Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Val de frig (Martie 2013)

Mesajde Trantorul@ » 20 Mar 2013, 22:17

JALE si iar JALE - nu imi venea sa cred ce vedeam astazi in stupi cei stransi pe 4 rame si cativa pe 3 sunt aproape terminati , cu ce mai urmeaza sunt ca si gata, in loc sa-mi eclozeze cate 2 , 3 rame ( intre 60 - 80%) de puiet le-au canibalizat si racit si albina batarna sa dus (cel mai afectat din ei 3 rame cu 75% puiet racit complect) , ponta sa dus in cap, si urmeaza sa se duca de tot .
Am desfacut si 2 vanjosi ( 6 si 5 rame), era si ceva intermediar dar foarte putin cateva celule , si cateva de 4 zile in rest capacit si oua de 1 , 2 , 3 zile, si in loc sa am suprafata de puiet pe care o aveam cu 2 saptamiini in urma in ei mai aveam max treisfert din suprfata , cand ar fi trebui sa fie mult mai mare , si mai urmeaza cel putin 5 zile de temperaturi cu minus (numa val nu ii asta) si uite asa incet, incet ma ajuta vremea sa ajung la 49 de familii si scap si de impozit.
De acum inainte daca o sa ma mai ocup cumva de albine o sa bag la iernat super familii , si nu o sa mai stimulez primavara sub nici o forma, si o sa incerc treptat sa-i trec pe un gen de delon adaptate cotele de mine si atunci chiar ca o sa ma doara in basca, o sa ma duc sa pun caturile si sa iau caturile, tratamente si atat .
SI m-am uitat astazi la mugurii de par , mar, corcodus, piersic si bineinteles ca cei ce au fost avansati au inceput sa se negreasca , polen aduceau si la mine da slab fata de ce aduceau inaite de ger si nectar nici vorba si nici nu cred sa mai aduca in curand .
Asa ca dau albinele la schimb pa sasa cai frumosi.
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 20 Mar 2013, 22:23

Dumnezeu e sfant si bun;
Si-are mila de roman!
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde Donbazil » 20 Mar 2013, 22:47

Sal'tare!
Azi am schimbat vreo 20 de familii din lazile cu fund fix in cele modificate cu funduri A.V. cumparate prin PNA. Nu am constatat nimic nasol. Totul merge perfect. Mancare e destula puiet e mult, aproape dublu ca la 5 martie cand am facut revizia sumara si am gasit polen proaspat pe ramele bilaterale de puiet destul de mult. Frig-frig dar ele daca au ce le trebuie stiu ce-au de facut.
Precizez ca eu nu mai dau de cativa ani nici un fel de turte. Bag ce-i de bagat toamna si dau sirop cand e vremea....(Anul asta inca n-a venit vremea).....
Sal'tare!
Donbazil - Faget
Donbazil

Mesajde cobi » 20 Mar 2013, 22:54

Donbazil scrie:Sal'tare!
Azi am schimbat vreo 20 de familii din lazile cu fund fix in cele modificate cu funduri A.V. cumparate prin PNA. Nu am constatat nimic nasol. Totul merge perfect. Mancare e destula puiet e mult, aproape dublu ca la 5 martie cand am facut revizia sumara si am gasit polen proaspat pe ramele bilaterale de puiet destul de mult. Frig-frig dar ele daca au ce le trebuie stiu ce-au de facut.
Precizez ca eu nu mai dau de cativa ani nici un fel de turte. Bag ce-i de bagat toamna si dau sirop cand e vremea....(Anul asta inca n-a venit vremea).....
Sal'tare!
Donbazil - Faget

Chiar cand sa va intreb de siropele si turtite pe frigul asta....cum faceti..ati venit cu raspunsul..totusi o fost cald la Faget de ati schimbat lazile :)

Va salut Donbazil!
cobi

Mesajde badguy_goodguy » 20 Mar 2013, 23:13

A inflorit corcodusul...dupa ce 2 nopti a stat la -6 si -8 grade. Maine se va deschide complet caci cica vor fi 18 grade.
Insa ce se va face dupa ce vineri va fi fi din nou -8 grade?
Nu cred ca mai mananc corcoduse anul acesta.
badguy_goodguy

Mesajde popik50 » 21 Mar 2013, 00:22

paul scrie:Ieri , i-am verificat si eu pe ai mei , cati au mai ramas ... :oops:
La unii ,foarte bine . La altii ... modest . Puiet larvar am vazut doar la unul. In rest ... putin capacit .
Aaah, am uitat sa zic ... Trebuie sa ma duc musai sa pun un bilet la loto. Ieri a fost ... cacarea generala . Si asta fortata de interventia mea .
Oricum, invatatura de minte . N-am sa mai fac niciodata cum am facut pregatirea rezervelor pentru iernat toamna trecuta . M-am luat si eu dupa unu' , altu' de pe aici ,ca vezi Doamne nu-i bine sa iernezi cu rame full , ca nu-si formeaza albina bine ghemul , ca tre' sa faca efort suplimentar pentru a se incalzi . Si rezultatul ... moarte de foame . Reginele avand spatiu au pontat , rezervele s-au dus , frig a fost , turta nu a facut fata!
Asta e ... Pacat ca nu am mers pe cararea batatorita. Hrana full din leat in leat, tratamente , un usor impachetaj si ... aleluia !!!

Paulica ce rau imi pare de tine . Eu le-am vandut pe ale mele in toamna dar microbul din mine nu pot sa-l vand ... asa ca peste cateva saptamani aduc alte familii in batatura. Azi au venit cutiile comandate.
Din experienta iti spun ca cel mai bine este sa le asiguri hrana suficienta din toamna si primavara stai relaxat. Sa fi ramele full de miere si totul va fi bine...Acum trebuie sa mergi mai departe ca din experinte invata omul ce e cel mai bine. ;)
popik50

Mesajde cobi » 21 Mar 2013, 11:28

popik50 scrie: Eu le-am vandut pe ale mele in toamna dar microbul din mine nu pot sa-l vand ... asa ca peste cateva saptamani aduc alte familii in batatura.

MAXIMA ZILEI! :D

Sanatate!
cobi

Mesajde namzeb » 21 Mar 2013, 15:37

Anul acesta este atipic, la unii cara polen ,la atii nici nu au iesit la zbor la altii a venit iarna grea,asa ca trebuie sa ne adaptam.Eu am vazut din decembrie cind mai aveam inca puiet ca nu-i a buna si am scos de la dulapul lui d-n Bazil ramele cu mierea aia oprita din primavara si le facu-i plinul.Si din 10 roiuri facute in vara iesii cu toate acum .Nu zic de cele mama ca sint fb ca aproape nu au consumat mai nimic in iarna asta si a fost uneori -10-12 grade minus dar am experimentat metoda cu fundul in chiloti si folie.,,Chiloti ,, fund reglabil anti varooa .O aerisire buna face cit 10 kg mincare - miere de buna calitate - ce turte ce siropuri asta este invatarea la stixuri a albinei.Cu respect pentru toti
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde vladutz » 21 Mar 2013, 20:08

namzeb!..esti tare omule...invatarea la sticks-uri :lol: ...iti spun un singur lucru...daca nu le stimulezi si tu putin sa inceapa matca ponta..sa fie puiet si recolta ta la salcam o sa fie la fel!...crezi k cartile si apicultori cu experienta arunca ei bani doar sa stimuleze si ei ? :D
vladutz

Mesajde cobi » 21 Mar 2013, 20:38

vladutz scrie:namzeb!..esti tare omule...invatarea la sticks-uri :lol: ...iti spun un singur lucru...daca nu le stimulezi si tu putin sa inceapa matca ponta..sa fie puiet si recolta ta la salcam o sa fie la fel!...crezi k cartile si apicultori cu experienta arunca ei bani doar sa stimuleze si ei ? :D

vladutz..daca taceai...aici..chiar era ma bine...vad ca ai viteza de 3 zile...tu sti la cine dai sfaturi?! mai bine spune cum faci tu!

Ps. iti spun un singur lucru : INFORMEAZA-TE!
cobi

Mesajde gica.mosu » 21 Mar 2013, 21:28

Trantorul@ scrie:JALE si iar JALE - nu imi venea sa cred ce vedeam astazi in stupi cei stransi pe 4 rame si cativa pe 3 sunt aproape terminati , cu ce mai urmeaza sunt ca si gata, in loc sa-mi eclozeze cate 2 , 3 rame ( intre 60 - 80%) de puiet le-au canibalizat si racit si albina batarna sa dus (cel mai afectat din ei 3 rame cu 75% puiet racit complect) , ponta sa dus in cap, si urmeaza sa se duca de tot .
Am desfacut si 2 vanjosi ( 6 si 5 rame), era si ceva intermediar dar foarte putin cateva celule , si cateva de 4 zile in rest capacit si oua de 1 , 2 , 3 zile, si in loc sa am suprafata de puiet pe care o aveam cu 2 saptamiini in urma in ei mai aveam max treisfert din suprfata , cand ar fi trebui sa fie mult mai mare , si mai urmeaza cel putin 5 zile de temperaturi cu minus (numa val nu ii asta) si uite asa incet, incet ma ajuta vremea sa ajung la 49 de familii si scap si de impozit.
De acum inainte daca o sa ma mai ocup cumva de albine o sa bag la iernat super familii , si nu o sa mai stimulez primavara sub nici o forma, si o sa incerc treptat sa-i trec pe un gen de delon adaptate cotele de mine si atunci chiar ca o sa ma doara in basca, o sa ma duc sa pun caturile si sa iau caturile, tratamente si atat .
SI m-am uitat astazi la mugurii de par , mar, corcodus, piersic si bineinteles ca cei ce au fost avansati au inceput sa se negreasca , polen aduceau si la mine da slab fata de ce aduceau inaite de ger si nectar nici vorba si nici nu cred sa mai aduca in curand .
Asa ca dau albinele la schimb pa sasa cai frumosi.

Daca dupa primul val "schimbi albinele pe sase cai frumosi"dupa al doilea val de frig ce mai ramine :mrgreen: nu cred ca mai obtii trei magari...Glumeam!!!
SI TOTUSI....Omul din greseli invata in viata...SI ca un facut nici natura nu este cu noi cind vrei sa faci multe...Pacat pt tine ,ai avut 1-4 zb de curatire ,ai si
stimulat...dar ce sa faci mergem tot inainte cu bune si rele...La mine am umblat la citiva care pe 5 martie aveam pe cite 3r puiet,ieri mai era doar p capacit si
ceva oua in picioare in jur,si au fost doar-10-12gr...AU PATIT multi la fel si in alte parti si mai rau,dar nu vor sa zica...Ce v-a fii om mai vedea-SANATATE!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde clabescu.marius » 21 Mar 2013, 22:20

Eu ce sa mai zic ca am 5 familii dintre care 4 zici ca sunt trase la indigo toate pe 5 rame si ouate aproximativ 2 cate o palma pe fiecare parte,am una singura care este mai voioasa.La breaza ploua de azi dimineata fara oprire,speram la vreme mai buna dar numai Dumnezeu stie ce va fi.O seara buna va doresc! :|
Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 21 Mar 2013, 22:32

Agitatia asta cu iz de teama acum cand vremea este schimbatoare cred ca e patimasa, sau vine din neincredere, nepricepere sau prea multa pripire.Asta e legea naturii:cel mai bun supravietuieste!
Daca n-avem incredere in noi sa avem macar noi in ele,stiu ce au de facut, se descurca ele!
Hai sa fim optimisti!
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde 7Rame » 21 Mar 2013, 23:25

Da, zarurile sunt arucate demult, in august septembrie: pregateste-te pentru ce e mai rau, si spera doar la ce e mai bine. Cam asta trebuie sa fie gandirea.
Sincer? din vreo 70 unitati, am baza in 40-45, care depasesc 6 rame, si unde treaba merge, mai incet acum, dar marge, se vor schimba generatiile bine si poate sper la un cat. Restul nu le mai iau in calcul, sau f putin.
De maine cod galben de nisori in majoritatea zonelor, deci haideti sa dam in foc vinul, si sa gandim pozitiv. Si asa, acum, ce se poate face? Doar nu e vreunul care umbla in stupi acum sa mai remedieze..Sau vreunul care face matanii si schimba vremea.Ne-a prins rau, tragem ponoasele, invatare de minte. Ne-a prins bine, inseamna ca suntemi cum ar tebui sa fim, si am facut ce trebuie si cand trebuie! Aici e diferenta, cred.

Despre salcam, nici nu stiu, imaginati-va si invers, martie super bine, chiar din 20 februarie, pe 15 aprilie cat de-al mare pus pe stupi, si pe 5 mai, la salcam 1 doua saptamani de ploaie...si peste 2. Roadem coronite si tragem botci..atunci?! Gata, m-am consolat, asta este, mergem inainte
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde Albinel » 21 Mar 2013, 23:37

eu mi-am luat orice gand de la salcamul 1..unde nici macar nu am sa mai fac deplasarea ..(am pe vatra ceva razlet,ce-i drept cam departe) sper sa prind ceva la salcamul 2 ..de vrea cel de sus..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde ignatov andrei » 21 Mar 2013, 23:50

Mai, fratilor, cand ne-a fost bine, am spus la cineva? Parca va vad peste 6 saptamani cum umblati, de nebuni, dupa bidoane! O sa fie un an bun, nu va mai speriati! Albinel, te stiam mai optimist, vere!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR