Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

O problema mai ciudata

Mesajde CristiTm » 19 Sep 2011, 19:43

Buna ziua
Am mostenit un model de stup vechi cu manevrare prin spate si rama aproape patrata este un ME dar fara capac cred ca e NAIZAR ( nu stiu daca am scris corect), e un model de stup ce l-a folosit bunicul meu inainte de "80 ( mosu s-a dus acum un an ) mi-a lasat 5 familii de albine, nu am stiut si nici nu am gasit atunci cine sa ma ajute au murit in iarna 4 mai am 1 pe care am reusit sa o dezvolt binisor cred eu am albine pe 10 rame dupa ce am citit toata vara pe net si vre-o 1-2 carti pt apicultura.
pe aceasta cale i multumesc d-lui Valter ca ma primit la dansul in stupina si ma luminat putin cat a putut si el intr-o zi, si d-lui Dila Daniel care m-a ajutatat cu sfaturi si m-a suportat la telefon de am construit primii 2 stupi Dadant aduc si poze doveditoare :)

Caut pe forum de ceva vreme dar nu am gasit cum pot sa mut albinele din stupul Naizar (e cu manevrare prin spate si e dificil daca vrei sa vezi a 4 rama din cuib trebuie sa scot 6 rame) la fel e si in magazin , vreau sa-i mut in unul dintre stupii ce i-am construit . bineinteles in primavara vreau sa fac mutarea dar vreau sa o fac mai devreme sa se apuce de ouat in stupul dadant si nu vreau sa comit vre-o greseala asta e familia mea de suflet ce a ramas de la MOSU, pot sa-mi
cumpar alte albine dar nu e acelasi lucru, asta pe care-l am trebuie sa treaca de iarna pt psihihicul meu de tanar apicultorsi sa se stabileasca in lada dadant facuta de mana mea nepriceputa :)))

si acum dati cu sfaturile accept si mistourile :D la subiect
Ultima oară modificat de CristiTm pe 19 Sep 2011, 21:36, modificat 1 dată în total.
CristiTm

Re: O problema mai ciudata

Mesajde gica » 19 Sep 2011, 20:08

Bine ai venit.Ai nimerit bine cu Valter si cu D.D.
Pune ceva poze si apoi numai sa le poti duce.
1.Cum stai cu rezervele si tratamentele la stup?
gica

Mesajde un OM » 19 Sep 2011, 20:12

As putea sa pun degetele mici de la piciorul stang ca nu se scrie NAIZAR , dar asta conteaza cel mai putin.
De ce te feresti sa ponteze matca in ramele stupului primavara devreme? Lasa-l asa pana vremea se stabilizeaza, cu plus 14-15 grade si apoi incepi sa transvazezi in Dadant, facand modificarile de rigoare. Apropo, care sunt cotele asa zisului Naizar? Ma refer la cotele ramelor! Pui ramele stupului tau in centru si apoi spargi cu o rama Dadant, apoi cu a doua si tot asa , pana cand ramele de Naizar devin amintire. Asta daca nu vei constata mai tarziu ca ai facut o prostie si vei reveni la acest model, sau vei trece la altul. :D
un OM

Mesajde CristiTm » 19 Sep 2011, 21:42

incerc sa invat sa pun poze ca le am salvate

am facut 3 tratamente cu benzi de mavrirol la interval de 7 zile 2-9- 16.09.2011
am 6 rame cu miere pline si mai am rame cu puiet capacit pastura si coronita de miere inca vre-o 4, pe nivelul de la cuib intra 14 rame revin repede cu poze
@ d-ul Gica erati in planul de vizite dar nu am gasit nr de telefon sa va sun daca ma primiti ca am avut o escala la Motru la ceva neamuri cand am venit din concediu, ca am origini de pe acolo.
CristiTm

Mesajde CristiTm » 19 Sep 2011, 22:00

P1010532.JPG
CristiTm

Mesajde CORNEL V. » 19 Sep 2011, 22:00

Mai Cristi , ce cauti cu trei tratamente cu mavrirol?
Se fac trei cu varachet la 7-10 zile , dupa care se pune 1-2 benzi de mavrirol in functie de puterea familiei si se scot in a doua parte a iernii.
CORNEL V.

Mesajde CristiTm » 19 Sep 2011, 22:01

stupul nou
Fişiere ataşate
P1010529.JPG
CristiTm

Mesajde CristiTm » 19 Sep 2011, 22:02

varachet era scuzeeeeee citeam ceva despre mavrirol si eram cu capul in alta parte
CristiTm

Mesajde CristiTm » 19 Sep 2011, 22:05

P1010490.JPG
CristiTm

Mesajde CristiTm » 19 Sep 2011, 22:15

P1010484.JPG
CristiTm

Mesajde CristiTm » 19 Sep 2011, 22:43

in poza de mai sus se vede cum sunt ramele in stupul meu ciudat,ramele sunt in pat cald, mai am poze dar trebuie redimensionate am pus si o poza cu matca mi-e mi se pare ok doamna, si a ouat foarte bine dupa parerea mea acum sa o vad la primavara .
cat despre verzitura aia de stup sa nu radeti e primul stup facut de mana mea de mecanic auto :D l-am facut pe 10 rame 2 bucati, dar ma chinuie talentul sa fac 2 si pe 12 rame sa vad cum e.

dar cel mai stresant e sa-l mut pe asta old time in stupul meu verde :))
CristiTm

Mesajde CORNEL V. » 19 Sep 2011, 22:47

N-avem de ce sa radem de stup,iti formezi mana si sa vezi ce bijuterii o sa iasa dupa aia.
CORNEL V.

Mesajde gica » 19 Sep 2011, 23:19

Ma intereseaza si pe mine subiectul.Am un var care a luat 7 stupi de la alt var (acestuia i-a murit tatal).Are doi monstruleti cu rame asemanatoare dar stupii unt orizontali pe 20 de rame.Pe la mine este cunoscut ca stup german (sasesc).Am sa caut si prin carti ca am ceva date.
gica

Mesajde Donbazil » 19 Sep 2011, 23:29

Sal'tare!
Lasa Cristi ca stupu-i bun asa cum il ai.....
Si eu, acuma-s vreo 28 de ani cu asa ceva am inceput....Si cativa ani pana am transformat stupina, am mancat miere destula de la acest sistem de stup.
De iernat ierneaza foarte bine daca-s aranjate cum trebuie.
Daca ma suni la 0722226378 sau imi dai un mesaj privat cu adresa cand vin pe la Timisoara te caut si mai discutam....
Poate facem impreuna si un control ......Poate te pun in legatura cu niste meseriasi adevarati pe care-i cunosc....
Oricum: SUCCES!
Sal'tare!
Donbazil - Faget.
Donbazil

Mesajde CristiTm » 20 Sep 2011, 00:00

multam de nr de telefon am sa va sun cu siguranta .
CristiTm

Mesajde CristiTm » 20 Sep 2011, 22:35

mai am o intrebare daca am facut 3 tratamente cu varachet mai trebuie sa fac si in noiembrie cand nu mai este puiet necapacit s-au sa pun doar benzi cu Mavrirol ?

si mai e vre-un tratament important de facut acum in toamna ?
nea Gica ati gasit ceva in carti ?

DE UNDE CUMPAR SI EU EDITILE MAI VECHI " Manualul Apicultorului " accept oferte daca are cineva de vanzare :roll:
CristiTm

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR