Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: atentie la mancarea din stupi

Mesajde ignatov andrei » 29 Mar 2013, 11:57

Cipry74, alt stupar s-a referit la "lipsa" inregistrata de cantar. Acel kilogram lipsa/saptamana, poate insemna mai mult - tradus in hrana - daca mai adunam si puietul plus albinele eclozionate! Asa ca, alt stupar nu a exagerat cu nimic!
ignatov andrei

Mesajde Mircea_63 » 29 Mar 2013, 12:00

La vremea asta nu putem pune sirop, iar turtele au un continut de apa scazut. Pe cealalta parte, necesarul de apa in stup este destul de mare, iar albinele nu pot iesi din stup sa aduca apa.

Este cazul sa le ajutam? Cum?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Bambucha » 29 Mar 2013, 12:30

cristi arad scrie:este poate ultima perioada a iernii in care trebuie avut grija ca stupul sa nu ramana fara mancare; exista mult puiet la aceasta data (eu in unii stupi am si albina tanara) dat fiind iarna blanda, dar daca stupul ramane fara hranava pieri de foame (consumul fiind mare), puietul fiind numeros.

Daca o familie pe 7-8 rame a intrat cu cca 18-20 kg miere in iarna (1 dec), cata mancare era in lada la 1 martie? dar acum la 1 aprilie?
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde horia_ch » 29 Mar 2013, 12:38

Răspunsul e cu "depinde". Depinde de zonă, depinde de microclimatul stupinei, depinde de colonie, depinde de rasa albinei, depinde de calitatea hranei, depinde de eventuale hrăniri suplimentare de pe parcursul iernii.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde Bambucha » 29 Mar 2013, 12:48

fara nici o interventie de turta, in conditiile iernii acesteia din vestul sau sudul RO (comparabile), la o familie de gradina matca 1-2 ani, iernata pe miere naturala 100 %.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde ignatov andrei » 29 Mar 2013, 13:12

Mircea_63 scrie:La vremea asta nu putem pune sirop, iar turtele au un continut de apa scazut. Pe cealalta parte, necesarul de apa in stup este destul de mare, iar albinele nu pot iesi din stup sa aduca apa.

La vremea asta, in mod normal, cei minim 10% apa din turta, sau minim 18% apa din miere, ar trebui sa le fie suficient, avand in vedere si zonele cu condens din interiorul cuibului.
Problema se pune acolo unde nu mai avem rame la rezerva, ramele de acoperire sunt goale, mierea se afla doar pe ramele cu puiet, spre spatele stupului. In astfel de cazuri nu se pot rasuci ramele cu puiet, chiar daca descapacim, albina nu poate sa ajunga la miere pentru ca e prea departe. Metode (in astfel de cazuri) care sa ne scape de "dureri de cap" nu prea exista!
Cu riscurile de rigoare, se pot introduce rame cu sirop, lipite de puiet, sau se poate pulveriza sirop peste rame, sau se poate pune hrana semilichida, cu lingura, pe spetezele superioare, sau se poate aplica o turta mai molcuta etc... adica metode folosite in cazuri de avarie! Se intelege ca si interventiile sunt mai dese! Se urmareste trecerea "hopului".
ignatov andrei

Mesajde bostina constantin » 29 Mar 2013, 13:56

E de rau daca; incalzesc sirop din zahar invertit, ceai si protofil [1/1], pun intr-un pulverizator, ridic putin folia si dau cateva ,,fumuri'' peste rame :?: ;)
Multumesc :)
bostina constantin

Mesajde CORNEL V. » 29 Mar 2013, 14:32

Mircea_63 scrie:La vremea asta nu putem pune sirop, iar turtele au un continut de apa scazut. Pe cealalta parte, necesarul de apa in stup este destul de mare, iar albinele nu pot iesi din stup sa aduca apa.

De maine incolo se va incalzi,temperaturile nocturne sunt si ele mai ridicate...asa ca se va putea pune sirop
CORNEL V.

Mesajde mirel » 29 Mar 2013, 14:34

sau sirop la punga...
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde jenica67 » 29 Mar 2013, 14:34

Crezi ca e bine sa ridici in fiecare zi folia si sa le dai un sprit, cu necesarul de apa ? Pune-le mai bine o punga cu sirop pe rame, deasura cuibului, ca la cat de cald este in cuib acum, isi iau cat au necesar fara probleme, mai ales ca urmeaza cateva zile calduroase. Si-l duc langa puiet fara probleme. La mine e prognozat maine 12 gr si duminica 19 gr.
jenica67

Mesajde bostina constantin » 29 Mar 2013, 14:48

Ma refeream la trecerea ,,hopului'' ;) :)
bostina constantin

Mesajde cristi_vidican » 29 Mar 2013, 17:28

Bambucha scrie:Daca o familie pe 7-8 rame a intrat cu cca 18-20 kg miere in iarna (1 dec), cata mancare era in lada la 1 martie? dar acum la 1 aprilie?

În cazul meu, o rezervă ceva spre 20 de kg, la un stup iernat pe cuib 1/1, în care a avut 9 rame aproape pline.
La 1 martie avea mâncată aproape jumătate din mierea de pe ramele pe care iernase, adică de pe 7.
Acum mai are 1/3 din miere pe acele rame și pe 2 laterale (pline) de care nu s-a prea atins.
Matca BK 2012.
L-am urmărit mai îndeaproape și am fost foarte mulțumit de consum. Ce-i drept l-am și ajutat la început de septembrie cu sirop (10-12 kg)
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde bostina constantin » 29 Mar 2013, 20:36

Si la ai mei consum foarte mic de ,, cules capacit'' [sa traiesti Andrei I], la fel cum spune si Cristi V si-l salut si pe el.
Sa vedem ce o mai fi ;)
Va salut pe toti :) , ca mi s-au luat clapetele [de nepoti] ;)
bostina constantin

Mesajde cristi_vidican » 29 Mar 2013, 21:00

Ideea e să verificăm stupii. Într-o stupină sunt și stupi care ne fac surprize în ce privește consumul, indiferent câtă miere le dăm. Aceștia dacă sunt scăpați de sub control, mai ales pe o vreme ca aceasta, pot muri ușor de foame și e păcat.
eu zic că un hrănitor plin cu sirop sau o turtă în cap la aceștia le mai prelungește viața până dă nectarul de afară. Când? nu știu?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde osho » 29 Mar 2013, 22:26

Azi am fost si eu pe la asociatie si am luat un amestec de uleiuri volatile care inlocueste protofilul si este si surventionat .am bagat un pic dd sirop la 3 familii pe care le am si in oradea maine sper sa pot da si la restu ;)
osho

Mesajde Gabysgg » 30 Mar 2013, 06:41

Gabysgg scrie:Inseanma ca ale mele sau grabit sa scape de ea 1 Kg cam in 7-9 zile :)
Vedem la urmatoarea am pus cam 550-600 g pe 23.03.2013 ;)

Imi raspund la propria intrebare din 5 verificati pe furius prin folie (ca era o frigaraie afara) 4 turta 0 mai era doar punga si 1 singur cam 50 % dar erau gramada pe ea ,cel mai probabil duminica o sa mai descapacesc dupa diafragma. ;)
Gabysgg

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA