Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: concurs

Mesajde CATALIN » 20 Mar 2013, 07:01

ignatov andrei scrie:Pana acum niciun raspuns nu are legatura cu intrebarea mea! Chiar nu ati vazut cum arata o rama la care s-a intrerupt "cladirea" si pe partea de fagure necladit sa apara inceputuri de botci?!? Astept pana maine seara, daca nu apare raspunsul...nu mai pun nicio intrebare!

acest topic l-am deschis pt a-mi testa cunostintele am avut o gramada de invatat si cred incontinuare ca mai am multe de aflat insa la unele intrebari habar nun am si daca tac o fac pt a afla raspunsul pe care eu nici macar nu il visez
daca vrei neeaaparat un raspuns sa sti ca il pot da dar nu al fi al meu si nu as avea de castigat nimic
modul in care ai intretinut topicul imi place la nebunie asa ca daca nu raspund dami raspunsul si continua ma ajuti mult si nu cared ca numai pe mine
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde trantor » 20 Mar 2013, 09:59

Ignatov Andrei
Incerc sa raspund eu
-1 rama la crescut se pune [am pus], intre ultima rama cu puiet si rama de acoperire [albina tanara cladeste, daca are unele conditii ] ]

De regula rama de acoperire are celulele din coronita alungite si atunci rama la crescut nu va fi crescuta stramb dupa ea.
Eu am retinut ca trebuie bagata spre marginea cuibului, intre doua rame cat mai drept crescute si cu sarmele spre interiorul cuibului.
....
trantor

Mesajde serb » 20 Mar 2013, 12:38

starea de orfanitate a familiei. am patit sa traga botci in fagure partial construit, cand puneam in nuclee facute prin roirea artificiala faguri artificiali, iar matca inca nu era imperecheata, sau neeclozionata.
serb

Mesajde pescaru » 20 Mar 2013, 18:24

Am alergat 24 km cu masina pentru a gasii intre cateva sute rame ceva ce cred ca intrebi ,sant un tip care imi place sa demontrez ceeace afirm ,te referi la asa ceva :?: , sa va daca se vad bine .
Fişiere ataşate
IMG_2547 (Medium).jpg
1
IMG_2546 (Medium).jpg
2
IMG_2544 (Medium).jpg
3
pescaru

Mesajde liviutzbogos » 20 Mar 2013, 21:34

E hai ca acuma sunt si mai curios de raspuns pt ca treaba asta am vazut-o si eu anul trecut la raposatul meu roisor...Nu spun deocamdata ce s-a intamplat dupaia pt ca, cred ca este o parte din raspunsul la intrebare :D
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde liviutzbogos » 20 Mar 2013, 21:37

serb scrie:starea de orfanitate a familiei. am patit sa traga botci in fagure partial construit, cand puneam in nuclee facute prin roirea artificiala faguri artificiali, iar matca inca nu era imperecheata, sau neeclozionata.

Acuma am vazut ca s-a dat un raspuns deja asa ca am sa raspund si eu. Acele "cupe" se datoreaza, cum spunea colegul mai sus, starii de orfanitate a familiei si incercarea de a-si trage botci. Am patit, cum am spus, la un roi prins...Matca a disparut (omorata probabil) inainte de a-si incepe ponta, iar albinele nu au avut de unde sa-si traga botci valide.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde un OM » 20 Mar 2013, 22:03

Descrieti starea in care se afla familia din foto. Conditii de mediu: temperatura 5-7 grade Celsius, vanticel cat sa zboare un ziar scapat din mana.
Fişiere ataşate
Ian-Feb 2013001.jpg
un OM

Mesajde ignatov andrei » 21 Mar 2013, 09:53

Intrebare:
Punem o rama cu FA la crescut. familia incepe sa o creasca si la un moment dat intrerupe cresterea si incadreaza zona crescuta cu inceputuri de botci (floricele). Excluzand starea de "friguri", care sunt motivele intreruperii activitatii de "cladire" si cum procedam?

Observam in intrebare ca este vorba de o familie, nu de roi, mai ales ca am spus ca excludem starea de "friguri". Alta data cititi cu mai multa atentie! Intrebarile pe care le-am pus pana acum, se refera la unele probleme cu care ne confruntam, toti apicultorii, in mod frecvent!
Pescaru, asa arata, dar rama ta e mai veche, ai observat-o cam tarziu, sau era deja insamantata si nu te-ai indurat s-o scoti. In zona cladita a eclozionat deja puiet. Pe acea rama s-a "scris" demult: a nu se cladi! Intrebarea face referire la faptul ca descoperim imediat intreruperea claditului.
Raspuns:
Motivele sunt urmatoarele:
1. Vreme proasta, cateva zile la rand cu lipsa cules. Cand culesul se reia, indepartam cu grija inceputurile de botci si reintroducem fagurele la cladit.
2. Culesul inceteaza brusc. Se extrage rama respectiva pentru a nu fi "marcata" cu ceara veche si "scris" pe ea: a nu se cladi! Se reintroduce cu alta ocazie, indepartand cu grija inceputurile de botci.
3. Disparitia brusca a matcii. Se procedeaza ca la puctul 2.
4. Familia "ne anunta" ca sezonul pentru cladit faguri noi a incetat. Ne luam la revedere pana la sezonul urmator!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 21 Mar 2013, 10:09

CATALINE, apreciez sinceritatea de care dai dovada Sa ai mult succes si satisfactii pe masura!
ignatov andrei

Mesajde Mircea_63 » 21 Mar 2013, 10:16

ignatov andrei scrie:2........... Se extrage rama respectiva pentru a nu fi "marcata" cu ceara veche si "scris" pe ea: a nu se cladi!

Puteti detalia? Cum anume sa fie marcata cu ceara veche?
De ce ....a nu se cladi?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ignatov andrei » 21 Mar 2013, 10:26

Mircea, se observa, la unele rame introduse la cladit si neterminate, mici pete de culoare inchisa (ceara veche) pe marginea celulelor sau pe zona de foaie unde nu s-a cladit (aspect de fagure murdar). Acea rama nu va mai fi cresuta! Asa ma exprim eu cand fac referire la astfel de rebuturi! La poza a doua, pusa de pescaru, se observa cel mai bine!
Ultima oară modificat de ignatov andrei pe 21 Mar 2013, 10:30, modificat 1 dată în total.
ignatov andrei

Mesajde pescaru » 21 Mar 2013, 10:28

Credeam ca ai plecat :lol: , cele doua rame sant scoase de la doi roi ce nu au acceptat botcile introduse in primavara anului trecut dupa asa zisul ,,salcam'' cand am format 18 roi cu 3 r de puiet capacit 1-2 rame cu miere iar la unii le-am pus a 5 -cea rama foita Neconstruita , pun de regula la roii nou formati rama cu fagure neconstruit ,pe care il construiesc normal fara acele ,,botcute '' ., iar cele doua rame prezentate sant la doi roi care din cauza timpului nefavorabil de anul trecut am schimbat botcile de doua ori si nu lea acceptat ,drep la care i-am desfiintat prin scuturare si atat de rai au fost incat au intrat peste un roi cu matca care isi incepuse ponta de 4-5 zile si iau omorat matca ,cele doua rame provin de la cei doi roi care nu au acceptat botcile in ele nu a fost crescut puiet se vede la margine ca nu sant crescute celulele ,in foto se vede maroniu vad si eu , dar de la protofil sau de la stimulari cu plante ,in caz de nu conving mai fac un foto , iar la familii sincer sa fiu nu am vazut decat cand lipseste matca si intradevar lipsa cules .
pescaru

Mesajde ignatov andrei » 21 Mar 2013, 10:36

Abia am venit! Am fost ieri la stupi si in loc sa vin aseara acasa, am stat "ca baietii" la o "stimulare" cu feteasca neagra (cred ca stii ce feteasca neagra se gaseste la Iasi). Pescaru, nu conteaza. Asa se vede, ca ar fi fost puiet, dar nu are importanta! Multumesc pentru materialul didactic! Exceptand culoarea inchisa, la astfel de rame m-am referit eu!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 21 Mar 2013, 10:47

Stimati apicultori incepatori, lumea nu este cat se vede pe fereastra! Apreciez ca faceti apel la experienta dobandita deja, dar e bine sa aveti mai mult curaj si sa incercati si alte variante de raspuns! Nu va cearta nimeni daca gresiti, doar cititi cu atentie intrebarile ce va sunt adresate si purcedeti la raspuns cu tupeu. Asa veti invata! Un an apicol asa cum va doriti! Numai bine!
ignatov andrei

Mesajde pescaru » 21 Mar 2013, 10:51

Cele doua rame cand am desfiintat roii le-am aruncat intr-o cutie goala langa roi si am uitat de ele caci asfel le topeam luni cand am topit ceara , bine ca le-am uitat :lol: , nu ma pot stimula cu vin ,probleme cu fierea , ma stimulez cu ,,tuico -micina ' , sanatate .
pescaru

Mesajde ignatov andrei » 21 Mar 2013, 12:03

pescaru scrie:Cele doua rame cand am desfiintat roii le-am aruncat intr-o cutie goala langa roi si am uitat de ele caci asfel le topeam luni cand am topit ceara , bine ca le-am uitat :lol: , nu ma pot stimula cu vin ,probleme cu fierea , ma stimulez cu ,,tuico -micina ' , sanatate .

Ma faci sa nu mai am rabdare pana la vara!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR