului si rame sa fie doua betzisoare de 5 mm grosime...
fa asha si in primavara ai sa te bucuri...una ca iese bine mersi din iarna si a doua...ca esti mare stupar dupa ce realizezi treaba asta!!!!!implica-te...nu te mai lua dupa razitorii ashtia!!!
daca e ceva...mai vorbim!!!
daca shtii ca ai matca mai proasta decat cea din roiul prins...atunci inverseaza matcile intre ele...idea este ca cu atata albina si o matca chiar si proasta potzi ierna cum am zis!...
asta ca piper...este o tehnica de a ierna nucleii in incaperi inchise si cu matca scoasa din stupii de productie ca fiind necorespunzatoare ...si in luna mai ai deja nucleii formati...nu rupi decat gatul matcilor si bagi botcile.....
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 19 vizitatori