Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

calitatea si pretul echipamentelor apicole versus....noi

Mesajde buse » 23 Feb 2012, 11:50

Stimati apicultori,
Haideti sa facem o comparatie pe care multi refuzam sa o facem, respectiv pretul si calitatea echipamentelor apicole cu pretul materialului biologic si al produselor apicole.
Piata echipamentelor apicole abunda de produse care mai de care si de preturi la fel.
Ca orice proletar apicol ai nevoie de multe si sa incep cu mine, da?
Comand o centrifuga de inox din Timisoara caci Banatul e fruncea la produse sarbesti ( Moldova si nordul Ardealului la produse ucrainiene, nord vestul Ardealului la produse unguresti etc) si pentru o oarecare eficienta sau productivitate vreau centrifuga manuala si electrica la 220 V si 12 V cu regulator de turatie cand euro era 33000 lei vechi sau 3,3 ron de astaia noi si dau vreo 25 milioane cu transport si sa ma vezi in culmea fericirii ce mare industrializare a apiculturii o sa fac. Cat de buna este? sa vedem. Dupa o perioada de timp vine un profesionist pe la mine si bun prieten ca rau nu poate sa fie si-mi casca ochii...... Ba, tu nu vezi ca cosul nu e de inox ci e galvanizat. E, ce conteaza e marfa nu ca a ta galvanizata, ca ne aliniem normelor europene, desi galvanizata confectionata de el si era cu 6 rame reversibila si isi facuse si motorizare si automatizare la ea. si dupa cateva exploatari sa vezi gripari si tumbe prin bucatarie si desfa-o si bago la loc si vezi ca nu are rulmenti si schimba si gurante, da cureaua jos si ia dai la manivela si trage ca aia de la haltere sau caiac canoe si si iar desfa-o si asa mai departe si vezi ca s-a dus dracului si frana. Tabla de la ea foita ce mai calitate extra.
Si mai pune-te pe comenzi pentru industrializarea agriculturii apicole:
-ia tava de descapacit de plastic 300 ron cu gratar de fier productie Evrotom cu sita gen gratie Haneman si suport de rame plastefiat mi ia un suport de inox pentru rame care pe distanta Timisoara -Rm Vacea prin procese fizico-chimice s-a transformat in fier galvanizat.( aveam o tava de inox de la Metro , pentru asta cumparasem gratarul). Iar gratarul haneman de la tava de plastic si suportul pe care sta au inceput procesul firesc de ruginire.
- cumpara t varojeturi cu motorase de jucarii de la 60-80 ron cu care nu faci mai mult de 2 tratamente cu varchet ca de -i puneam pe gaborii care mi-au facut burlanele si scocurile de la casa tot dracul ala era. Pana la urma am cumparat un varojet original de la apicola Valcea cu 150 lei catot dracu ala era cu transport si ramburs de la Eurohoning
-ia o sita simpla si una dubla de inox pentru filtrare 60 si 80 lei, la aia dubla s-a dus urechea si anul urmator cand le scot la munca plasa sitelor pline de rugina
- c-da bobina de inox la granmetal cam 70 lei cu bobina cu tot, dar astia lucraza cu o firma de curierat tare de tot 115 lei pretul cu ramburs
-fa-ti nene si stupi pe la unul pe langa valcea care face stupi cu material uscat extra, adica ramasitele verzi de la ce mobilier confectiona el. A zice el am 6 stupi facuti pe 12 rame n-a mai nenit sa-i ia unu de la Arges. Bine pune-le brau la caturi, fa-mi podisor de scandurele si mai fa-mi 10 buc iar la astia fa-le si strasina la capac ca eu nu merg la pastoral. A se mai complica si dupa negocieri stabilim 130 lei pe stup. Dupa 2 ani au crapat s-au desprins ca erau lipiti cu scuipinol si batuti in cuie. si dupa calculele mele din 1 mc de scndura faci 25 stupi cu cat de 3/4 si daca ceri factura ajunge cu manopera c de cherestea rebut 40-50 miliane. Cer scuze celor putini care fac lucruri de caltate si preturi rezonabile
-afumatoarele de la 60 lei in sus
- tot trecand pri magazine cumpar o masca de productie Swenty cu tul negru in fata si alb in spate cu bretele pe umeri dar elasticul mi-a strans-o sub barbie si albinutele si-au facut datoria injectandu-mi pe gat tratamentul antireumatic, asa ca mi-am luat un bluzon cu masca
Ei da vezi preturile astea le-am platit cu TVa iar negustorul p---la factura sau bon
Si sa continuam povestea si sa legam faptele
Cand don Bazil sau altii (poate si eu ) cer 400 lei primesti injuraturi ca e scump
Dam mierea procesatorilor cu pret intre 6 si 12 lei cu banii luati cu taraita si se plang ca nu pot vinde mierea la export invcand diverse motive puerile desi iti iau probe inainte. Apropo am trecut pri Lidl saptamana asta si erau niste borcane cu miere poliflora de 500g cred le ieftinisera cred ca era 15 lei borcanu. Ei bine uitandu-ma atent la borcan arata ca un coctail de plaja de ala colorat in degrade.
hai sa vedem ce facem/ ne facem negustori de echipamente ca pe baza produselor apicole e doar supravietuire. Iar aici voi face o comparatie. Lucrez la Hidroelectrica deci productie de energie. pretu Kwatului care este vandut are o medie de 0,14 lei cu toate costurile incluse iar la CEZ cand imi platesc factura calculati si vedeti ca este in jur de 0,55 lei. iar in pretul de vanzare intra salariile costurile de mentenanta si retehnologizare, apa uzinata care o platesc la apele romane si care acum 2 ani a majorat pretul pe mc de apa uzinata cu 400%
ce ziceti ca este de facut ?
buse

Re: calitatea si pretul echipamentelor apicole versus....noi

Mesajde LUCIAN AVRAM » 23 Feb 2012, 19:59

parerea mea

iti cumperi scule profesionale , care te tin o caruta de ani , in conditii normale de exploatare

ce este ieftin , nu este intotdeauna bun si fiabil

daca te scumpesti la tarate si te ieftinesti la faina , iar nu faci treaba

toata productia ta o poti vinde la clienti privati , prieteni , colegi , samd

sotia mea a vandut si vinde 1 kg de salcam cu 25 ron , tu cu cat il vinzi ?

trebuie sa ne adaptam la conditiile si clientii din Romania , daca productia ta nu este f mare vinde-o frate cu borcanelu , daca esti mare producator ( de ordinul tonelor sau zecilor de tone ) discuta cu un procesator si negociaza pretul ;)

numai bine ! :)
LUCIAN AVRAM

Mesajde lucky5strike » 24 Feb 2012, 00:28

Mda, e ceva de discutat.

Foarte mult gresim cand facem alegeri fara sa cautam sfatul unuia mai experimentat. Ca toate drumurile duc la Roma... dar nu la fel de repede sau sigur.

Foarte mult gresim cand alegem un produs fara sa calculam cat de folos este in perspectiva. Foarte mult gresim cand dam bani putini pe calitate indoielnica, si pierdem timp, nervi, energie... sau cand dam bani multi pe calitate buna, dar care poate fi mult peste ce avem nevoie.

In rest, nu da nimeni calitatea pe pret mic, mai degraba o daruieste.

8-)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde buse » 24 Feb 2012, 10:32

partial, aveti dreptate
Lucian Avram vad ca nu mai pridideste cu comenzile de stupi, cu un raport calitate pret rezonabil. Dar pe undeva spunea ca descapacitorul automat i-a luat ceva timp si injuraturi sa-l puna in functiune.
cat priveste pretul mierii vandute la 25 lei este un pret care mi se pare corect si care acopera rezonabil cheltuielile cu investitiile si munca depusa. Si apropo de preturi? Luciane, cu cat ai luat descapacitorul si vezi cat este la Cioloca, fara factura. Eu am vandut mierea de salcam la fileomera si la colegi bidonul de 5 litri cu 100 sau 110 lei pentru ca nu am timp ( servici zilnic si in afara lui stuparitul)
Si pentru ca m-am lecuit cu cumparatul pe baza pozelor postate, am zis gata nu mai iau decat pipaite vazute, testate ca si.. nevasta tot asa am luat-o. Bine, ea zice ca nu m-a testat si ca daca stia...!. Si drept exemplu pentru noua achizitie de centrifuga m-am deplasat pe la magazinele din Rm. Valcea adica ACA, Fileomera, Profrig. ACA preturi sus si calitate cam manufacturiera. La Profrig care distribuie produse Thomas Layson cu adaos 30-50% fata de Apis si Nektarking. O centrifuga 3 rame manuala poloneza Thomas Layson 2150 , dar se vede calitatea fata de a celor sarbesti ucrainiene, adica lucratura super rulmenti echilibrare. O centrifuga 4 rame tangentiala manuala si/ sau electrica Thomas Layson pret intre 2000-2400 lei, mai ieftina decat una distribuita din Serbia. Oricum imi voi lua una de la targ de la Blaj de Mates reversibila pe 4 sau 6 rame care costa 3800 sau 5000 mai iefine dacat cele banatene. Am lista facuta.
Luciane, as lua de la tine 20 stupi verticali cu 12 rame cat 1/1 , dar la distanta asta e greu asa ca o sa-i iau tot de la Blaj
Iar in ceea ce priveste zgarcenia cred ca am platit taratele la pret de faina.
Pentru lucky5strike am 40 de ani decand am inceput apicultura pe langa tata si unchiul meu
Multumesc pentru raspunsuri , o zi buna tuturor
buse

Mesajde cristi_vidican » 24 Feb 2012, 15:06

Scriu un e-mail unui producator de centrifuge ca sa aflu un pret. Nu-i dau numele ca e cel mai bun in RO. Se stie.
Primesc catalogul cu preturile lor. O centrifuga radiala pe 20 rame 1/2 sau 12 ME, motorizata, costa 5850 (cici mii opt sute cinci zeci) lei fara TVA. Probabil in alta parte gasesc asa ceva cam la jumatate. Se merita sa dai dublu pe ceva foarte bun?
Am scris aici, poate n-are legatura exacta cu titlul topicului.
Dar, ce este calitate este foarte scump.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Mishu05 » 24 Feb 2012, 16:33

Cristi raspunsul este DA. Se merita si la 80-90mil aparatul respectiv. Este construita de un apicultor, pentru apicultori. Este facuta fara compromisuri intr-o lume plina de compromisuri. Centrifuga aia ( si toate produse de firma asta) este o dovada ca daca vrei sa faci ceva de calitate o poti face. Eu cred ca in apicultura cel putin la partea de scule de extractie nu e loc de "ieftin". Cele mai scumpe sunt de fapt cele mai ieftine pe termen lung. Am lucrat cu asa ceva si probabil pe viitor o sa imi iau si eu. Extractia devine o placere, totul merge perfect.
Mishu05

Mesajde alt stupar » 24 Feb 2012, 18:19

cristi_vidican scrie:Scriu un e-mail unui producator de centrifuge ca sa aflu un pret. Nu-i dau numele ca e cel mai bun in RO. Se stie.
Primesc catalogul cu preturile lor. O centrifuga radiala pe 20 rame 1/2 sau 12 ME, motorizata, costa 5850 (cici mii opt sute cinci zeci) lei fara TVA. Probabil in alta parte gasesc asa ceva cam la jumatate. Se merita sa dai dublu pe ceva foarte bun?

1. daca iti permiti suma ceruta, da banul ca merita
2. naspa e ca la poarta aia mergi cu banu-n mana si nu poti lua marfa decat cu programare ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde cristi_vidican » 24 Feb 2012, 19:32

alt stupar scrie:1. daca iti permiti suma ceruta, da banul ca merita
2. naspa e ca la poarta aia mergi cu banu-n mana si nu poti lua marfa decat cu programare ;)

Da, stiu si eu principiul: ce e ieftin e mai scump sau sunt prea sarac sa-mi permit sa cumpar un lucru de 2 ori, dar ... e scump. Pentru cine a reusit sa acceseze un priect, fie el si 141, asa ceva devine realitate, are banu-n mana si discuta altfel.
Faptul ca se sta la coada pt asa ceva inseamna ca aceasta este o abordare a afacerii care merita urmata: CALITATE. Din cate vad cam asa ceva se intampla si la poarta lui LA
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde vladi » 25 Feb 2012, 14:51

Din pacate cel mai scump te costa in Romania neseriozitatea.
As prefera sa dau un ban corect dar sa fiu servit duupa cum scrie in oferta( inclusiv in cea tehnica) iar produsul sa-mi fie livrat la timp. Asta-i cel mai important deoarece cand practici aceasta frumoasa indeletnicire in timpul privat ( care-i si asa dramuit intre familii, de acasa si de albine) a fi serios si parolist este ce-i mai de frunte.
Si nu uitati un sfat important: CAND O OFERTA-I MULT PREA BUNA CA SA MAI FIE SI ADEVARATA ATUNCI MAI MULT CA SIGUR OFERTA NU-I ADEVARATA.

Nu stiu daca-i din acest topic dar cu siguranta este conexa cu subiectul.

Mare atentie.
In ultima vreme s-au scumpit semnificativ utilajele de prelucrare lemn : abricht, freza, circular.
Pentru cei ce doresc niste scule de calitate profesionala, o firma consacrata reprezinta cheia succesului fara bataie de cap.
Suntem prea saraci sa ne cumparam lucru ieftin!
Eu m-am dotat recent cu doua scule de calitate deosebita marca METABO si anume circular si masina abricht cu grosime.
Freza am preferat sa o iau de la BOSCH, calitatea albastru.
Sunt singurale utilaje de pe piata Garantat Made in Germany.
Dupa lungi cautari si ore de butonat pe net la furnizori am gasit niste domni foarte profesionisti care spre surprinderea mea AU CELE MAI SCAZUTE PRETURI DE PE PIATA ROMANEASCA, spre surprinderea mea chiar cu 20% mai ieftin la abricht decat pretul de pe site Metabo Deutschland, iar pretul la circular cel mai mic de pe piata romaneasca, comparativ cu pretul furnizor Metabo Deutschland.
Intrucat nu am interese comerciale, stau la dispozitie cu detalii numai pentru toti cei interesati.

Va salut cu respect si multa miere.
Vladi
vladi

Mesajde LUCIAN AVRAM » 25 Feb 2012, 21:54

Lucian Avram vad ca nu mai pridideste cu comenzile de stupi, cu un raport calitate pret rezonabil. Dar pe undeva spunea ca descapacitorul automat i-a luat ceva timp si injuraturi sa-l puna in functiune.

asta asa este , am bagat ceva de dulce in frigideru' producatorului , dar l-am facut sa mearga si acum ne ajuta destul de mult :)
LUCIAN AVRAM

Mesajde lucky5strike » 26 Feb 2012, 01:14

cristi_vidican scrie:
alt stupar scrie:1. daca iti permiti suma ceruta, da banul ca merita

Da, stiu si eu principiul: ce e ieftin e mai scump sau sunt prea sarac sa-mi permit sa cumpar un lucru de 2 ori, dar ... e scump. Pentru cine a reusit sa acceseze un priect, fie el si 141, asa ceva devine realitate, are banu-n mana si discuta altfel.
Faptul ca se sta la coada pt asa ceva inseamna ca aceasta este o abordare a afacerii care merita urmata: CALITATE. Din cate vad cam asa ceva se intampla si la poarta lui LA

Daca e cine cred eu ca este, asa lucreaza de cand il stiu.

Cu programare. Ceea ce-i ok. Si foarte multi ii injura preturile. Si aceeasi foarte multi ii lauda calitatea.

Dar daca as avea de tras sub 2 tone de miere pe an, nu m-as complica... nici cu o furculita de descapacit, care nu m-ar mira sa sara de suta de lei.

Cel mai usor scapi banii cand esti intr-o etapa intermediara.

:roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde oprea valentin » 14 Feb 2013, 18:24

cristi_vidican scrie:Scriu un e-mail unui producator de centrifuge ca sa aflu un pret. Nu-i dau numele ca e cel mai bun in RO. Se stie.

zi-mi te rog pe PM daca nu vrei/nu poti sa zici aici la cine ai gasit cel mai bun raport calitate pret. ma intereseaza tare mult subiectul, anul acesta in vara sper sa achizitionez o centrifuga electrica+manuala, reversibila, 4 rame 1/1 tangential si 12 rame 1/2 radial(am inteles co medelele cu motoreductie sunt mai bune?) care sa-mi usureze munca. iar pt viitor un banc de descapacit iar nu ar fi rau...
Multumesc anticipat
opreavalentindumitru@yahoo.com
0720 186 181
0755 805 775
Cu bun simt si buna credinta!
oprea valentin

Mesajde ovidiu_78 » 15 Mar 2013, 12:26

Stiti vorba americanilor,primesti ceea ce platesi,adica daca tii la buzunar nici calitate nu vei avea,asa e si cu scule si tot,bineinteles ca trebuie sa ai in vedere de ex la o centrifuga,cati stupi ai,ce productie faci,etc,ca doar la 10 stupi nu o sa iti iei radiala pe 20 rame,nu?!numai in cazul in care iti permiti :lol:
Mi-a zis un prieten la inceput,sa stii ca aici sunt oameni simpli,de treaba,cu familii(pe forum,apicultori in general)si mi-a mai zis ca daca ai fi milionar tot nu ai putea face apicultura daca nu iubesti albinutzele,ceea ce e adevarat :)
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde jenica67 » 16 Mar 2013, 23:01

Cu hranitorul podisor pe langa faptul ca nu l-ai facut cum trebuie(functional), te-ai si complicat.
Fişiere ataşate
Rezervor cu sirop_resize.jpg
jenica67

Mesajde oprea valentin » 28 Oct 2013, 16:11

Vorbeam cu un "nene" despre masini si fiabilitatea lor versus caracteristici tehnice.
Omul imi zice la un moment dat o vorba: "Cea mai buna masina din lume este aia cu care iti faci treaba". Mare adevar a zis!

Am fost posesor de dacia 1310, am avut apoi supernova iar acum o skoda. Fiecare masina a fost buna la timpul ei. Dar acum mi-ar fi foarte dificil sa-mi mai fac treaba cu o dacia 1310(merge mai incet, consuma mai mult carburant dar mai ales obosesc mai repede la volanul unei dacii si nu mai pot face drumuri foarte lungi).
Tot asa si cu echipamentele apicole- la inceput iei o centrifuga galvanizata pe 3 rame, apoi cand mai strangi ceva una pe vreo 4 rame din inox, iar daca te lipesti de o finantare sau castigi la lotto este ideala o scula profi care de fapt cinstit vorbind face cat un om in stupina (o centrifuga full automat inlocuieste un om, o masina de decapacit cam la fel).

Este de retinut principiul "Sunt prea sarac sa-mi cumpar lucruri ieftine" dar daca buzunarul nu duce, incepi si cu o centrifuga de 15-30 de ani cumparata cu 200-350 lei de la un apicultor batran, ca nu-i moarte de om (mierea era buna si inainte sa apara moda inoxului.
Cu bun simt si buna credinta!
oprea valentin

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE