Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Val de frig (Martie 2013)

Mesajde MyBees » 26 Mar 2013, 15:49

Gabysgg scrie:Acum ce mai zici ???? cred ca trebuie sa pui anvelopele de iarna iar :D mai ca nu imi venea sa merg la servici :(

Pai zic acelasi lucru. Discutam de o zapada de o palma, hai sa fim seriosi... Cu un vant cam rece, e adevarat, cred insa ca e o aberatie sa inchizi scolile din aceasta cauza.
(Masina poate ramane si in parcare. Ca sa ajung la birou am nevoie de 11 minute pe jos, sau 15 cu masina, asa ca nu e cazul sa ma vait :) )

Legat de albine... Am vatra bine protejata de vanturi, familiile stranse bine pe rame, chiar daca am estimat ca au hrana suficienta in martie au primit 3 serii de turte. De 2 ori miere cu polen si ultima data, pe 21 martie cate o punga cu miere. Asa ca ce pot face acum este sa astept linistit sfarsitul saptamanii cand vremea se incalzeste din nou si bineinteles sa rezist psihozei create in jurul acestei "zapezi a mieilor".

In scurta mea experienta apicola cele mai mari greseli le-am facut lasandu-ma prins in capcana aceasta, a exagerarilor legate de orice nu pica manusa pe dorintele noastre.

Spor!
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde ADITZU » 26 Mar 2013, 18:14

Daca scap si de frigul asta si nu imi moare vreo fam sau roi cred ca ma pot numi boss :)) , imi e frica doar cu doi roi sper sa treaca si de asta :(
Multi bazaie precum albina , dar se mira ca nu iese miere
ADITZU

Mesajde badguy_goodguy » 26 Mar 2013, 20:31

Cata vreme ziua sunt +4 +5 grade nu trebuie sa ne facem griji. Mai ales daca mai e si putin soare. Ele vor cara suficienta mancare un stup.

App... ultima data le-am dat doar turte de polen cu miere... constituie si hrana aceea turta in caz de forta majora? sau ma pot trezi cu puietul mancat si ele moarte pe turta proteica?
badguy_goodguy

Mesajde ignatov andrei » 26 Mar 2013, 22:59

Nu va speriati chiar asa de tare! Fruntea sus! Cand va duceti la stupi si gasiti o familie "moarta", stiind ca era "vie" cu cateva zila inainte, nu-i puneti cruce, stropiti-o cu sirop caldut de miere si e posibil sa vedeti...minunea!
Da badguy... este hrana, doar daca albinele au acces direct la ea!
ignatov andrei

Mesajde balutoiu gabriel » 26 Mar 2013, 23:14

:lol: :P :D
ignatov andrei scrie:Nu va speriati chiar asa de tare! Fruntea sus! Cand va duceti la stupi si gasiti o familie "moarta", stiind ca era "vie" cu cateva zila inainte, nu-i puneti cruce, stropiti-o cu sirop caldut de miere si e posibil sa vedeti...minunea!
Da badguy... este hrana, doar daca albinele au acces direct la ea!
balutoiu gabriel

Mesajde lucky5strike » 26 Mar 2013, 23:27

jenica67 scrie:lucky5strike, daca nu va suparati, eu zic ca asta cu data, nu trebuie batut in cuie, ca de la un an la altul, iarna nu trece la fel. Parerea mea este ca ar trebui mai mult, sa ne ghidam dupa temperaturile exterioare, atat pentru folie cat si pentru stransul cuibului in primavara. De fapt anticiparea temperaturilor ce vor urma, ca sa sti ce masuri sa iei, este una din arta albinaritului, dupa parerea mea.

Nu incape suparare, pt ce/de unde sa izvorasca... adica?!
-------
Ca tot stuparul, am si eu un calendar cu termene pe tratamente, sirop, pregatiri de iarna, etc. etc. Strict calendaristic. Singura piedica in lucru o reprezinta conditiile de vreme, ce pot devansa ce am de facut, in rest, e important sa fim in grafic....

Putem sa mirosim vremea... in sensul sa nu uitam ca e imprevizibila. Vorba lui Gica, cu pariul ce nu se castiga. Eu unul ma ghidez pe ceva cert: pana la salcam, chiar si dupa, vremea ne va tot juca feste. Asta e singura ceritudine. Ne pregatim ca atare, adica urmarim stimularea moderata a pontei. Riscurile sunt asemenea valuri de frig, peste care va trece cel mai bine apicultorul daca a mers pe reorganizare si nu pe fortare.

Cine putea sa prevada: 1-10 martie, sumedenie de zile bune, 10-20 martie inactivitate, 20 - x ... hm, vremi de grea incercare.

Raspuns: evidenta stupinei.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde badguy_goodguy » 27 Mar 2013, 00:13

Ia uite cum se stimuleaza..cu lingurita. O oala ajunge la 100 de stupi :) :lol:

Si mai tarziu face ceea ce ne-a zis sa nu facem... sirop... uhhhh :x

badguy_goodguy

Mesajde ovidiu_78 » 27 Mar 2013, 00:16

Asta ai mai postat odata...
Poate are timp mult... :lol:
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde badguy_goodguy » 27 Mar 2013, 00:36

A stimulat si nenea Ursu. De data asta macar nu lauda excesiv BIO stupul :)

badguy_goodguy

Mesajde cristi_vidican » 27 Mar 2013, 00:47

Ultimul film e interesant de urmărit cu căștile pe urechi. La un moment dat am avut impresia că albina e în cameră, pe lângă urechea mea. :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde badguy_goodguy » 27 Mar 2013, 00:55

cristi_vidican scrie:Ultimul film e interesant de urmărit cu căștile pe urechi. La un moment dat am avut impresia că albina e în cameră, pe lângă urechea mea. :lol:

Oricum are albine foarte frumoase. Cu albine ca si a lui chiar in stupi simpli ai putea avea pana la salcam 8-10 rame, bine cu niste stimulari.
(pe care oricum vad ca le face)
badguy_goodguy

Mesajde stefanmadalin » 27 Mar 2013, 02:19

Anul trecut cu 18 rame pline cu albina la salcam,nu iesea niciuna din cutie la cules(nu datorita secetei). Era prea multa doica in stup,ele cresteau puietul de pe 6-7 rame.
Nu cred ca poate face cules cu mai mult de 10% din familii,10 rame=roi.
stefanmadalin

Mesajde 7Rame » 27 Mar 2013, 02:31

Badboy, iar incurcam topicurile cu astfel de postari!!! Ulterior, cand vom cauta ceva...gasim altele.
La o parte asta, si restul, personal salut modul didactic al ursului, insa, abia a iesit din barlog :)))) Baliverne de-astea vom savura tot anul.
Referitor la film, (primele 2 familii, sau sa le numim altfel?), spun totul , si deci nu mai astepta comentarii. Cea de-a III-3 familie, nici vara din 2 rame nu fac 4 populate, daramite' din februarie pana in martie (cu tot apiluxul din lume!!:D)in plus, albina pare ca se incomodeaza reciproc, ceea ce ma duce cu gandull la o unificare in zilele precedente.
peste toate, si chiar pe modul didactic, la temperatura ce se deduce de pe fondul filmului, este o expunere cam lunga pt 2 intervale de albina. Apoi, lucrez, nu vb la telefon si nu iau nici casca bluetooth ca undele agita albina!
Banuind ca filmul este din 2013, cred ca ursul are nevoie iar de atentie, asta nu inseamna sa cascam gura la tot ce misca. aviz amatorilor.

Iar Badboy, frumoasa albina, dar excesiv de putina, daca o raportam la atata experienta...

pacat ca nu se mai discuta lucruri interesante
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde 7Rame » 27 Mar 2013, 02:40

stefanmadalin scrie:Anul trecut cu 18 rame pline cu albina la salcam,nu iesea niciuna din cutie la cules(nu datorita secetei). Era prea multa doica in stup,ele cresteau puietul de pe 6-7 rame.
Nu cred ca poate face cules cu mai mult de 10% din familii,10 rame=roi.

Ori nu era cules..nu poate exsista un aemenea dezechilibru in fam de albine. 6 rame? doar puiet alb :D? si ce daca...la cate ramede goanga zici trebuia sa ai urdinisul negru de zbor
Sau din cauza vremii, ca tot discuatm de ea pe acest topic, din ce in ce mai rar...glumesc, desigur
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde bostina constantin » 27 Mar 2013, 09:26

Dimineata in livada la nea Costica :)
Ningea usor, minus 4 grade la urdinis, pomii am sa-i tai [tund] dupa ce floarea s-a dus ;)
Iar voi sa aveti o zi buna :D
Fişiere ataşate
DSC02997 (Medium).JPG
bostina constantin

Mesajde FLORINELU » 27 Mar 2013, 09:55

frumoasa livada Costica,ai inceput irigatul? ca vad ca ai intins furtunurile de apa :?: :lol: :lol: :lol:
FLORINELU

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR