Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Prigoriile

Mesajde alin m » 11 Sep 2011, 16:32

plasa monofilement e sfinta avind in vedere ca zboara pe linga mine si cind sint in stupina. or fi ocrotite da si eu :cry: ... cind era FS pe sfirsite erau direct acolo, acum zboara pe deasupra lazilor
alin m

Mesajde BOBO » 11 Sep 2011, 17:44

Adi Hodis scrie:
BOBO scrie:... In ultimii ani aria de atac a acestor pasari migratore s-a largit astfel ca :zone in care nu ataca numai sunt ...

Indraznesc sa contrazic citatul ... eu am facut albinele invizibile ... asa caaaa ... :P
Pe bune, n-am avut probleme cu prigoriile. 8-)

Eu am precizat ,in zona in care sunt eu , S-E. :?:
BOBO

Mesajde akmm » 12 Sep 2011, 07:49

BOBO scrie:Dupa paduchele VAROA prigoria este al doilea mare dusman .

Ce sa mai zicem de atacul libelulelor (Anisozygoptera).Prin mai-iunie e macel.Parca astea se suprapun mai bine pe imperecherea matcilor.
Vreau sa cred ca exista si o anume ordine in lumea asta, in sensul ca de fapt, ca regula, sunt atacate doar albinele.In general cele incarcate si nu pentru ca sunt obosite si grele ci pur si simplu (si) pentru incarcatura lor.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde BOBO » 12 Sep 2011, 16:22

akmm scrie:
BOBO scrie:Dupa paduchele VAROA prigoria este al doilea mare dusman .

Ce sa mai zicem de atacul libelulelor (Anisozygoptera).Prin mai-iunie e macel.Parca astea se suprapun mai bine pe imperecherea matcilor.
Vreau sa cred ca exista si o anume ordine in lumea asta, in sensul ca de fapt, ca regula, sunt atacate doar albinele.In general cele incarcate si nu pentru ca sunt obosite si grele ci pur si simplu (si) pentru incarcatura lor.

Din fericire in IALOMITA nu am auzit pe nimeni sa se planga de libelule, ci numai de prigorii. I-mi permit sa afirm ca, o specie atunci cand este lovita in modul ei de a se reproduce ( ipropriu ca si exprimare ) disparitia ei nu este departe . Desigur nu este cazul sa exagerez in cazul apiculturii , am vrut sa semnalez doar gravitatea, solicitand o mobilizare in domeniu. Iertata-mi fie interventia daca a suparat.
BOBO

Mesajde iosca » 12 Sep 2011, 21:39

de vreo saptamana am mutat majoritatea stupilor unei stupine, de pe vatra in alta locatie pt cateva zile. Azi am mers sa amenajez niste postamente la vatra si lipsea ceva...... :mrgreen: Nici o prigorie.... nu ca nu am vazut, nici n-am auzit pt ca de obicei cantau asa frumos seara :x ........o frumusete nu alta :P
Sunt curios cat de repede or sa reapara dupa ce duc stupii inapoi pe vatra :roll: :?:
http://iosca.sunphoto.ro

Când te-aştepţi mai puţin, atunci îţi dă Dumnezeu mai mult !
iosca

Mesajde gica » 13 Sep 2011, 00:09

Hai mai fratilor ca nu mai sunt.Au plecat
gica

Mesajde iosca » 16 Sep 2011, 22:07

Or fi plecat cu cei 4 stupi ai mei pe care nu-i mai gasesc ca sa aiba ce manca pe drum ? :roll:

iosca

Mesajde liviu1965 » 18 Sep 2011, 21:14

Hai ma , ca ti-au lasat lazile......
glumesc.....am vazut ca ai puterea sa faci dintr-un necaz o chestie mai .....calda

Iernare usoara
liviu1965

Mesajde Yojen » 19 Sep 2011, 15:17

pana la anul am scapat de o problema :), noroc ca am inceput mai din timp cu stimularea sirop si stateau in stup, prigoriile au sarit la un vecin care sta 10 case mai departe asa am scapat de ele :D
Când te duci să cauţi miere, trebuie să te aştepţi să fii înţepat de albine.
Yojen

Mesajde Cristian IONITA » 19 Sep 2011, 15:55

Yojen cati stupi ai tu si cati are vecinul? .... asa ochiometric
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Yojen » 20 Sep 2011, 10:45

eu 3 vecinu 50
Când te duci să cauţi miere, trebuie să te aştepţi să fii înţepat de albine.
Yojen

Mesajde Cristian IONITA » 20 Sep 2011, 11:01

asta ar trebui sa explice multe

atacul prigoriilor este favorizat si de aglomerarea de stupi .... chiar daca albinele nu constituie hrana regulata a acestor pasari foarte probabil faptul ca apar situatii cand este foarte abundenta le determina sa se orienteze

poate ar trebui adaugat ca si metoda de combatere a atacurilor si disiparea stupilor
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde iosca » 20 Sep 2011, 11:55

liviu1965 scrie:Hai ma , ca ti-au lasat lazile......

Nu Liviule, nu mi-au lasat nici lazile, i-a luat cu totul. Am o rasa de prigorii in zona.............cat magaru' de mari :P

iosca

Mesajde proapis13 » 20 Sep 2011, 17:07

Cristian IONITA scrie:.... chiar daca albinele nu constituie hrana regulata a acestor pasari foarte probabil faptul ca apar situatii cand este foarte abundenta le determina sa se orienteze

Esti sigur de afirmatzia facuta sau o spui din auzite??
Eu am patzit-o acum 3 ani cand dispareau albinele pe capete
Shmechera era de vina
Citeshte cu atentzie ce scrie mai jos si mai gandeshte-te
salve :D

Prigoriile (Merops apiaster)

Prigoriile, albinareii sau mancatoarele de albine sunt pasari migratoare, care fac parte din subordinul Meropes, familia Meropidae. Se numara printre pasarile cele mai viu colorate din Lumea Veche. Sunt reprezentate prin numeroase specii in Africa si 24 de specii din genul Merops, distribuite in Europa si Australia.

Se remarca printr-un cioc lung, subtire si usor inconvoiat, aripi lungi si ascutite, picioare scurte si slabe si printr-un penaj divers si viu colorat. Aduce la infatisare cu o mierla, fiind, insa, mai zvelta decat aceasta, cu pliscul mai lung, mai fin si mai subtire si cu coada, de asemenea, mai lunga.

Se hraneste in special cu viespi si albine, nefiind afectate de veninul acestora. Isi urmareste prada, prin deplasarea capului, fixand-o frontal cu multa precizie. Prigoria este una dintre putinele pasari care se pot uita drept inainte cu ambii ochi, peste varful ciocului. Odata prinsa, insecta este lovita mortal, apoi faramitata si inghitita. Miscarea brusca pe care o executa pentru a-si anihila prada este una instinctiva, fapt pentru care se poate produce si in gol, ca de pilda, in timpul dansului nuptial.

Diferenta intre masculi si femele este greu de observat la prigorii, fiecare sex comportandu-se aproximativ asemanator: confectionarea galeriilor, ca si clocitul se fac, cu schimbul, de catre ambii parteneri. In timpul imperecherii are loc o hranire cu caracter ceremonial a femelei de catre mascul.

Galeriile sunt confectionate in vederea clocitului. Prigoriile sapa cu ciocul in malurile lutoase, iar pamantul este dat afara cu picioarele. Pot sapa in adancime pana la 2m. La capat galeria se largeste, formand una sau doua camere, dedicate clocitului. Timpul necesar executiei este de 10 zile. Sapte zile mai tarziu, cei doi parteneri incep sa cloceasca, inlocuindu-se la fiecare 15-20 min. Durata de clocire este de 22 de zile, femela depunand 5 pana la 7 oua, pe un pat de ingluvii.

Legaturile intre prigorii sunt deosebit de puternice: o prigorie nu smulge niciodata hrana alteia, galeria de cuibarit poate fi vizitata de ceilalti membrii ai coloniei. Noaptea obisnuiesc sa doarma in siruri, apropiate unele de altele, cu corpurile drepte si capul tinut vertical in sus, si nu in penajul de pe umar cum obisnuiesc celelalte pasari.
http://www.google.ro/url?url=http://www ... Ws36TKPhKQ
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde alt stupar » 18 Iul 2012, 23:37

sa-mi bag spitzu in trilu lor ala asa melodios....
au aparut si la mine!
daca nu le stiam de anul trecut, vazute la Lucian Avram, poate nu le recunosteam insa...
Fac ceva pe ea ecologie si dau cu plumbi in ele !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde lucky5strike » 18 Iul 2012, 23:46

Pe saracia asta de vreme, te cred si eu.
Pax vobiscum!
lucky5strike

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE