Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

FAGURI CU MIERE ZAHARISITA

Mesajde lache » 21 Mar 2013, 21:32

Spuneam asta toamna pe aceasta pagina ca albinele mele au adunat (sept.-oct.) miere din prunele de tuica ... De ce mi-era frica nu am scapat : in partea din ramele neacoperite de cuib, mierea respectiva s-a zaharisit. pe suprafete de 1-2 dm patrati. Parte din ele le-am tras dupa diafragma dar au cautat doar mierea descapacita, de asta nici nu s-au atins.
Cine ma poate sfatui cu ce as putea face sa-mi curete ramele si in aceste zone ? (Nu as vrea sa le topesc pentru ca sunt rame aproape noi si am mare nevoie de ele).
Daca le-as lasa agatate undeva la 8-10 m de stupi in zile cu zbor puternic , ar putea fi curatate fara a declansa un furtisag in stupina ? M-am gindit si la aceasta posibilitate pentru ca am observat asta vara ca avind 2 rame vechi pentru topit lasate mai neglijent undeva, care aveau si miere zaharisita pe ele au fost ultra-curatate de albinele cuiva din sat( ale mele erau dislocate in pastoral)
lache

Re: FAGURI CU MIERE ZAHARISITA

Mesajde cipry74 » 21 Mar 2013, 21:41

in primul rand,corect este ca mierea in acele rame este cristalizata....si nu zaharisita...cat despre curatat,cand va veni momentul le bagi la ouat in cuib dupa ce le zgrebenesti putin cu furculita de descapacit...si de restul se ocupa albina
cipry74

Mesajde murarudumitru » 21 Mar 2013, 21:57

Cum a zis si cipry74 dar mai un lucru sa faci dupa ce sgirii putin cu furculia pulverizeasa apa pe rama si laso jumatate de ora inainte sa o bagi in cuib eu asa fac si cind mai faci verificare si nu au curatat tot si mai este cristale mai pulverizei odat numa sa nu fie ouat prin celule
murarudumitru

Mesajde un OM » 21 Mar 2013, 22:05

Cand lasi rame cu miere cristalizata prin curte, mai intai decapacesti. Urmaresti intensitatea zborului. Sunt situatii in care albinele ataca furibund ramele decapacite si rod peretele dintre celule, facand rama inutilizabila. De aceea ramele trebuiesc ridicate in acest caz. Dupa diafragma nu prea se intampla ca albinele sa roada fagurele.
un OM

Mesajde lache » 21 Mar 2013, 22:33

As mai face o precizare pentru ca am vazut ca inca nu a sesizat nimeni: mierea respectiva nu este capacita pentru ca a fost adunata destul de tirziu...
lache

Mesajde lache » 21 Mar 2013, 22:50

Multumesc foarte mult pentru sfaturile date pina acum ! Deci sunt solutii si asta ma bucura foarte mult !
Sa va dea Dumnezeu sanatate dv. si albinelor Dv. !
lache

Mesajde cipry74 » 21 Mar 2013, 23:00

nu face greseala de a le lasa prin curte ....presupunand ca nu se va declansa furtisagul,o sa atragi si alte albine de prin vecinatati care dupa ce vor termina cu ramele vor cauta sa profite de orice oportunitate sa mai fure ceva ...dar din stupi...

si de nu se va intampla nu cred ca iti convine sa hranesti si albinele altuia
cipry74

Mesajde Florin Dobre » 22 Mar 2013, 12:53

Baiul n-ar fi deloc ca ar hrani albinele altcuiva...ce sa spun, mare paguba.
Baiul e riscul de ciordeala.

Eu as pune rama cu miere cristalizata dupa diafragma...capacita as descapaci-o cate putin, necapacita as zgaria-o cu furculita.
Daca tot n-o iau, as baga-o la topit. Asta sa fie paguba.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde bostina constantin » 22 Mar 2013, 13:03

Asta toamna am pus si eu niste rame [cu putina miere], la lins in caisi.
Stiam ca nu exista stupine in jur, dar tot am luat o sperietura, am crezut ca am provocat furtisag si am pus niste crengi de cais la urdinisul unor stupi la care aglomeratia era mai mare. Dar am constatat ca aglomeratia era in functie de numarul culegatoarelor existente in familii.
Eu cred ca daca temperatura aerului, nu permite zboruri pe distante mari, n-ar fii pericol de furtisag, dar trebuie lut in seama ce spune Un om. Asta am facut eu, fiecare face cum doreste.
Cateva poze ;)
Fişiere ataşate
DSC02453 (Small).JPG
aglomeratie al urdinis
DSC02450 (Small).JPG
fagure aninat, inca nu aflasera toate albinele
bostina constantin

Mesajde mirel » 22 Mar 2013, 13:14

o ti dupa diafragma sa si ia ce pot si cand pot din ea, iar cand largesti cuibul torni un pic de apa calda pe portiunile unde mai ai miere zaharisita si o introduci.....sau poti supune rama tot inainte de a o introduce in cuib la caldura (in casa sau.....) pt a ''inmoia'' mierea si tot cu apa calduta inainte curata de numa numa....asta daca sunt rame bune de ouat :)

PS: sa traiesti nea' costica :)
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde bostina constantin » 22 Mar 2013, 13:53

Raspuns promt, logic si...fara cuvinte, dat de Mirel ;)
Sa traiesti boierule :)
ps [pt Mirel] Daca voi gasi si diafragmele pontate, ne intalnim la Hanul Doctorului :lol:
bostina constantin

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR