Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Sfat securitate

Mesajde bclaudiu » 11 Mar 2013, 18:15

A trecut prima iarna de incepator si pentru mine. Din pacate una calda una rece. Am inceput cu 2 stupi pentru care mi-am dat tot interesul, am incercat sa le fac pe toate "a la carte". Aia calda este ca mi-au supravietuit albinutele, le-am dat de curand o turta si ieri le-am vazut ca au iesit la zbor si chiar se intorceau cu "picioarele" pline..nu prea imi dau seama ce reuseau sa culeaga. Aia rece este ca mi-a fost furat un stup. Unde sunt "cazati" stupii am casa in constructie si nu locuiesc momentan acolo. Am gasit faptasul si sper ca politia sa-si faca treaba. Nu vreau sa stea stupii prea aproate de casa si ii tineam in fundul gradinii unde mai sunt si niste salcami. In prima faza a descoperirii furtului ma gandeam numai la garduri electrificate, la capcane de urs pe langa stup si alte nebunii din astea, dar fiind la tara mi-e frica sa nu ajunga din greseala pe acolo si vreun copil nevinovat. Daca cineva a mai facut sisteme antifurt pentru stup il rog sa-mi dea un sfat sa nu mai patesc odata asta.
Si numarul 2, vreau sa mai cumpar 6-7 stupi. Stau cam la jumatatea drumului dintre Bucuresti si Ploiesti. Anul trecut am platit cam mult , nu stiam nimic(nici acum nu pot sa spun ca stiu prea multe) dar as vrea sa va rog sa-mi spuneti cam cum ar trebui sa fie configurat un stup de cumparat(ma gandeam sa cumpar eu cutiile sa fie noi si cumpar doar familiile) si cam ce banuti ar trebui sa pregatesc.

Va multumesc
bclaudiu

Re: Sfat securitate

Mesajde State » 11 Mar 2013, 18:32

bclaudiu scrie:dar as vrea sa va rog sa-mi spuneti cam cum ar trebui sa fie configurat un stup de cumparat(ma gandeam sa cumpar eu cutiile sa fie noi si cumpar doar familiile) si cam ce banuti ar trebui sa pregatesc.

Va multumesc

Salut,

Eu nu inteleg o chestie. Zici ca ai doi stupi dar intrebi cum sa fie configurat un stup de cumparat in care sa bagi doar familiile de albine. Pai hai sa o luam logic : TU cum crezi ca ar trebui sa fie un stup gata pregatit in care sa bagi doar albinele ? Te intreb prin prisma faptului ca deja sustii ca ai stupi. :shock:
Acum te mai intreb si altceva : ce fel de stupi vrei sa cumperi ? Preturile difera de la un model la altul si depinde si de configuratie(capac/fund/etc).
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde bclaudiu » 11 Mar 2013, 18:44

Salut,

Eu nu inteleg o chestie. Zici ca ai doi stupi dar intrebi cum sa fie configurat un stup de cumparat in care sa bagi doar familiile de albine. Pai hai sa o luam logic : TU cum crezi ca ar trebui sa fie un stup gata pregatit in care sa bagi doar albinele ? Te intreb prin prisma faptului ca deja sustii ca ai stupi. :shock:
Acum te mai intreb si altceva : ce fel de stupi vrei sa cumperi ? Preturile difera de la un model la altul si depinde si de configuratie(capac/fund/etc).[/quote]

Anul trecut am cumparat cutie+familie. Cutiile sunt destul de vechi si ma gandeam daca tot mai cumpar macar sa fie cutiile noi noute si de unde le cumpar sa duc cutiile noi si ele sa fie populate cu rame cu albine. In privinta configuratiei ma refeream la " X lei / familie cu x rame cu regina de X ani" si x rame cu oua, x rame cu miere....
bclaudiu

Mesajde State » 11 Mar 2013, 18:50

bclaudiu scrie:Anul trecut am cumparat cutie+familie. Cutiile sunt destul de vechi si ma gandeam daca tot mai cumpar macar sa fie cutiile noi noute si de unde le cumpar sa duc cutiile noi si ele sa fie populate cu rame cu albine. In privinta configuratiei ma refeream la " X lei / familie cu x rame cu regina de X ani" si x rame cu oua, x rame cu miere....

Eu zic asa: mergi pe site-ul de anunturi apicole si te lamuresti instant ce preturi se cer.
Eu de exemplu am cumparat niste roi , urmeaza sa ma duc sa-i iau. Pretul a fost de 40ron/rama. Regina mi-o da cu albine cu tot , adica nu o platesc in plus fata de ramele cu puiet si lucratoare.
Daca tu vrei sa iei o familie , cauta unde am zis si te vei convinge imediat. Preturile difera dar nu cu mult. In mare parte iti poti face o idee. ;)
State

Mesajde delorin I » 11 Mar 2013, 18:57

State scrie:
bclaudiu scrie:Anul trecut am cumparat cutie+familie. Cutiile sunt destul de vechi si ma gandeam daca tot mai cumpar macar sa fie cutiile noi noute si de unde le cumpar sa duc cutiile noi si ele sa fie populate cu rame cu albine. In privinta configuratiei ma refeream la " X lei / familie cu x rame cu regina de X ani" si x rame cu oua, x rame cu miere....

Eu zic asa: mergi pe site-ul de anunturi apicole si te lamuresti instant ce preturi se cer.
Eu de exemplu am cumparat niste roi , urmeaza sa ma duc sa-i iau. Pretul a fost de 40ron/rama. Regina mi-o da cu albine cu tot , adica nu o platesc in plus fata de ramele cu puiet si lucratoare.
Daca tu vrei sa iei o familie , cauta unde am zis si te vei convinge imediat. Preturile difera dar nu cu mult. In mare parte iti poti face o idee. ;)

State- unde au inceput sa roiasca albinele? Ma gandesc sa ma bag si eu..:)) Decat sa le aduc din Cipru sau Siria, daca tot au roit in iarna asta care a trecut...ma bag si eu...pret bun! Eu care ma gandeam sa astept sfarsitul lunii aprilie:) !
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde bclaudiu » 11 Mar 2013, 18:58

multumesc
bclaudiu

Mesajde State » 11 Mar 2013, 19:41

delorin I scrie:State- unde au inceput sa roiasca albinele? Ma gandesc sa ma bag si eu..:)) Decat sa le aduc din Cipru sau Siria, daca tot au roit in iarna asta care a trecut...ma bag si eu...pret bun! Eu care ma gandeam sa astept sfarsitul lunii aprilie:) !

Mergi pe anunturi apicole si vezi la rubrica vanzari cati sunt care vand roiuri. Ia intreaba-i si pe ei unde roiesc albinele iarna .. :D
Chestia e ca eu tin la glume dar acolo s-ar putea sa te injure vreunul. :lol:

Afla ca roiule le-am platit inca de luna trecuta ,desi fizic nu sunt in stup. ;)
Acum te-ai prins de ce urmeaza sa ma duc sa le iau

PS: vorbesc cu omu' sa-ti faca si tie vreo doi ?
State

Mesajde Aurel1959 » 17 Mar 2013, 02:29

Parerea mea e ca roi au fost anul trecut cind au fost formati.Acuma ca au trecut iarna nu cred ca mai pot fi numiti roi.Daca au luato bine dinloc cu dezvoltarea dej le putem numi familii.
Sa va traiasca s-aveti parte de ele!
" In viata la toti li-e greu,dar nu la toti deodata si nu la toti la fel"
Aurel1959

Mesajde State » 17 Mar 2013, 11:59

Aurel1959 scrie:Parerea mea e ca roi au fost anul trecut cind au fost formati.Acuma ca au trecut iarna nu cred ca mai pot fi numiti roi.Daca au luato bine dinloc cu dezvoltarea dej le putem numi familii.
Sa va traiasca s-aveti parte de ele!

Inca n-au fost formati. Eu i-am platit pentru ca omul nu face decat pe comanda si la cine vrea el. Daca se intampla ceva si nu mai poate sa-mi dea , imi inapoiaza banii.

Va multumesc pentru urari ! Sanatate !
State

Mesajde gabi_bujor » 17 Mar 2013, 19:04

Salut vecine
Daca te pot ajuta cu ceva nu ezita sa ma cauti pe PM.
Nu ne cunoastem , dar cred ca albinele noastre da.
Daca ar putea sa vorbeasca si albinele despre noi... Ce ar mai fi la gura lor...
gabi_bujor

Mesajde stroe » 17 Mar 2013, 20:49

Anul trecut am cumparat cutie+familie. Cutiile sunt destul de vechi si ma gandeam daca tot mai cumpar macar sa fie cutiile noi noute si de unde le cumpar sa duc cutiile noi si ele sa fie populate cu rame cu albine. In privinta configuratiei ma refeream la " X lei / familie cu x rame cu regina de X ani" si x rame cu oua, x rame cu miere....[/quote]
Pai nu pot fi toate egale cu X, eventual asa
x lei/familie cu n rame cu matca de y ani , m rame cu puiet si z cu miere.
Lasand gluma poti cumpara cutiile pe care le doresti de la un atelier de tamplarie si familiile de la un apicultor.
Pentru securitatea stupilor din fundul gradinii poti monta o instalatie de alarma.
Te sun si o sa-ti dau tel de unde cumpar eu.
stroe

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR