Albinel scrie:7Rame...ale mele sunt deja igenizate ,stranse in "chinga"..sub folie sus si lateral ,cu rama descapacita dupa diafragma ,turta cu ceaiuri si protofil deasupra si-i stimulez suplimentar zilnic..
la voi e alta situatia ..ca-i zona de asa natura ..dar pe cei ce au avut zile calduroase si au mers pe principiul nu umblu in stup pana in aprilie ..ca asa stiu eu ..c-am zeci sau sute de stupi si ani de-apicultura in spate...ma abtin sa-i categorisesc si sincer nu ma bucur de raul lor ,dar nici mila n-am..
Am spus pe un topic ca s-ar putea sa fiu printre primii care deja au inceput pastoralul. Mai exact, pe 8 martie, in loc sa-mi duc femeia la Herculane, am dus-o la carat de stupi.
Si nu va spun in ce rapa i-am bagat, sa-i feresc de vant si sa stea la soare. O sa postez niste poze, cand o sa le fac.

Asta in goana dupa polen, normal. Pe vatra au stat, dupa curatirea masiva de la 1 martie, pe lapte la capac si miere la sac+protofil (2x, adica de 2 ori cca 800gr-cam atat am sacul). lapte cam, 4kg, cu 1 kg drojdie. (ai mei,ai vecinilor, plus vantul care mai scotea praf din capace)
Sambata 9 si duminica 10 martie si luni dupa-masa am reusit sa-i strang pe toti, sa-i cobor, sa-i curat, etc. cca 65 fam. In ac 3 zile, si apoi mart si putin miercuri (s-a pus deja ploaia si frigul asta) polen 7 albine din 10, alun viorea si corn, si salcie capreasca. Ce observ...cca 50% din familii le puteam ierna inca o data din ac punct! Problema, nu gluma, si vb serios aici, cine stie sau i s-a intamplat ma intelege. Puiet 3 rame medie, dar cuib 5-6-7 rame blocat la puiet! M-am intrebat: oare ce au mancat albinele astea toata iarna? Ma uit la urdinis, si zic: la cum vine polen, in 2 zile gata, spatiu zero.
Si vine ploaia si frigul... Si nu rame bagate din garaj, una, nici nu le am (au fost sortate din toamna toate negresele simetrice, frumoase, si ramase pe cuib dar sunt pline cu miere). Din 800 rame , cele de caturi-am cat dadant 1/1, am gasit doar vreo 15, sa zic,mai bune de ouat.
si de ce va zic ca e probl, miercuri, cand o sa vn caldura, 2 zile de concediu si cred ca bag la centrifuga, nu exagerez, iau rama neagra, tin 24h linga teracota, o descapacesc lasand coronita nedescapacita, o trag, si o bag la ouat, altfel pierd enorm. Si asa am pierdut deja. Si asta trb sa fac de fiecare data cand largesc, sper eu din 7 in 7 zile dupa 30 martie. In paralel, obligatoriu rama alba dupa D, sa-mi care din cuib ce le incomodeaza, surplus de miere.
Toti lucram cu albina si ar trebui sa stim ca, primaverile, sunt capricioase, si trb profitat de fiecare zi buna, favorabila. In stupina lucrurile se fac
cand trebuie, nu cand pot, cand am timp, sau cand am chef..altfel pierzi, muncesti de-a-moaca'. De cate ori nu va prinde asa, la munca, nervul, de ce nu pot sa fiu la stupi sa fac treaba, si stau aici sa-mi rod unghiile??.. cei care lucreaza.
In plus, citind si de la altii, observi ca unii cred ca in familia de stupi se intampla ce vor dansii, dupa gandirea dansilor. Eu sunt convins ca nu tot timpul este asa. Trebuie sa intelegem perfect albina, si ce face ea in diferite momente, perioade, ca sa putem s-o ajutam si sa obtinem ceea ce dorim.
Zic asta pt ca ieri discutam cu cineva la tel: " am 3-4 rame de puiet, ce primavara, ce salcam facem etc...si-l intreb: le mai ai oare?? dupa frigul asta..aaa, sigur ca da, nici nu se discuta..-5 gr nu e o problema" N-o fi..cine stie, poate are rezistente in stupi. Eu zic ca nu mai are nici jumatate din ele, si nici elan prea mare la regina. Ma rogg...iar scriu mult.
deci "e grele cu stupii astia" parerea mea. De asta ne adunam aici, schimbam pareri, ne informam, rezolvam probleme, evoluam, castigam.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!