Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Familie dintr-o cutie cu rame de 1/1 pe cele de 3/4

Mesajde SummerCat » 05 Apr 2013, 10:10

Vreau anul acesta sa trec o familie dintr-o cutie cu rame de 1/1 pe cele de 3/4.
Cum sa procedez?

M-am gandit sa pun cutia cu rame de 3/4 sub cutia de rame 1/1, apoi, cu timpul s-o inlatur pe cea de 1/1 si sa merg in continuare pe cutii de 3/4. Stupii au fund mobil.
Se va duce matca in cutia inferioara sa depuna oua ori o dau in bara :?:
Intreb ca incepator pentru siguranta.
Viata fara belele, numai lapte si miere !
SummerCat

Re: Familie dintr-o cutie cu rame de 1/1 pe cele de 3/4

Mesajde jenica67 » 05 Apr 2013, 10:18

Pune cutia de 3/4 deasupra, pe post de magazie, dupa cules o recoltezi si ori faci un roi in ea, ori o pui dedesupt.
jenica67

Mesajde SummerCat » 05 Apr 2013, 13:19

Jenica multumesc, am inteles si voi face cum ma sfatuiesti.
Mai am cateva nelamuriri: ii va ajunge matcii numai cutia cu rame 1/1 pentru ponta? Cam cat de mare e riscul ca sa roiasca?

Si apropo de ce-am zis mai inainte: cutia 3/4 sub cea de 1/1. Care sunt dezantajele, ca sa pricep mai bine? Ca daca era buna metoda primeam incuvintare din partea cuiva, dar n-am primit, deci nu este buna.
SummerCat

Mesajde Mircea_63 » 05 Apr 2013, 13:46

Nu e vorba de incuvintare... :D

Posibil sa pui cutia de 3/4 dedesubt, sa-i asiguri un bun cules sau sa hranesti intens. Albinele intotdeauna pun mierea deasupa puietului si incet incet sa se mute cuibul in partea de jos. Mierea multa va bloca cuibul si il va impinge in jos.

Variante? Adaugi la rama de 3/4 laterale si leatul de jos, (gasesti tu o metoda de prindere) in rama de 3/4 pui foita si in cea de jos nu pui. Adaugi treptat ramele astea la mijlocul cuibului, eliminand treptat de pe laterale ramele de 1/1 fara puiet. Cand ai scapat de ramele de 1/1, elimini partea de jos a ramelor 3/4 unde foarte probabil vei avea faguri cu trantori. Eventualul puiet ratacit acolo= pierderi colaterale.

Rama de 3/4 insarmata si pusa foita, partea de jos fara sarma si foita, este pe post de rama oarba.

Ba chiar poti adauga rame de 3/4 pur si simplu. Sub ele iti va construi fagurasi cu trantori pe care ii elimini din cand in cand, pana scapi de ramele 1/1 si apoi muti in cutia de 3/4.

Vei sti singur care metoda e mai buna dupa ce treci de asta. Doar cine a trecut prin asta iti poate spune sigur care metoda da cele mai bune rezultate.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde jenica67 » 05 Apr 2013, 14:46

Ideia mea era urmatoarea, sa pui corpul de 3/4 deasupra pe post de magazie, ca nu cred ca ai rame costruite. La cules o sa construiasca ramele si o sa puna in ele nectar. Dupa cules, le storci si pui corpul de 3/4 dedesubt, ca albinele deobicei mierea o pun deasupra si ca urmare, incet, incet, matca o sa coboare jos. Daca faci un roi, atunci corpul de 2/3 il storci mai putin 2-3 rame care le lasi la viitorul roi sa plece mai repede.
jenica67

Mesajde SummerCat » 05 Apr 2013, 15:52

Pai daca tot iau doua familii si am 2-3 variante o sa incerc asa: unul cu varianta lui Jenica, unul cu varianta lui Mircea (rame 3/4 fara prelungire, inserate intre 1/1, si cu curatarea fagurilor de trantori). Sunt bucuros ca am primit sfaturi si multumesc pentru ele :) !

Acuma, ca am solutiile la nelamurirea mea, trebuie sa ma gandesc sa fac suporturi cu picioare pentru stupi si vad pe unde ii amplasez. Am vreo doua variante de amplasament, dar tot imi da tarcoale nehotararea.
Am un loc foarte bun (din mai multe puncte de vedere) dar apare o problema de la vecin: cand se fac caisele, dupa ce le face tuica, arunca borhotul intr-o groapa cam la 3m fata de locul de amplasament pentru stupi pe care l-as prefera eu.
Cum e, dauneaza "aroma" borhotului albinelor? :P Trag la tarie?
SummerCat

Mesajde Cristian IONITA » 05 Apr 2013, 16:34

la cate familii vrei sa faci miscarea? .... daca e numai 1 atunci iti propun urmatoarea abordare:

in cuibul de 1/1 inlocuiesti timp de cateva saptmani in funcrtie de dezvoltarea naturala a familiei ramele de 1/1 cu rame de 3/4 .... si extinzi astfel familia pana ajungi sa ai minim de 8 de 3/4 crescute, pontate cu rezerve, etc
apoi inlocuiesti cutia cu una ME in care pui toate cele 10 rame.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Mircea_63 » 05 Apr 2013, 16:56

Cristian IONITA scrie:in cuibul de 1/1 inlocuiesti timp de cateva saptmani in funcrtie de dezvoltarea naturala a familiei ramele de 1/1 cu rame de 3/4 .... si extinzi astfel familia pana ajungi sa ai minim de 8 de 3/4 crescute, pontate cu rezerve, etc
apoi inlocuiesti cutia cu una ME in care pui toate cele 10 rame.

Mircea_63 scrie: Ba chiar poti adauga rame de 3/4 pur si simplu. Sub ele iti va construi fagurasi cu trantori pe care ii elimini din cand in cand, pana scapi de ramele 1/1 si apoi muti in cutia de 3/4.

Si care-i diferenta? :shock:
Mircea_63

Mesajde SummerCat » 05 Apr 2013, 16:59

@Cristian: 2 familii .
Cum zici tu Cristian asa am inteles eu de la Mircea: mai bag cand si cand 3/4 intre 1/1 si mai curat celulele de trantor pe care sigur le fac albinele in partea de jos-lipsa a ramei de 3/4. Cu norocul de incepator trag nadejde ca o sa fie bine :P

Dogvet ai mila de un incepator, nu-l mai ingrozi : explica-mi rogu-te ce se intampla la vreme ploioasa cu un corp ME sub unul Dadant.
SummerCat

Mesajde SummerCat » 05 Apr 2013, 17:02

N-am avut noroc de raspuns la problema "borhotului" de caise... :cry:
SummerCat

Mesajde Mircea_63 » 05 Apr 2013, 17:02

dogvet scrie:Varianta colegului Mircea 63 este cea mai toxica,la d-ta tot mai are ceva sanse de scapare,la a lui daca prinde o vreme ploioasa in timpul salcimului si are corpul de ME sub cel de Dadant e jale. :) :idea: .

Dar cand iernezi si la ME ai primul corp de jos, gol? Atunci nu e jale? Nu construiesc si in natura de sus in jos?
Daca aduci argumente, iti dau dreptate. Fara argumente pot socoti doar ca esti Gica-Contra. :D

LE: Mirosul borhotului le repugna. Acesta va atrage eventual doar viespii.
Mircea_63

Mesajde Cristian IONITA » 05 Apr 2013, 17:23

SummerCat scrie:@Cristian: 2 familii .
Cum zici tu Cristian asa am inteles eu de la Mircea: mai bag cand si cand 3/4 intre 1/1 si mai curat celulele de trantor pe care sigur le fac albinele in partea de jos-lipsa a ramei de 3/4. Cu norocul de incepator trag nadejde ca o sa fie bine :P .....

daca faci miscarea incepand de acum ai sanse sa nu-ti creasca prea mult sub rame .... ideea e sa jonglezi cu spatiul ăpus la dispozitie astfel incat sa nu fie nici prea mult sa raceasca puietul dar nici prea putin sa creasca aiurea.

Acum cativa ani eu am procedat asa cu 3 familii simultan si nu am avut problema cu faguri crescuti sub rame .... cresterea intensiva are loc la culesuri puternice

@Mircea - imi cer scuze dar nu am citit tot topicul .... si de aceea te-am "dublat"
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde SummerCat » 05 Apr 2013, 18:35

"Victima" satisfacuta de implicarea la raspunsuri, va imparte tuturor multimiri ! :)

Cristian, pe la sfarsitul lui Aprilie le iau, deci prin Mai incep sa le strecor cate o rama de 3/4. Se mai incalzeste si vremea si asa poate ca nu raceste puietul.
Sa fie intr-un ceas bun si sa-mi faca treaba buna, mai ales ca doi apicultori mi-au confirmat ca zona aleasa este exceptionala din punct de vedere al potentialului melifer: are floare, rapita, salcam si un fel de salcam roscovan care prelungeste nitel perioada de cules.
Ultima oară modificat de SummerCat pe 05 Apr 2013, 18:58, modificat 1 dată în total.
SummerCat

Mesajde Mircea_63 » 05 Apr 2013, 18:36

dogvet scrie:Summer,raspunsul la faza cu ploaia e :ROIESTE.Colegule Mircea 63,confunzi fundamental notiunile,una e iernarea la ME cu primul corp gol(sau mai corect,aproape gol) si altceva e modul in care se comporta albina primavara.Faptul ca mi-ai facut o caracterizare ce nu ma prinde :) nu ma deranjeaza,nu tin mortis sa am dreptate,scopul meu a fost doar sa evit formarea unei ,,victime'' :P ,care ar fi lucrat pe baza sfaturilor date eronat.Atit,in rest ai dreptate ,construiesc de sus in jos....................

Te salut Cristi, fairplay...ca intotdeauna.

Dogvet, nu ti-am facut o caracterizare, ci am spus ca as putea crede asta despre tine daca nu dai si explicatia fenomenului. Daca scopul este sa eviti formarea unei noi victime -dupa cum spui- e normal sa dai raspunsul complet.

Ai dreptate ca exista si riscul roirii, dar de ce ar fi mai accentuat in cazul lui decat intr-al unui ME obisnuit? Nu afirm asta ca sa te contrazic, ci pur si simplu nu stiu si te intreb. Desigur, daca vrei sa-mi raspunzi.
Mircea_63

Mesajde jenica67 » 05 Apr 2013, 20:40

SummerCat, eu mai am o intrebare foarte importanta pentru solutia adoptata. Ce vrei sa faci cu ramele de 1:1, dupa ce treci pe 3/4 ? Eu am mai avut o ideie mai demult, care mie mi se pare foarte buna, nu stiu daca este la fel apreciata si de altii. Asi face mai multe sipci de lemn 37(40)x60x428. Cand vremea se incalzeste, si poti sa spargi cuibul, scoti o rama 1/1, pui sipca de lemn pe fumd, lipita de spatele corpului, si pui rama de 3/4. In felul acesta sub rama de 3/4, nu va fi mai mult de 10 mm si albinele nu o sa mai construiasca fagure. Cand pui a doua rama, pui sub ea si a doua sipca si rama de 1:1, o tragi la margine si dupa ce este fara puiet, o scoti si tot asa pana la sfarsit, cand schimbi corpurile. Dar repet, conteaza ce vrei sa faci cu ramele de 1:1, ca nu cred ca un incepator, care o sa aiba mult timp un deficit de rame construite, o sa renunte la ramele de 1:1. Eu asi merge in primul an in varianta cuib dadant 1:1, cu magazie 3/4. Daca poti in toamna sa umpli ramele 3/4 cu miere, pui corpul de 1:1 jos si cel de 3:4 sus si de la anul, o sa ai cuibul in 3/4. Dar sa nu crezi ca o sa apuci sa construiesti doua corpuri de 3/4 si o sa manaci vreun gram de miere anul asta, chiar daca le duci la culesuri destul de puternice, poate cel mult la floarea soarelui, sa te alegi cu ceva. Eu asi face dupa salcam un roi si l-asi dezvolta pe 3/4 si asi lasa familia pe ramele de 1:1. Tu stii mi bine ce vrei si cum vei alege.
jenica67

Mesajde perma » 05 Apr 2013, 20:43

Eu nu-ti dau sfaturi, ca nu ma consider apicultor. Dar iti spun ce-am facut eu. Cand mi-am format roii (doi la numar) aveam doar rame care nu se potriveau (fiind la inceput). Drept urmare intr-un cuib de 1/1 am pus rame 3/4 goale sau chiar rame de 1/2. N-au avut gagicile nicio treaba. Au construit pana le-au adus la nivelul de 1/1. Le-am si iernat in configuratia asta si n-au avut nici pe naiba. E drept ca le-am pus si unele rame goale (fara foita si fara sarma) si pe ele au construit mai mult celule de trantor. Dar pentru mine nu-i problema. Deci metoda indicata de colegul Mircea 63 se aseamana cu ce am facut eu, si totul e bine. Spor sa ai!
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR