Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Val de frig (Martie 2013)

Mesajde Trantorul@ » 17 Mar 2013, 00:53

Albinel scrie:cred ca nu m-am facut inteles ..o zi au adus polen..atat ..dar au adus bine..!!
cu doua zile inainte o singura albina am vazut cu polen ,pe data de 8 martie..tot una am vazut ..atat am reusit sa vad eu ..desi am am stat cu ochii tinta pe urdinisuri..sa nu fim pesimisti ..sa credem si sa speram !!

aaaaa ;)

La mine au adus polen din prima zii de zbor de curatire, ceea ce nu sa mai intamplat niciodata , la vanjosi au intrat intre 1 - 2 kg polen cel putin pana acum .
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Albinel » 17 Mar 2013, 01:07

:roll: cu atat polen in cuiburi faptul ca acum stau in stup datorita vremii.. ar trebui sa te bucure..hrana sa ai si sa vezi in cateva zile explozie de ponta ..statul albinelor in stup reprezinta un mare stimulent ..ai sa-mi dai dreptate..
Doamne ajuta si noapte buna Trantore ..!!
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde 7Rame » 17 Mar 2013, 10:09

Albinel scrie:7Rame...ale mele sunt deja igenizate ,stranse in "chinga"..sub folie sus si lateral ,cu rama descapacita dupa diafragma ,turta cu ceaiuri si protofil deasupra si-i stimulez suplimentar zilnic.. ;)
la voi e alta situatia ..ca-i zona de asa natura ..dar pe cei ce au avut zile calduroase si au mers pe principiul nu umblu in stup pana in aprilie ..ca asa stiu eu ..c-am zeci sau sute de stupi si ani de-apicultura in spate...ma abtin sa-i categorisesc si sincer nu ma bucur de raul lor ,dar nici mila n-am..

Am spus pe un topic ca s-ar putea sa fiu printre primii care deja au inceput pastoralul. Mai exact, pe 8 martie, in loc sa-mi duc femeia la Herculane, am dus-o la carat de stupi.
Si nu va spun in ce rapa i-am bagat, sa-i feresc de vant si sa stea la soare. O sa postez niste poze, cand o sa le fac. :D
Asta in goana dupa polen, normal. Pe vatra au stat, dupa curatirea masiva de la 1 martie, pe lapte la capac si miere la sac+protofil (2x, adica de 2 ori cca 800gr-cam atat am sacul). lapte cam, 4kg, cu 1 kg drojdie. (ai mei,ai vecinilor, plus vantul care mai scotea praf din capace)
Sambata 9 si duminica 10 martie si luni dupa-masa am reusit sa-i strang pe toti, sa-i cobor, sa-i curat, etc. cca 65 fam. In ac 3 zile, si apoi mart si putin miercuri (s-a pus deja ploaia si frigul asta) polen 7 albine din 10, alun viorea si corn, si salcie capreasca. Ce observ...cca 50% din familii le puteam ierna inca o data din ac punct! Problema, nu gluma, si vb serios aici, cine stie sau i s-a intamplat ma intelege. Puiet 3 rame medie, dar cuib 5-6-7 rame blocat la puiet! M-am intrebat: oare ce au mancat albinele astea toata iarna? Ma uit la urdinis, si zic: la cum vine polen, in 2 zile gata, spatiu zero.
Si vine ploaia si frigul... Si nu rame bagate din garaj, una, nici nu le am (au fost sortate din toamna toate negresele simetrice, frumoase, si ramase pe cuib dar sunt pline cu miere). Din 800 rame , cele de caturi-am cat dadant 1/1, am gasit doar vreo 15, sa zic,mai bune de ouat.
si de ce va zic ca e probl, miercuri, cand o sa vn caldura, 2 zile de concediu si cred ca bag la centrifuga, nu exagerez, iau rama neagra, tin 24h linga teracota, o descapacesc lasand coronita nedescapacita, o trag, si o bag la ouat, altfel pierd enorm. Si asa am pierdut deja. Si asta trb sa fac de fiecare data cand largesc, sper eu din 7 in 7 zile dupa 30 martie. In paralel, obligatoriu rama alba dupa D, sa-mi care din cuib ce le incomodeaza, surplus de miere.
Toti lucram cu albina si ar trebui sa stim ca, primaverile, sunt capricioase, si trb profitat de fiecare zi buna, favorabila. In stupina lucrurile se fac cand trebuie, nu cand pot, cand am timp, sau cand am chef..altfel pierzi, muncesti de-a-moaca'. De cate ori nu va prinde asa, la munca, nervul, de ce nu pot sa fiu la stupi sa fac treaba, si stau aici sa-mi rod unghiile??.. cei care lucreaza.
In plus, citind si de la altii, observi ca unii cred ca in familia de stupi se intampla ce vor dansii, dupa gandirea dansilor. Eu sunt convins ca nu tot timpul este asa. Trebuie sa intelegem perfect albina, si ce face ea in diferite momente, perioade, ca sa putem s-o ajutam si sa obtinem ceea ce dorim.
Zic asta pt ca ieri discutam cu cineva la tel: " am 3-4 rame de puiet, ce primavara, ce salcam facem etc...si-l intreb: le mai ai oare?? dupa frigul asta..aaa, sigur ca da, nici nu se discuta..-5 gr nu e o problema" N-o fi..cine stie, poate are rezistente in stupi. Eu zic ca nu mai are nici jumatate din ele, si nici elan prea mare la regina. Ma rogg...iar scriu mult.
deci "e grele cu stupii astia" parerea mea. De asta ne adunam aici, schimbam pareri, ne informam, rezolvam probleme, evoluam, castigam.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde kiloz » 17 Mar 2013, 10:19

Oradea senin, si -8 grade la ora 7. Si sar putea sa ne astepte inca o noapte cu minusuri cu asemenea temperatura.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde Ioan Guist » 17 Mar 2013, 10:44

[quote="7Rame"]
am 3-4 rame de puiet, ce primavara, ce salcam facem etc...si-l intreb: le mai ai oare?? dupa frigul asta..aaa, sigur ca da, nici nu se discuta..-5 gr nu e o problema" N-o fi..cine stie, poate are rezistente in stupi. Eu zic ca nu mai are nici jumatate din ele, si nici elan prea mare la regina. Ma rogg...iar scriu mult.
deci "e grele cu stupii astia" parerea mea. /quote]

Da ! e grele cu stupii .Si din ce in ce tot mai greu e si pe forum.

Ca idee, cand oua in plin ger de boboteza si afara sunt -28 cum face albina aia sa treaca peste ??
Astea... trei zile de -8 cand este mancare, sunt doar ca o " dimineata de Duminica mai racoroasa"
Sfat (ca suntem pe forum si ne permitem).Mai sunati-il pe omul ala ca se pare ca stie destule si adevarate.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde 7Rame » 17 Mar 2013, 11:21

Ca idee, cand oua in plin ger de boboteza si afara sunt -28 cum face albina aia sa treaca peste ??
Astea... trei zile de -8 cand este mancare, sunt doar ca o " dimineata de Duminica mai racoroasa"
Sfat (ca suntem pe forum si ne permitem).Mai sunati-il pe omul ala ca se pare ca stie destule si adevarate.[/quote]

2012. ianuarie. Dupa 15-17, vreme buna, curatire. Saculetz cu miere, simpla, cristale.
2012. inceput februarie, iar vreme buna, scot niste rame-1-2 puiet, restrans, necapacit. E bine!
vine frigul acela, il stim toti, si zapada, -15, -17 ziua.
2012, 24 febr, zbor, cald. Scot rame, acelasi stup, zero puiet, nici macar oua! Da, a iesit, pot spune, dar unde-i ponta aia de boboteaza? ca tot temp alea sunt
poate la Sibiu la dv, sta altfel treaba, eu va spun cum a fost la mn.
Parerea mea e ca tine puietul capacit, insa cel la stadiu de ou-4-6 zile nu, mai ales daca e mai mult si e ger. si oricum ponta se diminueaza sau dispare.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde Albinel » 17 Mar 2013, 11:51

deci ..:
-avem hrana din belsug ,oua si puiet de toate varstele,cuibul restrans la MAXIM..putin polen adus de anul asta si pastura cata o mai fi sub capaceala ..impachetajuj este PERFECT..ce ar mai lipsi ca acea familie sa-si poata apara puietul de scaderea temperaturii afara ..????
Albinel

Mesajde Ioan Guist » 17 Mar 2013, 12:08

Albinel scrie:deci ..:
-avem hrana din belsug ,oua si puiet de toate varstele,cuibul restrans la MAXIM..putin polen adus de anul asta si pastura cata o mai fi sub capaceala ..impachetajuj este PERFECT..ce ar mai lipsi ca acea familie sa-si poata apara puietul de scaderea temperaturii afara ..????

Asta zic si eu. Chiar as merge doar pe ...hrana din belsug si pace buna.

Cat despre ...frigul venit pe nepusa masa.Viata in celula este de 21 de zile.Colonia ia decizii si planuieste cel putin pe aceasta perioada de timp.
Asta inseamna ca tine cont de multi factori.Mai putin de accidente si calamitati.Dar despre cum sa imprimavareze si cat, sau in ce perioada sa ponteze, nu o invatam noi.
Nu as fi mirat daca albina le-ar soptii meteorologilor ce si cum despre vreme, am avea o prognoza mult mai exacta.

Un exemplu.
Exista un studiu pe mamaruta.Sau un soi de mamaruta, nu mai stiu.Ideea e ca aceasta , in toamna se ascunde undeva in pamant la o anumita adancime.Adancimea trebuie sa fie perfecta.adica sa nu inghete dar sa fie si indeajuns de rece cat sa provoace hibernarea si sa nu consume energie in plus (mamaruta nu are faguri :lol: )
Intrebarea este : De unde stie mamaruta cum va fi in ianuarie sau februarie??? Ca ....o eroare de 3 cm in adancime si de 2 grade la prognoza, o mierleste.Stau nemntii gura casca si nu reusesc sa descopere mecanismul prin care prognoza mamarutei nu da gres.Niciodata.
Ioan Guist

Mesajde Albinel » 17 Mar 2013, 12:27

Salutari Maestre ..!! :)
cred ca si albina e meteosensibila si tine legatura cu satelitii pentru prognoza ca si mamarutei.. :lol:
as mai adauga ceva la cele spuse de mine mai sus..
-este nevoie de o activitate cat mai intensa in familia de albine pentru a reusi sa mentina temperatura in jurul puietului iar pentru asta cred ca o putem ajuta din exterior prin diverse metode ..
-pe dealta parte sunt de acord cu ce spune colegul 7Rame ca putem avea si o diminuare a puietului prin pierderi si chiar stoparea pontei pentru un timp ...asta in cazul ca nu-i vom ajuta ..(se poate intampla si in cazul cand avem destula grija )daca temperaturile sub 0 vor fi mai de durata ..
Albinel

Mesajde Ioan Guist » 17 Mar 2013, 12:49

Pai...sa nu sarim de la una la alta.
In discutie, este aceasta perioada de frig.2-4 zile de minus si zapada.Perioada "inconjurata " de zile de zbor si aport dinafara.
Despre aceasta vorbim.Nu ca ...ce se intampla daca vine 14 zile de frig si lipsa de zbor.

mancare sa fie.
Ioan Guist

Mesajde cristi82 » 17 Mar 2013, 12:52

voi stati bine, la noi au fost -13 grade azi noapte!
cristi82

Mesajde ciptheman » 17 Mar 2013, 13:17

la mine noaptea trecuta nu a inghetat deloc parbrizul,mai avem o noapte de racoare,salcia are mugurul la jumatate si nu e afectata aproape deloc saptamana asta infloreste daca da caldura.
ciptheman

Mesajde GORE19712000 » 17 Mar 2013, 13:59

kiloz si cristi82 de ce nu va puneti localitatea la avatar cum face toata lumea sa vedem si noi despre ce vorbiti , ie asa de greu ?
Pasiunea, speranta si perseverenta sunt motorul vietii.
GORE19712000

Mesajde CristiTm » 17 Mar 2013, 16:01

a naibii mamatuta nea Ioane ca nu stim ce drac e aia noroc cu goagle :lol: , eu de mic stiam doar de buburuza
CristiTm

Mesajde Trantorul@ » 17 Mar 2013, 16:06

Ioan Guist scrie:
7Rame scrie: am 3-4 rame de puiet, ce primavara, ce salcam facem etc...si-l intreb: le mai ai oare?? dupa frigul asta..aaa, sigur ca da, nici nu se discuta..-5 gr nu e o problema" N-o fi..cine stie, poate are rezistente in stupi. Eu zic ca nu mai are nici jumatate din ele, si nici elan prea mare la regina. Ma rogg...iar scriu mult.
deci "e grele cu stupii astia" parerea mea. /quote]

Da ! e grele cu stupii .Si din ce in ce tot mai greu e si pe forum.

Sfat (ca suntem pe forum si ne permitem).Mai sunati-il pe omul ala ca se pare ca stie destule si adevarate.

Sa nu comparam puietul existent in stup de boboteaza cu ce se afla la ora actuala la unii care au stimulat la greu , la mine de ex. puiet acum o saptamana pe 80% din suprafata ramelor la stupii buni intre 3 - 5 rame (nu de o palma cum au cei ce nu au stimulat, sau in stupi slabi) , deja au fost 3 nopti cu minus ultimele cu - 10 , si la nopate va fii - 7 si ziua intre 0 - 1 grad , deci clar cand temperaturile scad sub minus albinele se strang in ghem si ce nu pot acoperi este lasat de izbeliste, indiferent cit de stransi sunt .
Si sa nu confundam puiet pe 3,4 rame si 3,4 rame de puiet !!! ( si nici -1 grad cu - 10) .
Speram din tot sufletul sa nu fie nici un fel de problema , dar din pacate sunt, am tras cu sarma le 5 - 6 familii bune si bineinteles ca am scos puiet in toate stadiiile , deci clar si ponta are de suferit foarte mult , daca nu stimulam clar nu aveam probleme pentru ca nu aveam pe 80 % din rame puiet si era ok, avea de suferit numai ponta.
SI intradevar e foarte grele cu stupii ! poate daca am fi toti niste oracole sau clarvazatori din punct de vedere meteorologic ar fi mult mai usor.
SI probabil omul ala avea puiet pe 3 rame , nu 3 rame de puiet si din aia era asa de sigur! :lol:
Bine ar fi fost sa fie ca o " dimineata de Duminica mai racoroasa" , dar nu este la unii (sau cel putin la mine unele familii au fost date peste cap!), cele slabe sunt ok deci nu au avut mai mult puiet decat sa format ghemul , nu am scos nimic de la alte 5, 6 familii slabe .
Sa vina miercuri si sa vad cum sta treaba , cat de mult au fost afectate.
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde paul » 17 Mar 2013, 18:30

Astazi m-am intretinut mai mult de 2 ore cu un ... STUPAR !!!
Concluzia ... www.youtube.com/watch?v=gmBVQukZ3vQ
Pentru cel putin jumatate din efective ... :o :o :o
Mi-e frig ... :cry:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR