Va salut cu respect pe toti. Nu am mai postat de mult pe aici si asi vrea sa va povestesc ce am mai facut(si totodata sa va cer ceva sfaturi sau pareri) in perioada cat nu am mai postat. Am intrat in iarna cu 5 rio, 3 pe 5 rame , 1 pe 4 rame si unu pe 3 rame.Am strans cum am stiut eu mai bine cuibul,si am lasat mancare cat am crezut eu sa le ajunga, adica ramele aproape pline de miere. Am inpachetat cu polistiren peste podisor care este jumate plasa si jumate osb si cu o mocheta intre podisor si polistiren.
Am dat o jumat' de turta pe la jumatea lui februarie si dupa doua saptamani 500 g de Apiluk. Am verificat atunci si erau toti cu matca.La cei cu 5 rame avea cate 2 rame ouate, la al cu trei rame cateva celule iar la cel pe 4 rame nu era puiet si jumate din albine moarte pe fundul stupului si ramele patate de diaree insa am vazut matca.
Am stans atunci cuibul din nou, am mai completat cu rame cu miere si asa m-a prins vremea rea cu temperaturi scazute, ploi si ninsori. Acum cateva zile i-am verificat fara sa mai umblu in ei, doar am ridicat capacul deoarece era vreme ploioasa, si erau toti cu albine.
Azi am zis sa le dau sirop 1/1 cu protofil si am constatat urmatoarele:
Cel cu albinele cu diaree care il stransesem pe 3 rame inainte de vremea rea din martie , avea 1 rama cu polen si 2 cu puiet capacit si larvar, asa ca i-am bagat o rama goala stropita bune cu sirop.
Cel pe trei rame surpriza: fara matca , albina putina,cred pe doua rame ,fara puiet. Nu am mai facut unificari si am zis sa sun un prieten sa ii cer sfatul,iar acesta mi-a zis sa ii dau o rama cu puiet. Am lasat treaba aceasta pe maine cu gandul sa mai citesc si sa va cer si voua o parere.
Ceilalti trei au cate 2-3 rame cu puiet capacit si larvar , doar ca la unul care il stransesem pe 4 rame si era albine multa pe ele, am vazut pe partea superioara a unei rame puiet de trantori

.
Care credeti ca este cauza? Avea puiet capacit pe doua rame .Am mai bagat o rama goala cu sirop pe ea si am pus si in hranitor deasemenea sirop.
Cu speranta ca nu v-am plictisit prea mult cu povestea mea va urez o noapte frumoasa.