Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Val de frig (Martie 2013)

Mesajde italianu » 25 Mar 2013, 13:23

nu stiu daca am inteles bine ce se discuta aici, vreti sa restringeti cuiburile pentru a „condensa” cit mai multa albina pe ramele din cuib,si pina aici totul bine(chiar daca pe aici nu se mai restring decit „familiile” sub trei rame de albina),dar sa vrei sa golesti coronitele de deasupra puietului,asta ,d.p.m.d.v. este excesiv,daca nu chiar daunator.
Nu va preocupati albinele se conduc singure de ceva timp. Asigurati-le mincare care poate sa fie solida sau lichida(depinde de imprejurari/cald-frig) side restul are grija maria sa ,,regina”!
Ciao, si sa vie odata caldura! ;)
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde Albinel » 25 Mar 2013, 13:42

-italianule..vorbeam de compactarea sau strangerea albinelor ..nu de a "condensa" :) iar asta duce implicit la consumul mai mare din coronite in favoarea acoperiirii cu puiet..
-nu spun ca golesc eu coronitele ..ca doar nu le bag la centrifuga :lol:
-cine a vrut sa inteleaga ,a inteles ..,cine practica asta si a vazut rezultatele..stie si se bucura ..
toate bune !!
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde bostina constantin » 25 Mar 2013, 15:31

Spuneam ca sambata am pus hranitoarele dupa diafragma, si le-am uns cu putin sirop.
Duminica am inlaturat paturica de pe folie la catva, sa vad ce si cum; cei mai tari au luat tot, ai mai slabi mai putin si fara albine moarte. Asteptam sa infloreasca pomii ;)

Lucky 5strike, multumesc pt sfat, dar ma gandesc ca la stupii mei [fund plin], nu functioneaza metoda ,,clopot''.
Din poza lipseste paturica ce acopera toata folia inclusiv fanta dinspre urdinis[poza e facuta din fata stupului]

7rame, foarte buna metoda de hranire pe care o folosesti, dar....daca hrana e luata din cuib si pusa pe faguri, mai poate fii stimulare ;) , nu stiu de aceia intreb.
Cand vor inflori pomii fructiferi, o sa incep hranirea pt stimulare-completare [acum a fost doar o proba], adica sa pun puietul cerifer la cladit, ca e foame mare de rame cladite.

Numai bine va doresc :)
bostina constantin

Mesajde Albinel » 25 Mar 2013, 15:41

[quote="bostina constantin
7rame, foarte buna metoda de hranire pe care o folosesti, dar....daca hrana e luata din cuib si pusa pe faguri, mai poate fii stimulare ;) , nu stiu de aceia intreb./quote]

orice miscare de hrana efectuata DE albina,indiferent de unde si in ce loc ,la o temperatura optima de depunere a pontei ..inseamna stimulare ;)
Albinel

Mesajde bostina constantin » 25 Mar 2013, 15:52

Albinel scrie:
orice miscare de hrana efectuata DE albina,indiferent de unde si in ce loc ,la o temperatura optima de depunere a pontei ..inseamna stimulare ;)

Multumesc frumos Fanica [tata lui Albinel] ;)
Numa bine :)
bostina constantin

Mesajde Albinel » 25 Mar 2013, 16:04

bostina constantin scrie:
Albinel scrie:

Multumesc frumos Fanica [tata lui Albinel] ;)
Numa bine :)

imi esti drag Costica ..
bune toate sa fie ..la toate lumile !! :)
Albinel

Mesajde lucky5strike » 25 Mar 2013, 16:20

Albinel scrie:-italianule..vorbeam de compactarea sau strangerea albinelor ..nu de a "condensa" :) iar asta duce implicit la consumul mai mare din coronite in favoarea acoperiirii cu puiet..

Treaba asta cu puietul apare, mierea dispare... a lasat undeva deoparte pasturica... ori, poate asta fi inlocuita de prafurile din comertul de la noi? Sau la dvs. in stupi puietul creste din miere?

Ce implicit? Care acoperire? Fiind stranse prea mult, cum sustineati voi, puietul plus o laterala (metoda de restrans unitati slabe, nu familii), ramane mai putina miere disponibila direct ghemului, si de asta centralele se golesc imediat. Pana sa inceapa puietul cat de cat, rama e deja seaca, si asta e de observat la cate unii nestiutori, rame centrale goale, un petic lesinat de puiet si o turta mare de fondant deasupra.
----
Ce puiet sa ne asteptam sa fie in familii? Uite ce am in evidenta stupinei:
/ 13 – 19 martie
- primavara cu precipitatii deosebite
- inactivitate, frig, ploaie, maxima 8 grade, minima -4 grade
/ 20 martie
– zi bunicica, 12 grade;
- la control, familiile de evidenta aveau 90% puiet capacit. Oua si larve sporadic, datorita frigului. Puietul la familia pe 5-6 rame = 2-3 rame, ~ 2 palme pe rama.
- se cara polen alb cenusiu, negru, cadenta buna. Sporadic aduc si portocaliu, galben murdar (cosulete bune).
- salcia se deschide in urm. 2 zile caldute, iar caisul in 3-4 zile.
/ 21 - 25 martie
- inactivitate, val de frig asociat cu vant, maxima 5 grade, minima -6 grade.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Albinel » 25 Mar 2013, 16:38

lucky5strike...am sa ma opresc primul.. am spus ce am avut de spus..si fiecare a inteles ce a vrut..!!
cu doua zile in urma ..am vrut sa fac niste poze la cativa faguri cu puiet ..special pentru tine.. ;)
ai fi ramas impresionat ..!!
inca nu am vazut nici macar o larva scoasa din celula si totul merge struna acolo unde EXISTA albina..recunosc ca am si "pisoi" care nu am reusit inca sa-i ajut cu albina .. :oops:
aici am probleme..
Albinel

Mesajde ciptheman » 25 Mar 2013, 16:44

de acord in totalitate cu dumneata albinel si cu domnul ignatov, spuneti lucrurilor pe nume si asta e un mare ajutor pentru incepatori tineti o tot asa sper candva sa ne intalnim si sa fac cinste cu o cafea, o meritati din plin.
ciptheman

Mesajde Albinel » 25 Mar 2013, 16:58

ciptheman scrie:de acord in totalitate cu dumneata albinel si cu domnul ignatov, spuneti lucrurilor pe nume si asta e un mare ajutor pentru incepatori tineti o tot asa sper candva sa ne intalnim si sa fac cinste cu o cafea, o meritati din plin.

ciptheman..darnic mai esti ..!! dar pan' la urma desi vroiam un zaibar ..ma multumesc si c-o cafea.. :lol:
Albinel

Mesajde lucky5strike » 25 Mar 2013, 17:22

Albinel scrie:cu doua zile in urma ..am vrut sa fac niste poze la cativa faguri cu puiet ..special pentru tine.. ;)
ai fi ramas impresionat ..!!

Ok, poti s-o faci si nu trebuie special pentru mine.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde ciptheman » 25 Mar 2013, 17:22

anul asta ne intalnim sigur in toamna la targ daca vii si dau si un zaibar si ce vrei dumneata...
ciptheman

Mesajde lucky5strike » 25 Mar 2013, 17:25

Ohooo, ce rafale au inceput acum, e ceva!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Albinel » 25 Mar 2013, 17:34

ciptheman scrie:anul asta ne intalnim sigur in toamna la targ daca vii si dau si un zaibar si ce vrei dumneata...

care targ ciptheman..?? la Baneasa ..?? abia astept ;) sa ne cunoastem nu sa-ti beau zaibarul.. :lol:
Albinel

Mesajde Albinel » 25 Mar 2013, 17:36

lucky5strike scrie:Ohooo, ce rafale au inceput acum, e ceva!

lucky..fa ceva si opreste-le acolo.. :)
nori negri si aici si atmosfera incarcata :idea:
Albinel

Mesajde prisecarul » 25 Mar 2013, 18:10

a inceput si la mine viscolul!
amestec de fulgi de zapada si mazariche.
vant puternic!
prisecarul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR