Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

hranire cu borcanul

Mesajde FLORINELU » 17 Ian 2013, 09:38

am auzit de la altii,de fapt am si vazut mai demult hranirea albinelor cu miere cu borcanul pus cu gura in jos in podisor. daca stie ceneva sa ma ajute ca vreau sa incerc la 3-4 stupi,saptamana viitoare.
problema e ca nu stiu daca mierea trebuie sa fie zaharisita sau lichida si cu ce e mai bine sa leg borcanul la gura? tifon, sita de tantari sau ce altceva?
astept si primesc sfaturi.
:mrgreen: :roll:
FLORINELU

Re: hranire cu borcanul

Mesajde jenica67 » 17 Ian 2013, 10:03

Foloseste metoda mea cu borcanul. Gaurile, trebuie sa fie pana in 3 mm. Eu am dat sirop si am facut gaurile cu un aconi (ac mare). Acum este mai rece si poate e mai bine le dai cu un burghiu de 2-3 mm. Mierea sau siropul, nu curge datorita vidului, care se creaza deasupra. Curge putin, pana intorci borcanul si se realizeaza vidul, ce egalizeaza greutatea.
Fişiere ataşate
Alimentator cu borcan.jpg
jenica67

Mesajde FLORINELU » 17 Ian 2013, 12:22

multumesc de idee jenica,dar eu am vazut altfel: se da gaura intr-o scandura de podisor rotunda cat sa intre gura borcanului(chiar am niste scanduri gaurite ptr. borcan de 720) se leaga borcanul la gura cu tifon sau nustiuce sita si se pune cu gura in jos deasupra cuibului,iar albinele vin si se servesc de acolo. asta merge doar la lazile care au destula distanta intre podisor si capac.
o sa pun niste poze saptamana viitoare.
FLORINELU

Mesajde jenica67 » 17 Ian 2013, 14:14

Poti si cum vrei tu. Numai ca trebuie sa mai pui un corp deasupra si sa izolezi foarte bine, pentru ca inca vine frig. Dar decat sa te complici acum cu borcanul, pune mierea in pungi de legume de la hyprmarketuri si lega-le bine, fara sa faci gauri, ca se descurca ele.
jenica67

Mesajde CONSTANTIN » 21 Ian 2013, 13:24

Anul trecut am folosit pentru prima data hranirea cu borcanul de 720 ml. Atat primavara cat si spre toamana am folosit doar zahar invertit de consistenta mierii , reteta GICA. In primavara cand vremea s-a mai imbunat am dat cinci gauri in capac cu diametrul de 8mm. Peste borcan am pus un tifon pliat in doua apoi capacul.Am fost foarte multumit, nu a curs nu am avut alte probleme, cine a avut putere sa pape a papat tot si chiar a mai cerut supliment, cine nu a ramas cu borcanul in cap pana siropul a critalizat. In toamna fiind mai cald am dat mai multe gauri de 1-1,5 mm in capac si am avut acelasi rezultat. Cand o permite vremea in zona noastra, cred ca le bag iar borcanul, mi se pare mult mai usor decat cu punga.
CONSTANTIN

Mesajde jenica67 » 21 Ian 2013, 21:55

Atentie daca ai facut sirop inverit si a cristalizat, ceva nu a fost respectat in reteta. Eu am dat asta toamna sirop in punga, si au ramas pungile. Azi la control, am vrut sa le scot si sa le arunc, dar mai era putin in ele, asa ca l-em lasat intr-o margine, dar siropul nu era cristalizat, era cum l-am dat.
jenica67

Mesajde valigorj » 25 Ian 2013, 04:23

luati o cutie de smintina de 900 grame sau 1 kg,dati un nr de gauri[eu am dat 5 ca pe zar] cit sa poata sa fie luat de albine,puneti papica si asezatil peste cuib[podisor ingaurit,sita sau folie ingaurita].plin cu dulcofruct nediluat a fost golit in 8 zile.in functie de nr de gauri din capac va fi luat mai repede sau mai incet,putind fi folosit in hranirea de stimulare pe termen mai lung,fara sa fim obligati sa intervenim prea des.daca capacul este cu gaura,se poate aseza deasupra ca in filmuletele lui DAN MARGARIT[bineinteles cu o greutate pt a nu fi luat de vint cind se goleste].
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde BotaPaul » 30 Ian 2013, 20:57

vali , unde gasesc si eu filmuletul de care ziceai ? mi se pare o idee f buna asta cu borcanul , practica.
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde BotaPaul » 30 Ian 2013, 20:59

si dulcofructu asta , cum e ? nam mai auzit de el...ai putea sa imi dai niste date despre el ? mersi frumos
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde valigorj » 31 Ian 2013, 05:55

A.cutiuta de smintina am folosit/o personal.B.dulcofruct am bagat la greu[de nevoie].pina acum nu dint probleme.
valigorj

Mesajde valigorj » 31 Ian 2013, 05:57

da cautare pe APICULTURA LA DISTANTA.
valigorj

Mesajde sebbaa » 26 Mar 2013, 15:00

domnul jenica imi puteti spune unde pune-ti rama aia cu borcan?se pune dupa diafragma?
si daca sunteti amabil imi mai puteti spune in cat timp termina un borcan din acela cu aproximativ acelasi numar de gauri in capac.
sebbaa

Mesajde jenica67 » 27 Mar 2013, 10:59

Eu am folosit borcanul si cu rama si fara rama, dar vara. Daca il pui pe rame, pui doua betisoare, pui folie peste stup si faci o gaura sa intre gura borcanului. Peste pui un corp de magazie, sau de care ai si peste capacul. Daca il folosesti la roiuri, poti sa il pui langa rame. In functie de nr de gauri si de densitatea siropului, poate tine pana la 4-5 zile.
jenica67

Mesajde sebbaa » 28 Mar 2013, 09:41

multumesc pt raspuns :)
sebbaa

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA