Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Siropul de zahar/Invertirea zaharului

Mesajde BotaPaul » 24 Apr 2013, 00:04

culesul e cam slabut ,cel putin pe la mine . pune siropul in pungi de unica folosinte peste rame , cam 200ml sirop. fi linistit ca daca e pe 6 rame cu albina , iti duce si 500ml sirop peste noapte , nu 2-3 linguri :D . Da un pic paturica la oparte ,pune 2 bete /crengute peste hranitor (daca nu vrei sa dai in punga) , sa poata avea albina acces la sirop si cu o cana iai pus rapid siropul 3 in 1 , 12 in 1 , 1/1 cum il ai si cu asta basta. nu deranja prea mult :) Rapid ,scurt si f benefic in aceasta perioada. Am stimultat si eu . roi pe 3 rame care duce si 200ml sirop pe noapte din punga . Daca vrei o poti intepa cu un ac subtire ..eu nu intep nimic, si rezolva ele doar sa fie ce trebe
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde liviutzbogos » 24 Apr 2013, 00:11

BotaPaul scrie:culesul e cam slabut ,cel putin pe la mine . pune siropul in pungi de unica folosinte peste rame , cam 200ml sirop. fi linistit ca daca e pe 6 rame cu albina , iti duce si 500ml sirop peste noapte , nu 2-3 linguri :D . Da un pic paturica la oparte ,pune 2 bete /crengute peste hranitor (daca nu vrei sa dai in punga) , sa poata avea albina acces la sirop si cu o cana iai pus rapid siropul 3 in 1 , 12 in 1 , 1/1 cum il ai si cu asta basta. nu deranja prea mult :) Rapid ,scurt si f benefic in aceasta perioada. Am stimultat si eu . roi pe 3 rame care duce si 200ml sirop pe noapte din punga . Daca vrei o poti intepa cu un ac subtire ..eu nu intep nimic, si rezolva ele doar sa fie ce trebe

E destul de slabut. Nici polenul nu prea ma incanta cum aduc...destul de putin fata de ce am vazut pe forum in poze din alti ani. Eu pana anul trecut nu am avut albine, de asta vorbesc din poze :) Nu m-am incumetat sa bag faguri la construit pana acum, il mai las sa se mai intareasca. Paturica sta bine deasupra ramelor, nu sa pe ele. Eu tot scoteam hranitorul ziua ca sa nu le tin ocupate in lada, sa iasa afara, dar daca cat sa traga peste noapte nu cred ca va fi problema. Nu il mai scot de acuma. In rest e bine ca dau zilnic, nu? nu trebuie rarit, o data la 2, 3 zile...
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde BotaPaul » 24 Apr 2013, 00:18

daca ai timp , poti da cam 100ml in fiecare zi ,dar grija sa nu blochezi cu sirop . Eu am cam 2 rame full cu pastura. la uni chiar a blocat...am mai adaugat 1 rama pe margine , mai rar cate 2 . adica 1 pe o parte 1 pe cealalta. am largit cuibul , mi-a fost frica sa sparg. voi face asta peste 1 saptamana. deocamdata is rezervat
BotaPaul

Mesajde liviutzbogos » 24 Apr 2013, 00:25

Ieri m-am uitat prin el...il mai las vre-o doua zile si il rasfoiesc iar ca nu ma pot abtine :P vad ce si cum si in caz ca se umple de sirop, dau o rama la crescut, sa vedem cum se descurca. Nea Florinelu zicea ca a si recoltat polen si a crescut si faguri, eu parca am o retinere sa bag la crescut. Ori ca unul singur si il prea cocolosesc :lol:
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde BotaPaul » 24 Apr 2013, 00:29

a ingrosat ramele ? is albe deasupra cand deschizi stupul ? daca nu , nu te gandi sa bagi la cladit :) ca iti face varza foitele . pacat de ele . baga la cladit la salcam ,sa vezi acolo :D am cladit 180 rame vara trecuta cu 18 stupi
BotaPaul

Mesajde liviutzbogos » 24 Apr 2013, 00:34

Cam nu...nu sunt ingrosate, nu sunt albe. In plus, intre fundul lazii si rame e o distanta destul de mare, trebuiau sa aiba punti de ceara daca vroiau sa cladeasca... cred ca totul sta in culesul sarac...vorba ta, astept salcamul si acolo atac :)
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde BotaPaul » 24 Apr 2013, 00:37

cel mai bine , sa vezi ce frumos cladesc :D de ti mai mare dragu . bagi foita si in 2 zile 3 deja ai si puiet in ea ;) Acuma eu iti zic cum am procedat eu , o fi si alte variante nu contest , is sigur de asta. pana la urma urmei fiecare cu ograda si gradina lui.Si apropo , din pacat nu am invertit zaharul . nu am avut deloc timp . dar voi incercat si invertirea. probabil la toamna. Nu cred ca e o idee rea , doar ca necesita timp mult
BotaPaul

Mesajde liviutzbogos » 24 Apr 2013, 00:43

Eu, am scris si mai sus, am sirop 2/1 de anul trecut, ramas de la roiul raposat...am mai bagat putina apa in el si cateva linguri de miere si le dau in fiecare seara cate putin, nu mult sa nu le uzez si sa nu blochez cuibul. M-am gandit odata sa nu mai dau deloc dar, iar ma intorc, e cam saracie in pomi, la mine in gradina cel putin si nici miere nu mai au.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde vladutz » 24 Apr 2013, 18:27

Daca ai doar o familie nu le da siropuri antice :lol: ...dale si tu un sirop proaspat 1 jumate la 1+ protofil(combate si nosemoza) si o sa fie bine!:P..dale 250 de grame la 2-3 zile ca sa nu tot umbli la ele doar de 2-3 ori sa nu blochezi cu sirop!..si daca nu ai cules in natura nu le da rama la caldit ..cu ce stup lucrezi ?
vladutz

Mesajde vladutz » 24 Apr 2013, 18:32

Am si eu o intrebare pentru toti apicultori.. afecteaza stropirea legumelor albinele? ..ca sunt cateva terenuri agricole cu rosi castraveti etc?...Multumesc :D
vladutz

Mesajde Aurel1959 » 24 Apr 2013, 21:46

Depinde cu ce substante se stropeste si daca albina trage la acele flori .Daca in zona este un cules mai bun, posibil sa nu traga la rosii mai ales.La castraveti trage in lipsa de alt cules.
" In viata la toti li-e greu,dar nu la toti deodata si nu la toti la fel"
Aurel1959

Mesajde liviutzbogos » 24 Apr 2013, 21:53

vladutz scrie:Daca ai doar o familie nu le da siropuri antice :lol: ...dale si tu un sirop proaspat 1 jumate la 1+ protofil(combate si nosemoza) si o sa fie bine!:P..dale 250 de grame la 2-3 zile ca sa nu tot umbli la ele doar de 2-3 ori sa nu blochezi cu sirop!..si daca nu ai cules in natura nu le da rama la caldit ..cu ce stup lucrezi ?

Am o lada orizontala antica si de demult :D siropul il dau pentru ca nu e acrit si am zis ca nu il arunc, mai ales ca am bagat si niste miere in el. Dau in fiecare seara cat sa traga peste noapte pentru ca, gandesc eu, ziua nu sunt ocupate cu siropul si pot iesi afara la cules. Daca eu dau o data la trei zile nu vor sta toaate in lada fara sa mai aduca nectar de afara? Protofil din pacate nu am bagat, dar maine merg sa cumpar. La cladit nu am bagat pentru ca vad ca inca nu cer asta, adica ramele nu au crescaturi de faguri deasupra, nici sub leatul inferior nu am punti de ceara si am zis ca de la fund pana in leatul inf e o distanta cam mare (greseala tamplarului de ocazie - EU). Astept sa se mai intareasca cat de cat si dupaia bag la cladit, chiar daca asta va fi la salcam. Nu astept recolta de la el anul asta, vreau sa intre "baban" in iarna :P
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde vladutz » 24 Apr 2013, 22:21

Cu cat deranjezi mai putin albina e mai bine...pai sunt ocupate cu sirop sau este cules?...daca nu ai cules in zona numa salcam dale sirop cum ti-am zis..iasa ele dar mai mult cara sirop k sasa dai 250 de ml la 2-3 zile de 2 ori nu le dai toata ziua k o sa blocheze cuibul cu sirop..si daca e orizontala lada e bine ca e mai mult orizontalul pentru inmultire!..asa ca ai loc destul sa dai hranitorul dupa diafragma ca sa nu tot deranjezi albina..si doar bagi siropul cate 250 ml la 2-3 zile in hranitor fara sa il scoti sau sa umbli in cuibul lor..cu puietul cum stai?..ce varsta are matca?
vladutz

Mesajde liviutzbogos » 24 Apr 2013, 22:37

vladutz scrie:Cu cat deranjezi mai putin albina e mai bine...pai sunt ocupate cu sirop sau este cules?...daca nu ai cules in zona numa salcam dale sirop cum ti-am zis..iasa ele dar mai mult cara sirop k sasa dai 250 de ml la 2-3 zile de 2 ori nu le dai toata ziua k o sa blocheze cuibul cu sirop..si daca e orizontala lada e bine ca e mai mult orizontalul pentru inmultire!..asa ca ai loc destul sa dai hranitorul dupa diafragma ca sa nu tot deranjezi albina..si doar bagi siropul cate 250 ml la 2-3 zile in hranitor fara sa il scoti sau sa umbli in cuibul lor..cu puietul cum stai?..ce varsta are matca?

Asta sunt constient ca trebuie deranjat cat mai putin. Cules este dar nu destul de bun, cel putin la polen vad ca vin rar cu polen si grauncioare destul de mici, nectar nu prea stiu...florile la pomi se cam trec deja, apogeul eu l-am pierdut, le-am adus acasa pe cand pomii sunt pe sfarsite. Alt cules nu stiu ce ar putea avea la ora asta. L-am rafoit un pic acum vre-o trei zile, avea trei rame cu puiet capacit cam jumatate de rama plus larvar si inca vre-o doua rame cu puiet capacit dar mai restrans. Matca e de anul trecut. Roiul e pe sase rame acum. Am sa ma mai uit maine sa vad cum sta...
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde vladutz » 24 Apr 2013, 22:48

Daca ai puiet inseamna ca au pastura in stup sau polen ca altfel matca nu ponteaza si fara polen poate fi un handicap major la albine!..dar e imposibil sa nu aiba de unde aduce polen in zilele astea ...nu sunt la tine in zona urzici moarte,papadi etc acuma?..sau au destul si deaia aduc mai putin si nu te-ai uitat
vladutz

Mesajde liviutzbogos » 24 Apr 2013, 23:02

vladutz scrie:Daca ai puiet inseamna ca au pastura in stup sau polen ca altfel matca nu ponteaza si fara polen poate fi un handicap major la albine!..dar e imposibil sa nu aiba de unde aduce polen in zilele astea ...nu sunt la tine in zona urzici moarte,papadi etc acuma?..sau au destul si deaia aduc mai putin si nu te-ai uitat

Pastura au destula, am vazut pe rame, aduc polen dar parca putin fata de ce am vazut la alti apicultori in alti ani. Dar pe mine nu polenul ma ingrijoreaza, ci nectarul. Eu cred ca nectarul e cam putin in natura si de aia dau sirop. Sau e doar o iluzie de-a mea, o frica dinasta de-a incepatorilor :P
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA