Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: imi mor albinele

Mesajde talex » 09 Apr 2013, 00:32

@Lucian Avram

Probabil ca la un moment dat ne vom si cunoaste. Avem o cunostinta comuna - pe Oprea Valentin :)

In privinta greselilor, le facem, inevitabil, depinde amploarea. Da cred ca cineva care cere ajutor pe forum are nevoie in primul rand de intelegere si de un sfat.
talex

Mesajde Mircea_63 » 09 Apr 2013, 00:34

Andrei, stai linistit, postarea ta a fost in tandem cu cea a celuilalt coleg caruia i-au murit albinele-stii care.

Nu poate nimeni prin telepatie sau de la distanta sa stie sigur ce a fost acolo. In principiu siropul cu lapte praf si drojdie inactivata nu ar trebui sa faca rau. Dar poate a fost vorba de temperaturi nepotrivite, de cantitati, de concentratii sau poate nici nu se trage de la asta ci de la altceva.
De exemplu de la faptul ca ai citit, te-ai documentat si ai pus in practica, apoi te-ai intrebat daca de aceea au murit.
Ceea ce dovedeste ca nu esti sigur pe ceea ce faci, sau faci inainte de a fi bine documentat.
N-ai spus nimic despre ce ai in stup. Rezerve de mancare, puiet capacit/necapacit, cate rame, cat de bine sunt acoperite de albina...

Doar te-ai panicat ca le-ai otravit...siropul ala l-ai pus cu 2 saptamani in urma. Cand ceri ajutor, da cat mai multe detalii si cat mai clare.

Poate sunt moarte de foame :o
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde andrei c-ta » 09 Apr 2013, 00:39

lucky5strike scrie:Atunci, asculta-ma, stimularea cu sirop (max. 500ml) trebuie facuta atunci cand ai cat de cat puiet capacit (macar 50%) si rezerve de pastura in fagure. Daca ai facut-o cand n-ai pastura in fagure, ai terminat familia. La fel cum o stresezi cu siropul in conditii de frig.

Prafurile din Romania, pe care le testez si eu de multisor, nu prea dau randamentul scontat... Nu am studii inalte de alimentatie a albinei, dar la prafurile astea... lapte si drojdie, puietul apare la fel de repede pe cat dispare musca, deci... hm... sa fiu dragut, sa zic ca poate mai am eu ceva de invatat. Apifonda, o turta comoda de repozitionare, e doar o gluma proasta cand vine vorba de hrana pentru albine... si o mare pedeapsa pe timpul iernii.

Sfatul meu e urmatorul, mai ales pentru un incepator: baga la iernat familii puternice, intretinute sau unificate... ca nu stiu ce vatra ai tu... dar, retine, puternice.

Familii acum 3 zile insemna 6-8 rame bune de albina, si 4-5 cu puiet.

Multumesc am bagat la cap dar oare le mai pot scapa de intoxicatie cu ceva?
andrei c-ta

Mesajde Mircea_63 » 09 Apr 2013, 00:41

Colegu Talex, sunt doua ceasuri si jumatate de cand pe d-ta te framanta postarea unui coleg si cu toate ca daca e sa faci pe moralistul, forumul e plin, aici ai ce ai cu @alt stupar pe motiv ca e moderator.

In schimb in tot timpul asta, in toate postarile astea, n-ai intins ...o vorba sa-l ajuti pe colegul caruia ii plangi de mila.

Ceva pute aici :!: Subiectul se incheie aici si acum.
Mircea_63

Mesajde Mircea_63 » 09 Apr 2013, 00:42

Andrei, ce rezerve de hrana au?
Mircea_63

Mesajde andrei c-ta » 09 Apr 2013, 00:51

Mircea_63 scrie:Andrei, stai linistit, postarea ta a fost in tandem cu cea a celuilalt coleg caruia i-au murit albinele-stii care.

Nu poate nimeni prin telepatie sau de la distanta sa stie sigur ce a fost acolo. In principiu siropul cu lapte praf si drojdie inactivata nu ar trebui sa faca rau. Dar poate a fost vorba de temperaturi nepotrivite, de cantitati, de concentratii sau poate nici nu se trage de la asta ci de la altceva.
De exemplu de la faptul ca ai citit, te-ai documentat si ai pus in practica, apoi te-ai intrebat daca de aceea au murit.
Ceea ce dovedeste ca nu esti sigur pe ceea ce faci, sau faci inainte de a fi bine documentat.
N-ai spus nimic despre ce ai in stup. Rezerve de mancare, puiet capacit/necapacit, cate rame, cat de bine sunt acoperite de albina...

Doar te-ai panicat ca le-ai otravit...siropul ala l-ai pus cu 2 saptamani in urma. Cand ceri ajutor, da cat mai multe detalii si cat mai clare.

Poate sunt moarte de foame :o

nu sunt moarte de foame mai au rame cu miere din care mai descapacesc cand vremea i-mi permite .
Din albinele moarte am luat cateva pe care le-am apasat pe abdomen si a iesit cceva pastos culoarea propolisului
Am mai observat ca mortalitatea este mai mare dupa zilele mai urate cu zbor mai putin, atunci am albine mai multe in fata stupilor prinse de firele de iarba moarte sau care urmau sa moara
andrei c-ta

Mesajde Mircea_63 » 09 Apr 2013, 00:55

Foarte probabil e vorba de nosemoza.

Cauta, citeste si aplica...se numeste fumidil.

Chiar daca s-a scos din uz in Romania, e vorba de mierea predata la procesatori. Nu e cazul tau, tu trebuie sa-ti salvezi albinele. http://stuparitul.com/nosemoza_albinelo ... mente.html
Mircea_63

Mesajde talex » 09 Apr 2013, 00:58

@mircea 63

daca Dv credeti ca eu stau de 2 ore pe forum, va inselati. eu nu i-am dat un sfat pentru ca nu ma simt in masura. nu am nimic cu nimeni, am vazut in josul paginii la moderatori globali ca alt stupar e moderator. si nu mi se pare ok o exprimare de iarmaroc. atata tot.
talex

Mesajde Mircea_63 » 09 Apr 2013, 01:06

Primul mesaj legat de moderare era la ora 21:58
Penultimul pe la 00:30
Ultimul la ora 01:00

Cu aceasi preocupare: moderarea!

Ti-am spus ca subiectul s-a incheiat. Mai departe este alegera ta.
Mircea_63

Mesajde andrei c-ta » 09 Apr 2013, 01:06

Mircea_63 scrie:Foarte probabil e vorba de nosemoza.

Cauta, citeste si aplica...se numeste fumidil.

Chiar daca s-a scos din uz in Romania, e vorba de mierea predata la procesatori. Nu e cazul tau, tu trebuie sa-ti salvezi albinele. http://stuparitul.com/nosemoza_albinelo ... mente.html

stupii nu prezinta urme de diaree albina parca nu-si poate golii intestinul.
la sfatul unui stupar din zona mea am facut un ceai di 13 plante medicinale in care am pus protofil 17ml/L ceai si zahar 1kg/2L ceai si apicomplex 1g/l am pulverizat ramele sambata cand temperatura era de 20 grade dar de atunci vremea sa inrautatit iar si nu le-am mai putut da.
O avea efect?
andrei c-ta

Mesajde Mircea_63 » 09 Apr 2013, 01:09

Intradevar la nosemoza diareea este alba...
Protofilul si ceaiurile sunt bune. Ce te impiedica sa le dai mai departe?

Te echipezi bine si chiar daca ploaie, te misti rapid, dar trebuie sa salvezi ce se mai poate salva.
Mircea_63

Mesajde talex » 09 Apr 2013, 01:11

@mircea
Nu am nimic cu moderarea, ci cu un comentariu al unei persoane care e moderator. E cu totul altceva.
talex

Mesajde andrei c-ta » 09 Apr 2013, 01:14

Mircea_63 scrie:Intradevar la nosemoza diareea este alba...
Protofilul si ceaiurile sunt bune. Ce te impiedica sa le dai mai departe?

Te echipezi bine si chiar daca ploaie, te misti rapid, dar trebuie sa salvezi ce se mai poate salva.

de 2 zile la Constanta bate un vant foarte rece ,prognoza a fost 10 grade dar se simte ca si cum ar fi 5 si mi-a fost frica sa deschid stupii sa nu fac mai rau
andrei c-ta

Mesajde Mircea_63 » 09 Apr 2013, 01:22

Alegi raul cel mai mic. Daca te misti rapid, nu e chiar asa rau. Ar fi buna o gaura in podisor, in dreptul hranitorului. Cu palnie poti turna, dar sa pui putin si usor caldut. Apoi gaura o acoperi.
Poate ai un podisor de rezerva, sau poate ai leaturi, incearca sa gasesti o solutie fara sa dai gaura cu podisorul pus pe stup. In toate alea stoarce si zeama de la o lamaie.
Mircea_63

Mesajde andrei c-ta » 09 Apr 2013, 01:29

Mircea_63 scrie:Alegi raul cel mai mic. Daca te misti rapid, nu e chiar asa rau. Ar fi buna o gaura in podisor, in dreptul hranitorului. Cu palnie poti turna, dar sa pui putin si usor caldut. Apoi gaura o acoperi.
Poate ai un podisor de rezerva, sau poate ai leaturi, incearca sa gasesti o solutie fara sa dai gaura cu podisorul pus pe stup. In toate alea stoarce si zeama de la o lamaie.

am sa incerc sa gasesc o solutie poate maine o fi vreme mai buna .Multumesc din suflet, sper sa le salvez .
andrei c-ta

Mesajde un OM » 09 Apr 2013, 01:50

Ar fi buna o concentratie mai mare a siropului. Anume 2 kg de zahar la 1 l ceaiuri.
un OM

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE