lucky5strike scrie:ignatov andrei scrie:Lucky5strike, daca "sa reduci cuiburile" (nu e metoda ci NECESITATE), reprezinta "o corvoada", dar sa "largesti cuiburile", nu reprezinta "o corvoada" si - in acelasi timp - si o mare PROSTIE??? Tu vorbesti de "ograda ta", eu vorbesc pentru mai multi! Am observat - nu numai in cazul meu - ca "parerile personale" nu sunt adresate la modul general, ci strict la cel care posteaza! Una e sa postezi o alta parere, tot la modul general, alta e sa te adresezi strict celui care posteaza! Eu nu urmaresc sa fie cineva deacord cu mine. Eu urmaresc ca cele spuse de mine sa fie de ajutor! Daca sunt si alte pareri, foarte bine! Asta nu inseamna ca nu le stiu! Poate nu le stiu "altii" - scuze - si e bine ca sunt expuse!
Daca ati AUZI si nu ati CITI, cele afirmate de mine, s-ar "vedea" ca NICIODATA nu am fost rautacios! S-au convins cei pentru care am reluat(expunerile), cu lux de amanunte, la telefon!
De la o vreme, am vazut ca ne cam jucam cu decimetrii-puiet de pe rama... fara sa mai acordam nimica la realitati. Nu conteaza vreme, cules, albina, conteaza ce vrem noi.
La cum te joci cu vorbele d-ta, pai scuza-ma, clar ai si obiceiul sa mai treci prin apicultura ca "Voda prin loboda". Vezi ca citatele alea cu rosu le-ai scos dintr-un context unde explicam probabil riscurile restrangerii excesive, care e alta mancare de peste fata de obisnuita restrangere a cuibului.
Hai sa-ti dau eu un citat mai simpatic, de pe 13 martie, in care, prins in discurs, afirmai cu sete necesitatea evacuarii mierii din ramele cuibului:
ignatov andrei scrie:Gata, s-a terminat! Iarna a plecat, doar prin unele locuri va mai zabovi ca sa-si ia ramas bun! Nu mai vorbim de intervale cu albina si nici de familii puternice (7-8 rame), sau familii slabe (4-5) rame. Vorbim de SUPRAFATA de puiet. Daca familia are 2 rame cu puiet (sau 3), reducem nr. de rame la cele cu puiet plus doua pentru incadrare. Nu conteza ca albina "da pe afara"! Vom cauta sa marim suprafata de puiet pe acele rame, pana cand, din "rame cu puiet" vom avea "rame de puiet". Vom cauta ca de pe acele rame (cu puiet) sa dispara coroanele cu miere. Sa le facem pline cu puiet. Acest lucru se obtine mai usor la ME, datorita inaltimii ramelor. La Dadant, va trebui sa descapacim mierea, sau sa deformam usor celulele cu miere, pentru a obliga albina sa elibereze acele celule. Nu intru in detalii tehnice. ....
Ei?
De ce sa fortam albina sa elibereze celulele de miere de pe rama cu puiet din cuib?
O fi benefic acuma pe gerurile astea, un cuib mai gol de miere si mai plin de puiet?
Iar se va inmulti albina pe rama fata de acum o luna??