Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Urgent rame 1/2

Mesajde cocos » 24 Apr 2013, 17:42

Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca ramele de 1/2(162mm inaltime) este nevoie sa le insarmez daca le voi centrifuga doar radial.
Multumesc mult, o zi buna
cocos

Re: Urgent rame 1/2

Mesajde LUCIAN AVRAM » 24 Apr 2013, 20:48

normal ca trebuie insarmate :shock:
LUCIAN AVRAM

Mesajde geangu » 24 Apr 2013, 21:14

la centrifugarea radiala fagurii se rup mai repede ca la centrifugarea tangentiala. nici sa nu te gandesti sa lasi ramele de cat neinsarmate.
geangu

Mesajde sorin_horezu » 25 Apr 2013, 08:55

Problema cu centrifugatul tangential este ca atunci cand rama e centrifugat pe prima parte, mierea de pe partea care nu se centrifugheaza preseaza pe rama, si de aici tendinta de rupere a fagurilor. Acest fenomen nu se intampla in cazul centrifugarii radiale, unde mierea sare concomitent de pe ambele fete. Parerea mea e ca fagurii se rup mai repede la tangential decat la radial, dar asta nu inseamna ca nu trebuie insarmate ramele.
Apicultura nu e balada populara sa se transmita prin viu grai ... pentru diversitate CITESTE O CARTE!!!
sorin_horezu

Mesajde geangu » 25 Apr 2013, 13:16

daca la cea tangentiala fagurele se sprijina pe plasa, la cea radiala are tendinta de a a se aduna catre speteaza superioara. eu am si tangentiala si radiala iar daca fagurii sunt noi,mai ales cei 1/1, nici nu ma incumet sa i bag la radiala.
geangu

Mesajde sorin_horezu » 25 Apr 2013, 13:26

Si eu am tot asa. Mai gandeste-te. La leatul superior nu se strange mierea(sare din rama) ... pe cand la tangentiala mierea nu are unde sa se duca si impinge in rama.
Apicultura nu e balada populara sa se transmita prin viu grai ... pentru diversitate CITESTE O CARTE!!!
sorin_horezu

Mesajde ignatov andrei » 25 Apr 2013, 14:21

geangu scrie:daca la cea tangentiala fagurele se sprijina pe plasa, la cea radiala are tendinta de a a se aduna catre speteaza superioara. eu am si tangentiala si radiala iar daca fagurii sunt noi,mai ales cei 1/1, nici nu ma incumet sa i bag la radiala.

Ai dreptate! Mai ales cei albi ca zapada (noi) si plini cu miere (in special vara), odata auzi...sfarrrrr si au si zburat de pe rama!
ignatov andrei

Mesajde cocos » 26 Apr 2013, 07:35

Salut, deci daca inteleg eu bine voi spuneti ca:
Daca am rame de 1/2 crescute acum la salcam si sunt fara sarma nu le pot baga la centrifugare RADIALA pentru ca se rup?
Eu tocmai asta vreau sa evit, adica sa scot mierea de pe ambele fete odata, prin centrifugare radiala.
Eu stiu ca este obligaorie insarmarea la ramele ce se centrifugheaza TANGENTIAL, am o centrifuga tangentiala pe 3 rame.
Aceasta o folosesc in prezent si nu am probleme pentru ca ramele dadant le am insarmate.
Vreau sa imi cumpar o centrifuga noua ca aceasta http://www.mezpergeto.hu/index_ro.php?c ... m_20ker_ro
si nu vreau sa mai pierd timpul cu insarmaarea ramelor.
Ma gandeam si am si citi pe undeva ca in cazul in care folosesc la extragerea mierii o centrifuga RADIALA nu mai este nevoie sa insarmez ramele, pentru ca fagurele se sprijina pe leatul superior, practi sarma nu mai are nici un rol in acest caz.
Va multumesc
cocos

Mesajde Ioan Guist » 26 Apr 2013, 07:43

Sarma aia are muuult mai multe roluri!

Fa bine si insarmeaza ramele daca vrei sa ai liniste si stupii vi!

Extragerea mierii radial, este mai putin daunatoare pentru fagurii albi.Inceputul invartirii se face cu calm si progresiv.Daca este cald, si mierea este calda , deci fluida.Iasa usor.
De rupt faguri albi, rupem intodeauna.Daac am facut treaba ca la carte, adica...insarmat corect, pus foita corect, cladit sanatos si extragere corecta, nu sunt probleme pe radial.
La tangential apare o deformare a celiulelor din cauza presiunii mierii de pe fata ce nu iasa.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde cocos » 26 Apr 2013, 08:07

Multumesc de raspuns
cocos

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR