Imi place sa citesc cand posteaza apicultori precum Dl Ignatov, dl Ioan, Bunka, proapis13. Daca stii sa citesti bine ai ce invata (si nu "pup" pe nimeni in fund acum)
Dl Bostina C-tin: referitor la alimentator, timp rece si umezeala; personal folosesc niste saculeti (albul dinpoza esteun sac)dintr-un material cu caracteristici hidrofile, in care pun miere de tei, cristalizata, cu protofil/vitamine/polen/lapte praf etc (dupa caz) Exemplific cu o poza facuta chiar in primul val de frig din ac luna, ghem destul de larg. pe rame, deci il golesc imediat. Sacul, foloseste ca adapatoare, prin umezeala care o atrage si o condenseaza. uneori il scot "uscat/calcat" alteori il scot ros

. In imagine se poate observa rama de rezerva de dupa diafragma, scoasa la strangerea cuibului, pe 8 martie, izolatia laterala dreapta, nu stiu cum se numeste materialul, e folosit la izolatii sub parchet (ecologic, din resturi de hartie si lemn) aceasi izolatie o folosesc deasupra,peste podisor (din OSB),apoi folie si capac.
pe lada de langa, in dreapta, se observa folia neagra, asezata doar frontal, si doar in luna februarie/ martie, pt a facilita iesirea la curatre, atunci cand soarele incalzeste mai bine lada. Am aici si un film, facut acum in martie, intre aceste 2 valuri de frig, cand am prins o zi de zbor la 11-12 grade si vant moderat:
http://youtu.be/G1-hdoalYc4 poate va ajuta metoda, astept comentarii pro/contra. Nu am inventat eu folia, sau sacul, insa vreau sa vad cat de bine este daca le folosesc asa
Bunka: citesc cu mare interes postarile dv, sunt de acord ca sistemul de stup face mult, dar, asa cum spune si
dl Ioan, depinde de zona in care se face apicultura. La noi iarna este scurta, de cele mai multe ori prind curatire in ianuarie inceput de februarie,si intru cu ei la cutie in 20 noiembrie. Aceasta rama este intr-adevar de ajutor in zonele cu iarna lunga, real avantaj, insa la Oltenia, poate doar o data la 5 ani, cand iarna se intinde spre aprilie. Stiu ca multa lume, care acum are zapada pe urdinis se uita spre Oltenia cu jind, insa va invit aici dupa tei sau FS (asta mai rar ca de cele mai multe ori e seceta mare) sa vad ce impresie va faceti cand "crapa" iarba sub picioare, si nici gram de polen. Atunci ma uit la poze si bag din sac, iar..Si ma gandesc cum o sa iernez de greu, in foame de polen si corp gras.
poze: veneam dinspre Fagaras spre Sibiu, o splendoare, la sfarsit de august, polen cat nu poti sa duci! Si tot asa probabil in zone care acum au mari probleme cu vremea.
Deci, toata stima dl Ioan, se vede o gandire obiectiva, de profesionist. DEPINDE total de zona in care se practica apicultura, cum spuneati, fiecare cu ograda lui, sau ceva de genul.
Proapis13, aveam si eu azi in curte 3 (doar trei!)albine sa-mi polenizeze caisul, partial inflorit. Imi sopteau ca e prea frig, bate vantul si le scutura polenul

Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!