Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Albine foarte agresive dupa preluarea de albine...bezmet

Mesajde un OM » 20 Sep 2011, 21:05

Domn Paul vezi ca la punctul 1 esti putin in greseala. A tapota pentru D-l Andrei Calinescu inseamna de fapt " a bate" cu batul. Nu uita ca dansul este ...putin francez.
un OM

Mesajde andrei_calinescu » 20 Sep 2011, 21:57

un OM scrie:Domn Paul vezi ca la punctul 1 esti putin in greseala. A tapota pentru D-l Andrei Calinescu inseamna de fapt " a bate" cu batul. Nu uita ca dansul este ...putin francez.

Da imi cer scuze, nu am facut-o precum Raducioiu , am spus-o firesc.
Dar asa e , se loveste cu batul. eu am doua ciocane cu profilul celor de snitele, insa din cauciuc.
Efectul garantat se obtine daca pufai pe urdinis si cateva fumuri(e una din metodele folosite si la crearea roiurilor).
andrei_calinescu

Mesajde paul » 21 Sep 2011, 07:16

un OM scrie:Domn Paul vezi ca la punctul 1 esti putin in greseala. A tapota pentru D-l Andrei Calinescu inseamna de fapt " a bate" cu batul. Nu uita ca dansul este ...putin francez.

D-le "UN OM".Daca erai putin mai atent (putin mai mult),ai fi observat ca nu lui Andrei Calinescu i-am explicat diferentele de "metoda" ci lui Dorindafi. Altcineva "este putin in greseala",...OARE CINE???
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde paul » 21 Sep 2011, 09:09

andrei_calinescu scrie:
paul scrie:Nene Gica si Andrei Calinescu !!!Sunt de acord partial cu domniile voastre .Intrebare intrebatoare: in cazul in care as aplica aceasta metoda,NU EXISTA PERICOLUL CA ALBINELE OUATOARE SA OMOARE MATCA ??? Stiu cazuri cand albinele ouatoare, chiar au fost scuturate mai departe si au intrat intr-un stup si au omorat matca! Nene Gica mata crezi ca nu mi-ar fi fost mai usor sa aplic metoda recomandata mai sus,mai ales ca am si o constitutie fizica mai" modesta "( 1,90 m si 0,11 to)si mai erau si vreo 34 c afara? :mrgreen:.Oricum am retinut metoda de lucru pt.la anul.P.S.Pentru ca sa pot aplica metoda recomandata de mata ma voi inscrie in iarna la niste cursuri la Ovidiu Lipan Tandarica :!: :mrgreen:

Paul,

O metoda as spune 95 % imbatabila in a scoate o fam din stadiu de bezmeticire. Conditia e sa fie bezmeticit nu de mult timp, deci sa fie inca bine populat.
Se tapoteaza intai stupul vreo 1-2 min
Se scot toate ramele dupa ce s-au scuturat de albine.
In locul acestor rame, se introduc numai faguri artificiali.
Se lasa astfel 24 h.
Dupa se introduce o matca fecundata in cusca eventual cu albine insotitoare.
Se lasa matca astfel 10-12 ore dupa care e lasata sa fie eliberata. In paralel se ofera sirop.
Dupa aceasta perioada de 36 de ore de penurie alimentara ovarele ouatoarelor regreseaza.

Am practicat-o si anul asta cu cateva familii si a iesit bine.
Cand insa fam bezmeticite s-au depopulat, scutur fara mila.

Andrei Calinescu.Mi se intampla si mie sa nu fiu f. atent la detalii cand citesc pt.prima data ceva.Recitind cele scrise de tine cand mi-ai prezentat "metoda 95%",nu am inteles un lucru."In paralel se ofera sirop.Dupa aceasta perioada de 36 de ore de penurie alimentara, ovarele ouatoarelor regreseaza." Eu stiam aceasta metoda fara nici un fel de administrare de hrana timp de peste 72 de ore sau chiar mai mult.Te rog frumos explica mai in detaliu ce cantitate de hrana administrezi ,de cate ori si pana cand? P.S.Nici prin gand nu mi-a trecut sa te banuiesc de sindromul Raducioiu.Sincer,am interpretat ca fiind un regionalism sau un termen tehnic,pe care nu il cunosc.Respect!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde andrei_calinescu » 21 Sep 2011, 11:35

paul scrie:
andrei_calinescu scrie:
paul scrie:Nene Gica si Andrei Calinescu !!!Sunt de acord partial cu domniile voastre .Intrebare intrebatoare: in cazul in care as aplica aceasta metoda,NU EXISTA PERICOLUL CA ALBINELE OUATOARE SA OMOARE MATCA ??? Stiu cazuri cand albinele ouatoare, chiar au fost scuturate mai departe si au intrat intr-un stup si au omorat matca! Nene Gica mata crezi ca nu mi-ar fi fost mai usor sa aplic metoda recomandata mai sus,mai ales ca am si o constitutie fizica mai" modesta "( 1,90 m si 0,11 to)si mai erau si vreo 34 c afara? :mrgreen:.Oricum am retinut metoda de lucru pt.la anul.P.S.Pentru ca sa pot aplica metoda recomandata de mata ma voi inscrie in iarna la niste cursuri la Ovidiu Lipan Tandarica :!: :mrgreen:

Paul,

O metoda as spune 95 % imbatabila in a scoate o fam din stadiu de bezmeticire. Conditia e sa fie bezmeticit nu de mult timp, deci sa fie inca bine populat.
Se tapoteaza intai stupul vreo 1-2 min
Se scot toate ramele dupa ce s-au scuturat de albine.
In locul acestor rame, se introduc numai faguri artificiali.
Se lasa astfel 24 h.
Dupa se introduce o matca fecundata in cusca eventual cu albine insotitoare.
Se lasa matca astfel 10-12 ore dupa care e lasata sa fie eliberata. In paralel se ofera sirop.
Dupa aceasta perioada de 36 de ore de penurie alimentara ovarele ouatoarelor regreseaza.

Am practicat-o si anul asta cu cateva familii si a iesit bine.
Cand insa fam bezmeticite s-au depopulat, scutur fara mila.

Andrei Calinescu.Mi se intampla si mie sa nu fiu f. atent la detalii cand citesc pt.prima data ceva.Recitind cele scrise de tine cand mi-ai prezentat "metoda 95%",nu am inteles un lucru."In paralel se ofera sirop.Dupa aceasta perioada de 36 de ore de penurie alimentara, ovarele ouatoarelor regreseaza." Eu stiam aceasta metoda fara nici un fel de administrare de hrana timp de peste 72 de ore sau chiar mai mult.Te rog frumos explica mai in detaliu ce cantitate de hrana administrezi ,de cate ori si pana cand? P.S.Nici prin gand nu mi-a trecut sa te banuiesc de sindromul Raducioiu.Sincer,am interpretat ca fiind un regionalism sau un termen tehnic,pe care nu il cunosc.Respect!

Paul,

Siropul se administreaza in momentul in care matca e pregatita sa fie eliberata din cusca. Deci nimic in intervalul de stres al coloniei.
Treaba cu Raducioiu am spus-o pentru mine. Nu-mi plac cei care pleaca de la coada vacii(ca mine) si uita dupa aia numele satului.
andrei_calinescu

Mesajde paul » 21 Sep 2011, 11:55

O.K. Acum am inteles.Important amanuntul (cel cu administrarea hranei).In legatura cu celalalt aspect, si eu fac urticarie la astfel de persoane.Iti urmaresc postarile de foarte mult timp si mi-am format deja o parere (f.f.buna).RESPECT!!! :roll: :roll: :roll:
paul

Mesajde janese » 21 Sep 2011, 12:05

dorindafi scrie::mrgreen: nene paul uite cum am facut eu la un roi de anul acesta care dupa ce a devenit familie la gasit boala ra shi sa besmeticit:
am luat stupul cu totul shi lam dus la o distantza de 15/20 m de stupina
am scuturat ramele shi le-am dat unda verde sa intre fiecare unde poate
adevarul este ca shi a doua zi mai erau albine pe sub unii stupi dar pana la urma au intrat shi nu au fost probleme

shi inca ceva-nu-i prima data cand fac asha ceva, sunt recidivist :lol:

am zis sa tac...dar nu pot...ce zici mai sus este valabil cand familia bezmetica este izolata ,adica nu este in stupina alaturi de alte familii normale....daca se procedeaza cum zici mai sus...ramai fara matci in stanga si dreapta bezmeticului!!!...fara exceptie,speranta de reusita!!!!
fa cum zice dorindafi si pe urma sa-l injuri sau sa ma injuri!
janese

Mesajde bogdannn » 21 Sep 2011, 12:18

am zis sa tac...dar nu pot...ce zici mai sus este valabil cand familia bezmetica este izolata ,adica nu este in stupina alaturi de alte familii normale....daca se procedeaza cum zici mai sus...ramai fara matci in stanga si dreapta bezmeticului!!!...fara exceptie,speranta de reusita!!!!

confirm si eu, daca familia bezmeticita are mai mult de 5 intervale de albina, in cele mai multe cazuri o sa omoare matcile vecine
Telefon 0726278393
bogdannn

Mesajde paul » 21 Sep 2011, 13:10

janese scrie:
dorindafi scrie::mrgreen: nene paul uite cum am facut eu la un roi de anul acesta care dupa ce a devenit familie la gasit boala ra shi sa besmeticit:
adevarul este ca shi a doua zi mai erau albine pe sub unii stupi dar pana la urma au intrat shi nu au fost probleme

Respectele mele nea Janese si Bogdann. Eu am procedat asa cum am aratat in deschiderea acestui topic.Am facut asa ... cum am facut!!! In continuare am aratat ca matca de la familia primitoare este bine merci,numai ca si-a descoperit vocatia de "arhistrateg",comandand atacuri aproape nimicitoare la adresa tuturor celor care indraznesc sa-i tulbure cu ceva "regatul".Fac precizarea ca celelalte matci din stupii vecini sunt si ele bine merci .
paul

Mesajde andrei_calinescu » 21 Sep 2011, 14:20

paul scrie:
janese scrie:

Respectele mele nea Janese si Bogdann. Eu am procedat asa cum am aratat in deschiderea acestui topic.Am facut asa ... cum am facut!!! In continuare am aratat ca matca de la familia primitoare este bine merci,numai ca si-a descoperit vocatia de "arhistrateg",comandand atacuri aproape nimicitoare la adresa tuturor celor care indraznesc sa-i tulbure cu ceva "regatul".Fac precizarea ca celelalte matci din stupii vecini sunt si ele bine merci .

Paulica, las-o sa ierneze pe inaltimea sa si daca in primavara nu se calmeaza ii iei gatul.
Si ai sfarsit cu dinastia asta.
andrei_calinescu

Mesajde alin m » 21 Sep 2011, 14:34

Pastreaz-o si o pui pe un capat.
Dc cineva e prea curios da intii peste cele pastorite de ea si face cale intoarsa ;)
alin m

Mesajde paul » 21 Sep 2011, 14:39

Cam asa ceva ma gandeam si eu,numai ca imi pare f.rau de ea pt ca era f.f. buna! O aveam cumparata impreuna cu un roi, de la GENUTZU din Tg-Neamt,care mi-a si atras atentia asupra calitatilor ei.Si a avut dreptate! Ma mai gandesc. :!: :!: :!: P.S.Imi placea mai mult exprimarea lui Pupemea ,pe care il asigur de toata consideratia mea,citez:ii fac eu ce ii fac... :lol:
paul

Mesajde paul » 21 Sep 2011, 14:41

alin m scrie:Pastreaz-o si o pui pe un capat.
Dc cineva e prea curios da intii peste cele pastorite de ea si face cale intoarsa ;)

Partea proasta este ca mai intai eu fac cale intoarsa. :lol: :lol: :lol:
paul

Mesajde andrei_calinescu » 21 Sep 2011, 15:10

paul scrie:
alin m scrie:Pastreaz-o si o pui pe un capat.

Partea proasta este ca mai intai eu fac cale intoarsa. :lol: :lol: :lol:

Paule,

Ii ies gargaunii pana la primavara. Si se cuminteste.
Altfel cand mai ai matci asa dibace, restrange-le ponta si trage fiice din ele.
andrei_calinescu

Mesajde paul » 21 Sep 2011, 16:14

Andrei.Eu am 5 fam.cu albine,restranse in acest moment pe 7 rame(3,14 aprox.) :lol: Fiecare fam. este diferita in felul ei.Matca care si-a adus aminte ca este si regina (cu toate implicatiile ce decurg de aici),a pontat f.bine,uniform,din leat in leat cum se spune.Nu sunt lamurit cu "capacitatea de productie"(ca de altfel la nici una),a ei.Voi face matci doar din familiile care confirma la cules,indiferent cat sunt de agresive.Si ca sa revin la topic,daca nu confirma si sta numai pe pozitie de lupta,"ii fac eu ce ii fac" si ... gata ! :roll:
paul

Mesajde gica » 21 Sep 2011, 20:23

paul scrie:Am avut in luna august un roi pe vreo 6 rame care s-a bezmeticit.Am luat decizia (cu foarte mare strangere de inima)sa-l scutur.Am pus in locul stupului bezmetic un alt stup care avea un roi mai slab(vreo4rame)si m-am dus vreo 50-70m cu "bezmeticul",am batut in el cu un bat(sa-si ia albinele miere in gusa) si l-am scuturat rama cu rama.Cand am revenit la vatra, am vazut oarece zarva la stupul pus in locul "intimatului",dar nu era cine stie ce.Am revenit dupa 2-3 zile,situatia era calma,si,cand am deschis...SURPRIZA:stupul se populase bine,acceptase o parte din albine(o alta parte erau intr-un stup alaturat),matca era vie ,nevatamata si ponta .In momentul in care l-am deschis si toata perioada cat am cautat matca ,albinele s-au format un roi care atacau continuu......:|

Mai Paul,
Eu ti-am spus ce sa faci si cum sa faci ca sa scapi mai usor.Tu esti cu luptele cu bietele albine.
Hai sa-ti spun acum si cauza.
Nu regina este de vina.
Tu ai in stupul rezultat aceeasi generatie de albina (albina care la un moment dat executa aceiasi activitate) provenita de la doi stupi.Din faza de paznic albina trece in faza de culegatoare.Cum cules nu este faza se prelungeste dar are si asta un sfarsit.
Scuza-ma nu am reusit sa fiu concret.
Totul va intra in normal.
gica

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR