Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Capacire fara miere

Mesajde cosmin_tanase82 » 19 Sep 2011, 12:03

Salut pe toata lumea,

Vreau sa intreb pe cei care s-au mai confruntat cu o astfel de situatie care este explicatia urmatorului fenomen. Doua dintre familiile mele de albine sunt in stupi verticali cu un cat 1/2. Mierea stransa in acest cat am luat-o o data, iar ceea ce au strans a doua oara in acest cat au capacit si m-am decis sa o las familiilor pentru iernare. In aceasta perioada am pus o folie intre cat si cuib lasand o fanta pentru circulatia albinelor. Am descapacit treptat din ramele 1/2 din cat insa am observat urmatorul fenomen. Trag mierea din cat in cuib fara probleme dar cand refac celulele din ramele de 1/2 unele dintre ele sunt capacite la loc insa daca descapacesc observ ca in aceste celule nu mai exista miere. Mentionez ca am descapacit cu o furculita de descapacit. Capacirea de care vorbesc apare pestrit nu pe toata suprafata ramei. Nu am reusit sa identific un tipar anume si incerc sa imi explic de ce capacesc celulele goale.
cosmin_tanase82

Re: Capacire fara miere

Mesajde panshe85 » 19 Sep 2011, 12:10

probabil acele celule nu le ai descapacit in totalitate cu furculita,doar le ai intepat atat cat ele sa si traga mierea,sau ai intepat celula respectiva prin lateral, iar mierea a fost luata prin celula vecina, si la mine am observat acest lucru, insa nu cred ca ele se apuca sa capaceasca celulele goale ;)
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica)
panshe85

Mesajde cosmin_tanase82 » 19 Sep 2011, 12:21

Este o posibila explicatie. Multumesc mult! Cu toate aceastea m-am straduit de fiecare data sa descapacesc complet.
Daca dau ramele anul viitor in primavara pentru stocarea mierii oare albinele vor pune miere si in aceste celule? Le vor descapaci si le vor capaci la loc cu miere?
cosmin_tanase82

Mesajde panshe85 » 19 Sep 2011, 12:38

categoric, eventual,la ramele care sunt asa pestrit capacite,poti sa dai cu furculita sa le rupi capaceala inainte sa le bagi .....
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica)
panshe85

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR