Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Val de frig (Martie 2013)

Mesajde italianu » 20 Mar 2013, 00:45

andrei_calinescu scrie:
italianu scrie:am vizitat si eu 3 roi si vre-o zece case azi,casele pline de miere,si cu puiet (in medie) pe trei rame (astea toate in case de lemn cu fund a.v.)
roiurile ,iernate in nuclee de polistiren ,cu fundul partial deschis cu plasa, unul cu puiet pe 6 rame(4 capacit+2 cu oua /larve),celelalte cu 4 rame de puiet.
toate iernate exclusiv pe rezerve de miere(ceea ce au gasit-o in seceta de anul trecut)+sirop de zahar(neinvertit)

numai bine! ;)

Salut Italianu,

Ce rasa de albina folosesti, acolo in nord? Unde esti exact?

Carnica f1,trase din mama imperecheata artificial.

reformistule important e ca te-ai prins,unde am gresit in exprimare,nu lucrarea pe care am facut-o. :lol: :lol:
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde reformistul » 20 Mar 2013, 00:50

italianu scrie:
andrei_calinescu scrie:
italianu scrie:am vizitat si eu 3 roi si vre-o zece case azi,casele pline de miere,si cu puiet (in medie) pe trei rame (astea toate in case de lemn cu fund a.v.)
roiurile ,iernate in nuclee de polistiren ,cu fundul partial deschis cu plasa, unul cu puiet pe 6 rame(4 capacit+2 cu oua /larve),celelalte cu 4 rame de puiet.
toate iernate exclusiv pe rezerve de miere(ceea ce au gasit-o in seceta de anul trecut)+sirop de zahar(neinvertit)

numai bine! ;)

Salut Italianu,

Ce rasa de albina folosesti, acolo in nord? Unde esti exact?

Carnica f1,trase din mama imperecheata artificial.

reformistule important e ca te-ai prins,unde am gresit in exprimare,nu lucrarea pe care am facut-o. :lol: :lol:

nu era cu rautate observatia, dar poate nu e bine sa repete si altii exprimarea gresita ;)
reformistul

Mesajde italianu » 20 Mar 2013, 08:22

ghita,nu ma cunosti,nu stii ce fac,si nu stii cita experienta am,asa ca ...
Daca ai un roi mai mai slab,si pe care esti sigur ca de-l ajuti devine familie ,t ce faci il lasi sa moara,sau il ajuti?
italianu

Mesajde 7Rame » 20 Mar 2013, 10:09

In rest cine cum face salcamul, mie imi e din ce in ce mai clar, pentru Romania.
La carpatine se lucreaza cu fam ajutatoare. Altfel la salcam 1 te duci doar ca sa-i ingrasi.

MULT, mult adevar..
in general, pentru 30-60 de familii, nici nu stii daca se merita. Da, daca ai 200-500, se merita! Si ai si cu ce lucra
2009 ultimul an bun la salcam, 40kg in2 culesuri, media. In rest..ori ne uitam toti la stele, sau la nori, ori ne uitam la centrifuga celor ce au bagat puiet.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde andrei_calinescu » 20 Mar 2013, 10:12

"Pai Buckfasturile decit 5-6 rame?"

Da Marian, asa sunt. Le tin stranse.
Pe mine insa ce m-a interesat e ca nu a fost nevoie sa ii restrang deloc, ceea ce inseamna o operatie in minus in cuiburi, ceea ce e foarte avantajos in conditiile de primavara romanesti.
apoi la o analiza rapida, suprafetele ouate in cuib erau de 70 -80% per rama. Daca timpul va permite , azi o sa analizez sa vad daca acel puiet e capacit(asa ar trebui).
Singura diferenta intre ele si carpatine e ca ele au primit cu una-doua turte mai mult, ceea ce e justificat, raportat la cantitatea de puiet larvar. Eu fac turte mici, la 400-500 g. Un kg de Apifonda nu inseamna mare lucru raportat la cantitatea de albina ce se anunta in perspectiva.
Bucksul e "parametrat" pentru corpuri pe 12 rame Dadant. Eu am pe 10. Daca le ducem pe o vatra cu polen continuu de la 1 aprilie(si cam asa va fi), dupa rapita voi face roiuri pe 2 rame din astea - totul de pinde de aportul proteic NATURAL, inca o data.
Daca vremea se mentine astfel, azi vor da cu prima "barba" de polen de pamant. Padurea e galbena de corn inflorit.
andrei_calinescu

Mesajde italianu » 20 Mar 2013, 11:43

uimeste-ma,hai spune-mi cine sint,ce fac si cit stiu
italianu

Mesajde Albinel » 20 Mar 2013, 12:30

Salutari !!
............
.........
.............
-aici e cald si bine..avem a doua zi adevarata de primavara ..polen ,polen ...o frumusete rara..
va doresc o zi frumoasa ca si aici ..!!
si cat puteti profitati de ziua asta .. puneti la punct lucruri ce nu sufera amanare..ca nu stim ce vreme ne mai paste..
Spor la treaba !!

Albinel
Am editat mesajul tau, pentru a evita o noua banare.
Pe viitor foloseste optiunea RAPORTATI
Mircea.
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Ioan Guist » 20 Mar 2013, 14:13

Dupa valul asta de frig, cu lipsa de zbor si -8, am verificat astazi niste stupi.Nu putini.
Puiet in toate stadiile.Albina stie mai bine ce si cum decat mine.Nu canibalizeaza, nu "blocheaza" cu miere mutata.Nu opreste ponta.Nu freaca menta.
Polen din plin.Se pare ca (sigur) salcia capreasca o doare'n basca de o pala de frig.
Azi si maine e bine.Vine alt val rece.Si ...ce e val ca valul trece.
Acum e musai sa avem mancare in ei.Restul...face ea.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Mircea77 » 20 Mar 2013, 16:27

Iata si confirmarea valului rece care va veni incepand de vineri dimineata
http://www.mediafax.ro/social/cod-galbe ... a-10679375
Mircea77

Mesajde italianu » 20 Mar 2013, 19:21

nu stii nimic si te-nvîrti în jurul cozii ca BURCUS :o :lol:
italianu

Mesajde danielmihai » 20 Mar 2013, 19:27

astazi m-am uitat si eu la cativa stupi inclusiv la cei care am vazut o larva moarta la urdinis! ce credeti ca am gasit?in loc de fund plin de larve cum se spunea mai in jos si 10-25% puiet care s-a dus am gasit 3-4 rame cu puiet capacit si 2-3 rame la roi! Puietul este undeva pana la jumatatea ramei si deja a inceput sa se extinda cu oua si mai departe:D
Situatia se prezinta exact cum zice domnu' Ioan Guist!
danielmihai

Mesajde danielM » 20 Mar 2013, 19:37

Conteaza si zona. La mine sambata noaptea au fost -12 grade C. Astazi am verificat cativa stupi , si puiet tanar aproape de zero. Au consumat puietul alb si este doar capacit si oua de una , doua zile.
danielM

Mesajde paul » 20 Mar 2013, 21:09

Ieri , i-am verificat si eu pe ai mei , cati au mai ramas ... :oops:
La unii ,foarte bine . La altii ... modest . Puiet larvar am vazut doar la unul. In rest ... putin capacit .
Aaah, am uitat sa zic ... Trebuie sa ma duc musai sa pun un bilet la loto. Ieri a fost ... cacarea generala . Si asta fortata de interventia mea .
Oricum, invatatura de minte . N-am sa mai fac niciodata cum am facut pregatirea rezervelor pentru iernat toamna trecuta . M-am luat si eu dupa unu' , altu' de pe aici ,ca vezi Doamne nu-i bine sa iernezi cu rame full , ca nu-si formeaza albina bine ghemul , ca tre' sa faca efort suplimentar pentru a se incalzi . Si rezultatul ... moarte de foame . Reginele avand spatiu au pontat , rezervele s-au dus , frig a fost , turta nu a facut fata!
Asta e ... Pacat ca nu am mers pe cararea batatorita. Hrana full din leat in leat, tratamente , un usor impachetaj si ... aleluia !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde paul » 20 Mar 2013, 21:26

Cornele ..."m-am luat dupa altii" a fost un eufemism! M-am luat dupa capul meu , neluand in calcul ca ceea ce se potriveste la tine , de exemplu, nu se potriveste la mine.
Pot sa spun, cu mana pe inima ca in primul an "m-am luat" dupa Ioan Guist si ... bine-o fost !!! Daca si anul trecut as fi procedat la fel , era ...super OK !
Asta e ... INVATATURA DE MINTE !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde jenica67 » 20 Mar 2013, 21:47

La mine azi soare, o vreme splendida, albinele au adus polen cum zice Dragos, in prostie, pana aproape de apusul soarelui. Am o zona care abunda in salcie, de toate neamurile. La plecare pe la apus, am facut o fotografie cu muntele Tarcu si Muntele Mic singurele acoperite de zapada. Pacat ca nu am facut fotografia la pranz. Albinele au mancare, mai mullt decat suficienta, unele au mancat turta proteica aproape 90%, altele duar 15%. Le-am mai pus si o punga de 400 ml de sirop, deasupra cuibului, sa aiba ce face in zilele reci la "gura sobei". :lol: Orcum, la cat polen au carat, si la cata mancare au, pot sa se ingrijeasca de copilasi, in liniste si fara stres. :D Cred ca se distinge si salcia, desi lumina era deja cam slaba.
Ultima oară modificat de jenica67 pe 20 Mar 2013, 21:59, modificat 1 dată în total.
jenica67

Mesajde alt stupar » 20 Mar 2013, 21:54

cautat si eu astazi in vreo doua duzini
Precedentul val de frig a afectat rezervele familiei ( grosimea coroanelor si nr. celule cu pastura) si cam atat ! Nu puiet mort pe fundul lazii, nu lipsa totala puiet alb ( drept e ca e mai putin ) nu afectare oferta de polen din natura.
Intampinam echinoptiul de primavara cu inc-un rand de turte peste rame, asa... pentru siguranta... parca expresia asta se folosea prin ianuarie de catre cei grabiti, nu ? :D
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR