Pai tocmai aia e...ca toate albinele au instinctul asta numai ca e ascuns la fel ca si modul natural de a creste faguri la dimensiunea corecta..eu tot pun lincuri, dar trebuie sa mai si intre lumea sa citeasca, altfel...
Pasii sunt asa..folosesti foite cu celula de 4,9mm sau le lasi sa reduca ele celula treptat
Cum faci asta..le lasi sa construiasca fara foita, usor usor vor construi celule diin ce in ce mai mici..fagurii vechi cu celule mari se elimina treptat din stupi, se mai masoara din cand in cand si cand se ajunge la 4,9-5,1mm atunci s-a atins dimensiunea naturala in zona noastra.
Odata cu treaba asta trebuie sa apara coltul natural biologic cu celule de trantore..daca folosesti foita tai 10% din foaie..un colt
Daca nu elimini din cuib treptat fagurii care contin mai mult de 10% celule de trantore asta binenteles dupa ce apare acel colt la fagurii naturali...se pastreaza numai fagurii care au acel colt in limita a 10% din suprafata fagurelui.
Am realizat micsorarea albinei...nu se mai trateaza albinele cu otravuri tari, se fac tratamente doar cu tymol, sau cu oxalic sublimat..apare la un moment dat virusul aripilor deformate, acela e un moment critic care trebuie depasit, se trateaza coloniile...in perioada asta albinele dau afara acele albine afectate.
Dupa ce coloniile incep sa isi revina apare si rezistenta la varoa...cum anume...odata celula micsorata parazitul migreaza pe puietul de trantore, daca inca mai intra in celula de lucratoare albinele descapacesc acest puiet in stadiul de pupa cu oki roz si-l consuma, incet incet albinele identifica cauza si la unele colonii apare chiar un fenomen de atac al albinei asupra parazitului.
Se face binenteles selectie pt ca toate caracterele astea trebuie stabilizate..din coloniile care construiesc cel mai corect fagurii si la dimensiunea cea mai buna, apoi cele cu instinct de igiena pronuntzat, apoi cele care incep sa descapaceasca puiet cu oki roz...trebuie schimbat toate matcile cu matci provenite de la astfel de colonii.
Sunt multe de spus dar nu ma apuc pt ca cel mai bine e sa vizioneze singur filmele, sa citeasca singur...si in masura in care este convins sa incerce sau nu...eu unul sunt convins pt ca informatia este de cea mai buna calitate si este credibila.