Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cum sa fac sa am cit mai multa albina in stupi

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 20 Feb 2013, 22:34

Eu tot o sa fac rame claditoare pt. ca am vazut un mare avantaj:poti sa tai fagurele cu mierea capacita si sa-l pui frumos in borcan umplut apoi cu miere, da si foarte bine ,se si cauta!Dar daca are larve merge la topit sau mergem noi direct la frigider.Asta in cules ca normal atunci apar'''' baietii"".
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde csaa » 20 Feb 2013, 23:07

kamy scrie:Adica sa legi vaca la valaul cu mancare.

Si, adica, e bine ca se ingrasa, sau e rau ca roieste?
csaa

Mesajde kamy » 21 Feb 2013, 07:42

E bine ca se ingrasa poti lua rame cu puiet inainte de a roi pana uita de roit,poti cadea in santu hallantu luand prea mult sa schimbe matca.
kamy

Mesajde csaa » 22 Feb 2013, 21:49

multam
csaa

Mesajde licap » 27 Feb 2013, 09:26

Mircea_63 scrie:Stai ca nu-i asa simplu:
Vrei cat mai multa albina la salcam? Da! Daca salcamul incepe pe 15 Mai, cu 40 de zile inainte ar trebui sa ai 7 rame pline cu albina cam la 5 Aprilie. Daca e mai multa, risti sa iti roiasca tocmai cand ai mai mare nevoie de ele si adio cules. Mai putina, vei avea un cules slab valorificat.

Pe de alta parte, ar fi minunat sa ai albina cat de multa in perioada culesului, dar umblii pe muchie de cutit cu roitul si e bine sa ai scara la indemana ;)

Mai departe, daca vrei cules puternic si vrea si salcamul, nu ramane decat sa-i prepari. Sa faci in asa fel incat la salcam sa ai stupii impartiti, unii pentru cules full de culegatoare si de cealalta parte stupii slabi, luand de la cei slabi si dand la cei puternici, cu ochii pe prognoza meteo.
Decat 10 stupi mediocrii, mai bine 6 puternici si 4 slabi. Dupa incetarea culesului, divizezi.
Ar fi traznet sa ai 12-13 rame cu albina in plin cules.

Ai diferite metode de a ceda culegatoare de la un stup la altul. Cel mai simplu e asezarea celui care cedeaza, in spate sau alte mutari de stupi. Schimbarea ramelor capacit cu necapacit, cedarea unor rame la momentul potrivit, podisor snellgrove.

Daca vrei populatie multa, pur si simplu fara sa te intereseze prea mult culesul...stimulare si proteina. Aduce albina polen sau ii dai tu. Primavara devreme cuibul bine strans! Cand da caldura atentie sa largesti la timp sa aibe matca front de lucru.

Atentie doar ca populatie multa = cules bun, dar... = risc ridicat de roire.(mai ales in lipsa culesului)

D-le Mircea , cred ca e unul din cele mai pertinente raspunsuri care circula pe forum . Plin de substanta , si care va ramine ancorat cu fiecare an in realitate , la zi .
Eu , ca un stupar incepator , precum un ¨ greenhorn ¨ vb lui Karl May , nu pot decit sa va multumesc si sa-mi doresc a citi cit mai multe astfel de raspunsuri ........

Cu stima ,
licap

Mesajde ionel muraru » 27 Feb 2013, 10:19

licap scrie:
Mircea_63 scrie:Stai ca nu-i asa simplu:
Vrei cat mai multa albina la salcam? Da! Daca salcamul incepe pe 15 Mai, cu 40 de zile inainte ar trebui sa ai 7 rame pline cu albina cam la 5 Aprilie. Daca e mai multa, risti sa iti roiasca tocmai cand ai mai mare nevoie de ele si adio cules. Mai putina, vei avea un cules slab valorificat.

Pe de alta parte, ar fi minunat sa ai albina cat de multa in perioada culesului, dar umblii pe muchie de cutit cu roitul si e bine sa ai scara la indemana ;)

Mai departe, daca vrei cules puternic si vrea si salcamul, nu ramane decat sa-i prepari. Sa faci in asa fel incat la salcam sa ai stupii impartiti, unii pentru cules full de culegatoare si de cealalta parte stupii slabi, luand de la cei slabi si dand la cei puternici, cu ochii pe prognoza meteo.
Decat 10 stupi mediocrii, mai bine 6 puternici si 4 slabi. Dupa incetarea culesului, divizezi.
Ar fi traznet sa ai 12-13 rame cu albina in plin cules.

Ai diferite metode de a ceda culegatoare de la un stup la altul. Cel mai simplu e asezarea celui care cedeaza, in spate sau alte mutari de stupi. Schimbarea ramelor capacit cu necapacit, cedarea unor rame la momentul potrivit, podisor snellgrove.

Daca vrei populatie multa, pur si simplu fara sa te intereseze prea mult culesul...stimulare si proteina. Aduce albina polen sau ii dai tu. Primavara devreme cuibul bine strans! Cand da caldura atentie sa largesti la timp sa aibe matca front de lucru.

Atentie doar ca populatie multa = cules bun, dar... = risc ridicat de roire.(mai ales in lipsa culesului)

D-le Mircea , cred ca e unul din cele mai pertinente raspunsuri care circula pe forum . Plin de substanta , si care va ramine ancorat cu fiecare an in realitate , la zi .
Eu , ca un stupar incepator , precum un ¨ greenhorn ¨ vb lui Karl May , nu pot decit sa va multumesc si sa-mi doresc a citi cit mai multe astfel de raspunsuri ........

Cu stima ,

Un răspuns de adevărat profesionist domnule Mircea (scurt, concis si la obiect) sper sa fie cit mai multe si la alți stupari, astfel începători nu mai sunt puși in dilema.
Asculta pe toată lumea si retine numai ce este bun si drept.
0721149850 sau 0769278580
ionel muraru

Mesajde broodness » 30 Mar 2013, 18:22

Doresc si eu de la colegii stupari raspuns la o intrebare pe care poate foarte multi ne-o punem in aceasta perioada:
cum aducem o familie pe 5 rame(2-3 rame cu puiet) de la 1 aprilie la 15 mai la 20 de rame pentru culesul de salcam?

Astept pareri,dupa care am sa postez un mic articol dintr-o revista apicola mai veche legat de acest lucru.
broodness

Mesajde proapis13 » 30 Mar 2013, 19:21

Parerea mea este ca visezi frumos si cu ochii deschisi atat tu cat si cel ce a scris articolul :lol:
Mai bine puneai articolul sa-l comentam
Intre timp poate ne spui si noua cate ceva despre tine - pe mine m-ar interesa daca esti apicultor
Atat,,,,,ca de restul ne ocupam mai tarziu...si bine ai venit pe forum
Da-i bice....i desarta informatia...
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde broodness » 30 Mar 2013, 20:19

Dl Margarit aduce 1 rama de puiet si o matca de la 1 iunie pana in august la 2 corpuri multietajat si noi nu putem in 1 luna/jum umple un dadant si-un cat cand la noi in aceasta perioada albinele au cel mai mare elan in dezvoltare.
Eu sunt din Neaua(Sovata).am 100 familii.
broodness

Mesajde ciptheman » 30 Mar 2013, 20:50

rapita e raspunsul
ciptheman

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 30 Mar 2013, 20:57

In iunie si iulie????
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde Mircea_63 » 30 Mar 2013, 21:21

broodness scrie:Doresc si eu de la colegii stupari raspuns la o intrebare pe care poate foarte multi ne-o punem in aceasta perioada:
cum aducem o familie pe 5 rame(2-3 rame cu puiet) de la 1 aprilie la 15 mai la 20 de rame pentru culesul de salcam?

Astept pareri,dupa care am sa postez un mic articol dintr-o revista apicola mai veche legat de acest lucru.

Daca vroiai doar parerea noastra, o aflai simplu. Intrebai! Dar daca umblii cu teste...asteptari de pareri pana postezi articolul...ne-ai pierdut.

Raspunsul la intrebarea ta tine si de matematica...in cele 5 rame initiale n-ai destula albina ca sa ingrijeasca atata puiet cat ar trebui matca sa depuna. Ea poate depune, dar n-are cine le ingriji. Pentru asta poti face artificii...
In afara de aceste "artificii", le ajuti cu hrana si proteina la maxim. Ideal ar fi culesul la rapita.
De rame, spatiu, etc se intelege de la sine...

Repet! Cele 5 rame sunt prea putine. Daca ai mai multi stupi...atunci e loc pentru manevre. Daca postezi articolul, postez si eu "manevrele". ;) Posibil sa fie aceleasi. :shock:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Tema de casa!

Mesajde broodness » 30 Mar 2013, 21:21

Iata si articolul aparut in revista apicola 1986:autorul este din Dragasani si lucreaza cu RA 1001 si din 20-25 martie incepe o stimulare cu 300 ml de sirop(apistim) cu adaos de 10% zer sau lapte nefiert.Stimularea o face pana la data de 22-25 aprilie,deci aproximativ 30 zile,inmultite cu 1500 oua/zi ajungem undeva la 45000 albine capabile sa participe la culesul din mijlocul lunii aprilie,practic pe perioada culesului 1 si 2 la salcam.
Cuibul este spart doar cu rame cladite si stropite in prealabil cu sirop,de asemenea dansul a observat ca in decursul lunii aprilie descapacirea mierii de pe fagurii cu puiet capacit si rotirea acestora cu 180 grade duce la o intesificare masiva a ouatului, in urma stabilirii aproximative a suprafetelor cu puiet capacit,exprimate in dm2 si inmultite cu 700 albine,cat are 1 dm2 si impartit la 12(dupa 12 zile eclozioneaza puietul capacit)costata ca matcile ating un potential prolific de 1500 oua/zi,de aici si cele 45000 albine la sfarsitul lui aprilie.

Acum intrebare? este bun zerul sau laptele nefiert? eu am stat in 2011 la rapita langa un profesor din Craiova care avea niste stupi pe sistem multietajat bomba.....facuti fara unificari,dar hranite timp de 1 luna jumate cu zer....
broodness

Mesajde broodness » 30 Mar 2013, 21:35

Ok, am inteles ...dl Daniel spune ca 6 rame la prun....sa zicem ca acum avem 5 rame din care 3 rame puiet(1 necapacit si 2 capacit)...cand eclozioneaza acesta din urma linistit putem largii cu 1 rama si sigur intram cu 6 rame de albine in prun anul asta ca vorbim de prezent.
broodness

Mesajde Mircea_63 » 30 Mar 2013, 21:39

Ai mutat calendarul :lol: De la 1 aprilie, l-ai facut 20 Martie. Nu-i bai!

Nu-i bun calculul! Cu 4.5 kg de albina nu umplii 20 de rame, cu ponta aia nu obtii albina necesara...In rest este foarte bine ce spui.
Ca manevra, faci dupa posibilitati cati stupi poti cu 8-9-10 rame, apoi pe parcursul dezvoltarii iei de la acestia rame cu puiet capacit si le schimbi cu puiet necapacit de la stupii imediat urmatori ca dezvoltare.

Ca idee, creezi stupi cu doica multa care sa poata sustine si ingriji ponta dusa la maxim. Odata atins maximul, ajuti stupul imediat urmator. Pentru asta e nevoie de bibileala si ochi. Rame gata construite, ca sa le scutesti de alte munci si desigur, de hrana cu proteina. Din batrani se stie ca laptele da rezultate foarte bune. Unii adauga si ou.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde broodness » 30 Mar 2013, 22:03

autorul a plecat de la 20-25 martie pentru ca zice ca pana in 20-25 aprilie sa aiba cele 45000 albine in diferite stadii care sa participe la culesul de salcam 1 din prima jumatate a lunii mai.Eu am zis 15 mai pentru ca nu cred ca in acest an avem salcam 2 mai repede de 15 mai.Plus noi mai avem un as in maneca rapita din 20-25 aprilie...care pe vremuri nu prea era.
broodness

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR