Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: concurs

Mesajde CATALIN » 19 Mar 2013, 06:58

ignatov andrei scrie:Catalin, la inceput de topic ai spus ca vrei sa ti se puna 1 intrebare. Te superi daca iti pun mai multe deodata?
Iti pun un pachet de intrebari, la care daca vei afla raspunsurile corecte, imi vei multumi la toamna!
1. Unde punem la crescut rama sau ramele cu FA?
2. Ce suprafata (masurata in rame) este necesara pentru ventilarea (maturarea) unui kg de nectar (cand ajunge in stup e miere)?
3. Cand o familie este orfana?
4. Cum se procedeaza corect (eficient, stiind ca parerile sunt impartite), cand vrem sa roim:
a - o familie cu puiet de toate varstele, cu botci de roire;
b - o familie cu puiet de toate varstele, cu botci de SL?
Doresc raspunsurile tot la pachet, in ordinea intrebarilor!
Bafta!

scuzwee pt intarziere-prima gluma-rama cu fa o punem la crescut in stup :D
incepem
-eu consider ca ramele cu fa se pun in diferite locuri in functie de puterea familiei de culesul d atunci sa fiu mai explicit se poate pune si ultima dupa puiet se poate sparge cuibul si atunci o pui intre puiet gata sa ecl. mai pui si in etaj intercalate atunci cand nu ai d ajuns ras1
-cred ca 2rame sunt necesare siii nu prea e miere cand ajunge in stup
-o familie este orfana atunci cand sefa mare a mierlito si n-a prea lasat nici mostenitori p acolo
-raspuns final.......a
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde ignatov andrei » 19 Mar 2013, 09:52

Cataline, am scris "cand ajunge in stup este miere" pentru "carcotasi"! Se spune ca odata ce nectarul a trecut prin gusa albinei, nu mai este "nectar", cu toate ca termenul de "nectar" este cel acceptat in discutii!
Raspunsurile:
1. Acolo unde este creata cel mai bine starea de "lipsa spatiu"!
Tu singur ai spus ca albinele cresc faguri cand nu au unde pune stransura, sau nu au spatiu pentru ouat (matcile). Eu pot pune si prima dupa puiet, de unde stii tu cum numar ramele si ce lazi am?!?
2. 1 rama 1/1; 1,3 rame ME; 2 rame 1/2!
3. Cand nu are mataca si nici posibilitatea de a creste alta!
4. In ambele cazuri, se muta matca, adica se face un roi cu matca stupului, cu "PUIET DE TOATE VARSTELE"!
Am scris "stiind ca parerile sunt impartite".
Am scris "de ce nu cititi corect intrebarea 4?"
a. - sigur acea familie nu va mai roi;
b. - mutand matca, avem sansa sa mai obtinem botci de SL (maxim de 3 ori, cum a scris si Proapis13, dar apoi a modificat). Notele le pui singur. Mai multe explicatii:
- studiu personal!
Ultima oară modificat de ignatov andrei pe 19 Mar 2013, 10:41, modificat 1 dată în total.
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 19 Mar 2013, 10:18

Intrebare.
Care este unul din motivele ce ne face sa stim ca albinele eclozionate in primavara sunt hranite bine, fara sa vedem ce este in cuib, adica deschidem stupul, ne uitam la materialul folosit la impachetare, sau punem turta, sau ne plimbam prin stupina si albinele zboara?
ignatov andrei

Mesajde Mircea_63 » 19 Mar 2013, 11:54

Am vazut albine tinere, "grasute". Fara sa vad urme de diaree -asta in ideea ca ar fi "balonate"- de unde am tras concluzia ca sunt bine hranite si cand spun bine hranite, ma gandesc la proteina si nu la hrana energetica.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ignatov andrei » 19 Mar 2013, 12:33

Ajutor:
- "recoltatorii" de venin stiu de ce ...!
ignatov andrei

Mesajde Mircea_63 » 19 Mar 2013, 13:05

Am "recoltat" pe pielea mea :lol: . Chiar daca sunt mai agresive, agresivitatea poate avea si alte cauze, cum ar fi schimbarile meteo.
Mircea_63

Mesajde ignatov andrei » 19 Mar 2013, 13:11

Raspuns:
Intepaturile dor mai tare (cum te inteapa o albina de iarna si cum te inteapa una tanara?)! Veninul e de calitate! Fara o hranire consistenta d.p.d.v. proteic, nu este posibil!
ignatov andrei

Mesajde Mircea_63 » 19 Mar 2013, 13:21

Asta sa fie explicatia ca unele intepaturi dor al naibii de tare, iar altele sunt chiar usor de suportat?
Mircea_63

Mesajde ignatov andrei » 19 Mar 2013, 13:24

Pai, nu?!?
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 19 Mar 2013, 13:48

Intrebare:
Punem o rama cu FA la crescut. familia incepe sa o creasca si la un moment dat intrerupe cresterea si incadreaza zona crescuta cu inceputuri de botci (floricele). Excluzand starea de "friguri", care sunt motivele intreruperii activitatii de "cladire" si cum procedam?
ignatov andrei

Mesajde pescaru » 19 Mar 2013, 21:00

Acest fenomen se intampla de regula la roi cand matca sau botca nu sant acceptate ,la familii de productie nu am vazut pentru ca au larve din belsug si au de unde trage botci
pescaru

Mesajde ignatov andrei » 19 Mar 2013, 22:00

pescaru scrie:Acest fenomen se intampla de regula la roi cand matca sau botca nu sant acceptate ,la familii de productie nu am vazut pentru ca au larve din belsug si au de unde trage botci

Raspuns gresit! Nici nu ai citit cu atentie!
Eu am spus de fagure la cladit. Roii (toate familiile de albine) cu botca sau fara matca, NU CLADESC faguri noi! Mai repara, doar, ceva celule, mai o crescatura pe rame, dar nici acele activitati nu sunt executate asa cum trebuie!
ignatov andrei

Mesajde bostina constantin » 19 Mar 2013, 22:44

ignatov andrei scrie:
pescaru scrie: Roii (toate familiile de albine) cu botca sau fara matca, NU CLADESC faguri noi! Mai repara, doar, ceva celule, mai o crescatura pe rame, dar nici acele activitati nu sunt executate asa cum trebuie!

Cu acest raspuns ai premeditat urmatoarea intrebare pe care doresti sa o adresezi ;)
Raspuns
fiind in aceasta situatie prioritatea [urgenta] coloniei, este salvarea ei, si astfel toate lucrarile [ si secretia cerifera, cat este, sa nu fie irosita] sunt selectate in acest sens ;)
Ebine domn profesor :D
Sa fii iubit :)
bostina constantin

Mesajde ignatov andrei » 19 Mar 2013, 23:16

Pana acum niciun raspuns nu are legatura cu intrebarea mea! Chiar nu ati vazut cum arata o rama la care s-a intrerupt "cladirea" si pe partea de fagure necladit sa apara inceputuri de botci?!? Astept pana maine seara, daca nu apare raspunsul...nu mai pun nicio intrebare!
ignatov andrei

Mesajde ovidiu_78 » 20 Mar 2013, 03:28

ignatov andrei scrie:Intrebare:
Punem o rama cu FA la crescut. familia incepe sa o creasca si la un moment dat intrerupe cresterea si incadreaza zona crescuta cu inceputuri de botci (floricele). Excluzand starea de "friguri", care sunt motivele intreruperii activitatii de "cladire" si cum procedam?

ma gandeam ca motivele intreruperii ar fi lipsa lucratoarelor,iar acele floricele ar fi de trantor,adica s-a trantorit matca sau e batrana si depune mai multe de trantor decat de lucratoare,asa o fi?

nu am intalnit la mine cel putin asa ceva,asta pare din ce intrebi,sau poate mai am de invatat
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde ovidiu_78 » 20 Mar 2013, 03:29

a si cum procedam? pai schimbam babutza :lol:
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR