de neculai.luca » 01 Apr 2013, 16:28
Ce ți-e și cu prognozele astea !
Dau de lucru la bieții oameni : calcule, tristeți, bucurii,speranțe și cam 50% confirmări (sau infirmări !).
Are cineva o arhivă cu astfel de prognoze pe ultimii 20 de ani să vedem de câte ori a fost foarte aproape de adevăr ?
Adică cu mai puțin de 3 zile eroare ? Din păcate eu nu am.
Dar ca orice prognoză are limitele ei, se bazează pe statistici care nu știu dacă depășesc cu mult 55% probabilitatea de confirmare.
Eu mă uit la prognozele meteo pe zece zile și se modifică uneori radical de la o zi la alta, deci e foarte probabilă vremea !
Și-apoi nici calculul cu luna de zile între corcoduș și salcâm nu e garantat în fiecare an, pot fi uneori diferențe mai mari de 5 zile.
De ce ? Pentru că fiecare plantă înflorește când acumulează un nr. de grade de căldură de la 1 ianuarie al anului în curs.
A fost explicat într-un nr. vechi din revista România apicolă, n-o mai găsesc să vă dau cifre exacte.
Ideea este că,de la 1 ianuarie, se adună gradele care depășesc +5 din toate zilele, de ex. au fost +8*C la amiază, se contorizează 3. Nu se iau în calcul ce-i sub +5*C, acele zile se neglijează.
Pentru salcâm parcă cifra era 280, pentru alun 25 .
Cert este că am ținut într-un an pentru salcâm și s-a potrivit la fix.
Bineînțeles, e vorba de temperatura din zona unde e masivul de salcâm.
Ce voiam de fapt să subliniez cu acest sistem de calcul?
Faptul că depinde foarte mult ce temperaturi urmează să se atingă de la data emiterii prognozei, una e să avem la sfârșit de aprilie zile cu +18*C și alta e să avem zile cu +30*C ,ca anul trecut !
Deci eu spun că e bine să analizăm mai cu prudență aceste prognoze.
Mai bine țineți evidența de mai sus și veți ști ce mai aveți de adunat până la înflorire.
bucură-te de ce ai, nu fi nefericit pentru ce nu ai !(dar nu fi leneş!)