Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cum sa fac sa am cit mai multa albina in stupi

Mesajde ignatov andrei » 30 Mar 2013, 23:45

BotaPaul scrie:Domnule Andrei , speram ca si la noi au inceput iarasi sa puna picioru pe acceleratie :D ceva nosema ati avut ? am avut "norocul" de am pus turte cu protofil inainte de frig :D Ne punem si noi imediat la somn , caci in seara asta se schimba ceasul . E de bine , ziua se mareste ,in favoarea noastra

Paul, maine ma duc si eu la stupi, la Pascani, iar luni plec la Vaslui! Mi-au spus ceilalti stupari cum e in familiile lor, in ale mele nu stiu, dar sa stii ca tot eu le-am bagat la iernat si pe ale celorlalti! Ei nu au probleme, cred ca nici eu nu am!
ignatov andrei

Mesajde BotaPaul » 30 Mar 2013, 23:47

Doamne Ajuta !! abea astept sa vina primavara sa ii vad cum zboara :D
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde broodness » 30 Mar 2013, 23:50

Am colegi care au unificat deja au cate 5-6 rame de puiet in diferite stadii,pentru ca zic ei prin 15 aprilie pleaca la rapita,dar tare greu imi vine sa cred ca pana in 15 aprilie avem rapita in sud.
broodness

Mesajde Trantorul@ » 30 Mar 2013, 23:52

7Rame scrie:
Arhivistu scrie:Dupa vremea care a fost nu cred ca au prea multi dintre noi 3 rame cu puiet compact....exista puiet si pe 4 rame, am vz azi,dar cam de o palma pe rama,sau mai putin. 8-)

Eu sper sa le vad maine, sau luni, ,macar in 50% dintre familii. Altfel...nu mai platesc asigurare si rovigneta la masina, ca nu voi avea de unde si mai ales pt ce :D.
Macar 60% pe rama.
Vedeti?.. Donul Ioan, mi-a adus optimismul.

Sa-ti ajute dumnezeu sa le vezi dar daca nu ai stimulat nu prea exista sanse sa le vezi. La mine foarte putine unitati se prezinta cu 2 rame si jumatate capacit si aprox inca 1 mai mult cu oua din ce m-am uitat astazi si una singura avea 3 rame 90% capacit posibil sa mai fie cateva(putine) chiar ceva mai tari nu m-am uitat astazi in ele, majoriatea sau dus cap si sa nu mai vb. de consumuri de miere
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde jenica67 » 30 Mar 2013, 23:58

Va dau o veste proasta, prognoza nu este optimista pentru aprilie. La mine media pt primele 23 de zile, este de 11 gr, dupa accuweather.com.
broodness, nu prea imi vine sa cred, ca tu ai atatia stupi, si ai facut asa o greseala. In cea ce priveste folosirea laptelui, regretatul Gica spunea ca nu il poti folosi, decat cel mult 3 ori, deci nu cred ca il poti folosi, din 3 in 3 zile.
jenica67

Mesajde broodness » 31 Mar 2013, 00:09

Care-i greseala jenica?...atatia am mai exact 105.
broodness

Mesajde Mircea_63 » 31 Mar 2013, 00:15

Broodness, acuma, indiferent ce ai in cuib, treaba e ca ...in momentul in care temperatura iti permite sa le dai sirop, reteta aia din revista e buna, dar nu abuza cu laptele. Ca sa ai o dezvoltare cat mai buna, n-ai altceva de facut decat sa le hranesti. Sa le dai rame pentru extindere la timp, sa nu uiti sa le faci tratamente.

Cu pompa nu-i poti umfla! Insa daca ai un cules bun de polen, nu le mai incurca...lasa natura sa-si urmeze cursul ei firesc. Uneori mai binele e dusmanul binelui.

Vrei sa faci cules? Toti vrem! Daca ai 100 ai de unde sa-ti prepari familii de cules. Nu culegi cu 100 ci sa zicem ca vei culege cu 60, dar cu rezultate.Poate chiar si cu mai putini, dar aceia vor culege mai mult decat suta initiala.

Daca ai cu ce sa-i transporti si mergi la rapita...atunci ia-i pe toti cu tine. Rapita ii ajuta enorm (polenul) sa se dezvolte. Dar si acolo, sa-i ai preparati culegatorii... La salcam te duci doar cu cei pregatiti pentru cules.

Nu-i mai uniformiza. Ba chiar la cei care trag matza de coada, cu prima ocazie unifica-i cu altii buni sau schimba-le matca.

Precizez ca eu am doar 5 stupi si sunt incepator. E treaba ta daca ieie de bun ce ti-am spus sau nu. :D

LE Greseala la care se refera Jenica se refera la uniformizari. ;)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde broodness » 31 Mar 2013, 00:24

Mersi!!! eu vreau sa plec cu 70 atata pot duce pe camion,restul raman acasa....rapita n-o scap...c-am mai fost si stiu ce poate. Apropo colegi, posibil sa avem rapita mai repede de 20-25 aprilie?
broodness

Mesajde jenica67 » 31 Mar 2013, 09:37

broodness, ti-au spus si colegii, care este greseala. Nu trebuia sa ii egalizezi, asta se face numai inainte de cules. Trebuia sa faci un inventar al ramelor cu puiet, sa sa iti faci un bloc intarit, a stupilor de elita, care sa ajute numai familiile imediat de sub ele, sa intre in acest bloc. Si operatia se repeta, pana si urmatorii, se apropia si intra in acest bloc si tot asa pana la cules. Alea de elita, vor fi familiile de cules.
Ultima oară modificat de jenica67 pe 31 Mar 2013, 10:02, modificat 1 dată în total.
jenica67

Mesajde valentin » 31 Mar 2013, 10:00

rapita indiferent de timpu nefavorabil infloreste pina in 20 aprilie .cel putin in zona de sud la mine.
valentin

Mesajde balu » 31 Mar 2013, 12:11

ieri am verificat si eu un stup (matca virsta si de salvare- daca n-au shimbat-o) doar puiet capacit, am vazut matca, cred ca au mincat puietul larvar
balu

Mesajde jenica67 » 31 Mar 2013, 12:33

Nu ii obligatoriu sa il fi mancat. Cand a venit frigul, pur si simplu matca nu a mai ouat, pentru ca albinele sa-l acopere pe cel care era si intre timp este capacit.
jenica67

Mesajde BUNKA » 01 Apr 2013, 15:46

Hmm..ce intrebare, cum sa avem multa albina in stupi...simplu, familii ajutatoare in sezon, management bun al stupinei, unificari in toamna cu ajutatoarele, monstruleti la iernat (3kg de albina)..scos frumos in primavara, inainte de salcam pe la pomi avem 6kg de albina in lazi..rupem salcamul daca este si apoi roiuri roiuri, daca nu este vreme buna..roiuri roiuri..munca de-ti sar capacele intr-un cuvant !!
Nu cred ca trebuie sa mai zic ca trebuie sa ai crescatoria de matci si nucleele de imperechere pe full automat daca vrei sa mearga bine "trotineta"!!
BUNKA

Mesajde janese » 01 Apr 2013, 16:30

pasii:
1. sa ai puiet compact pe fiecare rama,indiferent cat , dar compact !...este semn de sanatate!
2. nr de rame cu acest puiet compact...aici inseamna ca trebui sa ai puiet pe o suprafata cat mai mare din suprafata ramei(vara ,bine e cat mai putina miere pe rame si cat mai mult puiet...primavara si toamna ai nevoie de hrana in rame dar atentie...tot puiet compact!..ala care e,mult,putin ,dar compact si cam de aceeasi varsta, dar compact
3. pana in luna mai sa nu ai in cuib decat rame ocupate cu albina
4. vezi cantitatea maxima de puiet ce o ai pe rame(in decimetri patrati).....normal, in iunie, trebui sa ai pe 70% din suprafata ramelor de cuib, puiet...daca e mai putin ai probleme cu matca ...nu e de calitate! si trebui schimbata
5.tine cont ca in familie sa ai rezerve de hrana indiferent ca e vara,primavara,toamna(sa nu mai vorbim de iarna!!!)poti intra intr-o perioada de lipsa cules,...lipsa cules ,si oferta de polen,albina consuma din corpul gras pentru a intretine puietul...albina ,individul ,,se subrezeste" si nu mai poate lupta cu ,,agentii patogeni" care vrei,nu vrei,ei sunt prezenti in cutie
cam astea in mare!!!
6.nu te culca pe o ureche ca daca ai anu asta stupii sanatosi si populati, si frumosi si fara varoa...nu ai probleme si garantat la anu vor fi la fel!!!
7. daca esti pus pe marire intensiva de efectiv,nu poti avea stupii populati cum vezi la forumisti in poze!!!ei pozeaza cea mai tare familie din stupina si o pune pe forum,special ca sa te bage in draci pe tine!!!!! :P
8.daca l-ai bagat pe trei rame in iarna nu te astepta sa iasa pe patru din iarna!!!
9. cutiile ,,care bazaie " vara, nu inseamna ca atatia stupi ai!!!
janese

Mesajde broodness » 01 Apr 2013, 20:17

Sa inteleg ca si dvs nea janese ati pus poze cu cei mai buni stupi? :lol: :lol: :lol: glumesc...va salut ca n-ati mai postat de mult!
broodness

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 09 Apr 2013, 15:13

Saptamana trecuta am sos diafragmele la majoritatea stupilor(deja nu le mai vad rostul). Am centrat cuiburile pe mijloc, acoperite cu rame de miere si pastura in imediata apropiere, mergand cu rame din ce in ce mai golase in exterior, astfel completand intreag spatiul.De fapt atunci am urmarit excluderea ramelor de casat.
Consider ca asa famila de albine se va dezv. normal fara prea multe interventii asupra ei de-acum incolo.Am avut stupi iernati fara diafragma, care s-au dezv. mult mai bine decat cei cu.Bineinteles impachetarea constituie cheia dezv. si in primavara. Dar..., la acestia am mai multa albina in stupi!
Nu treb. sa faceti ca mine(boboci apicultori), nici ce va zic eu. La aceasta concluzie am ajuns si e in stadiu de experiment(de fapt am auzit si la alti frati forumisti, chiar adm.),si care din pacate(sau din fericire aproape intotdeauna) eu intotdeauna le fac pe foarte multe familii, ca si in cazul de fata.
Sanatate!
stoenescu gheorghe-gabriel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR