Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Siropul de zahar/Invertirea zaharului

Mesajde Mircea_63 » 12 Apr 2013, 21:42

Geany, bine ai venit, introducerea a fost facuta. Acum du-te aici viewforum.php?f=15
si pune povestea ta...ce vrei tu sa ne spui despre tine.

La panoul utilizatorului (stanga sus) alegi "profil" apoi la localitate ...completezi si esti OK!

Personal apreciez sinceritatea si stilul tau! :D
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Geany » 12 Apr 2013, 21:45

se poate fara povestea mea?nu de alta dar...n-am chef acum...daca se poate..A da uitasem.siropul este 2 la 1, invertit o data cu sare de lamaie, o data cu suc de lamaie si ultima data cu otet, este a treia oara cand le-am bagat si l-au luat la fel de bine. Sensul intrebarii mele era daca 100 ml zeama de lamaie poate fi tot una cu 100 ml solutie sare de lamaie concentratie 5 %. bine v-am gasit :D
Geany

Mesajde Mircea_63 » 12 Apr 2013, 21:47

Bineinteles, nu-i nici graba si nici obligatoriu. ;)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde joohny » 14 Apr 2013, 09:31

Va salut.Se pare ca in fiecare zi se incalzeste din ce in ce mai tare.Intrebarea mea este:deoarece vremea se incalzeste ,ele incep sa aduca polen din natura insa in stupi mai au turte proteice si turte energetica,ce ar trebui sa fac acum sa scot turtele si sa le dau sirop sau sa las turtele pina ce le termina si dupa care sa le dau sirop sau pe linga aceste turte sa le dau si sirop iar ele o sa manince ce vor?Cum ma sfatuiti sa procedez?Va multumesc anticipat.Sanatate.
joohny

Mesajde nicu has » 14 Apr 2013, 11:49

buna eu cand raman turte le pun in hranitor chiar daca peste ele torn sirop nu este nici un bai
nicu has

Mesajde Arhivistu » 14 Apr 2013, 16:28

In seara asta o sa fac si eu reteta lui nea Gica de sirop invertit deoarece in urma controlului facut azi am observat ca multe dintre familii au consumat destul de mult in ultima perioada, "din cauza puietului", rezervele de miere scazand considerabil.Vreau sa va intreb ceva...sa fac sirop 1~1 sau sirop 2~1 ?
Practic as vrea sa fac si o completare a rezervelor dimnuate dar si o stimulare a pontei :) Multumesc!
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde janese » 14 Apr 2013, 18:14

mai in toata tara au inceput sa se deschida pomii...acolo unde timpul e bun de zbor si daca ai in stupina un minim de hrana in cuib,nu dai sirop ca nu faci altceva decat sa ,,tii albina in stup" in loc sa aduca ceva din floare!...vezi daca pica cat de cat din rama ceva nectar proaspat. siropul invertit trewbui sa-l faci si cu plante medicinale si atunci culegatoarea va cauta inebunita acele arome
janese

Mesajde padurar2009 » 14 Apr 2013, 18:21

Ce bine ar fi daca in toata tara ar fi cum spuneti dl. Janese. La noi in nord insa e jale. Dar Dumnezeu le randuieste pe toate. :)
padurar2009

Mesajde delorin I » 14 Apr 2013, 20:43

janese scrie:mai in toata tara au inceput sa se deschida pomii...acolo unde timpul e bun de zbor si daca ai in stupina un minim de hrana in cuib,nu dai sirop ca nu faci altceva decat sa ,,tii albina in stup" in loc sa aduca ceva din floare!...vezi daca pica cat de cat din rama ceva nectar proaspat. siropul invertit trewbui sa-l faci si cu plante medicinale si atunci culegatoarea va cauta inebunita acele arome

Eu vreau sa dau ceva sirop doar ca sa dau ceva tratatemente...cat e cules...parca nu as alimenta desi am nevoie de rame construite! NU am! Ce ma sfatuiti sa fac? De curand citeam ca Protofilul se da doar 80 gr pe an de familie! Eu am crezut ca pe serie de hranire si oricum e aberant...ce albina traieste 1 an?
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde balu » 14 Apr 2013, 21:26

Sa vedeti problema. O familie buna in toamna,, la un moment dat plina de miere, apoi, saracuta , am dat vina pe furtisag, de, un ladoi de pe vremea lui nea Nicu. Acuma stiind ca nu prea are miere, una, doua cu punga cu miere, sirop, cum il lua cum bagam alta , de, populatie multa papa mult. Azi, surpriza, vo 5 rame cu albina, o rama cu puiet amestecat, matca batrina, dar miere muuuuuuuulta fata de noiembrie.(-am pus o rama goala linga cea de puiet, sa vedem ce va fi. Parca vad ca peste 2 saptamini va fi mai slaba decit cel mai amarit roi. Am tinut matcile batrine sa vad cum le schimba ele, dar nu e bini
balu

Mesajde Arhivistu » 14 Apr 2013, 21:32

Din pacate si in zona mea inca nu e urma de cules in natura..am facut i siropul in seara asta,mi=a reusitt invertirea :D l-am facut 2`1 urmand ca in zilele urmatoare sa mai fac altul,poate 1`1
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde alin75 » 15 Apr 2013, 08:35

janese scrie:mai in toata tara au inceput sa se deschida pomii...acolo unde timpul e bun de zbor si daca ai in stupina un minim de hrana in cuib,nu dai sirop ca nu faci altceva decat sa ,,tii albina in stup" in loc sa aduca ceva din floare!...vezi daca pica cat de cat din rama ceva nectar proaspat. siropul invertit trewbui sa-l faci si cu plante medicinale si atunci culegatoarea va cauta inebunita acele arome

Sunt de aceeasi parere. Albina (culegatoarea) daca se invata lenesa (are mancare in cuib), nu mai este tentata sa plece. Acum bariera dintre stimulare si a o face sa plece la cules, o face stuparul.

Scurta poveste offtopic.
In primul an in care am luat familiile de albine (acestea nu prea aveau miere in rame, dar consider ca era sufucienta albina in toate fazele). Pana la salcam am dat foarte putin sirop/familie (merg saptamanal la stupina), astfel incat la salcam am iesit ok, pentru cele 5 familii. Anul trecut (intre timp am tot citit/parcurs forumurile/ce mi-a mai picat in mana sau de pe net - pdf), de teama sa nu ramana familiile fara mancare am bagat turte/siropuri de am ajuns in prag de cules sa-mi roiasca. Doritor de inmultire, pe unele am incercat sa le mai dreg (care nu am fost multumit de ele), pe altele le-am lasat sa faca botci si am inmultit. Productia de miere a fost identica cu ce-a din anul anterior. Dar, a crescut numarul de cutii.............

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde joohny » 15 Apr 2013, 10:00

Va salut.M-am adresat cu o intrebare citeva postari mai sus si observ ca nimeni nu vrea sa-mi raspunda la intrebare.Oare Intrbarea e prea banala sau toata lumea se abtine sa dea raspunsuri la astfel de intrebari?
Sanatate,un pic de noroc iar restul depinde de voi.
joohny

Mesajde ignatov andrei » 15 Apr 2013, 10:20

joohny scrie:Va salut.M-am adresat cu o intrebare citeva postari mai sus si observ ca nimeni nu vrea sa-mi raspunda la intrebare.Oare Intrbarea e prea banala sau toata lumea se abtine sa dea raspunsuri la astfel de intrebari?
Sanatate,un pic de noroc iar restul depinde de voi.

Cineva mai sus ti-a raspuns: pune turtele, sau ce a mai ramas din ele, in hranitor si toarna sirop. Nu peste mult timp, albinele nu vor mai consuma nimic din ce le dai!
ignatov andrei

Mesajde alin75 » 15 Apr 2013, 10:27

Desi sunt la fel de incepator ca si tine, incerc sa te ajut eu.....
Si colegul janese, dar si eu prin scurta poveste am incercat sa lamurim o situatie.
Verifica fiecare familie (vremea permite acum acest lucru), si vezi cum stai cu hrama (cantitatea de miere capacita/necapacita). Asta necapacita este posibil sa o bage de la turte, deoacere pomii abia incep sa se deschida. Daca consideri ca ai miere suficienta, scoti turtele si la pastrezi in frigider pentru mai tarziu, cand faci din ele sirop. Eu de 2 saptamani nu mai am nimic bagat (atunci am scos toate resturile de turte), ieri m-am uitat si era miere suficienta (coronitele capacite erau neatinse), deci cred ca pana la salcam este bine.
Daca esti langa stupina, da-le la 4-5 zile 100 - 200 grame sirop (depinde de putere), ca sa nu-ti bage in rame; daca nu lasa-le asa. Peste 2-3 saptamani le verifici iar si atunci vezi daca nu mai au mancare, le stimulezi cu sirop, la 2-3 zile. Nu spun sa le aducem in stare de infometare, dar nici sa fie lenese.......

Eu de 2 saptamani nu mai bag nimic (am scos toate resturile de turte), ieri aveau miere suficienta pentru o luna. Am bagat turta mai mult pentru a mai da un protofil+apicomplex care altfel nu stiu cum puteam sa le dau.

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde joohny » 15 Apr 2013, 10:28

Ok.Va multumesc pt. raspuns.Toate cele bune.
joohny

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA