Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Val de frig (Martie 2013)

Mesajde ciptheman » 23 Mar 2013, 20:16

la mine au zburat astazi si au adus si polen sa vedem cum o sa fie vremea saptamana viitoare se anunta cam racoare.
ciptheman

Mesajde Bambucha » 23 Mar 2013, 20:41

nectarel scrie:Nu sunt in masura sa va dau sfaturi, ci va spun doar din experienta:
-pana in 2010 ma asiguram sa aiba miere suficienta primavara, minim 6 kg/familie;
-in 2010 cand am vazut la sfarsitul lui marte ca au inflorit toporasii, am rasuflat linistit si am zis ca de acuma isi aduc ei hrana singuri din natura, iar hrana care o aveau am crezut ca este suficienta;
-dupa 2 saptamani cand m-am dus la ei incepusem sa numar familiile moarte de foame 23 din 90;
-de atunci in fiecare primavara le dau cate un stimulent la 3 zile de 300g de sirop si astfel stau linistit plus familiile ajung la capacitate maxima la salcam si in anii buni le pun chiar si cate 2 caturi 2/3 la salcam;

Era o vorba "tot patitu-i priceput". Mie dupa 10 zile de ploaie mi-a murit familie de foame in padurea de salcam; de atunci las de cu toamna rezerve suficiente in familie pana in mai. La ora asta o familie a consumat circa 25-30 % din ce am lasat in toamna, stau ingropate in miere, chiar daca puietul a inceput usor-usor sa creasca in suprafata! De ce sa pierdem timpul cu turte?
Dupa evolutia familiilor de albine as putea sa afirm ca ne incadram normal in graficul ascendent de dezvoltare. Cei mai indreptatiti sa se planga ar fi cei din nordul Moldovei, in restul Romaniei a fost doar un pui de iarna.
Personal prefer o primavara mai racoroasa decat un aprilie cu 30 de grade care coace salcamul instant, de altfel 3 generatii intregi de puiet dau roade mult mai bune decat 2!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Ioan Guist » 23 Mar 2013, 20:47

calin bondaru scrie:1 in nordul ramaniei e DEZASTRU!
2 ne intrebam cu ce am gresit fata de bunul Dumnezeu!
3 multi apiculltori din zona care "au pus masca-n cui" si pe buna dreptate.
4 asteptam cu nerabdare rezultatul acestui val de ger!

1 Dezastru? Cunoasteti acest termen bine?
2 Intrebarea e :Cu ce NU am gresit fata de Dunezeu?
3 Oare au ridicat masca din cui vreodata??
4 De ce? Ca dupa un ...."dezastru" nu mai ai ce astepta.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde cristi82 » 23 Mar 2013, 21:00

ciptheman scrie:la mine au zburat astazi si au adus si polen sa vedem cum o sa fie vremea saptamana viitoare se anunta cam racoare.

in timp ce la voi aduc polen la noi au fost si azi peste zi -2 grade, zona maramures difera climatic din toate punctele de vedere fata de sudul tari.
cristi82

Mesajde ovidiu_78 » 23 Mar 2013, 21:07

au fost si ierni mai grele in nordul moldovei,si nu a fost asa dezastru
am un prieten de la suceava apoi acolo tot timpul e frig de numai,si de aia albine sunt,sunt adaptate la conditiile de acolo
daca v-ati uitat la filmele lui dan margarit sa vedeti ca in canada acolo si acuma e zapada,polen nici vb,dar se dau inlocuitor de polen,alea alea,si uite asa trec si iarna,fac si productie,eu cred ca daca sunt pregatite din toamna cum trebuie,nici o teama nu trebuie sa ai,poate o turta cu polen ceva catre primavara si ai intrat in an cu dreptul
stiu,poate zice cineva ca e usor de zis,etc,ca nu sunt resurse,bani,smad,si poate pe buna dreptate e asa,dar asta e,mergem mai departe cu ajutorul lui Dumnezeu

numai bine
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde Donbazil » 23 Mar 2013, 21:37

alin anghel scrie:
Donbazil scrie:Sal'tare!
Precizez ca eu nu mai dau de cativa ani nici un fel de turte. Bag ce-i de bagat toamna si dau sirop cand e vremea....(Anul asta inca n-a venit vremea).....
Sal'tare!
Donbazil - Faget[/quot

Buna ziua! Daca nu va cer prea mult ne puteti spune si noua cand este momentul si care sunt conditiile de indeplinit pentru o stimulare cu sirop cat mai eficienta. Va multumesc anticipat!

Sal'tare!
Pai mie mi-a spus nenea Hristea.....De mult......
Ia intreaba-l si tu....Sigur o sa-ti spuna :idea: ......
Sal'tare!
Donbazil - Faget
Donbazil

Mesajde calin bondaru » 23 Mar 2013, 21:57

Ioan Guist scrie:1 Dezastru? Cunoasteti acest termen bine?

Cand natura se dezlantuie in asa fel pe la noi se mai zice si dezastru!
Nu imi place sa comentez religia sau acest subiect, doar am vrut sa scot in evidenta faptul ca am avut doar 3-4 zile prielnice zborului, comparativ cu alte zone, iar rabdarea ne este pusa la incercare!
Este strict problema lor daca au ridicat sau nu masca, se pot gasi metode de iernare fara pierderi(si ma laud cu asta) dar aceste momente sunt foarte dificile; temperaturi de -15, -20 grade si vant de peste 100 km/h, in conditiile aparitiei puietului, daca vor tine mai mult de 10 zile se poate vorbi si de un dezastru in stupinele noastre!
calin bondaru

Mesajde Ioan Guist » 23 Mar 2013, 22:07

calin bondaru scrie:
Ioan Guist scrie:1 Dezastru? Cunoasteti acest termen bine?

1 Cand natura se dezlantuie in asa fel pe la noi se mai zice si dezastru!
2 Nu imi place sa comentez religia sau acest subiect, doar am vrut sa scot in evidenta faptul ca am avut doar 3-4 zile prielnice zborului, comparativ cu alte zone, iar rabdarea ne este pusa la incercare!
3 Este strict problema lor daca au ridicat sau nu masca, se pot gasi metode de iernare fara pierderi(si ma laud cu asta) dar aceste momente sunt foarte dificile; temperaturi de -15, -20 grade si vant de peste 100 km/h, in conditiile aparitiei puietului, daca vor tine mai mult de 10 zile se poate vorbi si de un dezastru in stupinele noastre!

1 ce ne dorim ? O natura idilica ? Sa avem in permanenta 22 de grade si umezeala de 80%? Ne dorim Edenul?
Priviti inapoi in timp si vedeti ca media unei luni este data de maximele si minimele ei.Au mai fost nopti de astea.Nu e ....de dorit dar ...e cat se poate de "normal.

2 ???

3 Daca ridicau masca in toamna , acum erau inca 10 kg de miere in lada.Daca lasau albina sa "simnta" natura, acum aveau puiet cat sa acopere."Sa mai puna o patura pe ei"
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde lucky5strike » 23 Mar 2013, 22:19

Stati calmi cu manifestarea!

Ia lasati sa ia cuvantul dintre noi... aceia ce s-au proclamat cu 70% puiet suprafata pe rama.

:shock:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde bostina constantin » 23 Mar 2013, 22:25

Salut pe toata lumea :)
Am sa incerc sa nu critic si nici sa laud pe cineva, dar Dumnezeu are alta treaba, nu va face niciodata treaba in locul stuparului, sau a ..etc .
Acest forum a creat posibilitate tuturor colegilor de a se putea informa, la momentul oportun,despre orice lucrare in stupina , si in acest caz [valul de frig], ma refer la asigurarea hranei necesare iernarii [eu am zis [din batrani zicere], toate lunile care contin litera R sunt posibile luni de iarna ;).
Chiar si eu, fiind incepator, am scris si pus o gramada de poze care sa demonstreze necesitatea includerii in alimentatia albinei a hranei ca tratament intestinal [natural infuzii etc] , ce va duce la marirea duratei de viata a ei.

Azi am oparit hranitoarele de plastic [apa fiarta cu urzici], am flambat si ceruit [pe ochiul de aragaz in bucataria de vara], hranitoarele din lemn, si am facut o hranire ,,tratament'' asa ;
Am incalzit siropul facut asta iarna [zahar invertit, infuzie de cca 13 plante medicinale plus cca 30 mll de protofil de casa, la 1l sirop 1/1], si am pus la fiecare colonie cca 250 mll [am uns hranitoarele].
Iata cum l-am administrat pt a nu scadea temperatura din cuib;
afara erau cca 9 grade, vant puternic; am pus hranitorul dupa folie si paturica ce curgeau peste diafragma, am pus siropul in el, am saltat folia impreuna cu paturica cat sa pot impinge hranitorul langa diafragma si le-am trecut peste el, si gata .
Mai adaug ca dupa diafagme, am cel putin o rama cu miere capacita, rezultata de la restrangerea de primavara a cuiburilor [multumesc colegilor, prietenii stiu de ce ;) ]
bostina constantin

Mesajde octav88 » 23 Mar 2013, 22:56

Si problema umezelii pe care ati introdus-o in stup ce rezolvare ii propuneti? Se anunta vremea... care se anunta si adm sirop cu protofil.... daca totusi ceaiurile de plante protofilu etc erau introduse intr-o turta nu credeti ca era mai ok?
octav88

Mesajde trantor » 23 Mar 2013, 23:02

Pentru alin anghel

"cobi intreaba:
Astept raspuns la intrebarea mea din postarea anterioara (se fac stimulari dupa 15 septembrie?).
Numai bine!
ps. Poate la anul am sa fiu mai vigilent.

D-nul Gica raspunde:
Mai colegule,
Ai cules de polen si pastura in stupi fa stimulare.Nu ai,nu face ca e de rau.Ca sa creasca de la ou o albina care ierneaza are nevoie de 130-150 mg de pastura.O celula are in medie 0,6 g pastura.
Asta este esentialul dar mai sunt si altele.
"
Din pacate pentru multi dintre noi nu a mai putut sa raspunda si la intrebarile din Martie, dar cred ca raspunsul asta din Septembrie scoate la iveala un adevar general valabil. Este asa sau ma insel?
....
trantor

Mesajde ignatov andrei » 23 Mar 2013, 23:03

Pai, sa ne intelegem, stransul pe 4 rame nu ne da cheia succesului, poate fi maxim o metoda corectiva.

Daca strangeti prea mult familia, grija, poate are pofta vremea sa se schimbe in bine si la pomi sa aveti familia in blocaj...

Iti mai amintesti... lucky5strike de aceasta postare, pe 14 martie?!? Sustineam, de ceva timp, necesitatea reducerii nr. de rame din cuib. Da, sunt 7-8dm patrati de puiet pe fiecare rama, fara ca eu sa le fac ceva! Am redus cuiburile atunci cand a trebuit, iar familia s-a organizat cum a vrut ea. Am mai sustinut ca nu e bine sa se stimuleze, ca e prea devreme si ca se labarteaza cuiburile! Mai tii minte ce spuneai?!? Pai crezi ca cei 40 de ani numai intre stupi, i-am trecut ca Voda prin loboda?!? Totusi, nu eram singurul care sustinea acest lucru! Ma doare de acele familii care sufera, dar de apicultor NU! Am mai spus in alta postare ca multi nu inteleg de ce are omul doi ochi, doua urechi si NUMAI O GURA! Constiinta mea este foarte impacata, am spus ce era de spus. Cine a ascultat... bine, cine nu....asta este! O pot confirma multi "lei stimulatori", care, dupa ce m-au sunat, au lasat-o mai moale si acum imi multumesc! Sa vorbeasca ei, nu "cei cu 70% puiet pe rama"!!!
Ps: si cand famillile au puiet incepand din ianuarie, cum e?!?
Ultima oară modificat de ignatov andrei pe 24 Mar 2013, 00:16, modificat 1 dată în total.
ignatov andrei

Mesajde Trantorul@ » 23 Mar 2013, 23:16

lucky5strike scrie:Stati calmi cu manifestarea!

Ia lasati sa ia cuvantul dintre noi... aceia ce s-au proclamat cu 70% puiet suprafata pe rama.

:shock:

Probabil ca numai eu ar trebuii sa iau cuvantul dupa tine :lol: , ca nu am mai vazut pe altii sa zica ca aveau 70% puiet sau mi-a scapat , daca erai atent am scris printr-un post ca ma batea gandul sa-i duc la rapita din cauza aia m-am apucat serios de treaba si mi-am luat-o in freza ( puiet canibalizat , racit, munca si bani dusi pe apa sambetei) , daca nu venea gerul acum erau spre eclozare 3 rame de puiet , mai bine de o rama era eclozata pana la venirea gerului , si pana vineri cand sper sa am zbor din nou (adica in 20 de zile am avut 1 zi de zbor vreo 4 ore si atat) oare cum or arata familiile alea ??? (in loc sa am doua generatii am una si ceva ce o mai scapat in unii din puietul capacit , adica in jur de 1 rama si jumate de albine eclozate in loc de 4 si albina batarna sa dus).
Si in loc sa fac cules cu 80% din efectiv mai fac cu ??? %.
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde bostina constantin » 24 Mar 2013, 00:12

octav88 scrie:Si problema umezelii pe care ati introdus-o in stup ce rezolvare ii propuneti? Se anunta vremea... care se anunta si adm sirop cu protofil.... daca totusi ceaiurile de plante protofilu etc erau introduse intr-o turta nu credeti ca era mai ok?

Octav te salut :)
Da Octav erau bune in turta, dar... pe timpul turtelor, adica atunci cand albina nu are temperatura necesara sa se poata plimba in tot stupul, nu avea cules de polen natural [din natura] etc, si a fost, dar unele colonii au consumat tot, unele partial iar altele deloc si atunci .... apelam la o ,,masa calda'', pt cele care au ramas, pt cele care ,,s-au nascut'',
si pt cele care se vor ,,naste''
Am spus ce cantitati am administrat [am uns hranitorul], siropul administrat la timpul precizat de mine,nu creaza exces de umiditate in cuib, daca sunt respectate alte reguli, dimpotriva ajuta sacagistele care nu pot iesi din stup
ps nu am avut si nu am in cuiburi exces de umiditate ;)

Sanatate sa fie la toti :D
bostina constantin

Mesajde adrian.vintila » 24 Mar 2013, 00:31

Nu cred sa fie probleme cu umiditatea dar nici nu cred ca vor lua siropul pe frigul asta, cu atat mai mult din hranitoarele de plastic si cele uluc de 2 litri.
adrian.vintila

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR