Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Val de frig (Martie 2013)

Mesajde lucky5strike » 26 Mar 2013, 10:18

Nu mai deranjati mai stupii inutil!

Nu ai cum sa nu ai condens acum, in cuib e 33-35 grade, afara frig si umiditate mare... ar trebui impachetaj bilateral sa eviti condensul, dar cum puietul cere si el un dram de apa!

Principalul e mierea. Poate-oti mai avea ceva colt de coronita. Daca nu, vedeti naibii de turtele alea, mai ales clubul 70% si rame goale, puneti osul la treaba, in prima zi calda aruncati o turta de miere sau miere si polen... nu sirop sau fondant...

Daca pana joi nu se indreapta vremea, s-ar putea s-o puneti si pe la 0 grade!

Ai pus-o, aia e!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde cristi82 » 26 Mar 2013, 10:31

dupa parerea ta si a altor apicultori cu experenta, pentru un stup orizontal cu fund plin, podisor din scandurele, airisire in capac, de cand ar trebui pusa folia deasupra cuibului, pentru a evita condensul ? Va multumesc anticipat.
cristi82

Mesajde lucky5strike » 26 Mar 2013, 10:50

Odata ce incepe puietul, condensul e mai greu de evitat! De ce?

El da, se poate eradica. O facem doar pe timpul iernii. Daca acum vei crea mediu uscat... e risc ca puietul sa dea inapoi. Ca tot se plangeau unii la vizita de primavara ca e matca, dar nu-s oua... oameni buni, e mare posibiliatate sa fie matca in regula si uscaciunea din cuib sa fi determinat albina sa ramana in starea latenta.

Strict ca sa eviti condensul, si asta se face doar pana la 1 martie, trebuie ca familia sa aiba cati mai putini pereti direct expusi gerului, exemplu: la unitati mici se face impachetare bilaterala: perete - ziar- diafragma #cuib# - diafragma - ziar - rama goala - spatiu gol/rame - perete. La unitati mari, asta nu e necesar. Scandurele superioare un pic departate sau sita superioara, astea acoperite de material des, dar permeabil... sau fund cu sita. Gasesti referiri la iernarea horn sau clopot... eu sunt pentru iernarea "horn" . Aerul circula incet si vaporii nu se depun, decat daca inalnesc ceva metalic.

Odata cu 1-10 martie, dupa diafragma se pune folia, ea pastreaza caldura cuibului si mentine un pic de umiditate, necesara de altfel puietului.

Strict pe moment ne intereseaza mentinerea caldurii cuibului si accesul ghemului (ca e ghem!) la hrana.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde jenica67 » 26 Mar 2013, 11:51

lucky5strike, daca nu va suparati, eu zic ca asta cu data, nu trebuie batut in cuie, ca de la un an la altul, iarna nu trece la fel. Parerea mea este ca ar trebui mai mult, sa ne ghidam dupa temperaturile exterioare, atat pentru folie cat si pentru stransul cuibului in primavara. De fapt anticiparea temperaturilor ce vor urma, ca sa sti ce masuri sa iei, este una din arta albinaritului, dupa parerea mea.
jenica67

Mesajde cantemir » 26 Mar 2013, 12:06

jenica67 scrie:... arta albinaritului...

Ce-mi place...
Respect neconditionat!
cantemir

Mesajde 7Rame » 26 Mar 2013, 12:24

Asa este dle Jenica.
Cei cu problema condensului, uitati-va bine la postarea mea cu poze din ac topic pag 19, ultima poza. Acolo veti observa peretele din dreapta al lazii, apoi o pasla si apoi o diafragma, si apoi vin ramele. Perete dublu il numesc eu,il fac la impachetaj, toamna, penultima lucrare inainte de tratamentul la puiet zero. In stanga cuibului, acolo unde acum am rama de rezerva (pe care am scos-o la strans cuibul - si mare greseala am facut, ca e full de miere si uite ce vreme traim, am lasat "spatiu de ouat" in schimb...cu coronite) aveam o perina din paie, care izoleaza la peretele stang, si evita condensul.
Deasupra (daca urmariti bine postarea filmarea de la aceiasi postare, in acest topic, pune pauza si gandeste bine) am un inel, in care iarna bag podisorul, vara sita, sau nimik, pot pune matci la acceptare deci e un inel multifunctional. In acest inel, pe care, repet, il vezi pe film, am podisor OSB din 2 buc, perforat fata/spate cativa cm pt a facilita circuitul de aer, iernand stil horn, iar pe OSB am aceiasi pasla cu aceleasi gauri fata/spate. Fund plin, urdinis mediu. Asa iernez pana consider ca trebuie sa infofolesc putin stupul, sa cloceasca puietul. Atunci,pe acelasi inel, vedeti pe film, pun o folie ce acopera (cam ca stil clopot, doar ca n-am sita pe fund) tot podisorul, si care vine deasupra paslei cu cca 4 cm, pt ca asa este de inalt inelul. Ac ultima folie, blocheaza circilatia aerului, si este si un concentrator de condensare (aici vaporii condenseaza si albina care iese prin cele 2 gauri fata/spate se serveste cu apa cand are nevoie, asta daca nu cumva sta in ghem strans, de regula la peste 5 gr albina sta lejer pana pe colturile ramelor, daca e stransa corespunzator)
In felul asta am avut cele mai bune rezultate, si ma refer aici nu numai la condens.
Incarc iar poza, filmul luati-l de la pag 19, acest topic
Scuze iarasi pt offtopic, si sa vb de vreme
Fişiere ataşate
Fotografie00351.jpg
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde mirel » 26 Mar 2013, 12:25

afara ninge linistit
si'n ,,casa'' arde focul..... :D
Fişiere ataşate
WP_000526 (600 x 450).jpg
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde octav88 » 26 Mar 2013, 13:30

daca nu desfaceati ce bine faceati. Merita sa deschizi pentru o poza?
octav88

Mesajde Trantorul@ » 26 Mar 2013, 13:54

lucky5strike scrie:Nu mai deranjati mai stupii inutil!

Principalul e mierea. Poate-oti mai avea ceva colt de coronita. Daca nu, vedeti naibii de turtele alea, mai ales clubul 70% si rame goale, puneti osul la treaba, in prima zi calda aruncati o turta de miere sau miere si polen... nu sirop sau fondant...

Daca pana joi nu se indreapta vremea, s-ar putea s-o puneti si pe la 0 grade!

Ai pus-o, aia e!

Alooo , stai usor cu sfaturile la unii din cei cu 70 % +++ ( si eu am facut parte din clubul celor de 80%), spre uimire ta eu nu am dat si nici nu o sa dau niciodata turte de nici un fel , si in 20 martie cand timpul a fost ok si a permis asa ca sa stii si tu laterala care era cu jumatate de kg de miere am scos-o si am bagat rama cu minim 2 kg miere unde a fost nevoie , asa ca nu-ti fa tu griji pentru mine , eu eram suparat ca mi-am luat-o de la vreme foarte tare , chiar sunt curios ce culesuri o sa faca unii ,,meseriasi'' la rapita anul acesta, ca eu nu am fost si nici nu mai merg nici anul asta la nici un pastoral, numai cei cu super familii bagate la iernat o sa faca restul nici sa nu se gandeasca sa merga decat ca sa dezvolte familiile nu sa si scoata miere.
Si am pus-o si la 20 de grade cu salcamul inflorit cu super familie si ploi, norocul meu ca am vazut si i-am dat papa , si or mai patit si altii chestii din astea, da multi spun ce or invatat din greselile facute de ei nu ca or muscat-o si ei si sunt mari profesori dupa. :lol:
Cel putin la mine dupa salcamul din 2011 fam. au mers din rau in tot mai rau ( seceta de 6 luni , ploi si frig in 2012 , seceta .....).

Si pentru cei ce nu au miere , se poate da si sirop de zahar invertit 4:1 chiar si 3:1 , evitati 100% zaharul , sau orice contine zahar neinvertit.
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde irina » 26 Mar 2013, 13:58

[quote="7Rame"]
Cei cu problema condensului, uitati-va bine la postarea mea cu poze din ac topic pag 19, ultima poza.
M-am uitat....la toate pozele :!: .....le mai vazusem...am cateva nelamuriri:
1.
Acolo veti observa peretele din dreapta al lazii, apoi o pasla si apoi o diafragma, si apoi vin ramele. Perete dublu il numesc eu,

Pasla/diafragma sunt chiar langa perete?Sau e spatiu intr ele si peretele stp.?(nu-mi dau seama din poza)

2.
In acest inel, pe care, repet, il vezi pe film, am podisor OSB din 2 buc, perforat fata/spate cativa cm pt a facilita circuitul de aer, iernand stil horn, iar pe OSB am aceiasi pasla cu aceleasi gauri fata/spate.

Inteleg ca acest inel are dimensiunile lazii, adica vine ca o "prelungire" a stp pe verticala .Podisorul are dimensiuni mai mici ca sa incapa in acest inel? Si pe ce se sprijina?

3.
Atunci,pe acelasi inel, vedeti pe film, pun o folie ce acopera (cam ca stil clopot, doar ca n-am sita pe fund) tot podisorul, si care vine deasupra paslei cu cca 4 cm, pt ca asa este de inalt inelul.

4 cm inaltimea inelului...dar inaltimea podisorului?(poate raspunsul de la 2 ma va ajuta si aici)

4. Ac ultima folie, blocheaza circilatia aerului, si este si un concentrator de condensare

Deci folia vine intre inel si capac.Din film, mi se pare ca si capacul are schelet din lemn.
Dc eu am capacul numai din tabla, va fi eficient acest inel?

Multumesc pentru informatii
irina

Mesajde mirel » 26 Mar 2013, 14:10

octav88 scrie:daca nu desfaceati ce bine faceati. Merita sa deschizi pentru o poza?

nu poza(este facuta peste folie)a fost scopul, in ''casa''=stup ''arde focul'' la propriu si caietul isi cerea notitele ;)

Ps: va multumesc pt sfat!
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde cristi82 » 26 Mar 2013, 14:25

lucky5strike scrie:Odata ce incepe puietul, condensul e mai greu de evitat! De ce?

Odata cu 1-10 martie, dupa diafragma se pune folia, ea pastreaza caldura cuibului si mentine un pic de umiditate, necesara de altfel puietului.

Strict pe moment ne intereseaza mentinerea caldurii cuibului si accesul ghemului (ca e ghem!) la hrana.

Folia se pune numai dupa diafragma sau si deasupra cuibului?
cristi82

Mesajde 7Rame » 26 Mar 2013, 14:26

[quote="irina"][quote="7Rame"]

Irina, la fel de punctual, am raspuns pe private. ms
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde badguy_goodguy » 26 Mar 2013, 15:10

Ia uite aici ce stimulare...cu lingurita....o oala iti ajunge la XXX stupi :)))

http://www.youtube.com/watch?v=QIkBIJJyrE8
badguy_goodguy

Mesajde irina » 26 Mar 2013, 15:19

7Rame scrie:
irina scrie:
7Rame scrie:
Irina, la fel de punctual, am raspuns pe private. ms

Multumesc :|
irina

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 26 Mar 2013, 15:30

Daca eram eu zice-ati ca le impartasesc, oricum nu sunt de acord cu asa ceva!
Dupa zapada asta, ce ziceti:batem recordul la rapita?
Eu zic ca DA!!!
stoenescu gheorghe-gabriel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR