Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Plante daunatoare albine

Mesajde ovidiu_78 » 19 Apr 2013, 00:11

Plante daunatoare:

1. Otratelul de balta
Este o planta insectivora care poseda capcane pline cu nectar. Odata albina asezata pe planta, aceasta secreta un acid ce descompune corpul albinei, ramanand doar resturile de chitina.

2. Piciorul cocosului
Face parte din familia Ranunculaceae, cu peste 20 de specii, dintre acestea, floarea brosteasca si rarunchielul sunt plante cu polen otravitor.

3. Roua cerului
Denumita si iarba fiarelor, roua cerului creste prin locurile umede si este o planta carnivora, hranindu-se si cu albine pe care le prinde cu ajutorul petalelor care se inchid, albina fiind consumata dupa descompunerea cu ajutorul unui suc asemanator sucului digestiv. Aceasta planta se gaseste mai mult in Delta Dunarii.

4. Spicul dracului

Mai e numit si mohor sau dughie. Albinele incercand sa adune polenul de pe aceasta planta, isi prind picioarele de carligele setelor, murind de foame.

5. Strigoaia

Desi este o planta buna melifera, in anii secetosi polenul contine sponina, substanta toxica.

Astea le-am gasit scris pe net...altele mai stie cineva??care nu au polenul bun,etc...
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Re: Plante daunatoare albine

Mesajde proapis13 » 19 Apr 2013, 07:50

Otratelul de balta - datorita polenului toxic de la aceasta planta in multe zone din lunca dunarii si in stupinele aflate in aproprierea baltilor in iarna asta au avut loc depopulari masive.Multi au cautat in alte parti cauzele mortalitatilor de anul acesta insa floarea asta galbena si frumoasa este cauza
salve :D
Fişiere ataşate
100_3952 (Copy).JPG
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde bostina constantin » 19 Apr 2013, 08:36

Iar eu, cap sec,acum 3 ani am adus din padure mai multe feluri de flori printre care si aceasta floare, in loc sa aduc izda tigancii :lol:
bostina constantin

Mesajde nicu has » 19 Apr 2013, 08:37

buna si mohorul este daunator albinelor
nicu has

Mesajde ovidiu_78 » 19 Apr 2013, 09:32

O poza cu mohorul??o poveste?! :D
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde nicu has » 19 Apr 2013, 10:17

sa ma uit in carte daca este poza
am o carte veche din 82 acolo scrie despre plantele puse de dv si mohorul este trecut acolo
nicu has

Mesajde Mircea_63 » 19 Apr 2013, 10:38

Asa arata mohorul:
Imagine
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde nicu has » 19 Apr 2013, 10:41

exact multumesc dle Mircea
:D
si mai este o planta Aldrovanda (aldrovanda vesiculosa)
nicu has

Mesajde delorin I » 19 Apr 2013, 12:16

ovidiu_78 scrie:Plante daunatoare:

1. Otratelul de balta
Este o planta insectivora care poseda capcane pline cu nectar. Odata albina asezata pe planta, aceasta secreta un acid ce descompune corpul albinei, ramanand doar resturile de chitina.

2. Piciorul cocosului
Face parte din familia Ranunculaceae, cu peste 20 de specii, dintre acestea, floarea brosteasca si rarunchielul sunt plante cu polen otravitor.

3. Roua cerului
Denumita si iarba fiarelor, roua cerului creste prin locurile umede si este o planta carnivora, hranindu-se si cu albine pe care le prinde cu ajutorul petalelor care se inchid, albina fiind consumata dupa descompunerea cu ajutorul unui suc asemanator sucului digestiv. Aceasta planta se gaseste mai mult in Delta Dunarii....

Salut! Grozava ideea! Dar haideti sa lucram nemteste si sa nu mai punem nici un comentraiu despre plante fara a identifica planta si cu o poza si asta nu doar pentru a inlatura confuziile care apar din cauza diferitelor denumiri in zone diferite - de pilda planta pusa de proapis la noi e grausor si e bun la salata, dar si dintr-o anumita rigoare stiintifica care este necesara cand discutam despre botanica!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 19 Apr 2013, 12:32

Cred ca trebuie sa spun PAS..poza pusa de proapis13 (ceea ce este grausor pentru mine) nu corespunde cu aceasta fisa http://ro.wikipedia.org/wiki/Otr%C4%83%C8%9Bel_de_balt%C4%83 a plantei citate mai sus! De asta trebuie sa discutam cat mai detaliat si cu cat mai multe poze!
Fişiere ataşate
225px-Utricularia_vulgaris_Sturm63.jpg
Sursa wikipedia- seamana dar nu este identica
225px-Utricularia_vulgaris_Sturm63.jpg (29.37 KiB) Vizualizat de 15137 ori
Ultima oară modificat de delorin I pe 19 Apr 2013, 12:44, modificat 1 dată în total.

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 19 Apr 2013, 12:42

Ca dovada la ce am spus mai sus- a fost suficient sa dau cautare google cu denumirea stiintifica Utricularia vulgaris si rezultatul ca imagine a fost cu totul altul!Asa ca va invit inca o data ca atunci cand discutam despre plante sa adaugam denumirea stiintifica dupa care sa cautam poza!
Fişiere ataşate
Utricularis vulgaris2.JPG
Utricularis vulgaris2.JPG (7.95 KiB) Vizualizat de 15133 ori
Utricularia vulgaris.JPG
Utricularia vulgaris.JPG (7.63 KiB) Vizualizat de 15133 ori

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde ovidiu_78 » 19 Apr 2013, 12:51

Mircea_63 scrie:Asa arata mohorul:
Imagine

Pai la mine a crescut anul trecut pe o bucata de pamant numai din asta,ca deh nu am folosit acea bucata pr nimic,am cosit-o apoi,e planta din aia care se lipeste de pantaloni,haine in general
ovidiu_78

Mesajde delorin I » 19 Apr 2013, 14:25

Asta e planta aceea din textul...a fost tatal tau in armata?/uite cum i-a zburat capul:)) Sau doar eu am crescut cu el?:) Nu stiam ca se cheama mohor!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde IonutMioveni » 21 Apr 2013, 19:17

Sal'tare !
Delorin, aici te contrazic . Aceas planta cu povestea...A fost tic'tu ,n armata?... e urmatoarea:

Mohorul e dezastruos pentru orice cultura si face o multime de seminte...e bun ca furaj pentru animale inainte de ajunge la maturitate.
Legat de asta mi-aduc aminte ca mergeam cu vacuta la pascut si o bagam printre randurile de porumb nesapate pentru a o satura mai repede(manca mohorul...chhiar daca mai scapa si la cate un porumb,2,..10 :)))
Sal.tare
Fişiere ataşate
73627.jpg
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde stefanmadalin » 21 Apr 2013, 19:44

Nu cred ca mohorul este otravitor pentru albine.
Mai mult,nu cred ca polenul vreunei plante poate fi otravitor pt albine,mie greu sa cred. Si chiar daca ar fi ,albina ar stii.
Cautati cauzele depopularilor in alta parte, nu in baza melifera.
stefanmadalin

Mesajde delorin I » 21 Apr 2013, 21:52

Discutia cu polenul toxic e mai veche...si mai apare pe ici pe colo pe cate un topic!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Următorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI