alt stupar scrie:nu asa se pune problema... am X ha salcami, cat nectar vor secreta ?
ce varsta au salcamii ?
ce expunere ?
ce densitate ?
Habar nu am de asa ceva! salcami sunt si batrani si mai tineri, nu cunosc lucrurile chiar asa in amanunt...ideea era ca pe o raza de 3 km, nu exista decat...apreciez....150-200 de stupi...cel putin din ce cunosc eu(ce am vazut). Ca baza melifera, e cu mult mai mult decat ceea ce am amintit (cele 20 ha), mai ales ca sunt diferite plante producatoare de miere si polen...respectiv eu am observat: salcam(mult mai mult de 20 ha, dar intrebarea se referea doar la ceea ce am foarte aproape de albine, si care vor fi probabil mai degraba vizitati de albinele mele decat cei de la limita a 3 km), pe urma exista tei...destul de putin dar este, padure de stejar si carpen, padure de conifere, fanat, pomi fructiferi(fiind zona de podis), amorpha si mai ales foarte multe salcii(sunt la 200m de raul Mures. Mai sunt si culturi agricole de diferite feluri, insa floarea soarelui am vazut mai putin, anul trecut. Sigur mai sunt foarte multe plante melifere pe care nu le-am amintit, dar nu sunt chiar asa de bine pregatit in domeniul asta...ce vroiam de fapt sa aflu este daca aceasta baza melifera suporta atatea familii sau sunt cam "inghesuite"...au destul cules sau nu?...Acuma veti zice: ia uite-l si pe asta, lacomul, are doar un stup si ii e frica ca n-o sa-i ajunga si lui...dar sunt curios daca gagicile mele au destul cules.