de 7Rame » 26 Mar 2013, 12:24
Asa este dle Jenica.
Cei cu problema condensului, uitati-va bine la postarea mea cu poze din ac topic pag 19, ultima poza. Acolo veti observa peretele din dreapta al lazii, apoi o pasla si apoi o diafragma, si apoi vin ramele. Perete dublu il numesc eu,il fac la impachetaj, toamna, penultima lucrare inainte de tratamentul la puiet zero. In stanga cuibului, acolo unde acum am rama de rezerva (pe care am scos-o la strans cuibul - si mare greseala am facut, ca e full de miere si uite ce vreme traim, am lasat "spatiu de ouat" in schimb...cu coronite) aveam o perina din paie, care izoleaza la peretele stang, si evita condensul.
Deasupra (daca urmariti bine postarea filmarea de la aceiasi postare, in acest topic, pune pauza si gandeste bine) am un inel, in care iarna bag podisorul, vara sita, sau nimik, pot pune matci la acceptare deci e un inel multifunctional. In acest inel, pe care, repet, il vezi pe film, am podisor OSB din 2 buc, perforat fata/spate cativa cm pt a facilita circuitul de aer, iernand stil horn, iar pe OSB am aceiasi pasla cu aceleasi gauri fata/spate. Fund plin, urdinis mediu. Asa iernez pana consider ca trebuie sa infofolesc putin stupul, sa cloceasca puietul. Atunci,pe acelasi inel, vedeti pe film, pun o folie ce acopera (cam ca stil clopot, doar ca n-am sita pe fund) tot podisorul, si care vine deasupra paslei cu cca 4 cm, pt ca asa este de inalt inelul. Ac ultima folie, blocheaza circilatia aerului, si este si un concentrator de condensare (aici vaporii condenseaza si albina care iese prin cele 2 gauri fata/spate se serveste cu apa cand are nevoie, asta daca nu cumva sta in ghem strans, de regula la peste 5 gr albina sta lejer pana pe colturile ramelor, daca e stransa corespunzator)
In felul asta am avut cele mai bune rezultate, si ma refer aici nu numai la condens.
Incarc iar poza, filmul luati-l de la pag 19, acest topic
Scuze iarasi pt offtopic, si sa vb de vreme
- Fişiere ataşate
-

Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!