Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Val de frig (Martie 2013)

Mesajde kiloz » 01 Apr 2013, 19:13

Pot sa ai albina multe daca nai puiet.Ce rost au ramele in plus,largirea faci degeaba daca nu ai puiet,pina matca nu epuizeaza suprafata libera ptr. ouat uzez familia degeaba ,creste volumul ce trebuie incalzita.Schimbul de generatie inca nui finalizata,o sa ai o depopulare masiva de pe o zi pe alta.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde clabescu.marius » 01 Apr 2013, 20:12

Nu stiu cum unii au familiile pe 9 rame tinand cont ca marea majoritate au probleme cu ponta oprita sau partial redusa din cauza gerului care a fost.Eu uneori sunt in dubiu si acum nu vreau sa jignesc pe nimeni dar tare as vrea sa vad si eu cum arata acele 9 rame pentru ca eu ma gandesc ca trebuie sa fie albina compacta pe ele.Multa sanatate va doresc!
Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

Mesajde andrei_calinescu » 01 Apr 2013, 20:30

Baiatule rau,

Cum vine asta? "Fericit ca 90% sunt pe 9 rame "?
andrei_calinescu

Mesajde genutzu » 01 Apr 2013, 20:40

La tg Neamt abia astazi s-a terminat de topit zapada. In stupii controlati astazi un pic mai putina albina decat a iernat si puiet pe maxim 2 rame cate o palma pe fiecare rama si aia rebegita. Puiet larvar aproape 0 , abia au reinceput ponta. Hrana mai au pt inca o iarna , baiul e ca datorita frigurilor au mancat larvele si ouale de acum 4-7 zile.
genutzu

Mesajde Ioan Guist » 01 Apr 2013, 20:47

badguy_goodguy scrie:
delorin I scrie:Cum stati cu puietul? Prietenul meu a cautat ieri in stup si spune ca este ceva extrem de putin - o mana de puiet cand anul trecut pe vremea asta avea 2 rame...are pavilion si era cam speriat de ce a vazut acolo! A pierdut pana acum in aceasta iarna doar 3 slabi!

Foarte prost si la noi. M-am uitat in 2-3 ca aici in Oradea au fost azi 2 grade, nu 20 ca la Bucuresti. Matca nu a mai ouat, puiet capacit extrem de putin, dar albina...albina era multa. Le-am mai adaugat inca 2 rame stateau prea inghesuite. Fericit ca 90% sunt pe 9 rame :)

Da, este ... de crezut.In vest au fost in februar si martie (am fost si am vazut) aport de polen.De asemenea au fost temperaturi potrivite cresterii de puiet.
acum au eclozat.3-4 rame eclozate acopera 7- 9.
Astazi, vestul tarii trebuie sa fie pe 7-5 si 9-7 compact.Trebuie mancare acum ca inca mai sunt ferestre reci.
Restul tarii sunt in urma cu 15-20 de zile.O generatie.

Si acum catre baiatrau si baiat bun. De tine depinde sa nu opreasca ponta.Tzo pe ei!!
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Albinel » 01 Apr 2013, 20:54

salve Maestre !! savurez cu placere ca deobicei si no comment..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Ioan Guist » 01 Apr 2013, 21:50

Albinele,
Te salut si eu.
Zi cum stai ? Ai polen de afara? Cate rame de puiet ai?
Ioan Guist

Mesajde Albinel » 01 Apr 2013, 22:05

Ioan Guist scrie:Albinele,
Te salut si eu.
Zi cum stai ? Ai polen de afara? Cate rame de puiet ai?

puietul ca puietul ..albina-mi lipseste Maestre..!! si-mi lipste ca niciodata de cand am facut contact cu ea ..din pacate..ma mai bazez pe o medie de una doua rame de puiet per total..
Albinel

Mesajde Ioan Guist » 01 Apr 2013, 22:11

La albina tre ' musai sa privim inapoi.
Le-am uzat? Cu ce? Cand? da...au fost pregatite de iernat? NU ?? Pai eu ce am facut?
In martie se vede ce am facut in august.
Ce ai facut in august?? :D :D :D
Ioan Guist

Mesajde Albinel » 01 Apr 2013, 22:23

Ioan Guist scrie:La albina tre ' musai sa privim inapoi.
Le-am uzat? Cu ce? Cand? da...au fost pregatite de iernat? NU ?? Pai eu ce am facut?
In martie se vede ce am facut in august.
Ce ai facut in august?? :D :D :D

-privesc si regret..
-le-am uzat pe cele slabe..si-am pierdut..am stimulat ,strans ...la timp pe cele bune si-am castigat ;)
-in august..am pierdut tratamentele..desi le-am facut pe cele tarzii..
am explicat de cateva ori ..cred ca si pe topicul asta ,ce cred eu si unde am gresit in iarna asta..
-"sa nu faceti pariu cu vreme ca pierdeti..GICA "..am RISCAT si am PIERDUT..cu cele slabe .. ;)
Albinel

Mesajde Ioan Guist » 01 Apr 2013, 22:31

Important e sa invatam din greselile noastre.Din experienta.
Nu o data am privit inapoi si am zis ca in viata vietii mele nu o sa mai fac greseala asta.
Apoi, in perioada critica din anul urmator, luat cu de toate si cu ...lipsa de timp si cu lipsa de timp prielnic, am repetat greseala.
Consecventa si determinare.
In perioada asta avem alte greseli de ...evitat.Urmeaza cresterea matcilor.Trantorii. Pregatirea roilor, recunoasterea pentru pastoral, claditul, hrana,ponta,borcanele.

Succes.
Ioan Guist

Mesajde Albinel » 01 Apr 2013, 22:38

multumesc pentru ..''consecventa si determinare" ..si pentru restul...
ai perfecta dreptate..Doamne ajuta !!
Albinel

Mesajde vladutz » 01 Apr 2013, 22:57

Nu am mai prins primavara dinasta doar prin 2003 sau 2004 care isi mai aduce aminte ca in 15 aprilie era lapovita :lol: ..a derutat albina in lunile ianuarie si februarie calduroase si in aprilie frig si zapada! se mai face vreme buna dupa ce cad florile..cel putin la mine in zona sta alunul si cornul plin de flori dar degeaba k afara sunt 2 grade!
vladutz

Mesajde 7Rame » 02 Apr 2013, 08:28

Exact cum am sperat, ieri..vreme buna. Meteorologul de serviciu ...m-a informat, e vreme buna, in sfarsit! :D
In stupina, pe la ora 11, un zbor..Doamne fereste! Un pic de curatare/orientare/apa/polen, in orice caz, zarva mare de tot

La cei mai populati, 6-8R P pe 3-5R, insa numai capacit, si sub 3 zile. Doar acolo unde sunt R f bune, sa zic si stadiu larvar, dar putin.
La cei slabi, 4-5R numai capacit si oua
Am si pe 3R (viitorii roi 2013), normal, P putin, pe R centrala.
Populatia mi s-a parut cam la acelasi nivel.
Nu am insistat prea mult, sa nu deranjez, dat miere+apicomlex sus pe rame in saculetz...si "la revedere"!! Doar la vreo 10 familii am bagat rame,lateral, inainte de R de inchidere, sa ma asigur pana prin 10 aprilie.

La urdinis, spre ora 15,din 10 albine 7-8 cu polen, 4 sortimente, incarcate mediu.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde mirel » 02 Apr 2013, 10:56

badguy_goodguy scrie:Foarte prost si la noi. M-am uitat in 2-3 ca aici in Oradea au fost azi 2 grade, nu 20 ca la Bucuresti. Matca nu a mai ouat, puiet capacit extrem de putin, dar albina...albina era multa. Le-am mai adaugat inca 2 rame stateau prea inghesuite. Fericit ca 90% sunt pe 9 rame :)

de ce te grabesti, din moment ce te vaieti ca ai puiet putin => spatiu de ouat destul, ce rost are sa largesti .....?
albina PE 9 rame nu i tot una cu 9 rame DE albina....ai grija !!!!!
PS: no offence! :)

in perioada asta eu ma zgarcesc cu ramele,largesc cand in fata interioara a ramei de jos (ultima rama) vad puiet.... ;)
Fişiere ataşate
WP_000592 (700 x 933).jpg
Ultima oară modificat de mirel pe 02 Apr 2013, 11:30, modificat 1 dată în total.
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde 7Rame » 02 Apr 2013, 11:13

Foarte prost si la noi. M-am uitat in 2-3 ca aici in Oradea au fost azi 2 grade, nu 20 ca la Bucuresti. Matca nu a mai ouat, puiet capacit extrem de putin, dar albina...albina era multa. Le-am mai adaugat inca 2 rame stateau prea inghesuite. Fericit ca 90% sunt pe 9 rame :)[/quote]

BadBoy, 2 grade nu e temperatura de scos R cu P din cuib. Ca suntem noi curiosi sau nu, ca deschidem sau nu stupul, sa stii ca tot atat puiet avem acolo.
Pai la 2+7R, nici nu mai umbli in ei, eu asa fac...Ma duc sub salcam si ma rog la el sa dea. Esti norocos.
Sa mai zica lumea ca la Oltenia, la vama, intra vara in Romania...
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR