Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: roi atificiali

Mesajde bostina constantin » 01 Feb 2013, 23:32

Sesizez o contradictie ; Andrei vs Janese
-Janese- albina batrana [culegatoare] cu matca, albina tanara [neorientata] cu botca.
- Andrei ,, cel fara matca, cu botci va ramane cu culegatoarele'....''
Ma puteti lamuri ;) , sunt aproape sa-i dau dreptate lui Janese, pt ca adauga; sa-i asiguram apa si hrana celui fara matca.
Multumesc anticipat!!
Numa bine :)
bostina constantin

Mesajde jenica67 » 01 Feb 2013, 23:59

Costica, vezi daca aruncam fraza fara sa fie exacta, incepatorul citeste si retine : "sa-i asiguram apa si hrana celui fara matca". Gresit ! Este un caz particular ca roiul fara matca, nu are nici culegatoare. Expresia corecta era : "sa-i asiguram apa si hrana celui fara culegatoare"
:D
jenica67

Mesajde balu » 02 Feb 2013, 10:29

cind divizezi,in roiul cu matca , botcile vor fi distruse de albine
balu

Mesajde d.dorin86 » 02 Feb 2013, 12:20

eu as vrea sa fac un roi dor din 2-3 rame sa recoltez si miere
d.dorin86

Mesajde d.dorin86 » 02 Feb 2013, 12:22

si sa nul las sa roiasca
d.dorin86

Mesajde ignatov andrei » 02 Feb 2013, 15:28

d.dorin86 scrie:si sa nul las sa roiasca

Ti-am explicat "mura-n gura". Am impresia ca nu pricepi nimic. Ce inseamna .."sa se poata intretine si apara"? Unde ai mai vazut sa se asigure apa unui singur stup?!? De ce ti-am spus ca botcile sa nu fie "coapte", adica mature, ca sa ai timp sa-ti faci "experientele"! Am impresia ca pierd timpul, iar unele persoane nu vor sa ...
ignatov andrei

Mesajde bostina constantin » 02 Feb 2013, 20:36

jenica67 scrie:Costica, vezi daca aruncam fraza fara sa fie exacta, incepatorul citeste si retine : "sa-i asiguram apa si hrana celui fara matca". Gresit ! Este un caz particular ca roiul fara matca, nu are nici culegatoare. Expresia corecta era : "sa-i asiguram apa si hrana celui fara culegatoare"

Asta am vrut sa zic si eu, daca a iesit altceva scuze :)
bostina constantin

Re: roi artificiali

Mesajde d.dorin86 » 02 Feb 2013, 21:16

domnule ignatov andrei eu nu vreau sa parg cuibul in doua si as dori sa fac nucleu pe 3 rame
d.dorin86

Mesajde ignatov andrei » 02 Feb 2013, 22:53

d.dorin86 scrie:domnule ignatov andrei eu nu vreau sa parg cuibul in doua si as dori sa fac nucleu pe 3 rame

Tu ai spus ca e in frigurile roitului, cum sa faci fara sa te intereseze unde-i matca si ca ti-e teama sa nu roiasca! Nu se cheama "spart cuibul" ci "divizat cuibul"! In cazul tau, trebuie sa gasesti matca! Mai multe...nu de la mine!
ignatov andrei

Mesajde ioanpuiu » 03 Feb 2013, 00:24

jenica67 scrie:Costica, vezi daca aruncam fraza fara sa fie exacta, incepatorul citeste si retine : "sa-i asiguram apa si hrana celui fara matca". Gresit ! Este un caz particular ca roiul fara matca, nu are nici culegatoare. Expresia corecta era : "sa-i asiguram apa si hrana celui fara culegatoare"

Jenică, vezi că Janese s-a exprimat bine cînd a scris "albina tanara [neorientata] cu botca" deoarece culegătoarele dar şi sacagiţele se vor întoarce pe poziţia iniţială, şi asta e motivul pentru care a subliniat că trebuie asigurată hrană şi apă (în interiorul stupului de pe noua locaţie.)
Matca trebuie căutată ca să ştii cum repartizezi ramele cu puiet.
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde jenica67 » 03 Feb 2013, 11:59

ianpuiu, eu ma refeream la bostina constantin, care a stie, dar a inteles ca s-a exprimat gresit.
jenica67

Mesajde fotoklipa » 21 Mar 2013, 03:11

jenica67 scrie:Domnul alexandrucucu, aveti dreptate. Dar cum rezolvati problemele urmatoarele :
- peste 55-60 de zile cand eclozeaza primele albine, din oualele noi matci, cate albine mai sunt in roiul format ?

55-60 de zile?Ce naiba,albine sunt astea? :twisted: eu sunt ala raul.
14-15 zile matca
21 zile albina
24 zile trantorul.
fotoklipa

Mesajde fotoklipa » 21 Mar 2013, 03:16

un OM scrie:Teoretic da, practic nu vad care apicultor ar rupe acum din stupi cate o rama cu puiet si albina acoperitoare.
Daca iei ramele, totusi, sa le duci mai departe 5 km. macar o saptamana
Mai bina ai rabdare, ai tot timpul din lume sa omori niste albine.

5 KM?De ce ma Giurgiuvene 5 km? 12 ore la aer conditionat cu valori minime de trai,ce zici?
fotoklipa

Mesajde MIHAI BALS » 21 Mar 2013, 03:20

giurgiuvene,mai taie din aerul ala conditionat cat mai poti!
ca dup-aia...ramai fara ...aer!
MIHAI BALS

Mesajde fotoklipa » 21 Mar 2013, 03:48

andrei_calinescu scrie:
Hans scrie:Revin la postarea mea anterioara cu privire La inmultirea artificiala :
Referitor la intrebarea d-lui Teinegru - eu prefer matcile obtinute pe calea descrisa de mine anterior deoarece:
-am cumparat in mai multi ani matci selectionate, imperechiate care au fost sub asteptarile mele si mi-au provocat
numai piederi (de bani, timp, roi si numai suparari) -
-Este cunoscut faptul ca botcile insamintate artificial sint luate in lucru (hranire) cu 1-1/2 zile mai tirziu decit
celulele direct insamintate de matca.....
-dupa parerea mea o botca crescuta in mod natural, asigura un alt microclimat decit una confectionata de
Stupar- ca sa nu mai vorbesc de de cele din plastic...
-desi eu inca nu am produs botci de transvazare (si Cu siguranata nici nu voi produce niciodata) nu stiu daca la
Transvazarea oului de matca stuparul poate amplasa oul La fel ca o matca , fara leziunea acestia ?...
-matcile produse de mine sint gratuite, le am cind imi trebuie , stiu cum sint crescute.
Dar reiau ce am mai scris: trebuie avut in vedere aducerea din timp in timp roiuri din alte stupine(poate La schimb
Cu alti stupari) pentru eliminarea incestului (a consanguinitatii).
Nu stiu cum este vremea in Romania , aici este splendida -de vreo 2 sapt. Este spare, pina La 17 grade celsius,alpinere s-Au dezvoltat f.bine, maine fac un roi artificial cu 2 rame puiet capacit, doua rame cu

1.Va urmaresc cu "sete" pentru ca Germania a scris radacinile apiculturii adevarate si ulterior industriale.
2.Revenind la roi, ce metode folositi de a face roi fara sa cautati matca?

1.Germanii nu scriu,decat exportul mierii Romanesti,si atata,apicultura lor nu exista.AUZI LOCUL 2 MONDIAL.
2.Roi fara sa caut matca?!!!!Cum ti se pare?afirmatia?Este.....,nu?Of.. cate prostii se spun si nimeni nu reactioneaza.
-"Transvazarea oului de matca stuparul poate amplasa oul La fel ca o matca"-care ou?..........
Cer scuze-OUL DE MATCA?!!!????!!!!!?!?!!!!!!!!?!???????!?!?!!?!??!?.
-Cat despre eliminarea incestului?????????? raman tampit,nu am cuvinte,
ELIMIN,daca stau la fundul matcii.
Avea dreptate Ioan,da ce?!,nu conteaza ca,a inventat lada minune,sa o cumpere,toti si dupa aia sa o.....,or sa-si dea seama.Nu va mai jucati cu idei,nu aduce-ti aici in Romania, ce face-ti aiurea in orice tara,nu functioneaza,nu merge.
Anumite lucruri chiar merg,vb de DM,acolo sunt lucruri care merg (tehnologia)aici,desi uni spun ca nu,cat este prezenta inflorescenta de rapita?dar de F.S.-colerati cele doua,sa discutam,eventual deschideti un topic.
fotoklipa

Mesajde jenica67 » 21 Mar 2013, 15:25

fotoklipa scrie:
jenica67 scrie:Domnul alexandrucucu, aveti dreptate. Dar cum rezolvati problemele urmatoarele :
- peste 55-60 de zile cand eclozeaza primele albine, din oualele noi matci, cate albine mai sunt in roiul format ?

55-60 de zile?Ce naiba,albine sunt astea? :twisted: eu sunt ala raul.
14-15 zile matca
21 zile albina
24 zile trantorul.

Cate zile trec de la inceperea cresterii unei matci, pana la eclozarea primului ou, si a carei larve, trebuie crescuta de doici ?? Sau nu m-am exprimat destul de clar ?
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE