Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Problema :albinele mele nu capacesc fagurii

Mesajde paul » 27 Sep 2011, 14:37

Am constatat ,la un control sumar care avea ca tema aprecierea cantitatii de hrana existenta in stupi pt.iernat ,ca ramele sunt pline cu sirop invertit si ceva miere ,dar ca fagurii care le contin ,nu sunt capaciti decat vreo 2 cm. Am mai constatat ca sub leatul superior al ramei ,pe toata lungimea ,pe o portiune de vreo 3-4 cm in jos pe fagure ,nu se afla nimic :nici miere capacita ,nici necapacita .Intrebari :1-as putea face ceva ca sa capaceasca mai repede siropul din faguri ? 2-ar mai trebui sa mai dau aprox.2-3 l de sirop ,completare ;pot sa-l mai dau ? 3-ar putea fi din cauza foliei cu care am etansat ,in vederea administrarii varachetului ? Va multumesc la toti pt.raspunsuri !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Re: Problema :albinele mele nu capacesc fagurii

Mesajde IonutMioveni » 27 Sep 2011, 15:23

Poate celulele nu sunt indeajuns de pline cu miere si d.aia nu e capacit decat ceea ce e full cu miere.
Asa aveam si eu acum vreo 2 sapt si jumate....si acum au capacit cate 3/4 din fiecare rama dadant fata-verso. :D
Te salut.
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde paul » 27 Sep 2011, 15:33

IonutMioveni scrie:Poate celulele nu sunt indeajuns de pline cu miere si d.aia nu e capacit decat ceea ce e full cu miere.
Asa aveam si eu acum vreo 2 sapt si jumate....si acum au capacit cate 3/4 din fiecare rama dadant fata-verso. :D
Te salut.

Ionut,celulele sunt pline "ochi"si trebuie sa fiu foarte atent sa perii albinele cand dau vreo rama dupa diafragma .Din instinct le scutur.
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde horia_ch » 27 Sep 2011, 16:23

Atunci poate nu e prelucrat pe deplin siropul ala. O mai fi trebuind ventilat.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde paul » 27 Sep 2011, 17:11

horia_ch scrie:Atunci poate nu e prelucrat pe deplin siropul ala. O mai fi trebuind ventilat.

Respectul meu d-le Horia !Pai de la inceputul lui august ...tot ventileaza !Poate ar trebui sa le dotez cu ventilatoare ,aparate de aer conditionat ... :lol: :lol: :lol:
paul

Mesajde ALBINEL 1984 » 27 Sep 2011, 17:24

situatia cred ca se datoreaza in primul rand ca siropul este slab concentrat si continua sa primeasca, asociat cu un cuib larg ,daca nu ai suficienta hrana pe ramele care pot forma ghemul timpul inca e favorabil :idea:
ALBINEL 1984

Mesajde paul » 27 Sep 2011, 17:36

ALBINEL 1984 scrie:situatia cred ca se datoreaza in primul rand ca siropul este slab concentrat si continua sa primeasca, asociat cu un cuib larg ,daca nu ai suficienta hrana pe ramele care pot forma ghemul timpul inca e favorabil :idea:

Albinel 1984 respectul meu !In luna august pana dupa data de 20 am administrat sirop 1/1,dupa 20 august pana in jur de 10 septembrie ,am administrat sirop 1,5/1 ,de atunci si pana in prezent sirop 2/1.Asa cum am aratat ,exceptand vreo 3-4 cm.sub leatul superior,ramele (6-7)sunt pline pana jos.
paul

Mesajde ALBINEL 1984 » 27 Sep 2011, 17:52

incerc sa dezleg misteru ,in general albina daca nu mai primeste in aceasta perioada trebue sa capaceasca in 3,4 zile, la cat ai dat ar trebui sa fie albi de ceara si plini de miere,doar un cuib strans pe ramele care vor forma ghemul
ALBINEL 1984

Mesajde genutzu » 27 Sep 2011, 20:18

ai facut niste greseli tactice in pregatirea albinelor pt iarna si anume: Nu ai stramtorat cuibul la timp si albinele nu au concentrat mierea numai pe anumite rame la timp(inceputul lunii august) Acum le-ai dat mancare deoarece nu aveau dar ele sunt pregatite fiziologic pentru iernare asa ca secretia de ceara este foarte redusa si acesta este motivul pt care nu au capacit mare parte din hrana administrata acum. De asemenea mai trebuie sa ventileze si sa ajunga la umiditate de capacire.Deasupra coronitei pe care o ai acum, adica imediat sub leat aveai miere capacita daca ramaneau in cuib doar ramele complete si foarte bine ocupate de albine. Un cuib larga duce la asemenea manifestari.
genutzu

Mesajde dorindafi » 27 Sep 2011, 20:33

paul scrie:
ALBINEL 1984 scrie:situatia cred ca se datoreaza in primul rand ca siropul este slab concentrat si continua sa primeasca, asociat cu un cuib larg ,daca nu ai suficienta hrana pe ramele care pot forma ghemul timpul inca e favorabil :idea:

Albinel 1984 respectul meu !In luna august pana dupa data de 20 am administrat sirop 1/1,dupa 20 august pana in jur de 10 septembrie ,am administrat sirop 1,5/1 ,de atunci si pana in prezent sirop 2/1.Asa cum am aratat ,exceptand vreo 3-4 cm.sub leatul superior,ramele (6-7)sunt pline pana jos.

:mrgreen: paule aici e una din probleme
din luna lui august cand le administram sirop concentratzia era de 2/1 pana ishi efectuau rezervele de hrana daca nu mai era alta sursa
cei 3-4 cm de care aminteshti daca sunt celule de trantore va trebui sa le dai hrana la greu deoarece ele refuza sa umple celulele de trantori nefiind celule bune
dorindafi

Mesajde liviu1965 » 27 Sep 2011, 21:39

horia_ch scrie:Atunci poate nu e prelucrat pe deplin siropul ala. O mai fi trebuind ventilat.

Horia, ader la pctul tau de vedere, Si ce spunea Adi Hodis....nu mai stiu pe ce topic, el e peste tot,poate mori Adi , ca te bantuim....... poate ca e sirop .... nu invertit.

Despre partea ventilarii, insa doamne sa ma ierti .... nu sta unde stai tu.... frig tare,....la tine
liviu1965

Mesajde paul » 27 Sep 2011, 22:56

Hai ca m-ati bagat in ceata total.Salutare domnule director (Genutzu).Eu am restrans cuiburile la sfarsitul lui august ,actualmente le am pe 6-7 rame !Siropul pe care l-am administrat a fost doar sirop invertit (reteta nea Gica ).Dumneavoastra mi-ati explicat cauzele ,eu v-am prezentat efectele dar va rog poate aveti ceva solutii ,ca vorba colegului ,cam bate iarna la usa !Multumesc !
paul

Mesajde proapis13 » 27 Sep 2011, 23:06

Ai uitat sa specifici insa ca ai in zona un cules de intretinere sustinut si de coacerea strugurilor
Se stie ca nectarul generat de struguri nu se capaceste dar nici nu fermenteaza
Asta-i cauza alta nu e
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde paul » 27 Sep 2011, 23:40

proapis13 scrie:Ai uitat sa specifici insa ca ai in zona un cules de intretinere sustinut si de coacerea strugurilor
Se stie ca nectarul generat de struguri nu se capaceste dar nici nu fermenteaza
Asta-i cauza alta nu e
salve :D

Respectul meu d-le Proapis 13 .Nu cred sa fie exclusiv "vina strugurilor " deoarece la aceasta data am mai putin de 20% capacit .Cred ca este vorba de o multitudine de factori asa cum au aratat colegii ,pe care ii rog ,daca stiu solutii ,sa mi le comunice si mie .
paul

Mesajde ALBINEL 1984 » 28 Sep 2011, 12:15

eu asa as face :
1) strangi cuibul la maxim sa stea pe diafragma albina scotand ramele cele mai golale
2)nu mai dai nimic daca ramele au rezerva suficienta chiar necapacita
3)in afara de tratament antivarroua nu le mai deranjezi pana la impachetarea de iarna
ALBINEL 1984

Mesajde paul » 28 Sep 2011, 12:40

ALBINEL 1984 scrie:eu asa as face :
1) strangi cuibul la maxim sa stea pe diafragma albina scotand ramele cele mai golale
2)nu mai dai nimic daca ramele au rezerva suficienta chiar necapacita
3)in afara de tratament antivarroua nu le mai deranjezi pana la impachetarea de iarna

Multumesc frumos pt sfat ,asa am sa fac ,mai vedem cu completarea .
paul

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR