Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Val de frig (Martie 2013)

Mesajde Ioan Guist » 17 Mar 2013, 19:08

Trantorul@ scrie:Si sa nu confundam puiet pe 3,4 rame si 3,4 rame de puiet !!! ( si nici -1 grad cu - 10) .
Speram din tot sufletul sa nu fie nici un fel de problema , dar din pacate sunt, am tras cu sarma le 5 - 6 familii bune si bineinteles ca am scos puiet in toate stadiiile , deci clar si ponta are de suferit foarte mult , daca nu stimulam clar nu aveam probleme pentru ca nu aveam pe 80 % din rame puiet si era ok, avea de suferit numai ponta.
SI intradevar e foarte grele cu stupii ! poate daca am fi toti niste oracole sau clarvazatori din punct de vedere meteorologic ar fi mult mai usor.
SI probabil omul ala avea puiet pe 3 rame , nu 3 rame de puiet si din aia era asa de sigur! :lol:
Bine ar fi fost sa fie ca o " dimineata de Duminica mai racoroasa" , dar nu este la unii (sau cel putin la mine unele familii au fost date peste cap!), cele slabe sunt ok deci nu au avut mai mult puiet decat sa format ghemul , nu am scos nimic de la alte 5, 6 familii slabe .
Sa vina miercuri si sa vad cum sta treaba , cat de mult au fost afectate.

Raman la ...ale mele.Drept e ca sunt legate una de alta .Stimularea (sau lipsa ei), impachetajul (sau lipsa lui), albina si ...stuparul.Acuma...ce sa zic? Nu am 80 % puiet pe rama.Ca asta ar insemna ca nu e miere deloc pe acele rame.Poate ceva pastura sau polen proaspat.Poate!!
Sa" le duc" in zona asta ? Pai nu au nici-o sansa sa tina traba in frau.E totusi mijloc de martie si noptiile pot fi cu surprize.Efortul babalacelor ce au ditamai 7 luni in carca ca sa creasca puiet e imens.La lipsa proteica din tineretea lor, combinat cu ....Orice deget de apicultor bagat acolo, se lasa cu "sparturi de oale"
Nu sunt probleme in perioadele de frig la cresterea puietului daca lasam albina sa fie "stapana" pe situatie.
Cand scoate afara puiet, sunt convins ca e vina mea.Acolo echilibrul a fost distrus cu mult timp inainte.

Personal (nu stiu cat e de bine) nu ma intereseaza decat prezenta puietului in stup la sfarsitul iernii.Cand se aseeaza primavara se schimba situatia.
Nu o data am vazut lipsa puietului pana la o data anume, ca apoi ca la o comanda au ouat 3 rame si ...duse au fost.Au intrecut toate familile ce au avut probleme (alta discutie) ce au inceput cu o luna mai devreme.
Vreau sa zic urmatoarele: Cu cat incep sa oua mai tarziu, cu atat sunt mai multumit de familii.
A fost o Duminica racoroasa.E bine.

Succes fiecaruia.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde filip » 17 Mar 2013, 19:16

Probleme au cei care au zapacit cuiburile,Ori regula de baza in primavara e sa asiguri ram plin cu miere langa puiet,fara a desparti puietul cu acesta.Iar o a doua regula sa asiguri hrana din sac ori ram la furat astfel ca albinele sa aibe stocat acest produs in coronitele ramelor cu puiet.Daca e papa si albina acoperitoare e OK.Acum depinde de fiecare ce intelege prin a forta......e totusi jumatatea lunii MARTIE>
filip

Mesajde paul » 17 Mar 2013, 19:25

filip scrie:Probleme au cei care au zapacit cuiburile,Ori regula de baza in primavara e sa asiguri ram plin cu miere langa puiet,fara a desparti puietul cu acesta.Iar o a doua regula sa asiguri hrana din sac ori ram la furat astfel ca albinele sa aibe stocat acest produs in coronitele ramelor cu puiet.Daca e papa si albina acoperitoare e OK.Acum depinde de fiecare ce intelege prin a forta......e totusi jumatatea lunii MARTIE>

Si unde n-a fost nici macar un zbor de curatire ca lumea ??? :o
Si unde reginele au pontat pana tarziu si au inceput foarte devreme ??? :o
Si unde nu se poate interveni ABSOLUT DELOC din cauza vremii , decat eventual cu o turta , interventie tardiva in majoritatea cazurilor ??? :o
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde filip » 17 Mar 2013, 19:33

@paul,
Sezonul 2013 se pregateste inca din vara 2012.Poate ai mai citit din postarile mele,daca nu atunci rezum.
Impachetarea in toamna in 2 etape cu ram descapacit la furat astfel incat ghemul sa fie compact dar sa aiba suficienta miere descapacita atat timp cat zboara afara.In Noiembrie impachetarea definitiva cu hrana suficienta,daca ramane tort a mea e.
filip

Mesajde paul » 17 Mar 2013, 19:48

Nene Filip ... ai totala dreptate in ceea ce afirmi numai ca , nu stiu ce s-a intamplat ca in aceasta iarna au consumat exagerat de mult !!! Au avut puiet pana tarziu, au inceput devreme , au alternat zilele caldute (dar nu suficient pentru reorganizarea ghemului) cu zilele geroase ... Au ajuns devreme la leatul superior si ... au incremenit . :( La astea s-a adaugat si lipsa unui zbor de curatire si tabloul a fost ... complet !
Personal , ce-mi reprosez ... daca iarna trecuta l-am ascultat pe Ioan Guist(sa traiesti Ioane) si am iernat cu hrana din leat in leat , iarna asta am facut cum am vazut la altii si am iernat pe 2/3 de rama plina , ca vezi Doamne asa se formeaza mai bine ghemul ... :evil: Asta coroborat si cu "lipsa de inspiratie"de a scoate rama centrala pe care a fost puiet pana tarziu si inlocuirea cu o rama marginasa plina pe trei sferturi . Partea naspa-i ca nu am avut macar O ZI , in care sa pot sa reorganizez rezervele !!! :evil:
Asa ca , vorba cuiva ... aia-e !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Trantorul@ » 17 Mar 2013, 20:17

Ioan Guist scrie:
Trantorul@ scrie:Si sa nu confundam puiet pe 3,4 rame si 3,4 rame de puiet !!! ( si nici -1 grad cu - 10) .
Speram din tot sufletul sa nu fie nici un fel de problema , dar din pacate sunt, am tras cu sarma le 5 - 6 familii bune si bineinteles ca am scos puiet in toate stadiiile , deci clar si ponta are de suferit foarte mult , daca nu stimulam clar nu aveam probleme pentru ca nu aveam pe 80 % din rame puiet si era ok, avea de suferit numai ponta.
SI intradevar e foarte grele cu stupii ! poate daca am fi toti niste oracole sau clarvazatori din punct de vedere meteorologic ar fi mult mai usor.
SI probabil omul ala avea puiet pe 3 rame , nu 3 rame de puiet si din aia era asa de sigur! :lol:
Bine ar fi fost sa fie ca o " dimineata de Duminica mai racoroasa" , dar nu este la unii (sau cel putin la mine unele familii au fost date peste cap!), cele slabe sunt ok deci nu au avut mai mult puiet decat sa format ghemul , nu am scos nimic de la alte 5, 6 familii slabe .
Sa vina miercuri si sa vad cum sta treaba , cat de mult au fost afectate.

Raman la ...ale mele.Drept e ca sunt legate una de alta .Stimularea (sau lipsa ei), impachetajul (sau lipsa lui), albina si ...stuparul.Acuma...ce sa zic? Nu am 80 % puiet pe rama.Ca asta ar insemna ca nu e miere deloc pe acele rame.Poate ceva pastura sau polen proaspat.Poate!!
Sa" le duc" in zona asta ? Pai nu au nici-o sansa sa tina traba in frau.E totusi mijloc de martie si noptiile pot fi cu surprize.Efortul babalacelor ce au ditamai 7 luni in carca ca sa creasca puiet e imens.La lipsa proteica din tineretea lor, combinat cu ....Orice deget de apicultor bagat acolo, se lasa cu "sparturi de oale"
Nu sunt probleme in perioadele de frig la cresterea puietului daca lasam albina sa fie "stapana" pe situatie.
Cand scoate afara puiet, sunt convins ca e vina mea.Acolo echilibrul a fost distrus cu mult timp inainte.

Personal (nu stiu cat e de bine) nu ma intereseaza decat prezenta puietului in stup la sfarsitul iernii.Cand se aseeaza primavara se schimba situatia.
Nu o data am vazut lipsa puietului pana la o data anume, ca apoi ca la o comanda au ouat 3 rame si ...duse au fost.Au intrecut toate familile ce au avut probleme (alta discutie) ce au inceput cu o luna mai devreme.
Vreau sa zic urmatoarele: Cu cat incep sa oua mai tarziu, cu atat sunt mai multumit de familii.
A fost o Duminica racoroasa.E bine.

Succes fiecaruia.

Perfect de acord , de asezat primavara nu stim nicodata cu siguranta cand o sa fie, tin minte ca in urma cu multi ani era prima sau a doua zi de paste , ciresii , visinii tocmai ce inflorisera (era undeva pe la jumatea lui aprilie ) si a nins de o palma si noaptea a inghetat , nu am mancat nici un fruct din pomi anul acela .
Chiar asa cu minus nu prea a mai fost de mult , sau cel putin eu nu tin minte sa fi fost la data aceasta in zona mea si cu atat mai mult 4 zile.
Mda greseala mea ca am stimulat , da ma tot batea cineva la cap sa-i ducem la rapita pentru prima data si uite ca am cam facut rahatu praf , a venit mama natura si zice ca nu.
SI batranele alea de 7 luni nu prea pot sa creasca 5 rame de puiet 3 80% , si 2 aprox 60 %, acolo este doica corespunzatoare , da cand se strange in ghem nu ocupa 100% rama , si ce ramane pe afara ii gata.

Asemenea .
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde gabi_bujor » 17 Mar 2013, 20:36

Vremea destul de buna de la sfarsit de februarie si mai ales, in primele 10 zile din martie, a facut albina sa zburde si pe stupari sa umble la sac.
Prognoza meteo ce a fost data pe martie si aprilie zice multa umiditate si nopti destul de reci, chiar si in sud.
Cine are ca tinta salcamul si peste o saptamana daca umbla la sac, nu e tarziu, dar cu ochii pe meteo.
Daca vremea este capricioasa nici rapita nu o sa aiba o inflorire timpurie, asa ca trebuie sa ne grabim ...incet.
Pana la venirea , pe bune a primaverii, cuibuiri cat de stranse si izolate , miere pe aproape si vom auzi de bine!
Daca ar putea sa vorbeasca si albinele despre noi... Ce ar mai fi la gura lor...
gabi_bujor

Mesajde Trantorul@ » 17 Mar 2013, 20:45

filip scrie:Probleme au cei care au zapacit cuiburile,Ori regula de baza in primavara e sa asiguri ram plin cu miere langa puiet,fara a desparti puietul cu acesta.Iar o a doua regula sa asiguri hrana din sac ori ram la furat astfel ca albinele sa aibe stocat acest produs in coronitele ramelor cu puiet.Daca e papa si albina acoperitoare e OK.Acum depinde de fiecare ce intelege prin a forta......e totusi jumatatea lunii MARTIE>

Nu stiu ce treaba are sula cu prefectura (asta asa ca o gluma) :lol: .
Familiile respective nu au putut forma ghemul pe 100% din rama avand in vedere temperaturile care au fost , avand 80% puiet => ce puiet nu a fost acoperit de ghem o crapat , nu am scos mult max 30 de larve la cel mai afectat , ramane de vazut ce urmeaza , nu o crapat puietul ca nu avea rama cu papa langa puiet :lol: .
Sincer nici eu nu ma asteptam sa explodeze chiar asa , da cum polen a inceput sa intre la greu de 2 saptamaini (sunt ani cand nu bagau la papadie asa cum bagau acum, ma refer la marimea granulelor) , plus ca am avut si pastura la greu in unii am ajuns la asemena puiet , si starnsi cum trebuie sa nu se intinda matca pe o multime de rame cu cate o palma de puiet .
SI la impachetaj acum este asa - folie solar , podioare scindurele de 2 cm , capace din scandura tot de 2 cm , si la uni is de osb de 8 mm ,oare o fi destul ??? :lol:
A si sa-ti mai spun ceva in 2011 aveam la citeva familii foarte puternice iernate pe 7 rame 3 foite crescute la sfarsit de martie , si cate 2 si 1 in restul, primul an cind am prins cules extraordinar la salca.
Sanatate .
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde filip » 17 Mar 2013, 20:53

Trantorul@,Fortarea si spargerea cuiburilor cu ram cu miere desparte ghemul in doua.Asta era idea si eu am puiet mult dar de vre+o 3 saptamani tot pun ram dupa diafragma la furat ori mierea a fost depozitata in jurul puietului.Daca coronitele sunt umplute de miere ghemul nu trebuie sa fie format pe 100% din ram
filip

Mesajde Ioan Guist » 17 Mar 2013, 21:14

[quote="Trantorul@"]

Chiar asa cu minus nu prea a mai fost de mult , sau cel putin eu nu tin minte sa fi fost la data aceasta in zona mea si cu atat mai mult 4 zile.

Uite un link.Nenea Gica mi la dat acu multi ani.Merg pe el si ...mai invat cateva.
In istoric poti sa vezi (vedeti) ca anumite perioade se repeta an de an.Cu intarziere de cateva zile.Intensitatea poate sa difere, da... de venit vine.
Am setat pe martie anul trecut.Se vede ca nopti cu minus au fost mai toata luna.
http://www.freemeteo.com/default.asp?pi ... sid=152600

Numai bine
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 17 Mar 2013, 21:21

In 2003, unul din anii cu nebunie la salcam.
Stiti cat o fost la sibiu in 7 APRILIE?? Noapte au fost -11.In Martie au fost cu minus pana in 23 martie.Cu minus ...mult!
Ioan Guist

Mesajde alt stupar » 17 Mar 2013, 21:25

... la ce scriu mai jos sigur mi-o iau in freza :lol:
da` nu-i bai !

Consecvent ( a se citi fortat de imprejurari ) principiului "interventii minimale" incepand cu aceasta primavara controlul de fond se desfasoara in felul urmator: dupa cel putin doua zile in care a intrat polen, intr-o zi cu min.14 grade deschid stupul, imping inspre interiorul lazii jumatate din ramele din cuib, scot rama care pare cel mai bine ocupata de albina, trag la loc celelalte rame, verific rama scoasa sa ma asigur de prezenta puietului ( nu importa stadiul sau suprafata ), pun o magazie goala de 1/2 peste si scutur albina de pe rama scoasa peste cuib. Turta... si la revedere.

Ramele scoase? Merg acasa, pentru bostinari, in prima faza decupez ceara cu exceptia mierii din restul de coronitza ( vor fi date la supt dupa diafragma) iar apoi complet.
Pierderi de puiet ? Dap, mi le asum.
Castiguri ? Eu zic ca para-para, voi ce parere aveti ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde kiloz » 17 Mar 2013, 21:35

1987. Oradea.Dar toata luna,nu dupa o perioada calduroasa.

01/03/1987 2.1 -4 24.5 n/a 2.1 n/a Ploaie (sau burniţă)
Ninsoare (sau cristale de gheaţă)
02/03/1987 -2.6 -6.5 40.7 n/a 0 n/a
03/03/1987 -7 -12.4 24.5 37.8 0 n/a
04/03/1987 -1 -14.8 19.6 n/a 0 n/a
05/03/1987 -2.6 -12.9 13.6 n/a 0 n/a
06/03/1987 -3.9 -10.5 22.2 32 0 n/a Ninsoare (sau cristale de gheaţă)
07/03/1987 -5 -10.9 21.7 n/a 0.3 n/a Ninsoare (sau cristale de gheaţă)
08/03/1987 -2.4 -12.5 10.9 n/a 0 n/a
09/03/1987 -1.3 -10.2 16.4 n/a 1 1 Ninsoare (sau cristale de gheaţă)
10/03/1987 2.2 -9.8 11.2 n/a 0 1
11/03/1987 1.7 -7.1 13.8 n/a 0 n/a
12/03/1987 2.5 -10 11.2 n/a 0 n/a
13/03/1987 0.7 -9.2 35.4 n/a 0 n/a
14/03/1987 1.6 -10.2 8.1 n/a 0 n/a
15/03/1987 5 -10.3 5.5 n/a 0 n/a
16/03/1987 2.2 -8.9 16.4 n/a 0 n/a
17/03/1987 5.5 -3.5 10.9 n/a 0 n/a Ninsoare (sau cristale de gheaţă)
18/03/1987 6.7 -5.5 21.7 n/a 0 n/a
19/03/1987 5.2 1.2 24.5 n/a 2.6 n/a Ploaie (sau burniţă)
20/03/1987 12.5 2.9 n/a n/a 9 n/a Ploaie (sau burniţă)
21/03/1987 7.3 -0.4 16.4 n/a 10 n/a Ploaie (sau burniţă)
22/03/1987 11.6 -1.8 11.2 n/a 0 n/a
23/03/1987 5.9 0.8 19.6 n/a 1 n/a Ploaie (sau burniţă)
24/03/1987 17.7 -1.8 10.9 n/a 0.3 n/a Ceaţă
25/03/1987 13 3 24.5 n/a 0 n/a Ploaie (sau burniţă)
26/03/1987 15.4 2.6 38 n/a 0 n/a
27/03/1987 15 7.3 24.5 n/a 0 n/a Ploaie (sau burniţă)
28/03/1987 16.7 6.7 24.5 32 0 n/a
29/03/1987 18 9 24.5 32 0 n/a Ploaie (sau burniţă)
30/03/1987 9.8 1.4 21.7 n/a 15.1 n/a Ploaie (sau burniţă)
31/03/1987 6.3 5 16.4 n/a 28.2 n/a Ploaie (sau burniţă)
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde Trantorul@ » 17 Mar 2013, 21:49

E nasol cand vine ger noaptea , daca este o singura noapte mai e cum e , cand sunt 3 nopti cu - 10 , si la nopate ii - 10 nu -7 , e destul de nasol daca au puiet mau mult decat pot acoperi , citisem in urma cu ceva timp ca se facuse un experimet cu o rama de puiet capacit tinuta 24 H la O grade si pe urma introdusa in familie din nou , puietul a ecolzat , nu a murit , acum nu se spunea si de calitatea puietului respectiv , posibil sa fi fost afectata destul de mult sau mai putin.
Si tot asa in jos, -1, - 2 , - 3 nu mai retin la cat - grade o crapat puietul capacit .
De asta e cu 2 taisuri inceperea stimularilor devreme si familia sa aiba mai mult puiet decat poate acoperi cand vin cu - multe grade noaptea.
Si cu siguranta nu sunt nici primul nici ultimul si nici singurul in situatia respectiva , normal ca sunt constient de vina mea , da sunt si suparat ca vremea ne cam da niste palme destul de grele .
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde Trantorul@ » 17 Mar 2013, 22:02

Ioan Guist scrie:
Trantorul@ scrie:

Uite un link.Nenea Gica mi la dat acu multi ani.Merg pe el si ...mai invat cateva.
In istoric poti sa vezi (vedeti) ca anumite perioade se repeta an de an.Cu intarziere de cateva zile.Intensitatea poate sa difere, da... de venit vine.
Am setat pe martie anul trecut.Se vede ca nopti cu minus au fost mai toata luna.
http://www.freemeteo.com/default.asp?pi ... sid=152600

Numai bine

Nu sunt batran , sunt in floarea varstrei , chiar daca m-am dat fortat cu elicopterul anul trecut.

Multa sanatate.
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde Geangu Cristian » 17 Mar 2013, 23:43

Vremea nu promite mare lucru caldura care se anunta e ca linistea din -naintea furtunii http://www.meteoprog.ro/ro/review/Bucharest/ ,http://www.meteoprog.ro/ro/review/ValeniideMunte/ sper sa fie pacalela de 1 aprilie cu noapte negativa la -8 grade C ,mai credeti ca trebuie sa stimulam la greu??
Geangu Cristian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR