Trantorul@ scrie:Si sa nu confundam puiet pe 3,4 rame si 3,4 rame de puiet !!! ( si nici -1 grad cu - 10) .
Speram din tot sufletul sa nu fie nici un fel de problema , dar din pacate sunt, am tras cu sarma le 5 - 6 familii bune si bineinteles ca am scos puiet in toate stadiiile , deci clar si ponta are de suferit foarte mult , daca nu stimulam clar nu aveam probleme pentru ca nu aveam pe 80 % din rame puiet si era ok, avea de suferit numai ponta.
SI intradevar e foarte grele cu stupii ! poate daca am fi toti niste oracole sau clarvazatori din punct de vedere meteorologic ar fi mult mai usor.
SI probabil omul ala avea puiet pe 3 rame , nu 3 rame de puiet si din aia era asa de sigur!![]()
Bine ar fi fost sa fie ca o " dimineata de Duminica mai racoroasa" , dar nu este la unii (sau cel putin la mine unele familii au fost date peste cap!), cele slabe sunt ok deci nu au avut mai mult puiet decat sa format ghemul , nu am scos nimic de la alte 5, 6 familii slabe .
Sa vina miercuri si sa vad cum sta treaba , cat de mult au fost afectate.
Raman la ...ale mele.Drept e ca sunt legate una de alta .Stimularea (sau lipsa ei), impachetajul (sau lipsa lui), albina si ...stuparul.Acuma...ce sa zic? Nu am 80 % puiet pe rama.Ca asta ar insemna ca nu e miere deloc pe acele rame.Poate ceva pastura sau polen proaspat.Poate!!
Sa" le duc" in zona asta ? Pai nu au nici-o sansa sa tina traba in frau.E totusi mijloc de martie si noptiile pot fi cu surprize.Efortul babalacelor ce au ditamai 7 luni in carca ca sa creasca puiet e imens.La lipsa proteica din tineretea lor, combinat cu ....Orice deget de apicultor bagat acolo, se lasa cu "sparturi de oale"
Nu sunt probleme in perioadele de frig la cresterea puietului daca lasam albina sa fie "stapana" pe situatie.
Cand scoate afara puiet, sunt convins ca e vina mea.Acolo echilibrul a fost distrus cu mult timp inainte.
Personal (nu stiu cat e de bine) nu ma intereseaza decat prezenta puietului in stup la sfarsitul iernii.Cand se aseeaza primavara se schimba situatia.
Nu o data am vazut lipsa puietului pana la o data anume, ca apoi ca la o comanda au ouat 3 rame si ...duse au fost.Au intrecut toate familile ce au avut probleme (alta discutie) ce au inceput cu o luna mai devreme.
Vreau sa zic urmatoarele: Cu cat incep sa oua mai tarziu, cu atat sunt mai multumit de familii.
A fost o Duminica racoroasa.E bine.
Succes fiecaruia.