Bambucha scrie:Imi este greu sa-mi imaginez ca la o carpatina normala cantarul sa scada 20 de kg (miere) in perioada 1 dec - 1 aprilie in conditiile unei ierni medii usoare. Poate nu ati estimat bine rezervele. sau poate ati avut curenti de aer reci in ei, sau alte cauze, care au dus la asemenea consum exagerat! Decembrie si ianuarie au fost luni cu max 2-3 kg consum. Ati avut cantar la ei?
Hai sa-ti spun alta si mai tare in 7 - 8 zile sau dus 3 kg miere( 5 rame de albina) noroc ca m-am uitat ieri in stupul respectiv , este primul an cand folosesc folia la greu , fara folie era jale (special am cumparat in 8 martie folie avand in vedere ce temperaturi cu minus se anuntau).
Nu se pune problemna estimarii gresite si nici a curentilor , familiile respective in alti ani trebuia sa scot rame cu miere si pastura si sa bag rame goale , in 26 de zile am avut vreo 5 ore de zbor impartit in 3 zile si polen pot sa zic ca nici nu a intrat in stupi . Astazi am avut zbor jumatate de ora , si batea un vant rece , or amortit o gramada pe afara.`
Cauza care a dus la consumurile respective a fost cresterea de puiet la temperaturile care au fost in ultimile 26 de zile cel putin in zona mea ca in alte partii macar nu au fost temperaturi asa de scazute , in altele au fost si mai scazute .
Tot ce a fost restrans pe 3 ,4 , 5 rame acum in ei mai este ceva puiet de eclozat si atat , 2 generatii abia au schimbat doar batrana , si vin niste calduri de 30 de grade si pusca salcamul pe 4 , 5 mai si de unde sa iau puietul ala copt sa intaresc macar o parte din ei ( adica pe cei in care mai am inca 3 , 4 rame cu puiet acum )??? Daca infloreste pe 20 mai poate , poate se incropesc ceva daca se indreapta vremea de acum incolo.
Chestia cu plecatul albinei mai repede de 19 - 20 de zile la cules este cu semnul intrebarii , eu as fi multumit sa plece si pe la 15 -17 zile da nu prea cred, din cauza asta poti sa ai stupi in care sa nu mai aiba loc albina , dar daca nu are varsta corespunzatoare nu culege chiar daca ii iei larvele , ai sanse foarte mari sa-l bagi chiar tu in friguri chiar daca se afla in plin cules (vb din ce am vazut la mine in stupina nu din carti).
Asa ca cine nu o bagat super familii la iernat ( 7 + rame ) nu prea are ce spera anul asta la rapita si salcam , decat dezvoltare .