Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Val de frig (Martie 2013)

Mesajde lucky5strike » 24 Mar 2013, 00:45

Ok, domnilor:

Pt. bostina constantin - asa cum ati pus folia, nu va mentine caldura cuibului, decat va ajuta la condensare. Nu e bine. Folia sa izoleze partea superioara, sub ea, doua foi de ziar, (grija sa depasesca limitele stupului traga umiditate), apoi podisor si capac.
Pt. andrei igantov - am citit destule lucruri cat sa am o parerea buna despre dumneata, si pentru asta nu e obligatoriu sa fim mereu de acord, daca metoda cuibului strans, la cateva sute de familii e sau nu o corvoada.
Pt. Trantorul - asta e situatia cu familiile primavara, noi le grabim, dar timpul le poate repezi... grija, moderatie!

Siropul ca sa fie luat trebuiesc nopti mai calde ca astea din ultima vreme.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde bostina constantin » 24 Mar 2013, 02:04

adrian.vintila scrie:Nu cred sa fie probleme cu umiditatea dar nici nu cred ca vor lua siropul pe frigul asta, cu atat mai mult din hranitoarele de plastic si cele uluc de 2 litri.

Salut Adrian :)
Maine vedem ce s-a intamplat, dupa cum m-au urmarit si au ,,aprobat'' initiativa mea sper sa fie de bine ;)
Adrian fii atent; afara 9 grade in stup 10 grade [nu zic de cuib cca 34 grade], siropul la temperatura de cca 40 grade, predat hranitorului o parte din temperatura .... si ..si. ;)
ps. am pus adresa etc.. tu nu ..hai maine sa vedem :)
Sanatate sa avem :D
bostina constantin

Mesajde ignatov andrei » 24 Mar 2013, 08:13

Lucky5strike, daca "sa reduci cuiburile" (nu e metoda ci NECESITATE), reprezinta "o corvoada", dar sa "largesti cuiburile", nu reprezinta "o corvoada" si - in acelasi timp - si o mare PROSTIE??? Tu vorbesti de "ograda ta", eu vorbesc pentru mai multi! Am observat - nu numai in cazul meu - ca "parerile personale" nu sunt adresate la modul general, ci strict la cel care posteaza! Una e sa postezi o alta parere, tot la modul general, alta e sa te adresezi strict celui care posteaza! Eu nu urmaresc sa fie cineva deacord cu mine. Eu urmaresc ca cele spuse de mine sa fie de ajutor! Daca sunt si alte pareri, foarte bine! Asta nu inseamna ca nu le stiu! Poate nu le stiu "altii" - scuze - si e bine ca sunt expuse!
Daca ati AUZI si nu ati CITI, cele afirmate de mine, s-ar "vedea" ca NICIODATA nu am fost rautacios! S-au convins cei pentru care am reluat(expunerile), cu lux de amanunte, la telefon!

Ps: Tudor Gheorghe, la Iasi, a spus:
- fratilor, nu mai aplaudati, LASATI-MA SA CANT!!!!
ignatov andrei

Mesajde nitadorumax@yahoo.ca » 24 Mar 2013, 15:27

adrian.vintila scrie:Nu cred sa fie probleme cu umiditatea dar nici nu cred ca vor lua siropul pe frigul asta, cu atat mai mult din hranitoarele de plastic si cele uluc de 2 litri.

Ai dreptate Adi, nu trag siropul a vremea asta
nitadorumax@yahoo.ca

Mesajde alin anghel » 24 Mar 2013, 15:47

Sal'tare!
Pai mie mi-a spus nenea Hristea.....De mult......
Ia intreaba-l si tu....Sigur o sa-ti spuna :idea: ......
Sal'tare!
Donbazil - Faget[/quote]

Pe el il intreb mereu primu si-mi raspunde, dar la modul general, litera cartii este rece si impersonala. Si ca sa bati un cui eficient trebuie sa cunosti mici secrete. Ca sa lucrezi cu nobila albina trebuie sa inveti o viata si ceva pe langa. La mine este prima iarna deci experinta zero. "Micile " secrete stiute de cei initiati m-ar interesa. Va multumesc pentru timpul alocat!
alin anghel

Mesajde BUNKA » 24 Mar 2013, 16:35

Hmmm..o multime de probleme, o singura solutie !! :mrgreen:
3 corpuri stas Delon sunt echivalente cu 2 de astea ca ale mele, o familie puternica poate ierna perfect in asa ceva...pe 3 corpuri echivaleaza cu un dadant pe 18 rame si are 100cm cu aproximatie inaltime cu tot cu fund si capac.
Nu ai treaba cu turte, hranitoare, siroape, diafragme, folii, restrangere de cuib, descapaciri...etc
Continuati va rog discutia despre...SOLUTII DE AVARIE !!
Dadantul ramanedupa parerea mea O GLUMA PROASTA ..e ca in vb aia cu un prost care arunca o piatra intr-un lac si 10 destepti se chinuie sa o scoata...noi suntem desteptii care incercam sa reparam deficientza majora a dadantului prin tot felul de solutii de avarie...diafragme, turte, folii, descapaciri si..tot arsenalul de bibileli!
Ultima oară modificat de BUNKA pe 24 Mar 2013, 17:16, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 24 Mar 2013, 16:52

calin bondaru scrie:in nordul ramaniei e DEZASTRU!
la asa ceva nu ne asteptam, nici in cel mai negru cosmar si ne intrebam cu ce am gresit fata de bunul Dumnezeu!
am auzit deja multi apiculltori din zona care "au pus masca-n cui" si pe buna dreptate.
asteptam cu nerabdare rezultatul acestui val de ger!

Nu te chinui sa explici colegilor din restul tarii cum se ierneaza la noi nu o sa inteleaga..mai bine invita-i sa-si faca o vatra la Dorohoi, Darabani, Radauti ...aud de multe ori voci care comenteaza in necunostintza de cauza, atata timp cat conditiile sunt diferite se ierneaza diferit, nu poti sa sustii vreodata ca felul cum decurge o iarna la Arad, se poate asemana cu o iarna in Sibiu sau cu una la Radauti..in primul rand in spre centrul si sudul tarii se zboara pana mai tarziu si se fac zboruri de curatire mai devreme si calitativ mai bune si in numar mai mare, apoi temperaturile intotdeauna la noi sunt mult mai mici, uneori cu difetrente de chiar peste 10 grade, toate amanuntele astea conteaza enorm...un ghem la -20 grade se comporta intr-un anume fel, la -5 grade altfel si la 0 grade altfel..consumul este diferit, startul in primavara, uzura..absolut tot, de aia le fac o invitatie oficiala vitejilor sa vina la noi la iernat si la desprimavarare sa prinda macar o iarna cu -30 si vant si care sa dureze normal cat dureaza la noi si apoi mai vedem ce si cum cu sfaturile de mari maestri...
Eu pana una alta vad o solutie ideala folosirea Delonului..cred ca ajuta mult albina din multe puncte de vedere in zona mea cel putin!
Zilele astea parca s-a mutat Siberia la noi Bondare...un viscol de genul asta nu am mai vazut de mult..dar imi aduc aminte ca acum 2 ani am avut parte de un vant poate mai puternic decat asta dar fara zapada, mult mai rece in aprilie pe la mijloc...aveam niste superfamilii atunci si dupa venirea vremii bune am vazut ca familiile pe cat erau de mari nu aveau petec de puiet..cel mult ceva zone cu oua descoperisem deci nexam puiet in aprilie cam pe 15-20.04
Cred ca este ca un fel de regula in mioscarea maselor de aer ca primavara sa vina invariabil de fiecare data pe bune dupa un astfel de vant rece din nord dupa care urmeaza vanturile calde si continue din sud..cel putin asa tot vad eu anii pe aici !!
BUNKA

Mesajde Ioan Guist » 24 Mar 2013, 17:25

Bunka,
Vad asa...o inasprire si o aciditate in postarile tale de la o vreme.Nu suntem obisnuiti cu ...asta .

"... nu o sa inteleaga..mai bine invita-i sa-si faca o vatra la Dorohoi, Darabani, Radauti ...aud de multe ori voci care comenteaza in necunostintza de cauza, atata timp cat conditiile sunt diferite se ierneaza diferit, nu poti sa sustii vreodata ca felul cum decurge o iarna la Arad, se poate asemana cu o iarna in Sibiu sau cu una la Radauti..in primul rand in spre centrul si sudul tarii se zboara pana mai tarziu si se fac zboruri de curatire mai devreme si calitativ mai bune si in numar mai mare, apoi temperaturile intotdeauna la noi sunt mult mai mici, uneori cu difetrente de chiar peste 10 grade, toate amanuntele astea conteaza enorm...un ghem la -20 grade se comporta intr-un anume fel, la -5 grade altfel si la 0 grade altfel..consumul este diferit, startul in primavara, uzura..absolut tot, de aia le fac o invitatie oficiala vitejilor sa vina la noi la iernat si la desprimavarare sa prinda macar o iarna cu -30 si vant si care sa dureze normal cat dureaza la noi si apoi mai vedem ce si cum cu sfaturile de mari maestri..."

Incearca sa gandesti mai ....degajat.In zona ta sunt albine de multe milenii.La fel au fost si sunt a;bine si in sud sau in centru.Incearca sa vezi ce se intampla in sudul tarii dupa salcam.Nu degeaba Oltenia este denumita sahara Romaniei.Vezi ce inseamna asta cu privire la dezvoltarea roilor, la intrarea famililor in iarna si alte alea alea.Ce corp gras au albinele din sud si ce corp gras aduna alea din zona cu polen pana tarziu.
Esecurile mele. sau alte tale nu le putem muta catre cei ce indraznesc sa-si expuna parere din punctul lor de vedere, din experienta lor.
Pentru izbanda cat si pentru pierderi, noi suntem devina.Fiecare in tarlaua lui.

Te invit sa-ti faci o vatra la giurgiu.Sau....Atena.Cine te opreste? Ca se poate sa ti-o furi, e perfect adevarat!
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde proapis13 » 24 Mar 2013, 17:52

La noi in sv-estul mehedintiului nici nu s-a pus problema ca iarna asta sa fi fost iarna din toate punctele de vedere
Cind la Botosani era zapada de 1 m la noi se dadusera izmenele jos :lol:
Zboruri de curatenie au fot in alte zone ale tarii la noi nu au fost
La noi albina din doua in doua saptamini a iesit frumos afara si-a facut nevoile a tras o gusa de aer curat si a intrat inapoi
Mincare este pina la pruni in stupi,bineinteles ca acolo unde apicultorul a avut grija in toamna
Despre inceperea pontei cred ca nu se poate vorbi deoarece in unele locuri nu s-a intrerupt
S-a intrerupt acum dar nu de frig; din lipsa de pastura in stupi la roii tarzii si acolo unde apicultorul nu a bagat o rama cind a trebuit
Mai devreme cu o ora pe zarzarul din fata blocului am vazut o albina ratacita,iar la 20 de km de severin spre munte zapada e la glezna....
Parafrazind marele nostru poet national Mihai Eminescu......ce e frig ca frigul trece....
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde BUNKA » 24 Mar 2013, 18:49

Vad asa...o inasprire si o aciditate in postarile tale de la o vreme.Nu suntem obisnuiti cu ...asta .

Nu e vb de asta..e vb ca se dau de foarte multe ori sfaturi "universal valabile" si nu se poate vorbi despre asa ceva pt ca conditiile in care se intretin albine in Romania sunt foarte diferite de la zona la zona..si albionele sunt diferite deci sa dam cu barda si sa zicem ca aia e fara sa nuantzam este o greseala dupa parerea mea...asta am vrut sa spun, daca s-a inteles altceva asta este altceva!
Apropos de corpul gras..nu uita Pupe ca pana si Balas a zis-o, pana si la el sunt probleme cu polenul toamna tarziu si daca nici la el nu mai e zona buna de polen nu mai stiu unde e...poate doar in Delta Dunarii, insa peste asta se suprapune diferentza de iernare, acolo unde carentza de corp gras se suprapune si o iarna crancena situatia este mult mai cacanie per total decat acolo unde mai sunt zboruri de curatire uneori cu saptamanile, vreme buna, 10-15 grade afara...trai neneaca!
Dincoace unde le sufla crivatzu in c*r toata iarna si nu vad lumina soarelui decat in martie cel mai devreme si atunci pt o juma de ora, si anii cand e altfel sunt de fapt exceptiile care confirma regula..aici problema cum spuneam e mult mai complicata si e greu pt unul care tine albine la Giurgiu sa dea recomandari universal valabile...mai sunt apicultori si in Maramures, si in Bucovina, si in Moldova si meseria de la Dunare nu mai e meserie si la Prut.
Perfect de acord aici
"Esecurile mele. sau alte tale nu le putem muta catre cei ce indraznesc sa-si expuna parere din punctul lor de vedere, din experienta lor.
Pentru izbanda cat si pentru pierderi, noi suntem devina.Fiecare in tarlaua lui." insa cu sfaturile date de unii din sud pt toata lumea sau invers cred ca se greseste sistematic.
Daca tot se dau sfaturi macar sa se precizeze, eu sunt din zona X, si recomand asta celor care au conditii similare cu cele de la mine unde am testat cutare treaba si am experientza cu cutare chestie...

Eu mereu am spus cand a mai fost vb de conditii diferite ca nu e peste tot la fel si personal caut o solutie care sa ofere rezolvare la problemele de aici din zona mea, si aici e problema tocmai cu iernarea si dezvoltarea de primavara, fiind mai rece decat in restul teritoriului o perioada mai lunga de timp, fiind si o zona in care zborurile de curatire vin mai tarziu si mult mai slabe in intensitate si decalajul in dezvoltare fiind de cel putin o luna, vorbim deci practic de o iarna cam cu o luna mai lunga la noi fatza de sud daca comparam temperaturi, evolutie meteo, evolutie vegetatie etc..
Sper ca sunt inteles acum si..da, cred ca rama Dadant e o greseala si la Arad si Timisoara asa cum mai cu seama e o greseala la Botosani sau Dorohoi de unde e colegul Calin Bondaru.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 24 Mar 2013, 19:15

Fac pariu ca si colegul Calin ca si mine si ca si altii de pe la Suceava sau alte zone se uita putin cu jind cand se prezinta meteo si vad ca Iasiul este mereu cu cateva grade plus fatza de noi desi distantza este mica..doar 120km. Daca vad Botosani -15 grade si Iasi -10 deja ma ia patima, ce sa mai zic daca vad -15 la noi si -3 grade la Arad, imi vine sa-mi iau jucariile si sa ma mut acolo..dar solutia nu este asta, ci sa ne adaptam la conditii !
Si iar ..e normal sa nu accepti "sfaturile universale" in materie de apicultura ale unuia care sta intr-o zona unde albina nici macar nu stie ce e ala un ghem bine strans de frig...sa iasa zama din el nu alta !!
Cum Doamne iarta-ma sa existe comparatie?

Apropos de diferentze...cand in oras in Botosani nu mai era zapada, totul bine si frumos, asfaltul curat..conditii perfecte de zbor ...ca asa evaluam noi apicultorii starea vremii (defect profesional), la 20 km mai "gadea" adicatelea la Bucecea pe valea Siretului unde am eu stupii zapada nu se topise, bagai piciorul in ea pana la glezna si temperatura cu 3 grade mai mica...conditii de zbor LULU !!
BUNKA

Mesajde licap » 24 Mar 2013, 19:20

alin anghel scrie:Sal'tare!
Pai mie mi-a spus nenea Hristea.....De mult......
Ia intreaba-l si tu....Sigur o sa-ti spuna :idea: ......
Sal'tare!
Donbazil - Faget

Pe el il intreb mereu primu si-mi raspunde, dar la modul general, litera cartii este rece si impersonala. Si ca sa bati un cui eficient trebuie sa cunosti mici secrete. Ca sa lucrezi cu nobila albina trebuie sa inveti o viata si ceva pe langa. La mine este prima iarna deci experinta zero. "Micile " secrete stiute de cei initiati m-ar interesa. Va multumesc pentru timpul alocat![/quote]

Eeeeei Aline , bine ai venit in lumea stuparilor . Incetisor , te vei convinge ca nu doar albinele sunt purtatoare de ace si venin ....... :) :)
licap

Mesajde BUNKA » 24 Mar 2013, 19:23

Ba mai cu seama veninul apicultorilor e mai concentrat si mai bine directionat! :lol: :lol:
BUNKA

Mesajde filip » 24 Mar 2013, 19:31

Anul asta se va vedea cum e cu REGINA aclimatizata zonei.Asta a fost punctul numarul unu in selectia practicata de mine.Ori o Regina care nu inceteaza ponta pe timpul iernii e un dezastru.Am doua fam care abia la inceputul lunii Martie au inceput ponta,fisa lor spune ca sunt dintre cele recordiste.Anul asta vor avea prioritate la viitoarele regine.
filip

Mesajde alt stupar » 24 Mar 2013, 19:41

dap. la Arad totul e lumina.
Pui trei albine-n lada si-ai iernat. De fapt... important este sa ai lazile-n gradina si-ai iernat. Nu conteaza ca sunt goale.
Bunka, sti care-i hahaleaua ? Eu am inceput apicultura pe rama mica, foarte asemanator Delon si apoi o vreme le-am folosit in paralel cu Dadantul. Taica-mi-u nu vroia sa auda de rama Dadant, zicea ( ciudat cum nimic nu-i nou sub soare :lol: ) ca-i prea lata :)
Si le-am pastrat suficienti ani incat sa trag niste concluzii, cum ar fi ca un oarecare plus la iernare este contabalansat puternic de alte minusuri in sezon.
Aminteste-mi in primavara sa-ti trimit niste poze cu rastelul de rame mici pastrat in camara !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde BUNKA » 24 Mar 2013, 20:02

Bunka, sti care-i hahaleaua ? Eu am inceput apicultura pe rama mica, foarte asemanator Delon

Dar Lada ce forma avea?..mai mult pe verticala cum sunt lazile din poza de mai sus acolo intrand teoretic cuiburile si coroana de miere destinata lor...echivalent a 12 rame mari..corpul 3 exclusiv destinat dezvoltarii in sezon si mierii.
Daca nu respecta forma... spatiul sau rama deja devin doar o parte din ecuatie.
Rama mea are 7,23dm patrati iar volumul si suprafata de fagure corespund unui stup pe 18 rame Dadant, nu vad cum ar putea exista probleme in sezon mai ales ca este un stup modular care oricand poate fi marit dupa necesitati...usurintza de a lucra cu el este iar un lucru important..roii toti pe acelasi corp, aceeasi rama de aceeasi fortza cu acelasi numar de rame de puiet, si rezerve..etc, exact cum face rusul Vladimir Khomich.
Detaliile fac diferentza ..si eu pe partea asta de detaliu am studiat mult problema!
NU vad minusuri..ce am observat este o dorintza a rusului de a-i umbri deci e posibil sa existe o problema de ventilatie...e posibil zic, nu neaparat ca e, dar si la asta am rezolvare.
Am posibilitatea sa fac cate o gaura de sa zicem 2,5cm in diametru pe fiecare corp..am mai vazut asta si la altii, e util cand faci roi pe corpul respectiv, apoi fund cu plasa asa cum folosim si la Dadanti, apoi e pot umbri, daca folosesti container cum am in plan e simplu..un acoperis care sa aiba posibilitatea de a crea niste umbrare retractabile, apoi pictarea fatzadei containerului in culori deschise ...asta nu prea imi vine sa o fac ca am ulei de in dat pe lazi si nu vreau sa astup porii, vreau ca lemnul sa se pastreze ca pana acum...apropo, pt doritori pot sa trimit acum cate o bucata de lemn vechi de 8 ani tratat cu ulei sa vedeti cum s-a pastrat...incredibil !!
Alte minusuri nu prea vad atata timp cat lada pastreaza volumul si suprafata de fagure...practic nu schimbi altceva la el decat FORMA care nu cred ca are un impact negativ asupra activitatii din sezon ci unul pozitiv asupra calitatii iernarii si dezvoltarii de primavara cel putin in zona mea !

Stii ce e interesant, undeva in Gorj si nu numai am inteles ca s-au pastrat niste stupi cu rama asemanatoare cu delon, dar doar rama nu si forma lazii...are tot cam 7 dm patrati rama, undeva la 11-12 rame pe corp, si sunt cu 2 corpuri daca nu ma insel...ei acesti stupi se pare ca iernau foarte bine, se dezvoltau foarte bine si dadeau incomparabil mai multa miere ca Dadantii, este ceva de pe la nemti...sunt unii care la stationar fac multa miere, nu zic cat ca se vor speria si aia de fac pastoralele...stiu ca apicultura e ca pescuitul si ca nu tre sa crezi ce auzi insa simplul fapt ca ierneaza mai bine si se dezvolta mai bine in primavara inseamna ca pot ataca culesurile de salcam mai bine, dupa care poti sa obtii si niste roiuri tzapene.
Nu mai zic nimic de treaba cu fagurii naturali si reducerea celulelor pe care sunt dispus sa o testez ca deja este prea mult... :P
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR