Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: atentie la mancarea din stupi

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 06 Apr 2013, 21:10

Sa consume o familie 10 kg. intr-o iarna????
Mare atentie la rezerva de miere din stup.Eu inca n-am dat stimulare nici completare cu turte si sirop pana acum, dar ramele cu miere aduse langa puiet ( stimularea mea anul acesta) sunt de aur ,acum cand am gasit si cate 3 rame cu pastura proaspata la puiet! Urmeaza vreo 3 zile reci fara cules si din pacate astazi n-am aranjat decat 40.
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde gigibecalul » 06 Apr 2013, 21:47

si la mine au scazut rezervele vizibil in luna trecuta...parca au consumat in martie aproape cat au consumat in restul iernii... am pus apifonda si saptamana trecuta si azi...
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde alt stupar » 06 Apr 2013, 22:10

baieti...
din pacate, urmare a unui cumul de factori pe care n-o sa-i reiau aici dar in mod special conditiilor meteo mai aparte din aceasta primavara in anumite zone ale tarii, exista colegi apicultori care sunt aproape de a trage oblonul...
Nu e de gluma cu ce se intampla ACUM in apicultura!

ca si chestie, pe aici tocmai s-au implinit sapte zile fara urma de zbor. Iar perspectiva... deloc optimista 8-)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde proapis13 » 06 Apr 2013, 22:30

Fratilor e groasa treaba in primavara asta
Sunt pus in situatia de a alege intre a pune sirop in pungi sau a administra ...turte :o
Vorbesc serios,papa e pe terminate iar polen au cam adus...ciuciu...
Consumul din februarie pina acum a fost exagerat de mare in conditiile in care
aveau mincare pina la prun nu stiu ce se intampla
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde jenica67 » 06 Apr 2013, 22:52

La mine corcodusul este inflorit de miercuri, dar din pacate cu exceptia zilei de azi, a plouat intr-una.
jenica67

Mesajde kiloz » 06 Apr 2013, 23:39

osho scrie:Azi am fost si eu pe la asociatie si am luat un amestec de uleiuri volatile care inlocueste protofilul si este si surventionat .am bagat un pic dd sirop la 3 familii pe care le am si in oradea maine sper sa pot da si la restu ;)

http://www.icbmv.ro/ro/nomenclator-prod ... s&id=15481

In stadiu de incercare,pina acuma la familii care au primit se obsearva o activitate mai intensa.Efectul in cresterea puietului si la ponta matcii nu pot sa va spun ca nam putut controla.La prima ocazie de verificare am sa va spun rezultatele.Am trei loturi in probe.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde kiloz » 06 Apr 2013, 23:47

osho scrie:Azi am fost si eu pe la asociatie si am luat un amestec de uleiuri volatile care inlocueste protofilul si este si surventionat .am bagat un pic dd sirop la 3 familii pe care le am si in oradea maine sper sa pot da si la restu ;)

http://www.zooparaz.net/scientia/2010_1 ... Dragan.pdf

In stadiu de incercare,pina acuma la familii care au primit se obsearva o activitate mai intensa.Efectul in cresterea puietului si la ponta matcii nu pot sa va spun ca nam putut controla.La prima ocazie de verificare am sa va spun rezultatele.Am trei loturi in probe.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde Trantorul@ » 07 Apr 2013, 00:16

Bambucha scrie:Imi este greu sa-mi imaginez ca la o carpatina normala cantarul sa scada 20 de kg (miere) in perioada 1 dec - 1 aprilie in conditiile unei ierni medii usoare. Poate nu ati estimat bine rezervele. sau poate ati avut curenti de aer reci in ei, sau alte cauze, care au dus la asemenea consum exagerat! Decembrie si ianuarie au fost luni cu max 2-3 kg consum. Ati avut cantar la ei?

Hai sa-ti spun alta si mai tare in 7 - 8 zile sau dus 3 kg miere( 5 rame de albina) noroc ca m-am uitat ieri in stupul respectiv , este primul an cand folosesc folia la greu , fara folie era jale (special am cumparat in 8 martie folie avand in vedere ce temperaturi cu minus se anuntau).
Nu se pune problemna estimarii gresite si nici a curentilor , familiile respective in alti ani trebuia sa scot rame cu miere si pastura si sa bag rame goale , in 26 de zile am avut vreo 5 ore de zbor impartit in 3 zile si polen pot sa zic ca nici nu a intrat in stupi . Astazi am avut zbor jumatate de ora , si batea un vant rece , or amortit o gramada pe afara.`
Cauza care a dus la consumurile respective a fost cresterea de puiet la temperaturile care au fost in ultimile 26 de zile cel putin in zona mea ca in alte partii macar nu au fost temperaturi asa de scazute , in altele au fost si mai scazute .
Tot ce a fost restrans pe 3 ,4 , 5 rame acum in ei mai este ceva puiet de eclozat si atat , 2 generatii abia au schimbat doar batrana , si vin niste calduri de 30 de grade si pusca salcamul pe 4 , 5 mai si de unde sa iau puietul ala copt sa intaresc macar o parte din ei ( adica pe cei in care mai am inca 3 , 4 rame cu puiet acum )??? Daca infloreste pe 20 mai poate , poate se incropesc ceva daca se indreapta vremea de acum incolo.
Chestia cu plecatul albinei mai repede de 19 - 20 de zile la cules este cu semnul intrebarii , eu as fi multumit sa plece si pe la 15 -17 zile da nu prea cred, din cauza asta poti sa ai stupi in care sa nu mai aiba loc albina , dar daca nu are varsta corespunzatoare nu culege chiar daca ii iei larvele , ai sanse foarte mari sa-l bagi chiar tu in friguri chiar daca se afla in plin cules (vb din ce am vazut la mine in stupina nu din carti).
Asa ca cine nu o bagat super familii la iernat ( 7 + rame ) nu prea are ce spera anul asta la rapita si salcam , decat dezvoltare .
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde osho » 07 Apr 2013, 08:13

kiloz scrie:

http://www.zooparaz.net/scientia/2010_1 ... Dragan.pdf

multumesc pi info din nefericire nu prea stiu engleza dar o sa incerc sa traduc.
sa famiile la care am dat am ob.tit asa harnice la 7 dimineata era pe afara si faceau curat prin cuib.acum sa vedem cum va fi .
osho

Mesajde Trantorul@ » 07 Apr 2013, 11:08

proapis13 scrie:Sunt pus in situatia de a alege intre a pune sirop in pungi sau a administra ...turte :o

Orice le pui sa fie invertit zaharul , eu dau sirop din zahar invertit 3:1 avand in vedere ca albinele nici nu iasa din stupi.
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Albinel » 07 Apr 2013, 11:18

proapis13 scrie:Fratilor e groasa treaba in primavara asta
Sunt pus in situatia de a alege intre a pune sirop in pungi sau a administra ...turte :o
Vorbesc serios,papa e pe terminate iar polen au cam adus...ciuciu...
Consumul din februarie pina acum a fost exagerat de mare in conditiile in care
aveau mincare pina la prun nu stiu ce se intampla

si la mine au papat tot..si au avut din belsug..
le-am bagat si turta si hrana lichida ..vad ca lucreaza cu motoarele turate pe ambele..
aici nu stiu cate grade sunt ..dar bate un vant si este asa de frig ,de parca acum incepe iarna..sunt satul de vremea asta si chiar de vremuri..:(
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde MrBee » 07 Apr 2013, 11:42

Eu stiam ca sunt apicultor de weekend, dar nu ma asteptam ca si albinele sa faca la fel (n-au nici o vina saracutele ).De 2 saptamini incoace nu e soare decit sambata sau duminica.Ieri au zburat la greu dar urmatoarea zi cu soare va fi sambata viitoare cind se anunta si 22 de grade.Dupa care .... din nou in weekendul urmator.Abia dupa 20 aprilie se va indrepta vremea.Macar nu mai scade sub 10 noaptea....
MrBee

Mesajde Bambucha » 07 Apr 2013, 11:59

Caz concret! Si eu nu ma aflu departe de Snagov, deci vorbim despre aceleasi conditii meteo!
Stup ME, familie bunicica iernata pe 10 rame c1 si 7 rame capacite c2 fara diafragma, fara impachetaj sofisticat (folie+ziare deasupra), fara turte deoarece nu am avut timp.
La ora actuala: 4 rame cu puiet si coronite, 1 rama cu miere/pastura, extremele burduf! Estimare rezerve inca circa 8-10 kg. Decalaj in dezvoltare, 1 saptamana in urma fata de alti ani normali.
Stup MER, familie bunicica iernata pe 3 c complete cu rame, c3 integral capacit, la fel impachetaj sumar superior folie+ ziare, si la fel fara turte, siroape, etc.
La ora actuala: estimare ochiometrica 4-5 r puiet c3 si 3 r puiet tanar c2. in c3 sunt cate 2 extreme stanga-dreapta burduf de miere, in rest nu sunt coronite, estimativ mai sunt circa 8-10kg miere
Dadant, familie bunicica iernata pe 7 rame (aici nu am reusit sa asigur 20 kg, ci mai putin, am estimat in toamna circa 15 kg), puiet pe 3-4 rame, extremele cam subtirele in hrana!! Mai sunt max 5 kg in cuib, aici intervin cu descapaceala externa!

Cam asa arata situatia la mine cel putin, circa o saptamana in urma cu dezvoltarea, conform naturii care e si ea cu circa 1 sapt in urma (d-abia ce a inflorit caisul), deci nu inteleg colegii din sud de ce atata panica cum ca nu ar face nimic la salcam! In vest am inteles ca natura este un pic mai avansata. Si aici am avut val de frig, insa au fost cateva ferestre de zbor (chiar si cu vant urat) in care si-au umplut camara cu polen, in rest toata lumea cloceste.

Primavara usoara!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Albinel » 07 Apr 2013, 13:15

inteleg ca ai avut un consum general intre 50-70% si peste tot ai puiet pe 3-4 rame dadant plus intre 5 si 10 kg hrana ..este un lucru bun ...felicitari !! mi-as dori sa-ti vad stupina..
dwspre factorii ce au contribuit in cazul meu la situatia existenta am mai vorbit in destule ocazii..vezi "ponta mai devreme anul asta ,fata de anii trecuti.. ;)
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 07 Apr 2013, 13:34

[quote="Bambucha"]Caz concret! Si eu nu ma aflu departe de Snagov, deci vorbim despre aceleasi conditii meteo!
Stup ME, familie bunicica iernata pe 10 rame c1 si 7 rame capacite c2 fara diafragma, fara impachetaj sofisticat .
La ora actuala: estimare ochiometrica 4-5 r puiet c3 si 3 r puiet tanar c2. in c3 sunt cate 2 extreme stanga-dreapta burduf de miere,
Va salut! Cum numarati corpurile? De jos in sus sau invers?
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde gigibecalul » 07 Apr 2013, 15:05

Trantorul@ scrie:batea un vant rece , or amortit o gramada pe afara.

si la mine erau amortite multe ieri...aveau si polen...
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA