Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Val de frig (Martie 2013)

Mesajde BUNKA » 19 Mar 2013, 11:24

Ma bag sa raspund intrebarii tale desi sunt meseriasi care ar putea sa o faca..parerea mea e ca depinde foarte mult de felul cum arata ramele unde e localizat ghemul, daca mai are coroane de miere capacita atunci lasa-le asa ca ele se incalzesc de fapt folosind celulele goale, intrand in ele si vibrand, daca celula e plina ele stau numai pe interval si asta ingreuneaza termoreglarea ghemului, atata timp cat ghemul pastreaza contactul cu hrana sus el nu moare...daca trage multa miere in spatiul cu celule goale va trebui sa faca un efort muscular mai mare, mai des sa consume mai mult ca sa mentina temperatura pe peticul de puiet.
Concluzie..daca albinele inca nu au iesit la speteaza superioara lasa totul asa cum e..daca sunt sus poti sa descapacesti putin, dar si aici discutia o ia in alte directii pt ca un ghem poate fi ridicat nu doar pt ca a terminat rezervele..sunt si alte motive...
Daca nu ma insel si Ignatov a scris ceva in genul a ce am zis eu, multa vreme nu am inteles lucrurile astea dar cu timpul tot inveti :P
BUNKA

Mesajde BUNKA » 19 Mar 2013, 11:27

ignatov andrei scrie:
MUSTA scrie:am si eu o intrebare; la mine in zona,langa Bozovici,Caras Severin, se va incalzi pentru patru zile, dupa care se va raci pana pe patru aprilie; acum daca descapacesc miere sa o care albinele in cuib le ajuta ? Multumesc din suflet!

Nu! In cele 4 zile de caldura, isi vor cara singure! Descapacind, vor ocupa celulele din jurul puietului, iar albinele nu vor mai avea posibilitatea sa faca acea "coaja" a ghemului pentru a pastra caldura in jurul puietului! Am postat si putin mai inainte! Eu fac ce-mi dicteaza constiinta, daca vreti...bagati-ma in seama, daca nu....!

Exact Andrei..am citit de curand aceeasi treaba si in cartea colegului Dani Popovici..treaba e cat se poate de adevarata...multa vreme am crezut ca pot ierna albina stand "calare"pe rame full de miere..e o greseala, intr-un final am priceput de ce!
Salutari..ai multa experientza si cunostinte..mai raspunde-le celor ce nu stiu, observ ca dintre cei cu multa experientza sunt putini cei care mai dau un sfat pe forum si asta nu e bine...sunt multi incepatori care chiar au nevoie de ajutor!
BUNKA

Mesajde ignatov andrei » 19 Mar 2013, 12:15

La cum ai scris (adica "de bine"), purced la treaba! Se face mult caz de lipsa pasturii in stup! Exagarat! Haideti sa ne aducem aminte un scenariu:
- La sfarsitul lunii august, foarte multa pastura in stupi ( excludem cazurile cand chiar nu este pastura)! Ne apucam si descapacim dupa diafragma, ca sa aiba miere, ca pastura au. Dupa o saptamana, observam ca suprafata de miere capacita a crescut, dar ... nu mai este pastura, decat cateva celule! Unde a disparut pastura?!? Au mancat-o, spunem noi! NU! Albinele acopera celulele cu pastura cu un strat de miere si apoi capacesc, pentru a o proteja si pentru a o avea la indemana.
In 1987, prin septembrie, a fost un parchet silvic, in apropiere. Pe cioatele ramase a aparut ceva dulce, iar albinele au carat. Nu prea am descapacit dupa diafragma, dar am observat, in octombrie ca a "disparut" pastura. Am echilbrat hrana (rame cu miere capacita) si le-am urat "iernare placuta"! Prin ianuarie, spre sfarsitul lunii, au fost 15 grade cam vreo 4 ore! Am si intrat sa vad ce e prin stupi si....minune! A aparut pastura! Cam 60% din rezerve era numai pastura! Miere mai era doar pe coltul ramelor, spre spatele stupului! Noroc de ramele de la rezerva!
Nu-s ele chiar atat de proaste, sa-si consume toata rezerva de pastura si sa ramana "fara", cand stiu ca vine iarna!
ignatov andrei

Mesajde Donbazil » 19 Mar 2013, 12:22

Sal'tare!

Val de frig......Valuri, valuri de schimbari bruste.....
Dimineata la Faget era dupa ploaie un frig patrunzator. Acum la ora 10, 30 a inceput grindina. Am facut poze. Si de 2 cm diametru iar dupa cateva minute au inceput tunete ca vara..... :shock: :shock: :shock:
Pe la 11,10 a iesit soarele.....

Sal'tare!
Donbazil - Faget
Donbazil

Mesajde Mircea_63 » 19 Mar 2013, 12:38

ignatov andrei scrie:Nu! In cele 4 zile de caldura, isi vor cara singure! Descapacind, vor ocupa celulele din jurul puietului, iar albinele nu vor mai avea posibilitatea sa faca acea "coaja" a ghemului pentru a pastra caldura in jurul puietului!

ignatov andrei scrie:Nu-s ele chiar atat de proaste, sa-si consume toata rezerva de pastura si sa ramana "fara", cand stiu ca vine iarna!

Eu nu mai pricep cand sunt proaste si cand nu. Sunt destul de "destepte" incat sa-si pastreze rezerve de pastura, dar sunt destul de proaste incat sa umple in jurul puietului cu miere, iar in caz de frig, sa nu poate pastra suficient de bine caldura?

Sau devin "proaste" in momentul in care stuparul intervine unde nu e nevoie? ;)

Lamuriti-ne, va rog, cand sunt proaste si cand destepte?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ignatov andrei » 19 Mar 2013, 12:42

NU sunt proaste! Cum spunea si BUNKA (nu ma insel), OMUL este dusmanul lor! Daca stimulam exagerat, albinele vor cara mierea langa progenitura! Interventia noastra le incurca socotelile! Legea nr. 2!
ignatov andrei

Mesajde Mircea_63 » 19 Mar 2013, 12:54

Concluzia: interventii minimale, dar bine stiute!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde jenica67 » 19 Mar 2013, 13:37

MUSTA, la tine nu o sa vina nici un val de frig. Prognoza pentru zona ta este de cca 10-12 gr ziua (mai putin vineri cand o sa fie 5-6 gr). Ca o sa fie o noapte cu 1 gr e nimica. Poti sa descapacesti daca vrei, sau poti sa le lasi ca isi care ele si singure. Eu asi pune o punga cu miere, sau sirop deasupra cuibului.
jenica67

Mesajde Geocrin » 19 Mar 2013, 13:39

A plouat aproape 3 ore, acum a stat si a iesit soarele!!!!
Salutare ;)

ATENTIONARE METEO
Intre orele : 11:25 si 13:25
In zona : judetele Arad, Bihor, Timis, Caras-Severin, incepand cu extremitatea vestica
Se vor semnala : Intensificari ale vantului, care vor depăşi la rafala 55-60 km/h, izolat 70 km/h. Fenomene meteorologice asociate : averse de ploaie, descarcari electrice, grindina

Sursa REALITATEA.NET
Vincit omnia veritas-Adevarul invinge totul
Geocrin

Mesajde mircea_tm » 19 Mar 2013, 13:42

Geocrin scrie:A plouat aproape 3 ore, acum a stat si a iesit soarele!!!!
Salutare ;)

ATENTIONARE METEO
In zona : judetele Arad, Bihor, Timis, Caras-Severin, incepand cu extremitatea vestica
Se vor semnala : Intensificari ale vantului, care vor depăşi la rafala 55-60 km/h, izolat 70 km/h. Fenomene meteorologice asociate : averse de ploaie, descarcari electrice, grindina

Sursa REALITATEA.NET

sursa e INMH.RO, realitatea copy-paste :D
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde MUSTA » 19 Mar 2013, 13:44

MUSTA

Mesajde licap » 19 Mar 2013, 14:03

jenica67 scrie:MUSTA, la tine nu o sa vina nici un val de frig. Prognoza pentru zona ta este de cca 10-12 gr ziua (mai putin vineri cand o sa fie 5-6 gr). Ca o sa fie o noapte cu 1 gr e nimica. Poti sa descapacesti daca vrei, sau poti sa le lasi ca isi care ele si singure. Eu asi pune o punga cu miere, sau sirop deasupra cuibului.

Nea Jenica ,[ ori cine mai stie ] te rog dezvolta otziruca asta cu siropul , cum il pui deasupra cuibului , in pungi ?? cit de mare e riscul ca siropul sa curga pe albine ??
De la ce temp minima incep albinele sa care de dupa diafragma ???
licap

Mesajde Geocrin » 19 Mar 2013, 14:13

mircea_tm scrie:
Geocrin scrie:A plouat aproape 3 ore, acum a stat si a iesit soarele!!!!
Salutare ;)

ATENTIONARE METEO

Sursa REALITATEA.NET

sursa e INMH.RO, realitatea copy-paste :D

sursa e INMH.RO, realitatea copy-paste :D,GEOCRIN copy-paste ,copy-paste :lol:
Apropo au macar dreptate cei de la INMH.RO?
Vincit omnia veritas-Adevarul invinge totul
Geocrin

Mesajde mircea_tm » 19 Mar 2013, 14:46

pe 3 zile, da...mai mult de 3 zile nu le-a iesit!
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde vladutz » 19 Mar 2013, 14:52

Asa e vremea si la mine in jud Hunedoara cum zicea donbazil...Donbazil...cu ce tip de stup lucrezi??
vladutz

Mesajde pab » 19 Mar 2013, 15:07

Dupa vreme rea, vine vreme buna. Sa fim increzatori, albinele se vor descurca.
trecut. prezent. viitor. toate sunt legate
pab

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR