de ignatov andrei » 19 Mar 2013, 12:15
La cum ai scris (adica "de bine"), purced la treaba! Se face mult caz de lipsa pasturii in stup! Exagarat! Haideti sa ne aducem aminte un scenariu:
- La sfarsitul lunii august, foarte multa pastura in stupi ( excludem cazurile cand chiar nu este pastura)! Ne apucam si descapacim dupa diafragma, ca sa aiba miere, ca pastura au. Dupa o saptamana, observam ca suprafata de miere capacita a crescut, dar ... nu mai este pastura, decat cateva celule! Unde a disparut pastura?!? Au mancat-o, spunem noi! NU! Albinele acopera celulele cu pastura cu un strat de miere si apoi capacesc, pentru a o proteja si pentru a o avea la indemana.
In 1987, prin septembrie, a fost un parchet silvic, in apropiere. Pe cioatele ramase a aparut ceva dulce, iar albinele au carat. Nu prea am descapacit dupa diafragma, dar am observat, in octombrie ca a "disparut" pastura. Am echilbrat hrana (rame cu miere capacita) si le-am urat "iernare placuta"! Prin ianuarie, spre sfarsitul lunii, au fost 15 grade cam vreo 4 ore! Am si intrat sa vad ce e prin stupi si....minune! A aparut pastura! Cam 60% din rezerve era numai pastura! Miere mai era doar pe coltul ramelor, spre spatele stupului! Noroc de ramele de la rezerva!
Nu-s ele chiar atat de proaste, sa-si consume toata rezerva de pastura si sa ramana "fara", cand stiu ca vine iarna!