Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Val de frig (Martie 2013)

Mesajde ignatov andrei » 19 Mar 2013, 22:49

Fratilor, am o rugaminte la voi! Daca doriti sa va impartasesc din cea ce stiu, cand vorbiti de puiet, vorbiti in DECIMETRI PATRATI, nu in nr. de rame! Pe mine ma apuca spaima cand ma gandesc ca eu am asa de putin puiet fata de voi, care aveti puiet pe 4 rame, altul pe 5 rame, altul pe trei etc. Eu stiu ca o rama plina are cam 10dm patrati de puiet! Ce inseamna la voi o rama cu puiet? Eu am acum, dupa acest val de frig, lipsa totala de larve, dar sunt intre 14-16 dm patrati de puiet capacit, pe doua rame si un pic! Cand o spuneti asa de lejer...
- eu am 4 rame cu puiet!!!!
Asta inseamna 40 dm patrati de puiet? Adica 32.000 de indivizi si va plangeti ca nu aveti cu ce merge la salcam? Pai la atata puiet (si albina pe masura, sa poata incalzi ditamai suprafetele) poate sa infloreasca salcamul si peste trei saptamani!
ignatov andrei

Mesajde 7Rame » 19 Mar 2013, 22:51

DaniApis scrie:Domnule Cristi, in legatura cu unificarile daca am o familie cu matca batrana(3 ani) bine populata si una cu matca tanara(1an) slaba. Trebuie unificate? Adica omorata matca batrana si albina transvazata in familia cu matca tanara. Daca da cum procedati cu tuica? Astept raspuns :)

ca tot e topic de vreme: trebuie asteptat sa se indrepte, cat mai cald, cu atat mai bine.
Vedeti dv, "gaina batrana face ciorba buna" dar nu tot timpul, mai conteaza si bucatarul, focul, oala, mirodeniile si restul :D Si gusturile, desigur.
Pana la vremuri mai bune eu m-as gandi asa: aia de 3 ani, chiar este de varsta asta, sau s-a schimbat fara sa stiti? cea tanara, de ce nu are cu cine lucra? asa s-a iernat, sau peste iarna...mortalitate? Daca din toamna sau vara au fost probleme, de ce? Varroua, polen, efectiv, stimulare, sau altceva? a ouat vreodata bine, raportat la albina cu care a lucrat si la conditiile din jurul stupului? Cum ati obtinut-o, schimbare, roit, salvare? Si-apoi de ce sa le unificati, doar pt salcam? ca tot se discuta mai sus..Depinde cat de slaba este acum, in primavara multe se schimba, cel populat poate deveni slab, si invers. Cum se unifica? merge si cu tuica, dar nu acum. e frig
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde italianu » 19 Mar 2013, 22:53

;) de fapt la cel cu 6,i-am luat o rama cu puiet care se nastea si i-am dat-o la unu mai,,zgribulit"sa-l trag sus!
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde talex » 19 Mar 2013, 23:02

@B-father

te inteleg perfect, eu am patit-o vara asta pe camp la floare, a venit o furtuna si mi-a luat capacele la toti stupii , iar vreo 15 mi i-a darmat, m-am si speriat de-a binelea, tuna, fulgera, ploua in rafale. a fost rau de tot, caturi pe jos, a plouat in toti stupii. noroc ca eram acolo cu cineva si i-am adunat de pe jos. scandurele de la podisor le-am adunat vreo 3 zile, am gasit si la 50 de metri distanta prin floare. Solutia - gard de protectie. cand m-am intors pe vatra permanenta mi-am constrtuit unul si l-am "capitonat" cu stuf. eu am avut norocul ca dupa maxim o ora s-a incalzit, era iulie. tin minte ca in aproape o ora i-a tras 44 de litri.
talex

Mesajde DaniApis » 19 Mar 2013, 23:09

Domnule 7Rame, v-am trimis un PM astept raspuns in leg cu problema unificarii.
DaniApis

Mesajde cristi_vidican » 19 Mar 2013, 23:30

DaniApis scrie:Domnule Cristi, in legatura cu unificarile daca am o familie cu matca batrana(3 ani) bine populata si una cu matca tanara(1an) slaba. Trebuie unificate? Adica omorata matca batrana si albina transvazata in familia cu matca tanara. Daca da cum procedati cu tuica? Astept raspuns :)

Se poate ca matca de 3 ani să fie mai bună decât cea de 1 an. Faptul că e bine populată, spune multe. Și mai e ceva, se poate să fi fost schimbată liniștit și să nu știți și să fie și ea de 1-2 ani. Situații ipotetice.
Redau ce am citit într-un material despre MER. Ei nu căutau mătcile. Prin august, dacă vroiau să schimbe vreo matcă care nu le convenea, peste stup (cu matca bătrână în el), prin metoda ziarului și a unificarii mirosului, se punea un roi (MER) cu matcă tânără. Ei ziceau că în 90% din cazuri, rămânea matca tânără.
Nu am folosit metoda, dar o voi folosi, mai ales că am MER.

Dacă vreau să fac unificări le fac prin metoda ziarului, eliminând matca necorespunzătoare.
Alții recomandă ca prin desființare, ramele să fie împărțite în mai mulți stupi.
Depinde de situație.
Țuica n-am folosit, dar e bună pt că alcoolul elimină feromonul lăsat de matcă. Eu folosesc ceapă.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Donbazil » 19 Mar 2013, 23:34

Sal'tare!
:lol: :lol: :lol: Ar fi si culmea sa folosesti tu tuica..... :lol:
Sal'tare!
Donbazil
Donbazil

Mesajde cristi_vidican » 19 Mar 2013, 23:45

Donbazil scrie:Sal'tare!
:lol: :lol: :lol: Ar fi si culmea sa folosesti tu tuica..... :lol:
Sal'tare!
Donbazil

Donbazile, mă făcuși să râd și eu.
Să-ți zic ce am pățit cu țuica. Eu nu beau, dar ...
Soția (aia din poză, cu ochelarii pe cap) a primit un fel de dar de la o nuntă a unei colege, la care n-am fost, dar în fine, am primit un sfert de pălincă de prună. Am pus-o în cămară, că nu se știe niciodată.
Într-o seară, mă apucă o durere puternică de stomac. Criză, nu altceva. Iau omez, biscuiți, ceaiuri etc, nu înceată.
Mi-a zis cineva că pălinca calmează în astfel de situații. Așa că am luat o gură. Pe moment mi-a amorțit stomacul, apoi a luat foc.
Am mers la urgențe, le-am explicat unde mă doare (cât de tare mă doare), mi-au făcut analize, filme, ecografii și la final i-am întrebat ce am avut: o criză de rinichi, dar care a radiat durerea în stomac, că era mai sensibil (mai fac câteodată gastrită) :o
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde reformistul » 19 Mar 2013, 23:53

italianu scrie:;) de fapt la cel cu 6,i-am luat o rama cu puiet care se nastea si i-am dat-o la unu mai,,zgribulit"sa-l trag sus!

Se naste greu puietul asta. E mai greu cu eclozarea, dar mai merge si cate o nastere :lol:
reformistul

Mesajde andrei_calinescu » 20 Mar 2013, 00:12

"Carpatica 3 rame mi se pare putin."

Marian, acestia sunt roii de 2012 care au fost iernati pe 4 rame.
In rest familiile de prod sunt pe 4 , 5 si exceptii pe 6 rame.
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 20 Mar 2013, 00:14

italianu scrie:am vizitat si eu 3 roi si vre-o zece case azi,casele pline de miere,si cu puiet (in medie) pe trei rame (astea toate in case de lemn cu fund a.v.)
roiurile ,iernate in nuclee de polistiren ,cu fundul partial deschis cu plasa, unul cu puiet pe 6 rame(4 capacit+2 cu oua /larve),celelalte cu 4 rame de puiet.
toate iernate exclusiv pe rezerve de miere(ceea ce au gasit-o in seceta de anul trecut)+sirop de zahar(neinvertit)

numai bine! ;)

Salut Italianu,

Ce rasa de albina folosesti, acolo in nord? Unde esti exact?
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 20 Mar 2013, 00:16

Si daca cea de 1 an e mai sensibila la nosemoze?
andrei_calinescu

Mesajde proapis13 » 20 Mar 2013, 00:19

B-father scrie:astazi a fost o vijelie la mine care a durat 5 minute, deajuns insa sa imi darame 25 de familii
cand am ajuns dupa vre-o doua ore era jale cuiburi magazii si rame imprastiate peste tot
i-am adunat eu dar cred ca e cam gata cu cativa dintre ei.
A plouat in ei si cred ca puietul( destul de mult) a avut de suferit decisiv.
Aveti careva ceva sugestii ce as putea sa le fac ca sa evit eventuale complicatii rezultate de pe urma expunerii cuibului la intemperii?

Mare paguba era daca ii pierdeai cu totul
Oricum ai pierdut mare parte din albina si din puiet insa ar fi bine sa fi ramas cu reginele
In prima zi cand vremea permite faci evaluarea pagubelor
Daca a ramas destula albina in stupi stie ea mai bine cum sa remedieze situatia
Cu Dumnezeu inainte si sper ca situatia sa nu fie chiar atat de grava
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Ioan Guist » 20 Mar 2013, 00:21

Anul asta facem salcam.Adica ...va secreta nectar.
Mai avem un factor in ecuatia -cantar bun.Albina.
Lasati albina in pace.De lucru avem (mai putin stramtorat si complectat hrana) dupa 1 aprilie.Pana atunci...povesti.
Nenea Gica avea o vorba:
" Stupul nu e butoi de varza sa lucrii in el cand te doare capul si cand nu"!
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde andrei_calinescu » 20 Mar 2013, 00:21

vladutz scrie:Andrei_calinescu...credk anul acesta salcamul e cam pierdut...de joi vin zapezi si ger in toata tara!..eu am stimulat aproape toate familile...nu ma gandeam k o sa vin frigul...sper k sa nu ramana descoperit mult puiet ..k la unele famili aveam puiet ca la balamuc!...sper sa ne lase vremea sa scoatem si noi ceva miere la salcam!! :D

Salut Vladutz,
Ai stimulat proteic? Caci e camin zadar - parere personala.
Ce conteaza e vatra de desprimavarare cand vremea se mai stabilizeaza. Sa fie polen din belsug si in mod constant.
In rest cine cum face salcamul, mie imi e din ce in ce mai clar, pentru Romania.
La carpatine se lucreaza cu fam ajutatoare. Altfel la salcam 1 te duci doar ca sa-i ingrasi.
La Buckfast merge si cu o singura regina buna.
In rest nu ma pronunt, ca nu am argumente pentru Romania.
andrei_calinescu

Mesajde B-father » 20 Mar 2013, 00:33

proapis13 scrie:
B-father scrie:astazi a fost o vijelie la mine care a durat 5 minute, deajuns insa sa imi darame 25 de familii
cand am ajuns dupa vre-o doua ore era jale cuiburi magazii si rame imprastiate peste tot
i-am adunat eu dar cred ca e cam gata cu cativa dintre ei.
A plouat in ei si cred ca puietul( destul de mult) a avut de suferit decisiv.
Aveti careva ceva sugestii ce as putea sa le fac ca sa evit eventuale complicatii rezultate de pe urma expunerii cuibului la intemperii?

Mare paguba era daca ii pierdeai cu totul
Oricum ai pierdut mare parte din albina si din puiet insa ar fi bine sa fi ramas cu reginele
In prima zi cand vremea permite faci evaluarea pagubelor
Daca a ramas destula albina in stupi stie ea mai bine cum sa remedieze situatia
Cu Dumnezeu inainte si sper ca situatia sa nu fie chiar atat de grava
salve :D

da sa speram ca se mai salveaza
multumesc mult de incurajare
B-father

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR