Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Val de frig (Martie 2013)

Mesajde alt stupar » 24 Mar 2013, 20:32

pai vezi ? tocmai aici este deosebirea (inclusiv de zona, cum ziceai :D )
ca daca intri in iarna cu pisici sigur ca in noptile de ianuarie iti storci creierul pentru a gasi un alt tip de lada care sa dezvolte cat-de-cat stupul pana in salcam
cand insa esti bazat pe ce-i prin lazi problema se pune putin altfel si anume cum sa-l stapanesti cand in a treia decada de aprilie chiar si corpul de Dadant e prea mic si nu mai e loc unde sa bagi o foaie la crescut.
Deh... chestie de zona ( sa zicem ;) )
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde BUNKA » 24 Mar 2013, 21:00

Am avut la iernat si familii medii si slabe si puternice si super puternice si stiu cum e in toate situatiile, si asa este..cand este gaza multa, da multa nene peste limitele normale biologice ale dezvoltarii unei familii atunci dadantul e ok, dar asta presupune unificari tarzii, adica atunci cand se formeaza ghemele sa desfiintezi unele familii slabe si din acelea efectiv sa iei 2-3 rame cu albina inghesuita si sa o pui "calare" adica langa alea 6 rame normale de albina ale unei colonii bune, si rezulta ghemul la 8-9 rame care la pomi deja umple al doilea corp de dadant si apoi da...faci treaba cu el, ori miere ori roiuri ..dar astea sunt artificii, trebuie gasita o modalitate in care familii normale sa se poata descurca normal intr-o iarna normala asa cum e la mine...si asta se poate realiza reanalizand cauza problemelor, in primul rand in zonele cu ger mai mare albina se strange in ghem mai tare si locul unde consuma e mai redus ca suprafatza...asta inseamna ca o mare parte din hrana ramane nenatural in afara "zonei de acoperire" ca sa zic asa...nu e ok, Delonul rezolva problema asta!
Nu inteleg de ce esti anti delon ca doar intelegi ce zic..o fi zona ta mai putin problematica in ce priveste iernarea, dar la modul general vorbind si pt cei din zone cu clima mai severa pe la munte sau prin nord ar merge foarte bine, si nici nu mai e nevoie de atatea interventii inutile ale stuparului...adica sa ai dadant vreo 500 de bucati...pai ai de lucru ! :lol:
Dar sa ai Delon vreo 500 de bucati..cred ca ai mai mult treaba cu selectia, observatia de finete..treburi de astea, nu de hamaleala efectiva!

Uite ce zice Pupe..si daca nici el nu mai e meserias, nu stiu cine e...
Ca tot am intrat in povesti acilea.Fratilor, apicultura de profit tine cont si de mersul vremilor!! Ca ne mananca astia cu zile.Sa despachetezi si sa inpachetezi sute de stupi nu e nici un fas.Sa le mai dai si turte ...la fel.
Desteptarea! ca ne toaca astia ca pe varza

...si ai dau dreptate, trebuie gasita o modalitate de intretinere EFICIENTA.
Discutia e aici viewtopic.php?f=15&t=504&start=272
BUNKA

Mesajde alt stupar » 24 Mar 2013, 21:20

Nu sunt anti-Delon, la fel cum nu sunt nici anti ME nici anti MER sau mai stiu io care model.
Zic doar ca, prin prisma faptului ca daca suntem deacord ca intretinem albine pentru a face productie si mai putin pentru a fi la numar, per ansamblu diferentele dintre Dadanturi si alte dimensiuni nu justifica iesirea din stas, nici macar strict la capitolul iernare.
Daca luam ca punct de observatie debutul salcamului, un Dadant normal, cu sase-sapte rame bine ocupate, cu rezerve indestulatoare si tratamente corecte trece iarna si se dezvolta in primavara suficient de bine comparativ cu orice alta colonie cu acelasi nr. de indivizi iernata pe oricare tip de rama.
alt stupar

Mesajde BUNKA » 24 Mar 2013, 21:34

Sunt de acord ca se poate ierna bine si pe dadant numai ca bibileala de a-l pune la punct nu merita mentinerea modelului Dadant..sunt pur si simplu alte tipuri de stupi net superioare care nu dau atatea batai de cap detinatorului de albine cum da Dadantul...de ce nu recunosti asta?
Macar sa se recunoasca odata pt totdeauna ca Layens este peste dadant la toate capitolele...ma frate, tineti cu dintii de lada si de rama asta de parca ati primi drepturi de autor pt ea..mie mi se pare o greseala sa nu inveti pe cei neinitiati tampenii...eu daca stiam sa fac o analiza asupra tot ce presupune o lada nu mai testam in 8 ani n-spe modele de lazi...si-mi faceam direct Layens sipoate ca treceam pe Delon mult mai in tema despre cum trebuie sa arate dezvoltarea intr-un stup...incep sa inteleg care sunt motivele pt care Layens si Delon sunt combatute...
BUNKA

Mesajde alt stupar » 24 Mar 2013, 21:47

stai !
incearca tu prima data vreo trei-patru ani Delonul si dupa aia recomanda-l altora.
Ca in practica multe-s altfel decum par la prima vedere.

Suntem off
avem un topic Delon, eventual putem continua acolo discutia ca nu-i nevoie sa poluam tot forumul cu acest model
alt stupar

Mesajde andrei_salaj » 24 Mar 2013, 21:55

Bunka,scuza-ma ca intervin.Dar ai pus pe foaie toate avantajele si dezavantajele Delon-ului,pe parcursul unui INTREG sezon apicol?
andrei_salaj

Mesajde BUNKA » 24 Mar 2013, 21:56

Ok discutam acolo.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 24 Mar 2013, 21:58

andrei_salaj scrie:Bunka,scuza-ma ca intervin.Dar ai pus pe foaie toate avantajele si dezavantajele Delon-ului,pe parcursul unui INTREG sezon apicol?

Da..daca te bagi la discutii ne vedem la Delon..la inmultirea familiilor de albine...delon ca alternativa, sau la stupul MEA...unde doriti !!
BUNKA

Mesajde florinapi » 24 Mar 2013, 22:00

Bunka,iti pui prea mari sperante intr-un model de stup pe care nu lai testat,macar un an,doi,inainte.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde 7Rame » 24 Mar 2013, 22:07

Imi place sa citesc cand posteaza apicultori precum Dl Ignatov, dl Ioan, Bunka, proapis13. Daca stii sa citesti bine ai ce invata (si nu "pup" pe nimeni in fund acum)

Dl Bostina C-tin: referitor la alimentator, timp rece si umezeala; personal folosesc niste saculeti (albul dinpoza esteun sac)dintr-un material cu caracteristici hidrofile, in care pun miere de tei, cristalizata, cu protofil/vitamine/polen/lapte praf etc (dupa caz) Exemplific cu o poza facuta chiar in primul val de frig din ac luna, ghem destul de larg. pe rame, deci il golesc imediat. Sacul, foloseste ca adapatoare, prin umezeala care o atrage si o condenseaza. uneori il scot "uscat/calcat" alteori il scot ros :D. In imagine se poate observa rama de rezerva de dupa diafragma, scoasa la strangerea cuibului, pe 8 martie, izolatia laterala dreapta, nu stiu cum se numeste materialul, e folosit la izolatii sub parchet (ecologic, din resturi de hartie si lemn) aceasi izolatie o folosesc deasupra,peste podisor (din OSB),apoi folie si capac.
pe lada de langa, in dreapta, se observa folia neagra, asezata doar frontal, si doar in luna februarie/ martie, pt a facilita iesirea la curatre, atunci cand soarele incalzeste mai bine lada. Am aici si un film, facut acum in martie, intre aceste 2 valuri de frig, cand am prins o zi de zbor la 11-12 grade si vant moderat:
http://youtu.be/G1-hdoalYc4
poate va ajuta metoda, astept comentarii pro/contra. Nu am inventat eu folia, sau sacul, insa vreau sa vad cat de bine este daca le folosesc asa
Bunka: citesc cu mare interes postarile dv, sunt de acord ca sistemul de stup face mult, dar, asa cum spune si dl Ioan, depinde de zona in care se face apicultura. La noi iarna este scurta, de cele mai multe ori prind curatire in ianuarie inceput de februarie,si intru cu ei la cutie in 20 noiembrie. Aceasta rama este intr-adevar de ajutor in zonele cu iarna lunga, real avantaj, insa la Oltenia, poate doar o data la 5 ani, cand iarna se intinde spre aprilie. Stiu ca multa lume, care acum are zapada pe urdinis se uita spre Oltenia cu jind, insa va invit aici dupa tei sau FS (asta mai rar ca de cele mai multe ori e seceta mare) sa vad ce impresie va faceti cand "crapa" iarba sub picioare, si nici gram de polen. Atunci ma uit la poze si bag din sac, iar..Si ma gandesc cum o sa iernez de greu, in foame de polen si corp gras.
poze: veneam dinspre Fagaras spre Sibiu, o splendoare, la sfarsit de august, polen cat nu poti sa duci! Si tot asa probabil in zone care acum au mari probleme cu vremea.
Deci, toata stima dl Ioan, se vede o gandire obiectiva, de profesionist. DEPINDE total de zona in care se practica apicultura, cum spuneati, fiecare cu ograda lui, sau ceva de genul.
Proapis13, aveam si eu azi in curte 3 (doar trei!)albine sa-mi polenizeze caisul, partial inflorit. Imi sopteau ca e prea frig, bate vantul si le scutura polenul :D
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde activ » 24 Mar 2013, 22:23

florinapi scrie:Bunka,iti pui prea mari sperante intr-un model de stup pe care nu lai testat,macar un an,doi,inainte.

Dar de MEA ce zici ? ... că la ăsta nu se mai pune problema de testat, fiind testat cel putin 20 ani de însuşi autorul său (Antonescu) şi cu rezultate spectaculoase raportate la clima din ţara noastra comparativ cu ME si cu mult peste Dadant în productie cât şi în tehnici de intretinere.
PS. Si nu sunt off topic fiindcă se poate interpreta ca soluţie pentru valuri de frig si ierni capricioase.
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde BUNKA » 24 Mar 2013, 22:25

dogvet scrie:
BUNKA scrie:..mie mi se pare o greseala sa nu inveti pe cei neinitiati tampenii...'' :lol: Sint convins Bunka ca ai vrut sa spui exact contrariul acestei fraze,dar intimplator ai pus degetul pe rana ,fraza ta spune ce se intimpla acum in multe situatii.Si intr-adevar postarile tale in directa corelatie cu frigul de afara se apropie de ph ideal acid, adica 1(acid sulfuric fumans).Corozivule :D !!Dar curaj,ca orice lucru,frigul si vintul nu o sa tina o vesnicie :roll: :idea:.

Nu ..exact asta am vrut sa zic pt ca la inceputurile mele cand am intrat aici prea putin sau deloc nu s-au discutat lucrurile pe care le aduc acum in discutie, si dadantul era ridicat in slavi, cel cu doua caturi de jumate, mai caraia cate un nebun pe ici pe colo de ME, singurul bagat in seama cu adevarat era nea` Gica si in rest pauza, despre Layensi cel mai mult cred ca am vazut la Tei Negru dar a ramas oarecum un caz izolat...si astazi se construiesc cel mai mult dadant cu caturi...despre "anonimi" ca ValyCot care au de mult ceva cam in genul a ce propun eu lumea nu mai stie nimic de mult...despre Delon a fost o discutie pe forumul vechi cu un link si multe intrebari fara raspuns la acea vreme...Warre e privit ca un stup asa..de pamplezir fara viitor in exploatare intensiva uitandu-se sau nestiindu-se ca Roger Delon a exploatat intensiv intre 600-1000 de stupi de astia in alpii francezi si Delon nu e altceva de fapt decat un Warre cu rama :P .
Despre argumentatia lui R Delon nu zice nimeni nik...toata lumea tace si merge pe ce au mers inaintasii..toti la gramada, nici o miscare in front!
Inca mai exista stupi "interesanti" de ex la Cristi Serban..dar putin spre deloc cunoscuti care seamana mult la capitolul suprafata fagure si forma rama...nu insa si la forma lada.
Toata lumea vorbeste de turte, folii, diafragme, pune poze cu mortul cu mancarea langa el...i se dau explicatii elevate, nu face nimeni diferente de latitudine, altitudine, rasa ecotip, nik..totul este judecat otova, la fel indiferent de zona si conditii locale !!
Exista un singur destept, care le stie pe toate si raspunsul este invariabil acelasi.
Scuzati-ma nu ma satisface treaba asta...si daca as fi fost o tzara mai destept acum 8 ani as fi facut lazile model Layens.
Faptul e consumat si de atunci am experimentat multe chestii si am tras multe concluzii.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 24 Mar 2013, 22:31

activ scrie:
florinapi scrie:Bunka,iti pui prea mari sperante intr-un model de stup pe care nu lai testat,macar un an,doi,inainte.

Dar de MEA ce zici ? ... că la ăsta nu se mai pune problema de testat, fiind testat cel putin 20 ani de însuşi autorul său (Antonescu) şi cu rezultate spectaculoase raportate la clima din ţara noastra comparativ cu ME si cu mult peste Dadant în productie cât şi în tehnici de intretinere.
PS. Si nu sunt off topic fiindcă se poate interpreta ca soluţie pentru valuri de frig si ierni capricioase.

Chiar ma intrebam Activ-ule ce-i cu topicul ala al tau...parca nu mai are viatza..vin si eu cu niste poze acusica pe acolo sa mai reinviem atmosfera sa popularizam Delonul si MEA-ul si poate sa facem un pic de lobby si pt Layens ca vad ca baetii astia nik nu stiu :lol:
Deja am pus pozele cu "noile " mele laditze in vreo 4 locuri asa ca sa mai stie lumea ca mai exista si altceva si peste vreo 3-4 ani cand o sa am puzderie de stupi de astia sa stie ca-i testat de ceva vreme..
BUNKA

Mesajde lucky5strike » 24 Mar 2013, 23:11

ignatov andrei scrie:Lucky5strike, daca "sa reduci cuiburile" (nu e metoda ci NECESITATE), reprezinta "o corvoada", dar sa "largesti cuiburile", nu reprezinta "o corvoada" si - in acelasi timp - si o mare PROSTIE??? Tu vorbesti de "ograda ta", eu vorbesc pentru mai multi! Am observat - nu numai in cazul meu - ca "parerile personale" nu sunt adresate la modul general, ci strict la cel care posteaza! Una e sa postezi o alta parere, tot la modul general, alta e sa te adresezi strict celui care posteaza! Eu nu urmaresc sa fie cineva deacord cu mine. Eu urmaresc ca cele spuse de mine sa fie de ajutor! Daca sunt si alte pareri, foarte bine! Asta nu inseamna ca nu le stiu! Poate nu le stiu "altii" - scuze - si e bine ca sunt expuse!
Daca ati AUZI si nu ati CITI, cele afirmate de mine, s-ar "vedea" ca NICIODATA nu am fost rautacios! S-au convins cei pentru care am reluat(expunerile), cu lux de amanunte, la telefon!

De la o vreme, am vazut ca ne cam jucam cu decimetrii-puiet de pe rama... fara sa mai acordam nimica la realitati. Nu conteaza vreme, cules, albina, conteaza ce vrem noi. :roll:

La cum te joci cu vorbele d-ta, pai scuza-ma, clar ai si obiceiul sa mai treci prin apicultura ca "Voda prin loboda". Vezi ca citatele alea cu rosu le-ai scos dintr-un context unde explicam probabil riscurile restrangerii excesive, care e alta mancare de peste fata de obisnuita restrangere a cuibului.

Hai sa-ti dau eu un citat mai simpatic, de pe 13 martie, in care, prins in discurs, afirmai cu sete necesitatea evacuarii mierii din ramele cuibului:
ignatov andrei scrie:Gata, s-a terminat! Iarna a plecat, doar prin unele locuri va mai zabovi ca sa-si ia ramas bun! Nu mai vorbim de intervale cu albina si nici de familii puternice (7-8 rame), sau familii slabe (4-5) rame. Vorbim de SUPRAFATA de puiet. Daca familia are 2 rame cu puiet (sau 3), reducem nr. de rame la cele cu puiet plus doua pentru incadrare. Nu conteza ca albina "da pe afara"! Vom cauta sa marim suprafata de puiet pe acele rame, pana cand, din "rame cu puiet" vom avea "rame de puiet". Vom cauta ca de pe acele rame (cu puiet) sa dispara coroanele cu miere. Sa le facem pline cu puiet. Acest lucru se obtine mai usor la ME, datorita inaltimii ramelor. La Dadant, va trebui sa descapacim mierea, sau sa deformam usor celulele cu miere, pentru a obliga albina sa elibereze acele celule. Nu intru in detalii tehnice. ....

Ei?
De ce sa fortam albina sa elibereze celulele de miere de pe rama cu puiet din cuib?
O fi benefic acuma pe gerurile astea, un cuib mai gol de miere si mai plin de puiet?
Iar se va inmulti albina pe rama fata de acum o luna??
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 24 Mar 2013, 23:16

Pe vremea asta e bine sa aiba ce elibera dupa rama cu puiet chiar daca le-am fortat prin stramtorare, ca doar n-or avea toate celulele numai puiet si miere pe rama din cuib.Salutare!
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde BUNKA » 24 Mar 2013, 23:18

Bunka la cine te referi cind spui ca ''TINE STUPI LA GIURGIU"?
Ce eu unul nu am facut recomandari pentru cei din nordul tari.
Cineva spune ca temperatura se incadreaza in media normala,eu spun ca nu este normala deloc,am avut un febroarie cu temperaturi peste medie ,un inceput de martie tot cu temperaturi peste medie si acum temperaturi cu mult sub medie,ba daca vremea de acum era la inceput de martie mai mergea dar la asemenea data o astfel de vreme este iesita din normal.

Cit despre pierderile suferite de apicultori,stupi nu au murit de foame albina a cazut pe fundul cutiei si nu a murit cu capul in celula ,ba consumul a fost unul mic fata de alti ani ,alta e cauza pierderilor si am spus-o .

Bunka stupul Dadant cind a fost gindit nu a fost gindit pentru zona noastra ,o rama mai ingusta are reale avantaje insa este greu pentru unii sa iasa din tipare.

Mariane nu am facut referire la cineva anume..ci am vrut sa zic ca prea se dau sfaturi la general indiferent de zona in care te ocupi de albine.
Asa e cum zici..reticentza e mare!
Eu o sa modific tot si bag albina pe asa ceva..am incredere in stupul asta pt caa fost folosit si de altii cu sute-mii de bucati...n-as fi primul si cateva zeci de stupi pot fi un experiment bun..si un start bun in eventualitatea unui rezultat bun.
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR