Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde Mircea_63 » 10 Apr 2013, 23:35

cantemir scrie:
Dragos2006 scrie: Casa ? ... ajungem la on-line.

La asta nu ma gandeam!
Ce zici Mircea63 ? O trecem pe lista?

E un punct de vedere de luat in seama. :lol:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Mircea_63 » 10 Apr 2013, 23:36

Dragos2006 scrie:primul rau de facut si cel mai simplu : vatra de stupina prost aleasa .

Dragos, multumesc de bunele intentii, dar ti-a luat-o Super...pardon, Cantemir, inainte. S-a pus deja! :D
Mircea_63

Mesajde peterneamt » 11 Apr 2013, 00:02

Daţi o pagină înapoi fiincă până scriu eu... ;)
peterneamt

Mesajde Mircea_63 » 11 Apr 2013, 00:10

peterneamt scrie:Tot spiritual ai rămas Dragoş ! :lol:
Să începem cu august,prima lună din anul apicol
prostii :1.
2.
etc

Peter, nu te contrazic, dar daca le fac rau, trebuie sa inteleg de ce si cum le fac. Sa o fac cu cap.
1. Sa le dam sirop ziua. Dar de ce? Albinele mananca numai noaptea? :roll:
2. Sa uitam rame de miere prin stupina. La mine stupina e in gradina si nu umbla persoane straine pe acolo.

LE...am vazut ce ai scris. Nu cred o iota fara explicatii. :shock:
Mircea_63

Mesajde peterneamt » 11 Apr 2013, 00:23

Furtişagul violent , focul şi hoţii pot distruge o stupină de câteva sute de familii într-o zi. ;)
peterneamt

Mesajde Mircea_63 » 11 Apr 2013, 00:27

Peter, cred ca nu m-am facut inteles.

Ma intrebam cum anume pot eu ca stupar, cu cele mai bune intentii in sprijinul albinei si desigur cu scopul de a obtine productii cat mai mari, sa le fac rau.
Mircea_63

Mesajde peterneamt » 11 Apr 2013, 00:31

Mă dau bătut fiindcă este prea mult de scris.... ;)
peterneamt

Mesajde Mircea_63 » 11 Apr 2013, 00:33

Le putem lua pe rand si nu trebuie sa terminam totul intr-o zi.

Va prinde bine in mod sigur multora dintre noi. Si maine e o zi...

peterneamt scrie:Mă dau bătut fiindcă este prea mult de scris.... ;)

Vezi, asa m-am gandit si eu! Sunt atat de multe lucruri nescrise inca. ;)

Uite, de exemplu cele 10 porunci nu prea spun ce sa faci ci spun ce sa nu faci. In apicultura toata lumea imi spune ce sa fac, dar mai rar sau deloc imi spune cineva ce sa nu fac.
Mircea_63

Mesajde gabi bee » 11 Apr 2013, 08:01

Cum poti face mai mult rau albinelor ? stand cat mai putin printre ele si neantelegandu-le necesitatile momentului ! ;)
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde Mircea_63 » 11 Apr 2013, 08:46

Sa vedem ce avem pana acum, apoi sa purcedem la drum:

Cu interventionism vs. non-intreventionism, ne-am lamurit. Concluzia este ca daca te multumesti cu vreo 5 kg culese din scorburi -daca le gasesti- nu vei face rau albinelor. Multumim d-lui Guist. Celelalte observatii despre modul de lucru en-gros sau en-detail, despre administrarea a pana in 100 de stupi si administrarea catorva sute...merita un topic separat.

Sa vedem ce spune colegul Peterneamt, darnic in informatie, dar zgarcit in detalii:
Să începem cu august,prima lună din anul apicol
prostii :1.să le dăm sirop ziua şi eventual să mai turnam şi pe stupi

De ce sa nu le dam sirop ziua? Dar ce... trebuie sa umblam noaptea in stupina? :o
In august, activitatea este intensa, culesul slab sau deloc, astfel incat sansele ca albinele de la alti stupi sa dea cu nasul in siropul ce il punem la un stup, sunt maxime. Stupul hranit isi va apara cu viata bruma de sirop si va incepe o batalie pe viata si pe moarte. Fenomenul poate fi si mai amplu, iar odata declansat, stupul cu pricina poate fi atacat chiar si pe la urdinis, razboiul terminandu-se in cel mai bun caz cu o multime de albine moarte si in cel mai rau caz cu jefuirea si moartea unui intreg stup. Fenomenul se numeste furtisag.

Chiar si resturile de sirop varsate din neglijenta, vor atrage albinele si vor declansa razboiul.

Daca le administrezi siropul pe inserate si lucrand curat, sansele de a le face rau sunt foarte mici.

2.să uităm rame cu miere prin stupină
De ce sa nu o las acolo? Nu o fura nimeni. :o
O fura albinele! Daca e numai asta, nu-i asa mare bai, dar daca incep sa se si bata si sa se omoare intre ele...atunci DA, am reusit sa le fac rau.

3.să lăsăm urdinişul mare la roi sau la stupii slabi
Cu metoda asta ai si n-ai mari sanse de a le prapadi. Cand e culesul bun, metoda nu da rezultate, dar cand apare criza de hrana, atunci e perfect.
Vrei sa scapi de stupii slabi sau de roi? Perfect, lasa-le urdinisul cat mai larg sa incapa hotii. Nici nu e nevoie de mult timp, deoarece acestia vor anihila imediat matca si ai scapat de acel stup. Metoda da rezultate si mai bune, daca in apropiere exista stupi puternici.

4.să nu tratăm de varooa

5.să nu asigurăm aerisirea stupiilor

6.să nu le asigurăm sursa de apă
Multumesc, sunt metode bune si astea.

Voi reveni, multumesc Peterneamt!
Mircea_63

Mesajde alt stupar » 11 Apr 2013, 09:47

buna intrebare si cu `jde raspunsuri corecte :oops:
intr-o seara o sa incerc o enumerare, ca este de unde pune pe lista :lol:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde jenica67 » 11 Apr 2013, 09:47

Parerea mea este ca nu putem trage concluzii asa, ca oricare dintre noi, cand face o lucrare in stupina, le face cu cele mai bune intentii, deci e prezumtiv ca nu vrea sa faca rau. Concluzii putem trage, numai analizand situatii intamplate, gasite adevaratele cauze si acelea trebuie pe viitor evitate.
Si apropo de hranirea cu sirop ziua, ca informez ca eu dau siropul numai ziua, acum cand incepe sa creasca temperatura si nu am nici o data furtisag. :lol:
jenica67

Mesajde bostina constantin » 11 Apr 2013, 10:20

Mai mult rau albinelor facem atunci cand, prelum noi rolul lor, adica facem lucrari in cuib care le apartin lor ;)
Aceste lucrari le pot enumera cei cu experinta.
bostina constantin

Mesajde Mircea_63 » 11 Apr 2013, 11:46

jenica67 scrie:Parerea mea este ca nu putem trage concluzii asa, ca oricare dintre noi, cand face o lucrare in stupina, le face cu cele mai bune intentii, deci e prezumtiv ca nu vrea sa faca rau. Concluzii putem trage, numai analizand situatii intamplate, gasite adevaratele cauze si acelea trebuie pe viitor evitate.

Mircea_63 scrie: Haideti va rog: ce greseli sunt de evitat? Cum le putem face mai mult rau albinelor atunci cand de fapt vrem sa le facem bine?

jenica67 scrie: Si apropo de hranirea cu sirop ziua, ca informez ca eu dau siropul numai ziua, acum cand incepe sa creasca temperatura si nu am nici o data furtisag. :lol:

peterneamt scrie:Să începem cu august,prima lună din anul apicol
prostii :1.să le dăm sirop ziua şi eventual să mai turnam şi pe stupi.

Jenica, in August, riscul de furtisag e mai mare! Recomandarea este sa-l dai seara, ca pana dimineata sa goleasca hranitorul, in perioadele cu risc mai ridicat sa eviti siropul cu "mirosele". Sa incerci sa nu stai prea mult cu stupul deschis. Tu stii toate astea. :D
Si eu am mai mancat fructe nespalate sau cu mainile murdare si n-am patit nimic, dar nu pot spune ca e un lucru pe care il recomand.

Dar ajungem noi si la chestii de finete, cand stuparul crede ca face foarte bine si de fapt...e invers. :D
Mircea_63

Mesajde jenica67 » 11 Apr 2013, 15:00

Eu nu vreau sa contrazic pe nimeni, eu vroiam sa spun, ca pentru fiecare interventie, conteaza si tehnologia folosita. Deci cand dau ziua sirop, folosesc deobicei pungile, am borcanuele cu capac gaurit, si am si hranitoarele podisor. Mai nou am si un alt tip de hranitor, care este momentan in probe.
jenica67

Mesajde ovidiu_78 » 11 Apr 2013, 15:24

Siropul dat spre seara in august,nu e numai de furtisag...daca il administrez ziua,albina incepe sa iasa afara ca la cules,ea incepe sa caute de unde vine acel sirop,se agita,uzeaza!
Si eu la inceput am dat in toiul zilei,pana am intrebat pe un prieten daca fac bine...normal ca nu,si de atunci numai seara :D
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR